Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στη Φούρκα Ιωαννίνων, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Κατασχέθηκε ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, βάρους -112- κιλών και -900- γραμμαρίων, την οποία οι ανωτέρω είχαν συλλέξει από την παραπάνω περιοχή

Συνελήφθησαν, σήμερα (27-04-2018) μετά τα μεσάνυκτα σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στη Φούρκα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, μη νόμιμοι μετανάστες, ηλικίας 54 έως 36 ετών, για παράβαση της δασικής νομοθεσίας.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο αλλοδαπούς στην παραπάνω περιοχή, να έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχουν συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους (112) κιλών και εκατό (900) γραμμαρίων.




Η παραπάνω ποσότητα του θεραπευτικού φυτού, που ήταν στο στάδιο της αποξήρανσης, κατασχέθηκε. 

Το προανακριτικό έργο ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας ενώ οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας (εκτός πέστροφας) από 1 έως 31 Μαΐου 2018


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης απαγορεύεται η αλιεία των ιχθύων (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου, από 1ης μέχρι 31 Μαΐου, προκειμένου να προστατευτεί η αναπαραγωγή τους. 
Ειδικά για την τεχνητή λίμνη Αώου, η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 25 Ιουνίου 2018.
  
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη ένας 44χρονος ημεδαπός, για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

Κατασχέθηκαν πάνω από -41- κιλά κάνναβης καθώς και ένα πιστόλι αερίου, τα οποία βρέθηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Συνελήφθη, χθες (26-04-2018) το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών και Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με τις Αλβανικές Αρχές και κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το μεσημέρι στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας τον 44χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, τα παρακάτω:
• -30- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -41- κιλών και -572- γραμμαρίων,
• ένα πιστόλι αερίου και
• ένα κινητό τηλέφωνο,
Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Eπίσκεψη κλιμακίου σε υδάτινα συστήματα περιοχής με σκοπό την καταγραφή των παρεμβάσεων που θα πρέπει να εκτελεστούν


Eπίσκεψη σε υδάτινα συστήματα περιοχής με σκοπό την καταγραφή των παρεμβάσεων που θα πρέπει να εκτελεστούν πραγματοποίησε την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 κλιμάκιο αποτελούμενο από το Δήμο Πωγωνίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Υδροβιολογικό Σταθμό, τη  θηροφυλακή, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και το Ioannina Fishing Club.
Το κλιμάκιο επισκέφθηκε την Τοπική Κοινότητα Ωραιοκάστρου, τις λίμνες Ζαραβίνας και Ριαχόβου καθώς και τις πηγές Βελλάς καταγράφοντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίησή τους πάντα με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης, ο εντεταλμένος Δ.Σ. κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο  καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Λεονάρδος, ο βιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Ιερεμίας Χουσίδης, η προϊσταμένη του Υδροβιολογικου Σταθμού κ. Μιράντα-Μαρία Τσουμάνη, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας κ. Παναγιώτης Νίτας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ioannina Fishing Club κ.κ. Κων/νος Φρίγκας και Κων/νος Κωσταντής αντίστοιχα και οι θηροφύλακες της 5ης Κ.Ο.Η. κ.κ. Βασίλειος Μπαλάς και Σωτήριος Κοσμάς.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Λίμνη Ριαχόβου


Μαθητές Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα DNA


 Τη δυνατότητα να μελετήσουν βιωματικά τη λειτουργία και την ποικιλομορφία του DNA είχε ομάδα μαθητών του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, που συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας DNA.
  Οι μαθητές την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και υπό την καθοδήγηση της πανεπιστημιακού κ. Ιωάννας Μπούμπα και τη βοήθεια του ερευνητικού προσωπικού, αφού πρώτα παρακολούθησαν μια εισαγωγική ενημέρωση, στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διαδικασία της μίτωσης και μελέτησαν στα μικροσκόπια την ποικιλομορφία του μικροβιόκοσμου σε μία σταγόνα νερό.
 Επίσης, πραγματοποίησαν μικροσκοπική παρατήρηση των χρωμοσωμάτων, ταυτοποίησαν το DNA σε διάφορα είδη, εξέτασαν την πολυμορφία και τη μοναδικότητα του και δημιούργησαν τα δικά τους παρασκευάσματα. Ταυτόχρονα, η ομάδα μαθητών του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ συμμετείχε σε μια διαλεκτική συζήτηση με τους επιστήμονες για τις ελπίδες και τα διλήμματα που γεννά για το μέλλον της ανθρωπότητας η ανακάλυψη της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.
          Η Παγκόσμια Ημέρα DNA γιορτάζεται διεθνώς, κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία πριν από 65 χρόνια, οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σχετικά με τη δομή του DNA, τη διάσημη πλέον «διπλή έλικα» του μορίου της ζωής. Η ανακάλυψη θεωρείται ως η σημαντικότερη του 20ού αιώνα, καθώς βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών.

29η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Π.Α.Ο. Κρύας- Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 29-04-18/17:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΚΡΥΑΣ
ΩΡΑ: 17:30

Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 

Το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 28 Απριλίου 2018
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (17:30) 
Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:30) 
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:30) 
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (17:30) 
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:30) 
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (17:30) 
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (17:30)    

Εφημερίδα Αδελφότητας Χαραυγής Πωγωνίου (Δεκέμβριος 2017 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2018)

29η αγωνιστική την Κυριακή 29 Απριλίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας 29-04-18/17:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ    ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 17:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Το πρόγραμμα της 29ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Κυριακή 29 Απριλίου 2018
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (17:30) 
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:30)
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:30)
Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-Α.Ο.ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:30)
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:30)
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (17:30)

Στην τελική ευθεία η έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας


Προκηρύχθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή Αναδόχου εκτέλεσης του Έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την αναστήλωση και αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε στις 18 Απριλίου 2018, τη διαδικασία Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Επιλογή Αναδόχου Εκτέλεσης του Έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», προϋπολογισμού 4.750.000 ευρώ. Η κατάρρευση του ιστορικού μνημείου τον Φεβρουάριο του 2005 είχε προκαλέσει έντονη συγκίνηση στο πανελλήνιο, ενώ καθολικό υπήρξε το αίτημα της αναστήλωσής του. Από την πρώτη στιγμή η επιστημονική κοινότητα της χώρας, και ιδιαίτερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συστρατεύθηκε σε ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό και περίπλοκο. Σήμερα, μετά τη σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης, την ολοκλήρωση των συμπληρωματικών Μελετών, τα απαραίτητα έργα στήριξης των ακροβάθρων που εκτελέστηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας, και βεβαίως, την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάδειξη αναδόχου, το κυρίως έργο της αναστήλωσης μπαίνει στην τελική ευθεία.
Υπενθυμίζεται ότι για την αναστήλωση του λιθόκτιστου γεφυριού της Πλάκας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων και ανακηρυγμένο διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το 1972, απαιτήθηκε η συντονισμένη συνεργασία επτά φορέων, ήτοι: των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Ηπείρου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος και του Δήμου Β. Τζουμέρκων.
Στους όρους της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου», προϋπολογισμού 4.750.000€, έχουν αποτυπωθεί και ληφθεί υπόψιν όλες οι επιστημονικές, τεχνικές εισηγήσεις και παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων που συνεργάστηκαν και ειδικά της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που παρακολουθεί το Έργο.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, για την ανάδειξη του ρόλου και της αποστολής που επιτελεί στις τοπικές κοινωνίες, ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

Οι συγκεκριμένες διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου Ιωαννιτών, όπου τις παρακολούθησε, με ενδιαφέρον, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας.
Οι ηλικιωμένοι παράλληλα ενημερώθηκαν για μέτρα προστασίας τους από απάτες και κλοπές.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της «ζωντανής» επικοινωνίας με τους πολίτες, με τις τοπικές κοινωνίες.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενημερωτικές διαλέξεις από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου και της αποστολής που επιτελεί στις τοπικές κοινωνίες, ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».
Η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων διαλέξεων, ενημερωτικού χαρακτήρα, αποτελούν βασική προτεραιότητα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσονται στον κεντρικό πυρήνα της προσπάθειας αναβάθμισης της καθημερινότητας και ασφάλειας του πολίτη στις γειτονιές, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης, ενώ για την υλοποίησή τους αναπτύχθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών.
Ειδικότερα, από τις αρχές Απριλίου, οι αστυνομικοί που εκτελούν καθήκοντα «Αστυνομικού της Γειτονιάς», στην πόλη των Ιωαννίνων, επισκέφτηκαν Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), όπου ενημέρωσαν τους πολίτες για την φιλοσοφία του εν λόγω θεσμού και τις αρμοδιότητες των αστυνομικών, που έχουν ως στόχο την εξυπηρέτηση και προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων διαλέξεων, οι πολίτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να λαμβάνουν, προκειμένου να προστατεύονται από περιστατικά εξαπάτησης, για μέτρα προστασίας τους από κλοπές καθώς και για την μεθοδολογία δράσης των επιτήδειων.
Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα από τα καθήκοντα που επιτελούν οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», είναι:
Περιπολούν στις γειτονιές και επικοινωνούν με τους κατοίκους, τις Δημοτικές Αρχές, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τις ενώσεις πολιτών, τους τοπικούς συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς.
Καταγράφουν τα προβλήματα των πολιτών και συνεργάζονται μαζί τους για την επίλυσή τους.
Βοηθούν συνανθρώπους μας με αναπηρία, ηλικιωμένους ή μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χορήγηση βεβαιώσεων, στη συμπλήρωση εντύπων ή σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας.
Παρίστανται στις συγκεντρώσεις ή στις συνελεύσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, όπου συζητούνται θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της «ζωντανής» επικοινωνίας με τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Υγιής και ασφαλής εγκυμοσύνη χωρίς περιττά κιλά


Η εγκυμοσύνη είναι ομολογουμένως μια από τις ωραιότερες περιόδους για τη γυναίκα. Βέβαια, πάντα υποβόσκει και λίγο άγχος στις μέλλουσες μαμάδες για το πώς θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες αυτούς τους εννέα μήνες, ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα χαίρει άκρας υγείας.
Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν δείξει ότι, η σωματική και ψυχική αρτιμέλεια της μέλλουσας μητέρας, αποτελεί την ιδανικότερη βάση για μια φυσιολογική κύηση. Φυσικά, ο ενδελεχής προγεννητικός έλεγχος, η αποχή από το αλκοόλ και το κάπνισμα την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια της κύησης και την περίοδο της λοχείας θεωρείται επιβεβλημένη, για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο της μητρότητας.
Κεντρικό ρόλο, ωστόσο, στην επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης παίζει το σωματικό βάρος της μέλλουσας μαμάς και φυσικά η διατροφή που ακολουθεί, πριν και κατά την διάρκεια των εννέα μηνών της κυοφορίας, αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού του μωρού.
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι, οι γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη με περιττά κιλά τείνουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί που διατρέχει δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, ενώ και οι ίδιες τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και να γεννήσουν δια καισαρικής τομής.