Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών για τους ελληνικούς υδρογονάθρακες

Πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η EXON, η Τotal και η Statoil και ισραηλινοί όπως Noble και Delek που ενεργοποιούνται στα κοιτάσματα της Κύπρου, έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για τους ελληνικούς υδρογονάθρακες.

Μέσα στο 2014 αναμένεται ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων καθώς και η πρώτη γεώτρηση.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί «ανοιχτής πόρτας» (open door) για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, τις οποίες διεκδικούν συνολικά οχτώ κοινοπραξίες.
Τουλάχιστον 350 με 500.000 βαρέλια θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δις ευρώ και για το δημόσιο περί τα 10 – 15 δις ευρώ, από την ανακάλυψη τριών – τεσσάρων «Πρίνων» που θα αποδώσουν σε βάθος 15 - 20 ετών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Ο χρονικός ορίζοντας από την παραχώρηση στην παραγωγή κυμαίνεται από 4 έως και 10 χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.
Οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες κοστίζουν έως και 200.000 δολάρια ημερησίως, ενώ το κόστος των θαλάσσιων γεωτρήσεων κυμαίνεται μεταξύ 25 εκατ. και 100 εκατ. δολαρίων για τα κοιτάσματα σε βαθιά νερά.

Έλεγχος στις καταθέσεις μισθωτών, συνταξιούχων, εισοδηματιών και αγροτών

Τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, εισοδηματιών και συνολικά των 8,5 εκατ. φορολογούμενων θα μπορούν να ανοίγουν και να ελέγχουν στο εξής οι φορο-ελεγκτές για να επαναπροσδιορίζουν με βάση τις καταθέσεις τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλουν αν αυτό προκύπτει πρόσθετους φόρους.

Το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εφαρμόζοντας πλέον σε όλους τους φορολογούμενους τις έμμεσες ...αμερικάνικου τύπου τεχνικές ελέγχου για να αποκαλύψει και να φορολογήσει «μαύρα» εισοδήματα και παράνομο πλούτο.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται ήδη για τους επιτηδευματίες επεκτείνονται σε όλους τους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα μπορούν να επαναπροσδιορίζουν τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, τις εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών χρησιμοποιώντας νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου.

Έρχεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Εξασφαλίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο θα φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 50% (80 εκατ. ευρώ) της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου θα πληρωθεί στους 430.000 δικαιούχους έως τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ η εξόφληση έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση των καταστάσεων με τους δικαιούχους.
Προς το παρόν εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών), προκειμένου να γίνει η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει εξασφαλιστεί.
Πρόκειται για μια πληρωμή την οποία τους τελευταίους μήνες περίμενε το σύνολο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αφού είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση γιατί όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του ποσού που θα λάμβαναν τελικά οι δικαιούχοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας.
Ωστόσο τελικά όπως συνέβη και με την εξισωτική αποζημίωση εξασφαλίστηκε ολόκληρο το ποσό προς όφελος των αγροτών.

Μέτρα Τροχαίας για την οδική ασφάλεια των μαθητών λόγω της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, με στόχο την ασφαλή μετακίνηση και την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα, έχει προγραμματίσει σειρά μέτρων, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την Οδική Ασφάλεια. Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων:

τη διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα
την εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές
την πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία
την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.
Η βελτίωση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας των μαθητών αποτελεί βασική προτεραιότητα που απαιτεί τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων.
Στο πλαίσιο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η συμβολή τόσο των γονέων όσο και του προσωπικού των σχολείων.

"Γλιτώνουν" οι στέγες από το μπλόκο στα φωτοβολταϊκά

Εν αναμονή και της δεύτερης δέσμης μέτρων για την αγορά των φωτοβολταϊκών και ενόσω παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή κάποιου είδους νέας φορολογίας, πιθανόν με τη μορφή έκτακτης εισφοράς, ο διαχειριστής του δικτύου διανομής προέβη σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική εγκύκλιο του ΔΕΔΔΗΕ, το μέτρο του παγώματος των νέων αδειοδοτήσεων για φωτοβολταϊκά αφορά μόνο τα «επαγγελματικά» πάρκα ανεξαρτήτως μεγέθους. Αντίθετα, οι αιτήσεις για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του περίφημου προγράμματος για τις στέγες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται και να εξετάζονται κανονικά.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ16932 (ΦΕΚ Β΄2317/10.08.2012), έχει ανασταλεί η υποβολή νέων αιτημάτων στο διαχειριστή του δικτύου για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης.
Ταυτόχρονα έχει ανασταλεί και η εξέταση των εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης.
Σημειώνεται ότι στο διαχειριστή του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλονται αιτήματα για σταθμούς που απαλλάσσονται της υποχρέωσης για λήψη άδειας παραγωγής, δηλαδή για σταθμούς μέχρι 1 MW, ενώ για μεγαλύτερους σταθμούς οι αντίστοιχες διαδικασίες αδειοδότησης και σύνδεσης, έχουν παγώσει από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Ως προς τη δεύτερη δέσμη μέτρων, πληροφορίες αναφέρουν να δρομολογείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου στα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ, η οποία θα κλιμακώνεται ανάλογα με την τεχνολογία. Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Η ρύθμιση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, και θα επιβληθεί στον τζίρο τουλάχιστον για μίας χρήσης. Θυμίζουμε ότι εκτός από το πάγωμα των αδειοδοτήσεων, έχει επιβληθεί νέα μείωση των τιμών με την οποία πληρώνεται η παραγόμενη ενέργεια από φ/β για τις μονάδες που θα συνδεθούν εφεξής, χωρίς να υπάρξει αναδρομική μείωση για τα ήδη λειτουργούντα πάρκα. Ωστόσο τα νέα μέτρα και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς έρχεται ακριβώς να μειώσει εμμέσως τις αποδόσεις των μονάδων σε λειτουργία, καθώς το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (ο λειτουργός της αγοράς που εισπράττει τα έσοδα από τους προμηθευτές και αποπληρώνει τους παραγωγούς) στο λογαριασμό των ΑΠΕ διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτο.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

VPRC: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%

Άνοδος για Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή!


Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Η Ελλάδα Αύριο".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης
ΣΥΡΙΖΑ: 30%
ΝΔ: 28%
Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει το 12% των προτιμήσεων όσων απάντησαν στην έρευνα.
Μικρή άνοδο εμφανίζει και το κόμμα του Πάνου Καμμένου, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά παρουσιάζουν μικρή πτώση, πέφτοντας στο 7,5% και 4% αντιστοίχως.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της ελληνικής κοινωνίας καταγράφονται και στη νέα έρευνα της VPRC.
Ο δείκτης ικανοποίησης από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης φτάνει μόλις στο 12%.
Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, "η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής έχει σε πρώτο χρόνο θύματα τα δύο "κεντροαριστερά" κόμματα.
Αντίθετα, η αποδοκιμασία της ΝΔ δεν έχει ακόμα λάβει "ανοικτές" διαστάσεις.
Ωστόσο, η αλλαγή στην πολιτική και κομματική γεωγραφία της "Δεξιάς" παράταξης είναι μεγάλη.
Η άνοδος της φασιστικής Χρυσής Αυγής, σε ένα τεταμένο κοινωνικό κλίμα, κινδυνεύει να καταστήσει παρελθόν τη φιλελεύθερη Δεξιά και κεντροδεξιά, στρέφοντας την ατζέντα σε ολοκληρωτικές απόψεις.
Η διαφαινόμενη πόλωση μεταξύ "Αριστεράς" και "Δεξιάς" φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στην πολιτική σκηνή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ενισχύεται, ενισχυμένο επίσης παρουσιάζεται και το ΚΚΕ, ενώ η κοινωνική διάσπαση του χώρου της Δεξιάς με την αποκόλληση ενός μέρους της λαϊκής Δεξιάς όπως εκφράζεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι διαρκής.
Η αντιμνημονιακή λαϊκή ψήφος φαίνεται ότι θα κρίνει τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, και θα διαμορφώσει ένα ολοσχερώς διαφορετικό πολιτικό και κομματικό σύστημα".
Συγκεκριμένα, η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική φτάνει το 86% έναντι του 77% του Ιουλίου. Το 68% εκτιμά ότι τα νέα οικονομικά μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σωστά.
Το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση του καθενός από όσους απάντησαν έχει επιδεινωθεί λίγο ή πολύ και μόλις το 2% ότι έχει καλυτερεύσει. Το 69% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013 και μόνο το 7% ότι θα είναι καλύτερη.
Το 55% των πολιτών είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και το 25% είναι κατά.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου

Διήμερο παραδοσιακό  πανηγύρι  «Γέννησης της Θεοτόκου» θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στο χωριό Ωραιόκαστρο Πωγωνίου.

"Ερείπια" περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας!

Ηλικίας από 30 έως 50 ετών είναι περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια των κτιρίων και καθιστά επείγουσα την αντικατάσταση πολλών από αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

Το σωματείο των εργαζομένων του οργανισμού, για τον οποίο επισημαίνει ότι το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 65% και η χρηματοδότησή του κατά 75%, κρίνει απαραίτητη την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων κτιριακών υποδομών από νέα σχολεία. «Χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις και ενισχύσεις και αντικατάσταση σε βάθος 5ετίας με την κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το 25% των 24.000 κτιρίων (ή 14.000 σχολικών μονάδων) είναι κατασκευασμένα προ του 1959, δηλαδή όταν δεν υπήρχε Αντισεισμικός κανονισμός.
'Αλλα 7.000 κτίρια (29,1% του συνόλου) έχουν κατασκευαστεί από το 1960 έως το 1985, δηλαδή με τον παλαιό Κανονισμό. Με τον νέο Αντισεισμικό Κανονισμό έχει κατασκευαστεί μόλις 45,8%, δηλαδή λιγότερα από τα μισά κτίρια.
Το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΚ υπενθυμίζει ότι ο οργανισμός παρέδωσε την τελευταία διετία 44 νέα κτίρια και καταγγέλλει ως μη αποδοτική την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση για τη σχολική στέγη καθώς «οι προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους έδειξαν με βάση το κόστος ότι, για κάθε τρία σχολεία που έκαναν οι Δήμοι, ο ΟΣΚ κάνει πέντε, ενώ σημαντική ήταν και η διαφορά στο θέμα της ποιότητας κατασκευής υπέρ του Οργανισμού».
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΣΚ αναφέρουν ακόμη ότι «109 έργα απεντάχθηκαν από τις προγραμματικές συμβάσεις και επανήλθαν στο ΟΣΚ, καθώς οι Δήμοι δεν μπορούσαν να τα φέρουν σε πέρας»
Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, ο ΟΣΚ θα συγχωνευθεί το προσεχές διάστημα με τις εταιρίες ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ σε έναν οργανισμό υπό την ονομασία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση του οργανισμού με άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και τριπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι σημαντικές ανάγκες στη Δημόσια Σχολική Στέγη».

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr