Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Μαζί με την πρώτη δόση καταθέστε και Δήλωση επιφύλαξης

Με την κίνηση αυτή οι φορολογούμενοι ουσιαστικά ασκούν την πρώτη νομική επίθεση κατά της εισφοράς



Δηλώσεις επιφύλαξης κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης της εισφοράς έχουν αρχίσει να καταθέτουν φορολογούμενοι στις Εφορίες, στοχεύοντας αφενός να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά, και αφετέρου στο να τους επιστραφούν τα χρήματα αν και εφόσον η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.

Με την κίνηση αυτή οι φορολογούμενοι ουσιαστικά ασκούν την πρώτη νομική επίθεση κατά της εισφοράς επικαλούμενοι μια σειρά από διατάξεις του συντάγματος σύμφωνα με τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική.
Οι σχετικές φόρμες δήλωσης «ρητής επιφύλαξης» υπάρχουν στο διαδίκτυο τις οποίες μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν στην εφορία μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι κύμα προσφυγών είχε προκαλέσει και η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει το 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί υπουργίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών.
Το πρωτοδικείο την έκρινε αντισυνταγματική, το εφετεία συνταγματική, το βʼ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματική και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.Εφόσον κριθεί αντισυνταγματική και από την ολομέλεια του ΣτΕ τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί με έναν πρόσθετο πονοκέφαλο να επιστρέψει τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι φορολογούμενοι, κατόπιν νομικής καθοδήγησης, αμφισβητώντας την νομιμότητα της έκτακτης εισφοράς είναι τέσσερις:
1. Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων, δηλαδή φορολογούνται εκ νέου τα εισοδήματα του 2010 τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί.
2. Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση. Αυτό παρατηρείται σε όσα εισοδήματα βρίσκονται στο όριο μεταξύ δυο κλιμακίων.
3. Παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. τόκοι καταθέσεων) και η δήλωσή τους δεν ήταν υποχρεωτική από το νόμο.
Με άλλα λόγια φορολογούνται όσοι τα δήλωσαν οικιοθελώς, ενώ απαλλάσσονται από το φόρο αυτοί που δεν τα δήλωσαν.
4. Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που κατατίθεται η προσφυγή ο φορολογούμενος πληρώνει και την πρώτη δόση της εισφοράς, η οποία είναι κατʼ ελάχιστον 300 ευρώ.


ΦΟΡΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ
 
ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ

Επί της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς αρ. 18. Ν.3758/2009
Του κατοίκου.................. με ΑΦΜ.................

ΠΡΟΣ την Δ.Ο.Υ:................
Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς ποσού ευρώ..........
Δηλώνω και με την παρούσα ότι η επιβληθείσα, δυνάμει της υπ' αρ...... ειδοποίησης, σε βάρος μου έκτακτης εισφοράς αρ. 18 Ν.3758/2009 ποσού ευρώ (υπ' αρ. χρημ. καταλ ) ΔΕΝ είναι σύννομη, διότι η διάταξη αυτή δεν είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:
Α. Η υπό της άνω διατάξεως επιβολή αναδρομικής φορολογικής επιβάρυνσης
Δια της εν λόγω διατάξεως αρ. 18 Ν.3758/2009 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στο συνολικό καθαρό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (διαχειριστικής χρήσης 2007) εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 60.000,00 €.
Δηλαδή διώκεται εν έτει 2009 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του έτους 2007 , έτους σαφώς εκτεινόμενου πέρα από το προηγούμενο εκείνου από το οποίο επιβλήθηκε η εν λόγω εισφορά.
Συνεπώς η επιβληθείσα εισφορά αντίκειται στην διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος, η οποία ρητώς απαγορεύει την επιβολή με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε.
Β. Η υπό του αρ. 18 Ν.3758/2009 παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.
Στην παρ. 2 του ιδίου αρ. 18 Ν.3758/2009 καθορίζεται ο τρόπος κλιμακώσεως της εκτάκτου εισφοράς, εκκινώντας από το ποσό των 1.000,00 € για ετήσιο συνολικό εισόδημα 60.001,00 € και άνω.
Εντούτοις, η καθιερούμενη στην άνω διάταξη κλίμακα προσκρούει στην κατοχυρωθείσα δια της παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας κατά την οποία « οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Και τούτο διότι δια της άνω κλίμακας ο φορολογούμενος που δήλωσε καθαρό εισόδημα 60.000,00 € δεν επιβαρύνεται με την εν λόγω εισφορά, ενώ ο δηλώσας εισόδημα κατά 1 μόλις ευρώ μεγαλύτερο (60.001,00 €) υπόκειται σε εισφορά ποσού 1.000,00 €.
Σημειωτέον ότι αντίστοιχη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας παρατηρείται σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος, βάσει των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, δηλαδή για διαφορές 1 μόνο ευρώ ο φορολογούμενος υπόκειται σε πολλαπλάσια επιβάρυνση.
Γ. Η υπό της ίδιας διατάξεως παραβίαση, πολλαπλή μάλιστα, της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως .
Γ1.Η εν λόγω εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας επ' ονόματι των φυσικών προσώπων ή αυτοτελώς φορολογηθέντα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. μερίσματα, τόκοι κλπ), τα οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου φορολογουμένου εάν θα περιληφθούν στην υποβαλλόμενη υπ' αυτού δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.
Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς και επί των άνω εσόδων συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας δια της παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά την οποία « οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Και τούτο διότι ο συνυπολογισμός των εν λόγω εσόδων άγει σε προφανή άνιση μεταχείριση τον φορολογούμενο που περιέλαβε αυτά στη δήλωση του και αυτόν που εξίσου νομίμως (δεδομένου ότι δε θεσπίζεται σχετική υποχρέωση δηλώσεως αυτών) δεν τα δήλωσε καθόλου.
Γ2. Ετέρα παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί ασφαλώς και η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερα φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάγονται στην άνω εισφορά, εξαιρούμενα οιασδήποτε συμμετοχής στο εκτάκτως επιβαλλόμενο φορολογικό βάρος.
Δ. Η δια της περ. γ παρ.3 αρ. 18 Ν.3758/2009 παραβίαση του αρ. 20 παρ. 1 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας.
Στην εν λόγω περ. γ παρ. 3 του άνω αρ. 18 Ν. 3758/2009 προβλέπεται ρητώς ότι η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που βεβαιώνεται κατά τις διατάξεις της παρ. 1 αυτού.
Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 Ν.820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους η ως άνω διάταξη αρ. 18 Ν.3758/2009 περί επιβολής έκτακτης εισφοράς, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως αντικείμενη στις προαναφερθείσες Συνταγματικές διατάξεις, δεδομένου ότι σε ευνομούμενη Πολιτεία δεν νοείται ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατ' εφαρμογή των νόμων αυτής, άγουσα κατ' ουσία σε κατάλυση αυτών.
Κατόπιν τούτου, υπείκων στην αδήριτη ανάγκη αποφυγής δυσμενών συνεπειών, προβαίνω σήμερα στην καταβολή του ποσού των.........ευρώ αφορώντος την πρώτη εκ των προβλεπομένων στην παρ. 4 του άνω αρ. 18 Ν.3758/2009 τριών διμηνιαίων δόσεων της επιβληθείσας σε βάρος μου εισφοράς συνολικού ποσού με την ρητή επιφύλαξη της αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθησομένων δόσεων της άνω εισφοράς δια παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.

Με την προσήκουσα τιμή


Ο καταβάλλων με επιφύλαξη φορολογούμενος


ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,56%

Έντοκα γράμματια 13 εβδομάδων αξίας 1,625 δισ. ευρώ πούλησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στο πλαίσιο δημοπρασίας την Τρίτη.
 Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,56%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την πιο πρόσφατη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων στις 16 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι το 30% της έκδοσης καλύφθηκε από μη ανταγωνιστικές προσφορές.
Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,84, έναντι 2,95 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, συνολικά υποβλήθηκαν προσφορές αξίας 3,55 δισ. ευρώ και το προσφερόμενο ποσό ήταν 1,25 δισ.
Ημερομηνία διακανονισμού ορίζεται η 23η Σεπτεμβρίου του 2011.

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/,

ΕΛΚΕΚΑ: Νέα αύξηση κατά 2% για το οικογενειακό καλάθι

Στα 2.243,484 ευρώ ανήλθε το κόστος του οικογενειακού καλαθιού ενός μεσαίου Ελληνικού νοικοκυριού τον Αύγουστο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, που κόστιζε 2.206,62 ευρώ, καταγράφοντας για άλλη μία φορά αύξηση.

Το καλάθι παρουσίασε άνοδο της τάξης του 2%, που μεταφράζεται σε 36,82 ευρώ επιπλέον, όπως προκύπτει από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).
Σύμφωνα με την έρευνα τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν:
η στέγαση (8%), οι μεταφορές (4%) και τα τρόφιμα (3%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η ένδυση και υπόδηση (-11%).
Η υγεία, η εκπαίδευση και η αναψυχή έμειναν πρακτικά αμετάβλητες.

ΠΗΓΗ: http://www.in.gr/

Τ΄ άδεια βαρέλια βροντούν περισσότερο

Είσαι πολύ μικρός Χρηστάκη,για να πεις να παραιτηθεί ο Κύριος Στεργίου και οτι εξαφανίστηκαν όλοι μαζί, παίζοντας με το λογότυπο του συνδυασμού μας.
Ξέρεις προσωπικά ότι, εδώ και είκοσι χρόνια, είμαστε ταγμένοι για τη λύση των προβλημάυων των συνδημοτών μας, θυσιάζοντας το μεροκάματο και μη χάνοντας μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή των Επιχειρήσεων του Δημου, με κριτική, προτάσεις και συνεναίσεις, όπου χρειάζεται.
Τουναντίον Χρηστάκη κάποιοι άλλοι, κρατικοδίαιτοι και συνδικαλιστές, όπως εσύ,παντα πληρώνονται απο δύο φορείς για να παρευρεθούν.
Και να σου αφιερώσω μια παροιμία.[Εκεί που κρέμαγαν οι Καπεταναίοι τα άρματα, (Στεργίου-Βιρβίλης), κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια].

Όσο για σένα Ακάκιε, αρκετά με τις μπούρδες σου.
Για τους Συλλόγους, τόσα ξέρεις, τόσα λες.
Για την προσχώρηση, καλά θα κάνεις να διαβάζεις τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσο για την παραίτηση του Κυρίου Στεργίου,θα το κρίνει ο ίδιος και όχι ο κάθε πικραμένος.
Την ανυπαρξία έργων της νέας Δημοτικής αρχής στα χωριά μας, λόγω οικονομικής κρίσης, δεν θα την πληρώσει,πιστέυω,η παράταξη του Κυρίου Στεργίου.
Για το παζάρι, υπάρχουν πρακτικά που φαίνεται ότι η παράταξή μας έκανε κριτική για την ειλημμένη απόφαση του κυρίου Καψάλη, ακόμη και για το γιατί δεν έγινε έκτακτο Συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Η παράταξη μας είπε ναι, γιατί πρόκειται για ένα έσοδο των 50.000,00 ευρώ, για τον Δήμο μας.
Όπως βλέπεις, απαντάμε όταν μπορούμε, αλλά όχι με ψευδώνυμα, Άκακιε........


ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΤΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ [ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ]

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στο τραπέζι η μείωση του αφορολόγητου στις 4.000 ή 6.000 ευρώ

Επώδυνα μέτρα για την έκτη δόση.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 4.000 ή τις 6.000 ευρώ, από 8.000 σήμερα, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα κρατικά έσοδα και να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Ακόμα, στο τραπέζι είναι το «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, κατά πάσα πιθανότατα για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η αύξηση κατά 60% των κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Σε δασώδη περιοχή βρέθηκαν όπλα

Σε δασώδη περιοχή στον Αμάραντο Κόνιτσας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας εντόπισαν και   κατάσχεσαν, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalaznikof, μία χειροβομβίδα, αμυντικού τύπου, τρεις γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου kalasnikof με εξήντα έξι (66) φυσίγγια και μία ξιφολόγχη.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων δραστών.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Έως 30 Σεπτεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι συνταξιούχοι, που δεν θα έχουν απογραφεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δε θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2011, καθώς και των επόμενων μηνών, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου έναρξη καταβολής της σύνταξής τους είναι η απόγραφή τους.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι συνταξιούχοι μπορούν να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας:
Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.
Επισημαίνεται ότι, εάν στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) στο δεξιό άνω άκρο του ενημερωτικού σημειώματος συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα πρέπει:
Εάν έχουν ΑΜΚΑ, να τον προσκομίσουν στην τράπεζα.
Εάν δεν έχουν ΑΜΚΑ, να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν την προσέλευσή τους για την απόγραφή τους στις τράπεζες, όπου και θα πρέπει να το συνυποβάλουν.
Ο προσωπικός αριθμός ΑΜΚΑ μπορεί να εκδοθεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση-θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί, με τα ίδια δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

ΟΓΑ: Από τη Δευτέρα σε αποχή διαρκείας κατεβαίνουν οι ανταποκριτές


Οι εργαζόμενοι στους Δήμους ανταποκριτές του ΟΓΑ καταγγέλλουν ως αυθαίρετη τη μείωση του αριθμού τους και λένε πως η αποκαλούμενη "αναμόρφωση" του τρόπου λειτουργίας των Ανταποκριτών εχεί μοναδικό στόχο τη μείωση του προσωπικού.

Έτσι καλούν όλους τους ανταποκριτές σε αποχή διαρκείας απ' τα καθήκοντά τους από την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΡΟΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ


Πολλοί "άσπονδοι" φίλοι μου αναρωτιούνται και ανησυχούν για το ποιος κρύβεται πίσω απ' το ψευδώνυμο που χρησιμοποιώ.
Κάποια στιγμή θα αυτοαποκαλυφτώ και σίγουρα αυτοί όσο και κάποιοι πρώην σύντροφοί μου για νιώσουν δυσάρεστη έκπληξη.
Υπάρχει καιρός για αυτό και ας έχουν λίγη αγωνία, δεν θα τους κάνει κακό.
Κακό τους κάνουν οι πράξεις τους.


Ακάκιος

CNN: 99,9% οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας

Στο 99,9% έχουν ανέλθει οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap - CDS) που επικαλείται σε σημερινό του δημοσίευμα το CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.
Στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit που παραθέτει το CNN δείχνουν ότι η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του πορτογαλικού χρέους ανέρχεται στο 62%, του ιρλανδικού χρέους στο 51%, του ιταλικού χρέους στο 33% (πριν από την ανακοίνωση της υποβάθμισης από την S&P) και του ισπανικού χρέους στο 28%.
Όπως αναφέρει το CNN η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ.

ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ


Ούτε μια δημόσια κουβέντα συμπαράστασης δεν βρήκε να πει για τους εργαζόμενους στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου ο δήμαρχος Πωγωνίου.
Οι άνθρωποι αυτοί, οι περισσότεροι συνδημότες αντιμετωπίζουν το φάσμα της εργασιακής εφεδρείας και της απόλυσης μετά τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις.
Αλλά είναι δυνατόν ο Κώστας να δυσαρεστήσει τους πολιτικούς του φίλους στην κυβέρνηση και στο Κόμμα;
Α, πα,πα!
Πρώτα το Κόμμα και μετά οι συμπολίτες και ο τόπος.
Και ευτυχώς βρέθηκε ο Γιάννης Ντόντης που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανίας και πήρε ξεκάθαρη στάση.
΄Οσον αφορά τον Στεργίου, σιωπή, σιωπή, σιωπή.

Ακάκιος

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Δεν πληρώνετε; Κατάσχεση μισθού και σύνταξης, πλειστηριασμός και φυλακή!

Βαρύτατες οι συνέπειες για όσους δεν πληρώσουν την έκτακτη εισφορά την ώρα που το Κράτος χρωστάει.

Προσέξτε λοιπόν ποιές είναι οι απειλές του Κράτους για να πληρώσουμε τους νέους φόρους, με πρώτη την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Εαν δεν πληρώσετε στην ημερομηνία που πρέπει τότε η οφειλή σας θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα που καθυστερείτε την αποπληρωμή, με μάξιμουμ προσαύξησης το 200%, που σημαίνει πρακτικά πως εαν χρωστάτε 5.000 ευρώ μπορεί να φτάσετε στο τέλος να χρωστάτε 15.000 ευρώ.
Εαν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να πληρώσετε τότε να ρίχνετε μια ματιά στο κουτί της αλληλογραφίας σας.
Γιατί η εφορία θα σας στείλει ειδοποιητήριο για να εξοφλήσετε το ποσό, είτε όλο μαζί είτε σε δόσεις.
Πριν αποφασίσετε να γυρίσετε την πλάτη στην εφορία, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως το Δημόσιο έχει στα χέρια του όπλα που οι νομικοί τα έχουν βαφτίσει ''μέτρα αναγκαστικής είσπραξης''.
Στο τέλος του μήνα δηλαδή δεν θα πάρετε μισθό ή σύνταξη επειδή η εφορία θα έχει στείλει, στον εργοδότη σας ή στο ασφαλιστικό ταμείο σας, κατασχετήριο.


Ταυτόχρονα οι δικηγόροι, δηλαδή το νομικό τμήμα της εφορίας επανελέγχει τα περιουσιακά σας στοιχεία με τελικό στόχο την δέσμευση τους και τον πλειστηριασμό.
Ο χειρότερος συνδυασμός που μπορείτε να κάνετε είναι να χρωστάτε περισσότερα από 5.000 ευρώ για περισσότερους από 4 μήνες.Γιατί τότε ο προιστάμενος της εφορίας στην οποία ανήκετε, μπορεί να ξεκινήσει την ποινική σας δίωξη και να βρεθείτε πίσω από τα σίδερα της φυλακής με την αυτόφωρη διαδικασία.
Εαν βέβαια το Κράτος σας χρωστάει, τίποτε από αυτά δεν ισχύουν ούτε στη θεωρία ούτε περισσότερο στην πράξη.
Ρωτήστε αυτούς που περιμένουν κοντά 7 δις ευρώ μόνο μόνο από τους πρώτους 8 μήνες του 2011.

ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

Κατά τ΄ άλλα ανεξάρτητος

Ανεξάρτητος δήλωνε την προεκλογική περίοδο, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Φυσικά για να κερδίσει ψήφους από παντού δεξιά και αριστερά αλλά για να πάρει παρασκηνιακές στηρίξεις από πολιτικούς διαφόρων πολιτικών χώρων.

Ελάτε που όμως τώρα αποκαλύφθηκε το πραγματικό προσωπείο του, με την συμμετοχή του στις εκλογές της Περιφερειακής ΄Ενωσης Δήμων Ηπείρου με τον συνδιασμό του ΠΑΣΟΚ και με αυτόν εξελέγη.
Οι υποστηρικτές του στο Δήμο και οι συνεργάτες του που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους κατάλαβαν την "τύφλα" τους;
Ανεξάρτητος δεν πρέπει να δηλώνεις αλλά και να είσαι πραγματικά κύριοι εκ αριστερών και δεξιών που παραμυθιαστήκατε και πέσατε στη φάκα που σας έστησε ο δήμαρχος.


Ακάκιος

ΤΡΟΪΚΑ: Απαιτεί την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων

Κατάργηση οργανικών μονάδων των υπουργείων και οργανισμών.

Την απόλυση 200.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, και την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο σύνολο του δημόσιου τομέα απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθούν οι εξοικονομήσεις που έχουν προβλεφθεί για τις δημόσιες δαπάνες από το Μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με το «Έθνος».
Το επιχείρημα ότι θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015 δεν ικανοποιεί τους εταίρους μας οι οποίοι έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 30% άμεσα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας έχει αποστείλει ήδη στους υπουργούς επιστολή με την οποία τους ζητεί να προχωρήσουν στην άμεση μείωση των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30%, στο πλαίσιο δημιουργίας του νέου επιτελικού κράτους.
Σε πρώτη φάση η μείωση των οργανικών μονάδων σημαίνει τη συγχώνευση τμημάτων ή διευθύνσεων και τη μείωση των θέσεων προϊσταμένων κατά 30%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα θα σημάνουν και την απόλυση των υπαλλήλων που κατέχουν τις συγκεκριμένες θέσεις στον στενό δημόσιο τομέα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατ΄ απαίτηση της τρόικας αναμένεται να είναι η περαιτέρω δραστική μείωση των συμβασιούχων έως και 50% για το 2012, η οποία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με μονομερή καταγγελία συμβάσεων από την πλευρά του κράτους και απολύσεις.
Σήμερα απασχολούνται περίπου 35.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι το 2012 θα είναι λιγότεροι από 15.000. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί στο σύνολο του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα. Στη βάσανο της αξιολόγησης θα τεθούν περίπου 150.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Έτοιμα για σύνδεση πάνω από 2.000 αγροτικά φωτοβολταϊκά

Τις 4.476 έφτασαν οι αιτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά (≤100 kW) το α’ εξάμηνο του 2011, από τις 373 που είχαν προσφορά σύνδεσης το 2010, σύμφωνα με την κατάσταση της αδειοδοτικής εξέλιξης των έργων ΑΠΕ ως το τέλος Ιουνίου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η διαδικασία προχωράει με εντατικούς ρυθμούς, όπως αναφέρει το υπουργείο και τα αιτήματα για σύνδεση στη ΔΕΗ, έως τις 30 Ιουνίου, φτάνουν τα 2.086, τα οποία αντιστοιχούν σε 201,2MW.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός»

Στο πλαίσιο του προγράµµατος "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα"



Πρόσκληση προς υφιστάμενες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα για ένταξη έργων στην Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΕ), απευθύνει η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Πράξη αποσκοπεί στη διαφοροποίηση και τον εµπλουτισµό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος µέσω της αξιοποίησης των εναλλακτικών ή και ειδικών µορφών τουρισµού.
Στο πρόγραµµα δύνανται να υποβάλλουν από µία πρόταση υφιστάµενα φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στους επιλέξιµους ΚΑ∆, όπως αυτοί αναφέρονται στον οδηγό της πράξης και δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην παροχή υπηρεσιών που αξιοποιούν τις εναλλακτικές ή/και ειδικές µορφές τουρισµού
Εξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωµα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δηµόσιες επιχειρήσεις και οργανισµοί, οι επιχειρήσεις ΟΤΑ, καθώς και οι θυγατρικές τους.
Ο ελάχιστος προϋπολογισµός ανά υποβαλλόµενη πρόταση (δηµόσια δαπάνη και ιδιωτική συµµετοχή) ανέρχεται στις €10.000,00 και ο µέγιστος στις €400.000,00. Το ποσοστό δηµόσιας χρηµατοδότησης ορίζεται στο 40%. Επιπλέον προσαύξηση κατά 5% δίνεται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 15 Σεπτεμβρίου 2011 έως και την 15 Νοεμβρίου 2011 µέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis
Ως προθεσµία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 24η ώρα της ηµέρας που έχει καθοριστεί ως καταληκτική ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Μετά τη λήξη της ηµεροµηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, που ορίζεται κατά την προκήρυξη της πράξης δεν γίνεται αποδεκτή καµία υποβολή προτάσεων.
Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και η εκτύπωση του ηλεκτρονικά υποβληθέντος εντύπου υποβολής, τα οποία αποτελούν το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έντυπη µορφή, εντός δέκα ηµερολογιακών ηµερών από την καταληκτική ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα µε την Περιφέρεια υλοποίησης της επένδυσης, καθώς και στα συνεργαζόµενα µε τον ΕΦΕΠΑΕ Τραπεζικά Ιδρύµατα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Τέλος στις εφημερίες και τις υπερωρίες γιατρών του ΕΣΥ

Εγκρίθηκε περικοπή κονδυλίου 250 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν αρχίσει η τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μια ακόμα απόφαση περικοπής κονδυλίων.
«Θύμα» αυτή τη φορά ήταν το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών έβαλε την υπογραφή του στην αφαίρεση 250 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου υπουργείου.
Πρόκειται για χρήματα, τα οποία προορίζονται για την πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών των γιατρών, που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.
Τα ποσά αυτά εντάσσονται σε κωδικούς νοσοκομείων και η αφαίρεσή τους σημαίνει σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η 1η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης

Tην Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 18.00, στο ξενοδοχείο Du lac στα Ιωάννινα, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, θα πραγματοποιηθεί η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014».
Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (http://www.php.gov.gr ) για διαβούλευση και για γνώση του περιεχομένου του.
Η πρόσκληση έχει αποσταλεί στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, στους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους Εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Η συνεδρίαση είναι ανοικτή και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος πολίτης το επιθυμεί.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr