Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 35 νέα κρούσματα


Τα 13 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 35 νέα κρούσματα.
Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.939.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δήμος Πωγωνίου: Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος 2019


Ο Πρόεδρος της  Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου ως Πρόεδρος της  Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»  έχοντας υπόψη:
Την με αρ. 162/25-5-1903 δημόσια διαθήκη του  Αναστάσιου Δ. Ιλαρίδη, ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Βήσσανη Ιωαννίνων
Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών , σχολάζουσων κληρονομιών και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα
Τον προϋπολογισμό έτους 2020  στον οποίο έχει εγγραφεί η σχετική πίστωση  και έχει εγκριθεί αρμοδίως
Το με αρ.    3 /30-1-2020 πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Βήσσανης
Την αρ. 27 /11-2-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Έγκριση όρων πρόσκλησης  χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου  για το έτος 2019 από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΛΑΡΙΔΗ
καλεί τις περισσότερο πτωχές οικογένειες  της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης του Δήμου Πωγωνίου όπως,  σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη  η οποία έχει  ως εξής:    «μετά το θάνατο της συζύγου μου οι τόκοι  και τα μερίσματα των πέντε μετοχών και εις τα κατατεθειμένα ποσά θα διανέμωνται καλοκαγάθως και δικαίως κάθε εξάμηνίαν πάντοτε και αματατρέπως εις τας μάλλον πτωχοτέρας οικογενείας της πατρίδας μου Βησσάνης), υποβάλλουν αιτήσεις στα γραφεία του Δήμου στο Καλπάκι ή στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βήσσανης κ. Νικολάου Κωνσταντίνο μέχρι τις        28/ 8 /2020  με τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Αίτηση ενδιαφερομένου   (με όλα τα στοιχεία του, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λ.π.) 
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να είναι  δημότες της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει από κάθε οικογένεια ένα μέλος.
3) Αντίγραφο εκκαθαριστικό σημειώματος έτους 2020 που αφορά το οικονομικό έτος 2019
4) Αντίγραφο εκκαθαριστικού δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α.2019
5) Υπεύθυνη Δήλωση  που θα δηλώνουν ότι δεν έχουν  εισπράξει τέτοιου είδους οικονομική ενίσχυση  από άλλο Νομικό πρόσωπο
Η επιλογή των  δικαιούχων γίνεται αρχικώς από το τοπικό συμβούλιο της Τοπ. Κοινότητας Βήσσανης το οποίο μετά το πέρας της κατάθεσης των δικαιολογητικών ελέγχει όλα τα δικαιολογητικά και προτείνει  τους  δικαιούχος, με σχετικό πρακτικό του.
Κατόπιν στέλνει στην οικονομική επιτροπή ως η  διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος το πρακτικό του τοπικού συμβουλίου μαζί με  όλο το σχετικό φάκελο για την  έγκριση αυτού.
Κατόπιν η απόφαση της οικονομικής επιτροπής με τους τελικούς δικαιούχους θα τοιχοκολληθεί στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης, στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.pogoni.gr ) και οι υποψήφιοι που απορρίφθηκαν θα μπορούν εντός προθεσμίας (10) δέκα ημερών από την τοιχοκόλληση  να υποβάλλουν ένσταση κατά της  σχετικής απόφασης.  
Τέλος  η οικονομική επιτροπή διαβιβάζει όλο τον φάκελο μαζί με τις σχετικές αποφάσεις στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας ηπείρου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου  Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών για να ελεγχθεί η όλη διαδικασία και   εγκριθεί αρμοδίως.
   Το ποσό που θα διανεμηθεί για το  έτος 2019 είναι 750,00€ σύμφωνα με σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Τοπικής κοινότητας  και της οικονομικής επιτροπής-διαχειριστικής του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο στα τηλέφωνα 2653 360 117, 125 ή 6977410159   Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Βήσσανης.

                                           Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                   ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης: Πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας, τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου και ώρα 17:00-18:30



Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.livemedia.gr/elderly

Θα αναμεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ITV των Ιωαννίνων.


Το “Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης” με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, τη συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλίου Βελλάς, της Ελληνικής  Καρδιολογικής Εταιρείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οργανώνουν και σας προσκαλούν για ενημέρωση σε διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου και ώρα 17.00'-18.30'.
ΘΕΜΑ : COVID-19 ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Χαιρετισμοί
  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ.Μάξιμος
  Πατούλης Γεώργιος, Πρόεδρος ΙΣΑ & Περιφερειάρχης Αττικής
  Γουδέβενος Ιωάννης, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Προσαλίκας Στυλιανός, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων
Ομιλητές:
        Σαρόγλου Γεώργιος, ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Παν.Αθηνών “Κορωνοϊός και επιπτώσεις στους ηλικιωμένους”
        Μαλτέζου Έλενα, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης – ΕΟΔΥ “Η πορεία της πανδημίας COVID-19 και οι ηλικιωμένοι”
        Δεσποτόπουλος Ευστάθιος,  Διευθυντής Ακτινολόγος MEDICITY “COVID-19 και Αξονική Τομογραφία”
        Μελιδώνης Ανδρέας, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογίας-Διαβητολογίας Metropolitan Hospital “Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης στους ηλικιωμένους”
        Κολοβού Γενοβέφα, Συντονίστρια Διευθύντρια Καρδιολογίας – Κέντρου Λιπιδίων Metropolitan Hospital  “Κορωνοϊός, και λιπίδια στους ηλικιωμένους”
        Γεροτζιάφας Γρηγόριος, Καθηγητής Αιματολογίας Παν.Σορβόννης Γαλλίας  “Κορωνοϊός και θρόμβωση στους ηλικιωμένους”
        Φούσας Στέφανος, ε. Καθηγητής-Συντονιστής Διευθυντής Τομέα Καρδιάς METROPOLITAN GENERAL-τ. Πρόεδρος Ε.Κ.Ε.  “Κορωνοϊός, καρδιοπάθειες και ηλικιωμένοι”
Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις
Συντονίζει: Στέφανος Γρ. Φούσας

Η εκδήλωση θα προβληθεί σε απευθείας μετάδοση από
Θα αναμεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ITV, Δευτέρα 20.07.2020 και ώρα 22.15'.

Δήμος Πωγωνίου: Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης (που έχει συνάψει γάμο το έτος 2019) της Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ»


Ο Πρόεδρος της  Οικονομικής  Επιτροπής του Δήμου ως  Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» έχοντας υπόψη:
Την από 20-01-1912 δημόσια διαθήκη του Λουκά  Κόντη, ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Βήσσανη Ιωαννίνων
Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών , σχολάζουσων κληρονομιών και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα
Τον προϋπολογισμό έτους 2020 στον οποίο έχει εγγραφεί σχετική πίστωση 
Το με αρ. 3 /30-01-2020 πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Βήσσανης
Την αρ. 24 /11-2-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Έγκριση όρων πρόσκλησης  χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης  έτους 2019
καλεί τις δημότισσες της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης του Δήμου Πωγωνίου όπως,  σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» η οποία έχει συγκεκριμένα ως εξής:   «οι τόκοι του ως είρηται κεφαλαίου θέλουσι διατίθεσθαι κατ΄έτος προς προίκησιν μιας κόρης άπορον της αυτής Κοινότητας δια κλήρου, με τη μεγίστην λεπτομέρειαν θα τίθεται εντός κληροτίδος τα ονόματα των προς γάμον ωρίμων..), υποβάλλουν αιτήσεις στα γραφεία του Δήμου Πωγωνίου  στο Καλπάκι ή στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βήσσανης κ. Νικολάου Κωνσταντίνο μέχρι τις  28 08 /2020  με  τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1) Αίτηση ενδιαφερομένου (με όλα τα στοιχεία του-διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λ.π.)
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (από το Δήμο). Απαραίτητη προϋπόθεση  οι ενδιαφερόμενες να είναι  δημότισσες της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης.
3) Αντίγραφο εκκαθαριστικό σημειώματος έτους 2019 ( των γονέων εάν δεν υποβάλλει μόνος του ο ενδιαφερόμενος, όπως και της ενδιαφερόμενης εφόσον  υποβάλλει)
4) Αντίγραφο εκκαθαριστικού δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α.2019  και αντίγραφο  εντύπου  Ε9 ακίνητης περιουσίας) του ιδίου του ή των γονέων εφόσον υποβάλλουν.
3) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας 
5) Υπεύθυνη Δήλωση  που θα δηλώνει η ενδιαφερόμενη ότι δεν έχει προικοδοτηθεί από άλλο Νομικό πρόσωπο
6) Πιστοποιητικό απορίας-οικονομικής αδυναμίας το οποίο εκδίδεται από το Δήμο Ιωαννιτών - Δ/νση Κοινωνικής προστασίας (Αβέρωφ 6 -Ιωάννινα τηλ. 2651361393)
7) Ληξιαρχική πράξη γάμου (αφορά αυτές που έχουν συνάψει γάμο  εντός του έτους 2019)
      Η επιλογή της δικαιούχου γίνεται αρχικώς από το τοπικό συμβούλιο της Τ. Κ.Βήσσανης το οποίο μετά το πέρας της κατάθεσης των δικαιολογητικών ελέγχει όλα τα δικαιολογητικά και προτείνει  την  δικαιούχο,  με σχετική απόφασή, μετά από κλήρωση,  η οποία θα γίνει δημόσια την 06/09/2020 ημέρα Κυριακή στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης και κατά την ημέρα της διεξαγωγής κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της κάθε ενδιαφερόμενης ή μέλους της οικογένειά της.
Κατόπιν στέλνει στην οικονομική επιτροπή ως η  διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος το πρακτικό του τοπικού συμβουλίου μαζί με  όλο το σχετικό φάκελο για την  έγκριση αυτού
Κατόπιν η απόφαση της οικονομικής επιτροπής με την τελική δικαιούχου θα τοιχοκολληθεί στην Τοπική Κοινότητα Βήσσανης, στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.pogoni.gr ) και οι υποψήφιες που απορρίφθηκαν θα μπορούν εντός προθεσμίας (10) δέκα ημερών να υποβάλλου ένσταση κατά της  σχετικής απόφασης 
Τέλος  η οικονομική επιτροπή διαβιβάζει όλο τον φάκελο μαζί με τις σχετικές αποφάσεις στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας ηπείρου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου  Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών για να ελεγχθεί η όλη διαδικασία και   εγκριθεί αρμοδίως
   Το ποσό που θα διανεμηθεί για το  έτος 2019 είναι 3.000,00€ σύμφωνα με σχετική απόφαση της οικονομικής-διαχειριστικής  επιτροπής του κληροδοτήματος και την εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου της Τ. Κ. Βήσσανης.
Οι υποψήφιες υποχρεούνται να υποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός της καθορισμένης προθεσμίας που αναγράφεται στην παρούσα προκύρυξη.
Παράλειψη υποβολής οποιουδήποτε δικαιολογητικού εντός της καθορισμένης προθεσμίας συνεπάγεται την απόρριψη της αίτησης.
Η παρούσα θα αναρτηθεί στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου Πωγωνίου στο Δημοτικό Κατάστημα Καλπάκι και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου  καθώς και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http:// www.pogoni.gr
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο στα τηλέφωνα 2653 360 117 ή 6977410159 τοπικού εκπροσώπου Βήσσανης                                 

                                            Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                 ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ανακοίνωση-ευχαριστήριο Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου


H Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, υλοποιώντας κοινή απόφαση που ελήφθη στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στις 17 Μαρτίου, είχε αναλάβει την υποχρέωση να εκδίδει ανακοινώσεις με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως αυτά προέκυπταν από τα στοιχεία των πέντε νοσοκομείων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να ενημερώνονται υπεύθυνα οι πολίτες και να μην προκαλείται ανησυχία από την παραπληροφόρηση και τη διάδοση ανυπόστατων φημών.
Οι ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ως προς τα αριθμητικά δεδομένα ταυτίζονται απόλυτα με τα επίσημα στοιχεία του Ε.Ο.Δ.Υ. γεγονός που επιβεβαιώνει, εκτός της αμεσότητας της ενημέρωσης και την εγκυρότητα της.
Από τις αρχές της εβδομάδας διαμορφώνεται πλέον μια διαφορετική κατάσταση: Έλεγχοι πραγματοποιούνται παράλληλα από ΕΟΔΥ και Νοσοκομεία και τα δείγματα – λόγω του όγκου τους- εξετάζονται άλλα στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλα εκτός Ηπείρου.
Ως εκ τούτο το σύνολο των αποτελεσμάτων συγκεντρώνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ο οποίος είναι ο επίσημος και αρμόδιος φορέας για την ανακοίνωση του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά για την άριστη συνεργασία που υπήρχε σε όλο αυτό το διάστημα για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα στελέχη και των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Εντυπωσιακή συμμετοχή και στη Θεσπρωτία: Επιβεβαιώνεται η δυναμική των Οριζόντων Ηπείρου


Συνεχίστηκαν στη Θεσπρωτία οι διαδικασίες των Οριζόντων Ηπείρου για την εκλογή των παραταξιακών τους οργάνων: Της Πολιτικής Επιτροπής, της Ελεγκτικής Επιτροπής και του Συντονιστή Ανάπτυξης και Διεύρυνσης.
Μετά την Άρτα και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% καθώς από τους συνολικά 76 εγγεγραμμένους προσήλθαν και ψήφισαν οι 62.
Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στην ΠΕ Άρτας, δήλωσε:
«Και στη Θεσπρωτία μετά την Άρτα επιβεβαιώνεται η δυναμική των Οριζόντων Ηπείρου. Και το δεύτερο δείγμα ήταν εξαιρετικά θετικό. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιος θα συμβεί και στην Πρέβεζα στις 20 Ιουλίου και τα Γιάννενα αμέσως μετά. Συνεχίζουμε πάντα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών


Κατασχέθηκε περίπου (1) κιλό ακατέργαστης κάνναβης, ένα δενδρύλλιο και -27- ναρκωτικά χάπια

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε επιπλέον δικογραφία και για οπλοκατοχή
Συνελήφθησαν χθες (15-07-2020) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός και μία ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών καθώς για και οπλοκατοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, ότι οι κατηγορούμενοι κατέχουν και διακινούν ναρκωτικά σε χρήστες στην πόλη των Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι τους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• (3) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -984,9- γραμμαρίων,
• δενδρύλλιο κάνναβης,
• (27) ναρκωτικά χάπια,
• (3 ½) χάπια άγνωστης χημικής σύνθεσης,
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• σιδερογροθιά και
• πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος.
Ο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Διορισμός Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Πωγωνίου


ΑΠΟΦΑΣΗ   ΔΗΜΑΡΧΟΥ   513/2020
Ο  Δήμαρχος Πωγωνίου
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α΄).
Τις διατάξεις των άρθρων 161 και 167 του  Ν.3584/07 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (ΦΕΚ 143 Α’), όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.4623/19  «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα. » (ΦΕΚ 134/τ. Α΄/09.08.2019).
Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 11 του Ν.4674/2020 «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 53/τ. Α’/11-3-2020).
Τον υποβληθέντα  φάκελο  με  τα  δικαιολογητικά του κ.  Βιρβίλη Σταύρου του Μιχαήλ, από τα οποία προκύπτει ότι πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, τα γενικά προσόντα πρόσληψης των άρθρων 11 και 17 του Ν.3584/2007, και ότι  δεν είναι υπάλληλος του Δήμου Πωγωνίου, ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού ως προς τον Δήμαρχο Πωγωνίου.
Την υπ΄αριθ. οικ.4203/26-06-2020 Βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου, για την ύπαρξη πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Δήμου Πωγωνίου και στους Κ.Α. 00-6031.002 & Κ.Α. 00-6053.002,  για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πωγωνίου.
Την υπ΄αριθ. 4624758399/15.07.2020 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Την ανάγκη εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δήμου Πωγωνίου
Και κρίνοντας ότι συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Διορίζουμε, από 15-07-2020, τον κ. Σταύρο Βιρβίλη του Μιχαήλ, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πωγωνίου.
Β. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
Ο Γενικός Γραμματέας υποστηρίζει το Δήμαρχο στα διοικητικά του καθήκοντα υλοποιώντας τις αρμοδιότητες που του εκχωρεί ο Δήμαρχος με απόφασή του.
Οι αρμοδιότητές του αφορούν κυρίως τον συντονισμό των δημοτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται με αποδοτικό τρόπο  η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των περιοδικών στόχων και προγραμμάτων που αποφασίζονται από τα πολιτικά όργανα του Δήμου Πωγωνίου.
Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας:
α) Υπογράφει τις αποφάσεις χορήγησης αδειών με ή χωρίς αποδοχές και  μετακίνησης εκτός έδρας στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων του Δήμου.
β)  Παρέχει οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις και γενικότερα συντονίζει τις υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση του έργου τους, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου.
γ)  Προβαίνει στη μελέτη και εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση και προαγωγή των λειτουργιών του Δήμου.
δ)  Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής  Επιτροπής σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ή έχουν ήδη συζητηθεί σε αυτά, καθώς και να τα υποστηρίζει ενώπιον των ανωτέρω οργάνων, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Δημαρχιακής Επιτροπής.
ε) Παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Οικονομικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής  Επιτροπής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
στ)  Συμμετέχει  στις διαδικασίες κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης του Δήμου, παρακολουθεί την επίτευξη των περιοδικών στόχων και την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων που αποφασίζονται από τα πολιτικά όργανα του Δήμου.
ζ)  Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης του Δήμου σύμφωνα προς τα αντίστοιχα προγράμματα ή τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ενημερώνει σχετικά της Εκτελεστική Επιτροπή
η)  Μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικής δράσης των υπηρεσιών του Δήμου, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απόδοσης του στελεχικού δυναμικού και των τεχνικών μέσων του Δήμου.
θ)  Οργανώνει κάθε νέα υπηρεσία που δημιουργείται στο Δήμο.
Εκτός  των ανωτέρω που ορίζει ο νόμος του αναθέτει και τα εξής:
 Να συνεργάζεται με τους Αντιδημάρχους για την υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων.
    Ο Δήμαρχος μπορεί με απόφασή του και με την επιφύλαξη της παρ. 5 του Ν. 3584/2007 να εκχωρεί και άλλες αρμοδιότητες στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου (παρ. 2, άρθρο 38 του Ν. 3801/2009 με την οποία προστέθηκε η παρ. 6 του άρθρου 161 του Ν. 3584/2007).
Γ. Με την παρούσα απόφαση προκαλείται δαπάνη στο Δήμο Πωγωνίου η οποία έχει προβλεφθεί σε σχετική πίστωση στον Κ.Α. 00-6031.002 & Κ.Α. 00-6053.002 «Aποδοχές Γενικού Γραμματέα» του προϋπολογισμού του Δήμου Πωγωνίου οικονομικού έτους 2020.
Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών: 4624758399/15.07.2020.
Δ. Ο Γενικός Γραμματέας απολύεται με απόφαση του Δημάρχου, που δημοσιεύεται σε περίληψη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, παύει να ασκεί τα καθήκοντα του και απολύεται αυτοδικαίως, όταν ο Δήμαρχος απολέσει την ιδιότητα του για οποιονδήποτε λόγο.
 Η παρούσα απόφαση ισχύει από την υπογραφή της, για όλες τις συνέπειες.
 Ε. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου Πωγωνίου, να κοινοποιηθεί στο Τμήμα Νομικών Προσώπων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μεριμνήσει για τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Δικτυακό τόπο ειδικού σκοπού του Δήμου Πωγωνίου https://diavgeia.gov.gr/f/pogoni   (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ), στον ιστότοπο του Δήμου Πωγωνίου www.pogoni.gr  και να κοινοποιηθεί αντίγραφό της στους ενδιαφερόμενους.

Ορίζοντες Ηπείρου: Μετά την Ιόνια Οδό η Ήπειρος χάνει και την ευκαιρία για φθηνή ενέργεια!


Οι ήττες για το τόπο μας πλέον είναι πάρα πολλές εάν λάβουμε υπόψη και την πρόσφατη οριστική απώλεια της πιθανότητας ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι συμβαίνουν και τα δύο εντός μερικών 24ωρων μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού!
Τώρα ήρθε και ο αποκλεισμός μας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ!
Εβδομάδες πριν με ανακοίνωσή μας είχαμε προειδοποιήσει την Περιφερειακή Αρχή να παρέμβει για να αποφευχθεί η αρνητική εξέλιξη και να εκμεταλλευτεί τη διαμόρφωση της μελέτης του ΔΕΣΦΑ της οποίας την ύπαρξη αγνοούσε. Προειδοποιήσαμε ότι η  Ήπειρος πάλι θα μείνει εκτός σχεδιασμού στερώντας από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις φθηνή ενέργεια.
Τελικά κατάφερε να απουσιάζει.
Η Ήπειρος είναι η μόνη περιοχή που απουσιάζει από τις 71 σελίδες του Σχεδίου Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) 2021-2030, το οποίο εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη.
Ή σωστότερα, ή ακόμη πιο τραγικά, οι υποδομές του φυσικού αερίου για την Ήπειρο είναι οι μόνες που περιλαμβάνονται στα έργα που απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αστυνομικές δράσεις στην Ήπειρο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος


Από το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου συνελήφθησαν (3) αλλοδαποί, που είχαν συλλέξει ποσότητα προστατευόμενων αρωματικών φυτών βάρους -50- κιλών, έχοντας εισέλθει παράνομα στη χώρα
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την πάταξη του φαινομένου της παράνομης συλλογής προστατευόμενων αρωματικών φυτών.
Αυτή τη φορά, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν χθες (15-07-2020) το μεσημέρι σε ορεινή και δύσβατη περιοχή του Κεφαλόβρυσου Ιωαννίνων, τρία (3) άτομα που κατηγορούνται για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Πρόκειται συγκεκριμένα για αλλοδαπούς, οι οποίοι, έχοντας εισέλθει παράνομα στη χώρα, προέβησαν στην παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών συνολικού βάρους -50- κιλών.
Η παραπάνω ποσότητα κατασχέθηκε και παραδόθηκε στο Δασαρχείο Ιωαννίνων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης την Τρίτη 21 Ιουλίου, ώρα 10:00 π.μ.


Την Τρίτη 21 Ιουλίου2020και ώρα 10.00 π.μ., συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η  Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 7ου/2020Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για  την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Προμήθεια υλικών για άρδευση περιοχής “Μποϊάνου» Μετσόβου, προϋπολογισμού 24.800,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων  από την Περιφέρεια Ηπείρου με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η & 2η): «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας , δυναμικότητας από 25.625 σε 43.875 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Στάνες», της Τ.Κ. Ράχης, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Ανδρέας Κολιοκώστας. (εισήγηση Δ/νση  Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
4. Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 5η, α/α 03): «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση «Ακρινή Τζούμα» της Τ.Κ. Πιστιανών, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι  η εταιρεία: «ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».(εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).  
5. Γνωμοδότηση  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 9η, α/α 140): «Μονάδα παραγωγής ασφαλτικών μειγμάτων, με βάση φυσικά ή τεχνικά λίθινα υλικά, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΣΤΡΙΚΙΑ» της Τ.Κ. Ρόκκας, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «Γ. Ν. & Θ. ΘΩΜΑΣ Ο.Ε.» με δ.τ. «ΕΡΓΟΤΕΧΝΙΚΗ». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Καλοκαιρινές διακοπές και σπορ παρέα με το διαβήτη στην εποχή του κορωνοϊού


Διακοπές με άσκηση, σπορ ή αθλοπαιδιές δίνουν χαρά και είναι ιδανικός τρόπος για να ξεκουραστούμε φροντίζοντας το σώμα μας. 
Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης ή σπορ, ακόμα και σε επίπεδα υψηλού ανταγωνισμού ή και πρωταθλητισμού. 
Καλύτερα να αποφεύγουμε ωστόσο τα ακραία και ριψοκίνδυνα σπορ. 
Η συστηματική, μέτριας έντασης άσκηση, ασκεί άμεση αλλά και μακροχρόνια ευνοϊκή επίδραση στη γλυκόζη του αίματος καθώς και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών. 
Η συστηματική αερόβια άσκηση μειώνει το σπλαχνικό λίπος και τα κιλά, βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, και συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου, πιέσεως και υπερλιπιδαιμίας. 
Τα σπορ είναι, με μέτρο, ένας πολύ ευχάριστος και αποδοτικός τρόπος άσκησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης. 
Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), φαίνεται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την δραστική μείωση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που δημιουργεί ο Διαβήτης. Τα οφέλη της είναι πιο σημαντικά ακόμα και από την απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους με διαβήτη. 
Ο κ. Aντώνης Λέπουρας, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής - Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General δίνει πρακτικές οδηγίες για ασφαλή και ευχάριστη συμβίωση στις διακοπές, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά με κανόνες.
Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και COVID-19: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν και πώς να προσέχουν;

Πέντε οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ήπειρο


Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Το τριήμερο από 10 έως 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν αλκοτέστ σε (12.835) οδηγούς και βεβαιώθηκαν (471) παραβάσεις
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.
Το τριήμερο από Παρασκευή 10 Ιουνίου έως την Κυριακή 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (12.835) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (471) παραβάσεις, ως ακολούθως:
78 στην Αττική,
71 στην Κεντρική Μακεδονία,
64 στην Πελοπόννησο,
59 στην Κρήτη,
42 στη Θεσσαλονίκη,
31 στη Θεσσαλία,
27 στη Δυτική Ελλάδα,
24 στο Νότιο Αιγαίο,
22 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
19 στη Στερεά Ελλάδα,
12 στο Βόρειο Αιγαίο,
11 στη Δυτική Μακεδονία,
  6 στα Ιόνια Νησιά και
  5 στην Ήπειρο.
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (3,67%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Επιπλέον, από τους (471) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (47) άτομα.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των παραβατών ανά φύλο και ηλικία, υπάρχουν στον συνημμένο πίνακα.
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς ένας από τους συχνότερους καρκίνους μπορεί να προληφθεί;


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στον άνθρωπο. 
Η πιθανότητα ενός ατόμου που ζει στον δυτικό κόσμο να πάθει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι περίπου 1 προς 20. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών. 
Είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι συχνότερη σε βιομηχανικές και αστικές περιοχές.
Ο Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Metropolitan General κ. Χρήστος Κωλέττας, Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος,
αναλύει παρακάτω τους παράγοντες που προκαλούν το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και τις εξετάσεις πρόληψης που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.
Στην Ευρώπη στους άντρες είναι ο 3ος συχνότερος καρκίνος μετά από εκείνους του προστάτη και του πνεύμονα ενώ στις γυναίκες είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος μετά από εκείνον του μαστού. 
Πολλοί επώνυμοι έχουν νοσήσει από καρκίνο του παχέος εντέρου όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, η Όντρεϊ Χέπμπορν, ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας Μπόμπι Μούρ, η πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο κ.α. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. 
Το δε κόστος αντιμετώπισης της νόσου ξεπερνά συνολικά τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος.
Τι προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι δυνατόν να προλάβουμε την εμφάνισή του;
Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστά τα αίτια που προκαλούν τον συγκεκριμένο καρκίνο. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Είναι όμως γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν μέσα στο έντερο και μπορεί να είναι είτε μισχωτοί (σαν μανιτάρια) είτε επίπεδοι (με ευρεία βάση).