Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Διευρύνονται οι δυνατότητες αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία

Με την επιτυχημένη παρουσία της Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου (IBT), ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της συμμετοχής της Περιφέρειας σε στοχευμένες τουριστικές αγορές για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές στις εκθέσεις ΗΟRECA, Ισραήλ και Σουηδίας, στις οποίες από την Περιφέρεια έγινε προβολή της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού τεσσάρων εποχών, παρουσίαση τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής Ηπειρωτικής κουζίνας.
Η γενική εικόνα που αποκομίστηκε από τις ανωτέρω εκθέσεις είναι ενθαρρυντική και αισιόδοξη για την Ήπειρο. Η αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί απαιτεί ωστόσο την περαιτέρω ενεργή συμμετοχή και παρουσία σε Εκθέσεις, (στις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει οργανωμένα διαθέτοντας περίπτερα για την προβολή και διευκόλυνσή τους), επιχειρηματιών του κλάδου από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καθώς εκείνοι μπορούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τουριστικούς πράκτορες για την επίτευξη συμφωνιών, μετατρέποντας έτσι σε άμεσο αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις και τις περιοχές τους το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, μέσω της τουριστικής προβολής.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών

Τελικά, έμεινε μέσα ο ΕΝΦΙΑ

Καλύπτονται, τελικά, όσοι άφησαν απλήρωτες τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, αφού το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις τις καλύπτει.
Αντιθέτως, όσοι περίμεναν το μπόνους για την πληρωμή των φόρων τους, θα πρέπει να περιμένουν, αφού η σχετική διάταξη έμεινε εκτός νυμφώνος και μένει να δούμε αν συμπεριληφθεί στην τελική μορφή του νομοσχεδίου ή σε άλλο νομοθέτημα.
Πέρα από την «ομπρέλα» στις οφειλές του πρώτου διμήνου του 2015, το νομοσχέδιο δεν κρύβει εκπλήξεις. Έχει, ωστόσο, πολλά «ψιλά γράμματα», που χρήζουν προσοχής από τους ενδιαφερόμενους, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ότι κρύβουν παγίδες για τους ανυποψίαστους.
Ειδικότερα, το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κυμαίνεται από 30 ως 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, με την ελάχιστη ελάχιστη δόση να είναι 20 ευρώ.

Η "Αυγοπαραγωγική Γεωργιάδης" στηρίζει τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τις δράσεις του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, με προσφορά 5.000 αυγών ενίσχυσε η εταιρεία "Αυγοπαραγωγική Γεωργιάδης - Μπάφρα".
Τα αυγά διατέθηκαν ήδη σε προνοιακές δομές της Ηπείρου, όπως Γηροκομεία και Ενορίες.
Η Περιφέρεια ευχαριστεί την ανωτέρω εταιρεία για την προσφορά της και ενημερώνει ότι οι δράσεις του Δικτύου, με τη συνδρομή επιχειρήσεων και ιδιωτών συνεχίζονται, στηρίζοντας δομές και ευπαθείς κοινωνικά ομάδων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση αποφάσεων της 7ης/12-03-2015 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 12-03-2015, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 27-02-2015 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 7/12-03-2015
Αρ. Απόφασης / Θέμα
258. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 17-02-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανάδειξη Παραδοσιακής μορφής αγοράς Παρακαλάμου (1η Φάση από οικ. Γκόνη ως τον Ποταμό Λιμπούσδα)», προϋπολογισμού € 1.200.000,00 με Φ.Π.Α.
259. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 17-02-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση εθνικής οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στη Χ.Θ. 32+500 (Κατασκευή σαρζανέτ)», προϋπολογισμού € 46.000,00 με Φ.Π.Α.
260. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Παλαιοχωρίου Συρράκου», αναδόχου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΤΖΗΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 31-08-2015.
261. Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση κόμβου Εγνατίας Οδού προς Γραμμενοχώρια», αναδόχου εταιρείας «Δημοσθένης Βήχας & Σια Ο.Ε.», μέχρι την 09-08-2015.

26η αγωνιστική το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Αστήρ Αμφιθέας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 15-03-15/16:00), εκτός ο Α.Σ. Καλπακίου (Προοδευτική Περάματος-Α.Σ. Καλπακίου 14-03-15/16:00), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Δόξα Κρανούλας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 14-03-15/16:00), για την 30η αγωνιστική της Α΄ Ερασιτεχνικής

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
ΓΗΠΕΔΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΙΣΚΑΣ
ΩΡΑ: 16:00
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ 
ΩΡΑ: 16:00
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 
ΩΡΑ: 16:00

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής (Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνικής)
Σάββατο 14 Μαρτίου 2015
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (00:00)  
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (00:00)  
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ (16:00)  
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (16:00)  
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:00)  
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Π.Α.Ο.ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:00)  
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (16:00)  
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:00) 

Το πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής της Α΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 14 Μαρτίου 2015
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:00)  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:00) 
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:00)  
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (16:00)  
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (16:00)
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ (16:00)  
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (16:00)  
ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (16:00)  

ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ  (16:00)   

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το όνειρο του συλλέκτη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 14 Μαρτίου και ώρα 19:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης  με τίτλο «Το όνειρο του συλλέκτη-Αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών στο Μουσείο» θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Σάββατο 14 Μαρτίου και ώρα 19:00.
Η έκθεση  προβλέπεται να διαρκέσει από τις 14 Μαρτίου έως τις  31 Οκτωβρίου,  παρουσιάζονται αντικείμενα τα οποία αντιπροσωπεύουν το σύνολο των δωρεών που εμπλούτισαν κατά καιρούς τις συλλογές του Mουσείου.
Πρόκειται για τις συλλογές των Μίμη Ι. Οικονόμου, Αλεξάνδρου Λέοντος Μελά και Ανδρέα Γ. Μπούζα, τις δωρεές νομισμάτων των Δημητρίου Β. Κακαϊδή και Αδώνιδος Κ.  Κύρου, καθώς και τη δωρεά της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί και η μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή του Πολυδευκίωνος, δάνειο της  Δημοτικής Πινακοθήκης στην  Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Οι λοιμώξεις του Χειμώνα εκτίναξαν τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Αύξηση των περιστατικών Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και των παροξύνσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τους ειδικούς επιστήμονες, με μία από τις βασικές αιτίες τις λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια που εμφανίζονται  τους χειμερινούς μήνες.
Εκτός αυτού η αύξηση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας που μπορεί να προέρχεται από τη χρήση τζακιών ειδικά τις κρύες ημέρες που διανύουμε.
Όπως σημειώνει η κα Νίκη Γεωργάτου, Διευθύντρια Πνευμονολόγος στο Ιατρικό Αθηνών,   "Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας  ή η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά η συχνότερη αιτία (50-70% των περιπτώσεων) είναι οι λοιμώξεις από ιούς που συμβαίνουν συνήθως τους χειμερινούς μήνες ή από μικρόβια".
Η κ. Γεωργάτου εξηγεί: "Οι παροξύνσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ .Σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, μείωση της ικανότητας για άσκηση και γενικά με την καθημερινή δραστηριότητα, τις συχνότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, την ταχύτερη απώλεια της λειτουργίας του πνεύμονα και τον αυξημένο κίνδυνο για θάνατο".