Μια επιβεβαίωση ότι οι Ηπειρώτες της Ηλιούπολης, δεν ξεχνούν τη συνεισφορά και προσφορά των προγόνων τους, στην επίτευξη του θαύματος του 40, και μια απόδειξη, ότι η Ελληνική, αλλά και η Ηπειρώτικη ψυχή, δημιουργεί νέους Μαραθώνες.
Και το απέδειξαν περίτρανα με τη μαζική τους συμμετοχή, αφού δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο θεατρικό χώρο.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σπέγγος μιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, τόνισε πως το έπος του 40 και ειδικότερα οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μανάδες, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο. Κι ο δρόμος αυτός όσο δύσκολος κι ανηφορικός κι αν είναι, είναι μοναδικός αφού κυριαρχείται από τις αξίες και τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Γιατί, συνέχισε καταχειροκροτούμενος:
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο.
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε την προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης στα πολιτιστικά και κοινωνικά τεκταινόμενα του Δήμου και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής που στον χαιρετισμό του, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για την δημιουργία Πανηπειρωτικού Δικτύου Αλληλεγγύης, ένα θέμα που είναι και επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο, να γίνει κτήμα, όλων των ηπειρωτικών αποδημικών οργανώσεων και των μελών τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό. Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ είπε.
''Αγαπητοί Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, φίλοι και φίλες της Ηπείρου μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη , είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον. Εμείς οι Έλληνες από τα βάθη των αιώνων έχουμε δημιουργήσει έναν υπέροχο και αξιόλογο πολιτισμό και με τον πολιτισμό μας έχουμε γράψει λαμπρές ιστορικές σελίδες , όπως αυτές που αναφέρονται στο ΕΠΟΣ του 40 και την συμμετοχή των Γυναικών της Ηπείρου σε αυτόν, αλλά και στην συμμετοχή του Ηπειρώτικου λαού και των διαφόρων εθελοντών και ειδικά των Κρητικών εθελοντών, στην απελευθέρωση της Ηπείρου, από τον Τουρκικό ζυγό, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τα ιστορικά αυτά γεγονότα και τις νίκες της Ελλάδος, που τέτοιες μέρες υπερδιπλασιάστηκε.
Εκείνος ο αγώνας του στρατού και του λαού μας ,το ΕΠΟΣ του 40, ο αγώνας των εθελοντών ''Γυναικών της Πίνδου'' για να μην ηττηθεί και υποταχθεί η Ελλάδα στον Ιταλό κατακτητή, δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , δεν ήταν μια μοιραία υπερδιέγερση οφειλόμενη στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας , ήταν πράξη συνειδητή , ήταν αναγκαιότητα Ελληνική πηγάζουσα από τη βαθύριζη πίστη μας που είναι ο έρωτας για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
Όμως από την ιστορία πρέπει να αντλούμε διδάγματα , πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα και φρονώ πως σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογισθούμε, να εμβαθύνουμε τη σκέψη μας κατά πόσο εμείς οι μεταγενέστεροι αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες , το αίμα και τα δάκρυα που άφησαν οι πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών , τις αμέτρητες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν και να πούμε γι' αυτή την πατρίδα πολέμησαν, σαφώς ΟΧΙ, στην επίθεση που δέχεται από διάφορα οικονομικά κέντρα εξουσίας. Σήμερα η χώρα μας είναι βυθισμένη στη φτώχεια , σήμερα ο λαός υποφέρει , σήμερα η πατρίδα μας δέχεται τις επιπτώσεις ενός απάνθρωπου , ενός σκληρού οικονομικού πολέμου , από τους πιο φονικότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.
Κι επιτακτικά προβάλλει το καθήκον στον καθένα μας , να αντισταθούμε ενωμένοι και δυναμικά εναντίον αυτών των πολιτικών έτσι ώστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες να ανατρέψουμε αυτές, παράλληλα όμως στις μέρες μας που αγωνιούμε για το σήμερα και ανησυχούμε για το αύριο , με μια νεολαία δικαιολογημένα οργισμένη και απογοητευμένη, αναζητούμε όλοι μας καταφύγιο και ελπίδα.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη κι από αυτή την ίδια την κρίση κι ότι ο μοναχικός δρόμος οδηγεί με βεβαιότητα στην αποτυχία γι' αυτό και πρέπει να ενστερνισθούμε και να αναδείξουμε τις πανάρχαιες αρετές και αξίες της συλλογικής δράσης , της συνεργασίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και πάνω απ' όλα της ενότητας και του αγώνα γιατί έτσι θα δούμε άσπρη μέρα εμείς και τα παιδιά μας. Οι αγώνες των προγόνων μας, μας υπενθυμίζουν όχι σκυμμένο το κεφάλι , όχι κλίμα ηττοπάθειας. Η Αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος σε όλα αυτά, δρόμος που περπάτησαν και οι πρόγονοι μας και δικαιώθηκαν''.
Τον πανηγυρικό της ημέρας, για τη Γυναίκα της Πίνδου και την συνεισφορά των Ηπειρωτών και των Ηπειρωτισσών, στο έπος του 40, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια της παλλαϊκής Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε η κα Αθηνά Κριτσιβέλου, μέλος του Συλλόγου η οποία με μεστό λόγο και ύφος γλαφυρό και παραστατικό καθήλωσε τους ακροατές και τους μετέφερε στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και τους εμπέδωσε το αγωνιστικό φρόνημα των αγωνιστών και αγωνιστριών του 1940.
«Στην αποψινή μας εκδήλωση αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανεκτίμητη προσφορά της γυναίκας του ορεινού όγκου της Πίνδου και γενικότερα της Ηπειρώτισσας γυναίκας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες εκείνες -επώνυμες και ανώνυμες- που ξεκινούσαν φορτωμένες με πολεμοφόδια και τρόφιμα από τα χωριά τους, ανέβαιναν στις ράχες και τις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία Φούρκας, το Ταμπούρι του Κλέφτη, τον Σμόλικα., σε αυτές που χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω από την άλλη στα σύννεφα, σ' αυτά «τα ξαφνιάσματα της φύσης, που κράτησαν ζαλίκα στην κυρτωμένη τους ράχη την Ελλάδα».
Και κατέληξε:
Ειδικότερα, σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μάνες στέκονται δίπλα μας βοηθοί και αρωγοί στην προσπάθειά μας για ένα αύριο ονειρικό. Ένα αύριο καλύτερο, ελεύθερο και απαλλαγμένο από κάθε επιδρομέα και «κατακτητή».
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που ήταν εξαίρετα σχεδιασμένο και εκπληκτικά σκηνοθετημένο από την κ. Μαργαρίτα Μαραζοπούλου, φιλόλογο και με εξαιρετική προσφορά στο Σύλλογο αφορούσε θεατρικά δρώμενα για την εποποιία του 40 και την προσφορά της Γυναίκας της Πίνδου.
Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά: Αναστασίου Έφη, Βόμβα Ελένη, Γούλα Ελπίδα, Κάκκαρη Άννα, Καραδήμα Μαριάνθη, Λυκογιάννη Στέλλα, Ματσούκας Γιώργος και Χατζηγιάννης Γιώργος.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς -διδασκαλία και επιμέλεια μουσικής Γιάννης Παναγόπουλος και Μαριάννα Τζοβάρα, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Εφη Ζαννιά, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Ιωάννης Αναγνώστου, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων και εκπρόσωποι τοπικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Τέλος, όπως σε κάθε Ηπειρώτικη εκδήλωση, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους με τη λήξη της εκδήλωσης ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, προσφορά των γυναικών του Συλλόγου. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με άφθονο και εξαίρετης ποιότητας ηπειρώτικο τσίπουρο με αποτέλεσμα η όλη βραδιά να μετατραπεί σε μια συγκινητική-αγωνιστική ηπειρώτικη μέθεξη.