Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστροφή ΦΠΑ

 


Ξεκίνησε η ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE.

Η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι αγρότες υποβάλλουν δήλωση – αίτηση για την επιστροφή του δικαιούμενου ποσού ΦΠΑ στην πλατφόρμα myBusinessSupport, στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Επιχειρήσεις> myBusinessSupport.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ανακτώνται τα παραστατικά που έχουν διαβιβάσει στην πλατφόρμα myDATA οι εκάστοτε αντισυμβαλλόμενοι του δικαιούχου, ως αγοραστές των αγροτικών προϊόντων ή ως λήπτες των υπηρεσιών του αγρότη ειδικού καθεστώτος.

Περιφέρεια Ηπείρου: «Άνοιξε» η Ε.Ο. Ιωαννίνων-Τρικάλων στην περιοχή της Κατάρας

 


Ανακοινώνεται ότι η παλαιά Ε. Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων στο τμήμα από διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου έως Μαλακάσι (περιοχή Κατάρας), η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες παρέμενε κλειστή με μπάρα (και με σήμανση (πληροφοριακές πινακίδες),  μετά από συνεννόηση   των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Ηπείρου και Θεσσαλίας, από σήμερα Τρίτη (02-04-2024)  δόθηκε στην ελεύθερη  κυκλοφορία των οχημάτων (άνοιγμα μπάρας κ.λ.π.).

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Αφοί Χριστοβασίλη: Η ΠΑΕ είναι πλέον προς παραχώρηση σε όποιον την ζητήσει

 


Ολόκληρη η δήλωση των αδερφών Χριστοβασίλη:

«Όταν το 2008 πήραμε την απόφαση να εμπλακούμε στον ΠΑΣ Γιάννινα το όνειρο μας ήταν να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία δεν θα αποτελούσε ασανσέρ μεταξύ της Β’ και Γ’ Εθνικής, και θα αποκτούσε την θέση που της αρμόζει.

Φτιάξαμε μια ομάδα η οποία κέρδισε τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων, κι έγραψε χρυσές σελίδες ποδοσφαιρικής ιστορίας, ταξιδεύοντας στα γήπεδα της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, συμμετέχοντας στα play offs του πρωταθλήματος, κυνηγώντας το όνειρο ενός τελικού Κυπέλλου, αγωνιζόμενη για 14 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Για όλα αυτά είμαστε υπερήφανοι.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έγινε εύκολα. Ήταν όλα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, με πολλά εμπόδια, κόντρα σε δυνάμεις που βρίσκονταν απέναντι μας, προωθώντας προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Γι αυτό τις πιο πολλές φορές πορευτήκαμε μόνοι μας στηριζόμενοι μόνο στην αγάπη του κόσμου του ΠΑΣ Γιάννινα, γνωρίζοντας πως αυτό ίσως μας οδηγούσε σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ο δήμος Ιωαννιτών εκσυγχρονίζει τα ΚΕΠ

 


Τη σύμβαση ύψους 215.648 ευρώ με την ανάδοχο εταιρία για τον εκσυγχρονισμό όλων των ΚΕΠ του δήμου με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υπέγραψε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 αφορά στην ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών όλων των ΚΕΠ του δήμου, δηλαδή αυτών επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στα Γιάννενα και αυτά της Δ.Ε. Ανατολής, της Δ.Ε. Κατσικά, της Δ.Ε. Μπιζανίου και της Δ.Ε. Περάματος.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται εργασίες που αφορούν την πλήρη ανακαίνιση με χρωματισμούς εσωτερικών τοίχων, αντικατάσταση παλαιών γραφείων με νέα στους χρωματισμούς των προδιαγραφών του Υπουργείου, τοποθέτηση κινητού διαχωριστικού γραφείου διευθυντή, επενδύσεις και αυτοκόλλητα αμμοβολής με τα νέα λογότυπα του ΚΕΠ καθώς επίσης και η τοποθέτηση εξωτερικής επιγραφής ΚΕΠ.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024, τα εκλεγέντα μέλη του νέου Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου, συνήλθαν σε Τακτική Συνεδρίαση, με σκοπό την σύσταση σε σώμα.

Πρόεδρος: Άρμπιρος Γρηγόρης     Βήσσανη

Α΄Αντιπρόεδρος: Μάνος Βασίλης   Αγία Μαρίνα

Β΄Αντιπρόεδρος: Κωτσίνης Νίκος  Στρατίνιστα

Γ. Γραμματέας:   Θεοδωράκη Λουίζα     Άνω Λάβδανη

Ειδικός Γραμματέας:   Βελονάκης Γιάννης      Κεράσοβο

Ταμίας:       Πολυχρονιάδου Όλγα Άγιος Κοσμάς

Έφορος αίθουσας:       Φέττας Χρήστος Κάτω Λάβδανη

Έφορος Πολιτισμού:   Μάρης Ανδρέας  Άνω Μερόπη

Μέλος:        Λίτου Όλγα         Τεριάχι

Μέλος:        Τριανταφυλλίδου Σάσα        Μάνα του Πωγωνίου

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής την Τρίτη 2 Απριλίου, ώρα 1:00 μ.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στην έκτακτη*  συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 02 Απριλίου 2024, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα  01.00 το μεσημέρι,   στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 74,74Α και 75του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Αποδοχή των όρων του προγράμματος  Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027 και συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου  ως partner στην πρόταση Tiltle: Disaster Resilience Unity: Transnational Initiative for wildfire preventionΜετάφραση: Ενότητα  Ανθεκτικότητας  σε  Καταστροφές:  Διακρατική  Πρωτοβουλία  για  την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών.

2.Αποδοχή των όρων του προγράμματος  Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027 και συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου  ως partner στην πρόταση Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027 PRIORITY 2Title  of  the  proposal:  Optimal  management  of  water  resources  following  the  prudent management  of  tourism  demands,  ensuring  the  preservation  of  urban  water  supplies  in mountainous areas.

Τίτλος  της  πρότασης:  Βέλτιστη  διαχείριση  των  υδάτινων  πόρων  συνεπεία  της  συνετής διαχείρισης των αιτημάτων τουρισμού, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των αστικών υδατικών προμηθειών σε ορεινές περιοχές.

3.Αποδοχή των όρων του προγράμματος  Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027 και συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου  ως partner στην πρόταση PRIORITY 2 με: Title  of  the  proposal:  Regional  and  local  mobility  through  an  innovative  and  optimized network of  cross-border natural routesProject Acronym: Via BikeΜετάφραση: Περιφερειακή  και  τοπική  κινητικότητα  μέσω  ενός  καινοτόμου  και βελτιστοποιημένου δικτύου διασυνοριακών φυσικών διαδρομών.

4.Αποδοχή των όρων τουπρογράμματος  Interreg (VI-A) IPA CBC “Greece-Albania” 2021-2027 και συμμετοχή του Δήμου Πωγωνίου  ως Επικεφαλής εταίρος  στην πρόταση.

5.Εισήγηση της Ο.Ε. προς το Δ. Σ. για την 3η   αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έργων χρήσης 2024 Δήμου Πωγωνίου».

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

* Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα που δεν επιτρέπει την συζήτηση των ανωτέρω θεμάτων  σε τακτική συνεδρίαση, λόγω:

α) Ασφυκτικώνχρονικών περιθωρίων υποβολής προτάσεων για τα πρώτα 4 πρώτα θέματα συζήτησης και β) αναμορφώσεων που προέκυψαν για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Πωγωνίου και επίκειται άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΗ: Μείωση 30% στα σταθερά τιμολόγια για νέους πελάτες

 


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική μείωση 30% -32% στα σταθερά τιμολόγιο, για νέους πελάτες που θα συμβληθούν έως τις 30 Απριλίου, οι οποίοι θα έχουν επιπλέον μπόνους έκπτωσης 50 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό.

Συγκεκριμένα το τιμολόγιο mHomeOnline διαμορφώνεται στα 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα η ημερήσια χρέωση και 11,3 το νυχτερινό, από 17,5 και 16,6 σεντς που ήταν πριν, ενώ το mhHomeEnter διαμορφώνεται στα 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (ενιαία χρέωση για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση), έναντι 17,9 σεντς που ήταν η προηγούμενη τιμή. Η διάρκεια της σύμβασης κατά την οποία ο καταναλωτής «κλειδώνει» τις τιμές αυτές είναι ένα έτος, με μειούμενο κατά την πάροδο του χρόνου «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης τις χρεώσεις για το «πράσινο» τιμολόγιο του Απριλίου που είναι:

- 10,861 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα (από 10,827 το Μάρτιο)

- 11,881 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 11,907)

- 8,226 σεντς ανά κιλοβατώρα το νυχτερινό (από 8,037).

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ιωαννίνων: Παραχώρηση Εγνατίας οδού

 


Η Εγνατία οδός, ο μεγάλος Βόρειος άξονας της χώρας, από Ηγουμενίτσα ως Αλεξανδρούπολη, παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα. Μετά την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η Εγνατία παραχωρείται στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υπερδιπλασιασμό των διοδίων για τους πολίτες και άμεση κατάργηση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ίσχυαν ως σήμερα (τοπικές μετακινήσεις, άνεργοι).

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων διαμαρτύρεται έντονα για την παράδοση του μεγάλου αυτού οδικού άξονα, που δημιουργήθηκε κυρίως με κονδύλια  του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων πολιτών, στον ιδιωτικό τομέα. Στην παραχώρηση δεν προβλέπεται κανένα έργο στην Ήπειρο σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για μία κίνηση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019  απέτρεψε.

Ας ελπίσουμε ότι το τελευταίο εναπομείναν μεγάλο έργο της περιοχής, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα παραμείνει στο Δημόσιο τομέα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Επιμορφωτικές δράσεις για τους παιδαγωγούς των βρεφικών & παιδικών σταθμών του Δήμου Ζίτσας

 


Ο Δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας διοργανώνουν σειρά επιμορφωτικών δράσεων, οι οποίες απευθύνονται στους παιδαγωγούς πρώιμης παιδικής ηλικίας που εργάζονται στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Οι δράσεις ξεκινούν την Τετάρτη (03/04/2024) στις 15:00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με εισηγήτρια τη Δρ. Κωνσταντίνα Ρέντζου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στόχος των επιμορφωτικών δράσεων, που τελούν υπό την αιγίδα του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες παιδαγωγούς να κατανοήσουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν την ολόπλευρη (διανοητική και φυσική) ανάπτυξη των παιδιών και να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη (03/04/2024):  Ο χώρος του προσχολικού προγράμματος: Τρίτος παιδαγωγός και παράγοντας ποιότητας. Αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης

Τετάρτη (17/04/2024): Ο ρόλος των ενηλίκων στο παιχνίδι των παιδιών

Τετάρτη(29/05/2024): Γονεική εμπλοκή και συνεργασία γονέων- παιδαγωγών: Στρατηγικές για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής εμπλοκής εντός και εκτός σχολικού προγράμματος.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της Κυριακής 31 Μαρτίου

 


Κατά τις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων της Επαρχίας Πωγωνίου, στις 31 Μαρτίου 2024 εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

Για το Δ.Σ.

Άρμπιρος Γρηγόριος-Βήσσανη: 21 Ψήφοι

Μάρης Ανδρέας-Άνω Μερόπη:  21 Ψήφοι ισοψηφίσαντες

Βελονάκης Ιωάννης-Κεράσοβο: 20 Ψήφοι

Μάνος Βασίλειος-Αγία Μαρίνα:  19 Ψήφοι

Φέττας Χρήστος-Κάτω Λάβδανη:  19 Ψήφοι ισοψηφίσαντες

Λίτου Όλγα-Τεριάχι:   18 Ψήφοι

Θεοδωράκη Λουΐζα-Άνω Λάβδανη:  17 Ψήφοι

Κωτσίνης Νικόλαος-Στρατίνιστα:  16 Ψήφοι

Πολυχρονιάδου Όλγα-Άγιος Κοσμάς:  16 Ψήφοι ισοψηφίσαντες

Παππάς Χρήστος-Ξηρόβαλτο:   6 Ψήφοι

Τριανταφυλίδου Σάσα-Μάνα του Πωγωνίου:   5 Ψήφοι

Επιλαχόντες:

Αποστόλου Παύλος-Ψηλόκαστρο:  4 Ψήφοι

Δαλμάς Ελευθέριος-Βήσσανη:  2 Ψήφοι

Για τη Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι κάτωθι:

Παππάς Σταύρος-Κεράσοβο:  31 Ψήφοι

Μπούνταλης Σταύρος-Αγία Μαρίνα: 17 Ψήφοι

Βλαχιώτης Γεώργιος-Βήσσανη:  16 Ψήφοι

Δήμος Ζίτσας: Διακρίσεις για τη θεατρική ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

 


Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών η Θεατρική Ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» του Δήμου Ζίτσας επέστρεψε με διακρίσεις από το 39ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

 Η Θεατρική Ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» συμμετείχε, για τέταρτη φορά, φέτος στο Φεστιβάλ και απέσπασε ένα βραβείο και έναν έπαινο  για  τη θεατρική παράσταση «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσσι Ουίλλιαμς.

 Ειδικότερα, η κριτική επιτροπή της απένειμε παμψηφεί το βραβείο Ηχητικής Επένδυσης  για τη μουσική της παράστασης που επιμελήθηκε ο Γιώργος Καψάλης και έπαινος για την ξεχωριστή ανάγνωση ενός κλασικού έργου.

 «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης για αυτές τις διακρίσεις» αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα που συνόδευε τη θεατρική ομάδα στην Καρδίτσα και πρόσθεσε «οι κόποι τους ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από το φεστιβάλ Καρδίτσας, το μακροβιότερο της Ελλάδας, που στηρίζει την προσπάθεια των ανθρώπων του ερασιτεχνικού θεάτρου».

Να σημειωθεί πως, την  Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ  φέτος, αποτελούσαν ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαπάς, ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές, η ηθοποιός Γεωργία Ζώη, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλατζόπουλος και η χορογράφος – θεατρολόγος Κάλλια Θεοδοσιάδη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Απριλίου

 


Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Αχαΐα, Πάτρα, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας»,

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00