Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Μαθητές Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα DNA


 Τη δυνατότητα να μελετήσουν βιωματικά τη λειτουργία και την ποικιλομορφία του DNA είχε ομάδα μαθητών του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, που συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας DNA.
  Οι μαθητές την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και υπό την καθοδήγηση της πανεπιστημιακού κ. Ιωάννας Μπούμπα και τη βοήθεια του ερευνητικού προσωπικού, αφού πρώτα παρακολούθησαν μια εισαγωγική ενημέρωση, στη συνέχεια παρακολούθησαν τη διαδικασία της μίτωσης και μελέτησαν στα μικροσκόπια την ποικιλομορφία του μικροβιόκοσμου σε μία σταγόνα νερό.
 Επίσης, πραγματοποίησαν μικροσκοπική παρατήρηση των χρωμοσωμάτων, ταυτοποίησαν το DNA σε διάφορα είδη, εξέτασαν την πολυμορφία και τη μοναδικότητα του και δημιούργησαν τα δικά τους παρασκευάσματα. Ταυτόχρονα, η ομάδα μαθητών του ΓΕΛ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ συμμετείχε σε μια διαλεκτική συζήτηση με τους επιστήμονες για τις ελπίδες και τα διλήμματα που γεννά για το μέλλον της ανθρωπότητας η ανακάλυψη της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.
          Η Παγκόσμια Ημέρα DNA γιορτάζεται διεθνώς, κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου, καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία πριν από 65 χρόνια, οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σχετικά με τη δομή του DNA, τη διάσημη πλέον «διπλή έλικα» του μορίου της ζωής. Η ανακάλυψη θεωρείται ως η σημαντικότερη του 20ού αιώνα, καθώς βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών.