Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Εξασφαλίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το οποίο θα φθάνει τα 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το 50% (80 εκατ. ευρώ) της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου θα πληρωθεί στους 430.000 δικαιούχους έως τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ η εξόφληση έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείου Οικονομικών για την ενημέρωση των καταστάσεων με τους δικαιούχους.
Προς το παρόν εκκρεμεί μόνο η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών), προκειμένου να γίνει η πληρωμή, αλλά το ποσό έχει εξασφαλιστεί.
Πρόκειται για μια πληρωμή την οποία τους τελευταίους μήνες περίμενε το σύνολο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου αφού είχε ανακοινωθεί από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση γιατί όλο αυτό το διάστημα πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του ποσού που θα λάμβαναν τελικά οι δικαιούχοι λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας.
Ωστόσο τελικά όπως συνέβη και με την εξισωτική αποζημίωση εξασφαλίστηκε ολόκληρο το ποσό προς όφελος των αγροτών.