Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Διάλεξη από την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνουν διάλεξη με προσκεκλημένο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο (Η.Π.Α.) κ. Christopher Athanasius Faraone.

Ο κ. Faraone θα δώσει ομιλία με θέμα:
"Women and Children First: The Earliest Evidence for Ancient Greek Body Amulets"
 «Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά: η πρωϊμότερη μαρτυρία για τα φυλαχτά στην Αρχαία Ελλάδα»
 Στην ομιλία του ο καθ. Faraone θα υποστηρίξει ότι, παρά την κοινή πεποίθηση ή υπόθεση που συνδέει τη χρήση των φυλαχτών με την πιο «προληπτική» ρωμαϊκή εποχή, εικονιστικές παραστάσεις και πρόσφατες αρχαιολογικές μαρτυρίες δείχνουν πως τόσο οι γυναίκες όσο και τα παιδιά έφεραν φυλαχτά σε όλον τον αρχαιοελληνικό κόσμο ήδη από την κλασική περίοδο, σε αντίθεση με τους άντρες οι οποίοι τα φορούσαν μόνον όταν ήταν σοβαρά άρρωστοι. Η πρόταση αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα από την αγγειογραφία της Αθήνας, σε ειδώλια-αναθήματα από την Κύπρο, το Άργος, τη Σικελία και το Paestum, καθώς και σε πρόσφατα αρχαιολογικά ταφικά ευρήματα.
 Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πάρκο Λιθαρίτσια). Η διάλεξη θα γίνει στην Αγγλική και θα διανεμηθεί περίληψη στην Ελληνική.

Είσοδος ελεύθερη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο κ. Christopher Athanasius Faraone είναι καθηγητής του Κολλεγίου και της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Η.Π.Α.), κάτοχος της έδρας Frank C. & Gertrude M. Springer. Το ερευνητικό του έργο συνδέεται πρωτίστως με την αρχαιοελληνική θρησκεία και ποίηση.  Είναι επιστημονικός συνεκδότης των τόμων (με τον D. Dodd) Initiation in Ancient Greek Rituals and Narratives: New Critical Perspectives (2003), (με τον L. McClure) Prostitutes and Courtesans in the Ancient World  (2005), (με τον F. Naiden) Ancient Victims, Modern Observers: Reflections on Greek and Roman Sacrifice (2011) και (με τον D. Obbink) The Getty Hexameters: Magic Poetry and Mystery in Ancient Selinous (Oxford 2013). Επίσης, έχει συγγράψει τις μονογραφίες Talismans and Trojan Horses: Guardian Statues in Ancient Greek Myth and Ritual  (1992), Ancient Greek Love Magic (1999), The Stanzaic Architecture of Ancient Greek Elegiac Poetry (2008) καθώς και πολλά άρθρα που αφορούν την αρχαιοελληνική μαγεία, ποίηση και θρησκεία. Την περίοδο αυτή εκπονεί μονογραφία για τα αρχαιοελληνικά φυλαχτά.