Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αίνος και σπονδή στη Γυναίκα της Πίνδου, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης

Σε μυσταγωγία μνημοσύνης και ευγνωμοσύνης εξελίχτηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη Γυναίκα της Πίνδου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, το Σάββατο 27 Οκτώβρη 2012, στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.

Μια επιβεβαίωση ότι οι Ηπειρώτες της Ηλιούπολης, δεν ξεχνούν τη συνεισφορά και προσφορά των προγόνων τους, στην επίτευξη του θαύματος του 40, και μια απόδειξη, ότι η Ελληνική, αλλά και η Ηπειρώτικη ψυχή, δημιουργεί νέους Μαραθώνες.
Και το απέδειξαν περίτρανα με τη μαζική τους συμμετοχή, αφού δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο θεατρικό χώρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σπέγγος μιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως το έπος του 40 και ειδικότερα οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μανάδες, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο. Κι ο δρόμος αυτός όσο δύσκολος κι ανηφορικός κι αν είναι, είναι μοναδικός αφού κυριαρχείται από τις αξίες και τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Γιατί, συνέχισε καταχειροκροτούμενος:
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε την προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης στα πολιτιστικά και κοινωνικά τεκταινόμενα του Δήμου και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής που στον χαιρετισμό του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για την δημιουργία Πανηπειρωτικού Δικτύου Αλληλεγγύης, ένα θέμα που είναι και επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο, να γίνει κτήμα, όλων των ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων και των μελών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό. Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ είπε.
''Αγαπητοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, φίλοι και φίλες της Ηπείρου μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη , είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον. Εμείς οι Έλληνες από τα βάθη των αιώνων έχουμε δημιουργήσει έναν υπέροχο και αξιόλογο πολιτισμό και με τον πολιτισμό μας έχουμε γράψει λαμπρές ιστορικές σελίδες , όπως αυτές που αναφέρονται στο ΕΠΟΣ του 40 και την συμμετοχή των Γυναικών της Ηπείρου σε αυτόν, αλλά και στην συμμετοχή του Ηπειρώτικου λαού και των διαφόρων εθελοντών και ειδικά των Κρητικών εθελοντών, στην απελευθέρωση της Ηπείρου, από τον Τουρκικό ζυγό, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα ιστορικά αυτά γεγονότα και τις νίκες της Ελλάδος, που τέτοιες μέρες υπερδιπλασιάστηκε.

Εκείνος ο αγώνας του στρατού και του λαού μας ,το ΕΠΟΣ του 40, ο αγώνας των εθελοντών ''Γυναικών της Πίνδου'' για να μην ηττηθεί και υποταχθεί η Ελλάδα στον Ιταλό κατακτητή, δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας , ήταν πράξη συνειδητή , ήταν αναγκαιότητα Ελληνική πηγάζουσα από τη βαθύριζη πίστη μας που είναι ο έρωτας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
Όμως από την ιστορία πρέπει να αντλούμε διδάγματα , πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και φρονώ πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθούμε, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας κατά πόσο εμείς οι μεταγενέστεροι αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες , το αίμα και τα δάκρυα που άφησαν οι πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών , τις αμέτρητες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να πούμε γι' αυτή την πατρίδα πολέμησαν, σαφώς ΟΧΙ, στην επίθεση που δέχεται από διάφορα οικονομικά κέντρα εξουσίας. Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη φτώχεια , σήμερα ο λαός υποφέρει , σήμερα η πατρίδα μας δέχεται τις επιπτώσεις ενός απάνθρωπου , ενός σκληρού οικονομικού πολέμου , από τους πιο φονικότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Κι επιτακτικά προβάλλει το καθήκον στον καθένα μας , να αντισταθούμε ενωμένοι και δυναμικά εναντίον αυτών των πολιτικών έτσι ώστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουμε αυτές, παράλληλα όμως στις μέρες μας που αγωνιούμε για το σήμερα και ανησυχούμε για το αύριο , με μια νεολαία δικαιολογημένα οργισμένη και απογοητευμένη, αναζητούμε όλοι μας καταφύγιο και ελπίδα.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από αυτή την ίδια την κρίση κι ότι ο μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία γι' αυτό και πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε τις πανάρχαιες αρετές και αξίες της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και πάνω απ' όλα της ενότητας και του αγώνα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς και τα παιδιά μας. Οι αγώνες των προγόνων μας, μας υπενθυμίζουν όχι σκυμμένο το κεφάλι , όχι κλίμα ηττοπάθειας. Η Αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος σε όλα αυτά, δρόμος που περπάτησαν και οι πρόγονοι μας και δικαιώθηκαν''.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, για τη Γυναίκα της Πίνδου και την συνεισφορά των Ηπειρωτών και των Ηπειρωτισσών, στο έπος του 40, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια της παλλαϊκής Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε η κα Αθηνά Κριτσιβέλου, μέλος του Συλλόγου η οποία με μεστό λόγο και ύφος γλαφυρό και παραστατικό καθήλωσε τους ακροατές και τους μετέφερε στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και τους εμπέδωσε το αγωνιστικό φρόνημα των αγωνιστών και αγωνιστριών του 1940.
«Στην αποψινή μας εκδήλωση αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανεκτίμητη προσφορά της γυναίκας του ορεινού όγκου της Πίνδου και γενικότερα της Ηπειρώτισσας γυναίκας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες εκείνες -επώνυμες και ανώνυμες- που ξεκινούσαν φορτωμένες με πολεμοφόδια και τρόφιμα από τα χωριά τους, ανέβαιναν στις ράχες και τις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία Φούρκας, το Ταμπούρι του Κλέφτη, τον Σμόλικα., σε αυτές που χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω από την άλλη στα σύννεφα, σ' αυτά «τα ξαφνιάσματα της φύσης, που κράτησαν ζαλίκα στην κυρτωμένη τους ράχη την Ελλάδα».

Και κατέληξε:
Ειδικότερα, σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μάνες στέκονται δίπλα μας βοηθοί και αρωγοί στην προσπάθειά μας για ένα αύριο ονειρικό. Ένα αύριο καλύτερο, ελεύθερο και απαλλαγμένο από κάθε επιδρομέα και «κατακτητή».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που ήταν εξαίρετα σχεδιασμένο και εκπληκτικά σκηνοθετημένο από την κ. Μαργαρίτα Μαραζοπούλου, φιλόλογο και με εξαιρετική προσφορά στο Σύλλογο αφορούσε θεατρικά δρώμενα για την εποποιία του 40 και την προσφορά της Γυναίκας της Πίνδου.
Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά: Αναστασίου Έφη, Βόμβα Ελένη, Γούλα Ελπίδα, Κάκκαρη Άννα, Καραδήμα Μαριάνθη, Λυκογιάννη Στέλλα, Ματσούκας Γιώργος και Χατζηγιάννης Γιώργος.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς -διδασκαλία και επιμέλεια μουσικής Γιάννης Παναγόπουλος και Μαριάννα Τζοβάρα, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Εφη Ζαννιά, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Ιωάννης Αναγνώστου, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων και εκπρόσωποι τοπικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Τέλος, όπως σε κάθε Ηπειρώτικη εκδήλωση, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους με τη λήξη της εκδήλωσης ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, προσφορά των γυναικών του Συλλόγου. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με άφθονο και εξαίρετης ποιότητας ηπειρώτικο τσίπουρο με αποτέλεσμα η όλη βραδιά να μετατραπεί σε μια συγκινητική-αγωνιστική ηπειρώτικη μέθεξη.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων καταχεροκροτήθηκε στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Δήμο Φυλής

Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, μόνο μέσω τράπεζας από την 1η Ιανουαρίου 2013

Με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές κάρτες ή με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του αγοραστή θα πρέπει να γίνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 όλες οι συναλλαγές, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων, προσανατολίζεται στο να χαμηλώσει το όριο των υποχρεωτικών συναλλαγών μέσω τραπεζών από τα 1.500 ευρώ που είναι σήμερα σε 500.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» καταργείται η θεώρηση, το γνωστό τρύπημα βιβλίων και στοιχείων, αφού όλα θα τηρούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ τα δελτία αποστολής, αλλά και τα τιμολόγια θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, θα καθιερωθεί η υποχρεωτική τήρηση ενός τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις συναλλαγές μιας επιχείρησης.
Τέλος, έρχεται ταχύτερος έλεγχος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων, όπως το βιβλίο αποθήκης και το βιβλίο αυτοκινήτων στα συνεργεία.

Μειωμένα έως 50% τα επιδόματα αναπήρων θυμάτων πολέμου

Άμεσα ξεκινά η καταβολή του Επιδόματος Οικονομικής Αρωγής των αναπήρων θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ωστόσο, τα επιδόματα θα καταβληθούν μειωμένα.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο  Αρωγής Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου (ΤΑΑΠΘ) αποφάσισε την αναπροσαρμογή των παροχών ως εξής:
Της οικονομικής ενίσχυσης λόγω γάμου, από 2.200 ευρώ σε 2.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ήτοι μείωση 9,09%
Της οικονομικής αρωγής (πρώην λουτροθεραπείας) από 525 ευρώ σε 250 ευρώ ανά δικαιούχο, ήτοι μείωση 52,38%.
«Η απόφαση αυτή του ΔΣ του ΤΑΑΠΘ επικυρώθηκε από μένα και θα ξεκινήσει άμεσα η καταβολή τους στους δικαιούχους» ενημερώνει ο υφυπουργός κ. Ελευσινιώτης.
Το έγγραφο του υφυπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση αναφοράς του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, για τη μείωση του επιδόματος οικονομικής αρωγής, με την επισήμανση ότι το Ταμείο είχε ισχυρό απόθεμα και ο αριθμός των θυμάτων πολέμου είναι πλέον ελάχιστος.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Νέα κλίμακα φορολογίας για μισθωτούς – συνταξιούχους

Ποιοι κερδίζουν ποιοι χάνουν


Ένα νέο σχέδιο φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με την τρόικα.
Με το σχέδιο αυτό μειώνονται οι επιβαρύνσεις για όσους δεν έχουν παιδιά και δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι και 25.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως σημαντικά ο φόρος για φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από το όριο των 25.000 ευρώ. Επίσης προκαλείται έμμεση αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ για όσους δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση των συντελεστών της νέας κλίμακας για όσους φορολογούμενους βαρύνονται με τέκνα θα προκύψουν το 2013 επιβαρύνσεις εξαιτίας της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων.
Πιο αναλυτικά, στο νέο μοντέλο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Εισαγωγή μίας νέας φορολογικής κλίμακας με τρία μόνο κλιμάκια. Στο πρώτο κλιμάκιο προβλέπεται να εκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο θα ξεκινά από τις 25.001 ευρώ, και θα φθάνει μέχρι τις 47.000 ή τις 48.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο για πάνω από τις 47.000 ή τις 48.000 ευρώ θα έχει συντελεστή 45%.
- Καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος, με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 43.000 ευρώ.
Με τα δεδομένα αυτά μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα που έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ θα εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρο, όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 9.000 ευρώ θα είναι πλέον αφορολόγητοι και θα γλιτώσουν φόρους έως και 400 ευρώ ετησίως. Όσοι δηλώνουν εισοδήματα από 9.001 και μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν ετήσιες φοροελαφρύνσεις από 20 έως και 350 ευρώ.
Από κει και πέρα όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως πάνω από 25.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα κυμανθούν από 140 έως και 2.810 για εισοδήματα από 26.000 έως 47.000 ευρώ.
Ειδικότερα, για εισόδημα 10.000 ευρώ στο οποίο, με βάση τον συντελεστή 21%, αντιστοιχεί φόρος 2.100 ευρώ, θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, οπότε ο τελικός φόρος που αναλογεί θα περιορίζεται στα 150 ευρώ. Εξάλλου για εισόδημα 20.000 ευρώ, στο οποίο με βάση τον συντελεστή 21% αντιστοιχεί φόρος 4.200 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα είναι 1.850 ευρώ (1.950-50-50=1.850 ευρώ), οπότε ο τελικός φόρος θα περιορίζεται στα 2.350 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας, τιμούν σε ειδική εκδήλωση, τον Βασίλη Κάτσιο και την 27χρονη προσφορά του στην Ηπειρωτική Αποδημία, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, στην πλατεία Κοτζιά, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ και E.O.Z.

Γράφει ο Σταύρος Ζηκόπουλος


ΩΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΤΙ ΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΙΣΕΙΣ ΟΛΟ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Ε.Ο.Ζ.
Η ΕΟΖ (Ειδική Οικονομικές Ζώνη) είναι μια γεωγραφική περιοχή, όπου οι οικονομικοί όροι λειτουργίας, το εργασιακό καθεστώς και ο τρόπος διοίκησης δεν υπόκεινται στη εθνική νομοθεσία. Η δημιουργία τους αποσκοπεί στο να υποδεχτούν ξένες επενδύσεις ή να συγκεντρώσουν δραστηριότητες οικονομικές υπό ειδικό προνομιακό καθεστώς φορολογικής, εργασιακής και διοικητικής ασυλίας.
ΟΙ Ε.Ο.Ζ. ΛΕΙΤΟΥΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ...ΟΥΤΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.

Μεγάλες οι ζημιές από τη βροχή στο νομό Ιωαννίνων

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές που έχουν υποστεί οι οδικές υποδομές στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του διημέρου Σαββάτου – Παρασκευής. Ζημιές, αλλά μικρότερης έκτασης, υπάρχουν και σε περιοχές των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ήδη έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια τεχνικών τα οποία από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ζημιών.
Τα φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα την ορεινή περιοχή Μετσόβου – Ζαγορίου – Κόνιτσας.
Οι σημαντικότερες ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα εντοπίζονται στα Οδικά δίκτυα: Γρεβενίτι – Καστανώνας – Μακρίνο- Ελατοχώρι.
Ιτέα – Πέτρα – Τρίστενο.
Μηλιά –Μέτσοβο – Χρυσοβίτσα – Πολιτσές
Πύργος, Αγία Παρασκευή, Λαγκάδα
Έλαφος – Λάκκα Σούλι
Καρυές Ζαγορίου
Επίσης ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο Χαροκοπίου – Βασιλικής, ενώ στο ύψος της υπερχείλισης έφτασε η γέφυρα Σταυρακίου.

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

ΙΕΡΟΜΝΗΜΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη δυο ημεδαπών με 402 κιλά χασίς

Βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο αλλά και σε «καβάτζα», ποσότητα κάνναβης που ξεπερνά τα 402 κιλά

Συνελήφθησαν χθες (28.10.2012) το μεσημέρι στο Ριάχοβο Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 25 και 21 ετών, με τις κατηγορίες της εισαγωγής στη χώρα μας και εμπορίας μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Β΄ Δελβινακίου και της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.)

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στο Ριάχοβο Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με γερμανικές πινακίδες, με οδηγό τον 25χρονο, στο οποίο βρέθηκαν -128- δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους -138.715- γραμμαρίων.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι άλλο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 21χρονος, προπορεύονταν του οχήματος του 25χρονου, προκειμένου να καθορίζει το ακολουθητέο δρομολόγιο και να επιτηρεί παράλληλα τη διαδρομή για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων, ενώ τα ναρκωτικά προορίζονταν για την Αθήνα.

Στη συνέχεια των ερευνών εντοπίστηκε υπαίθριος χώρος αποθήκευσης των ναρκωτικών ουσιών (καβάτζα) στις Πηγές Γκρούτσας στην Ιερομνήμη Ιωαννίνων, από όπου οι δύο δράστες είχαν παραλάβει τα ναρκωτικά. Εκεί, βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε θάμνους και χόρτα, άλλα -160- δέματα με κάνναβη, βάρους -263.435- γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εξακριβώθηκε επιπρόσθετα ότι το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκαν τα ναρκωτικά, είναι καταχωρημένο από τις Γερμανικές Αρχές ως κλεμμένο.


Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης, βάρους (402) κιλών και (150) γραμμαρίων.
τα δύο οχήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.
τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα επικοινωνίας για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία συνεχίζεται, διερευνάται το εύρος της εγκληματικής συμπεριφοράς των εμπλεκομένων και η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η Πίνδος'', συμμετείχε στις γιορτινές εκδηλώσεις για το Έπος του 40, που διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας ''Η ΠΙΝΔΟΣ'' τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συμμετείχε στην παρέλαση του δήμου Γλυφάδας.

Επίσης σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μέλη του Συλλόγου, δημιούργησε ψηφιακό αφιέρωμα στο Έπος του 40 και τη Γυναίκα της Πίνδου σε μορφή DVD.
Η διανομή έγινε δωρεάν, κατά την ημέρα της παρέλασης σε όλα τα σχολεία και τους μαθητές της πόλης της Γλυφάδας, που συμμετείχαν στην παρέλαση, αλλά και τους και τους πολιτιστικούς φορείς της περιοχής.

Καταστροφές από την καταιγίδα στην Ήπειρο

Κατέρρευσε κτηνοτροφική μονάδα, κινδυνεύουν σπίτια


Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ήπειρο, ειδικά όμως στο Νομό Ιωαννίνων η καταιγίδα που πλήττει την περιοχή με ιδιαίτερη ένταση. Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας τον γενικό συντονισμό, σε άψογη συνεργασία με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους Δήμους δίνει μία άνιση μάχη για την αντιμετώπισή τους.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Ζαγορίου. Στο Γρεβενίτι ένα σπίτι κινδυνεύει ενώ νωρίτερα κατέπεσε κτηνοτροφική μονάδα η οποία καταπλάκωσε τα ζώα που υπήρχαν μέσα. Η στέγη της δεν άντεξε την ορμή του νερού με αποτέλεσμα να καταρρέει.
Στο Δήμο Ζαγορίου προβλήματα υπάρχουν ακόμη, ειδικά λόγω των καταπτώσεων στο Τρίστενο, την Ιτέα και την Πέτρα.
Στην Κόνιτσα μεγάλες καταπτώσεις έχουν σημειωθεί στον Πύργο, την Πουρνιά, την Φούρκα και την Αγία Παρασκευή.
Στα Τζουμέρκα τα προβλήματα είναι μεγάλα και οφείλονται κυρίως σε καταπτώσεις. Τα σημαντικότερα καταγράφονται στο Συρράκο, τους Καλαρύτες, το Ματσούκι και το Αμπελοχώρι.
Στο Δήμο Δωδώνης, έχει διακοπεί ο δρόμος προς την Έλαφο εξ αιτίας κατάπτωσης που σημειώθηκε.
Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει το Μέτσοβο, ενώ προβλήματα καταπτώσεων, ιδιαίτερα έντονα, καταγράφονται στη Μηλιά. Στο ίδιο χωριό πλημμύρισαν δύο καταστήματα από υπερχείλιση του ποταμού. Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι της Μηλιάς είναι πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια όπου το ποτάμι γίνεται τόσο ορμητικό με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την παραποτάμια ζώνη.
Στο Δήμο Ζίτσας, προβλήματα σημειώνονται στην Βουνοπλαγιά και τους Αγίους Ανάργυρους όπου πλημμύρισαν σπίτια, ενώ στα Γιάννινα πλημμύρισαν υπόγεια στα Καρδαμίτσια και το Σταυράκι.
Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από εκατό κλήσεις από ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων και βρίσκεται επί ποδός, όπως και η Αστυνομία.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο, σημειώνονται σφοδρές βροχοπτώσεις στη Θεσπρωτία, την Πάργα και την Άρτα. Μεγάλες καταπτώσεις υπάρχουν στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων Κοζάνης και Ιωαννίνων Άρτας, όπου εργάζονται μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάστασή τους.

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr