Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου οι ενστάσεις για τη βασική ενίσχυση


Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου θα μπορούν να γίνουν οι ενστάσεις τηλεπισκόπησης για τους δικαιούχους της Βασικής Ενίσχυσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα ένστασης στα κατά τόπους Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, στα οποία διατίθεται ήδη η εφαρμογή για τις ενστάσεις.
Τονίζεται επίσης, πως οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει την ΕΑΕ 2018 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού στην αντίστοιχη σελίδα στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ».

Τα Αρχαία Θέατρα «μοχλός» για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του συνόλου της Ηπείρου


Μετά από έξι χρόνια προεργασίας για το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του προγράμματος, η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου είναι στη διάθεση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Περιλαμβάνει τις 4 περιφερειακές ενότητες, πέντε αρχαιολογικούς χώρους και οκτώ χώρους θέασης. Η προστιθέμενη αξία της- εξυπηρετώντας το στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αφορά το σύνολο της Περιφέρειας, καθώς με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα οι επισκέπτες τους έχουν τη δυνατότητα, να ανακαλύπτουν τους κρυμμένους θησαυρούς της Ηπείρου, σε περιβάλλον, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, που εκτείνονται σε βάθος 2.300 χρόνων.
Το όλο εγχείρημα συνδέεται με την πραγματική οικονομία της περιοχής μέσω συνεργειών για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας, ενθυμημάτων κ.α.
«Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχουν δημιουργικές ιδέες και προτάσεις, τεχνογνωσία και διάθεση, συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση, τότε τα οράματα γίνονται και πράξη», είναι το κεντρικό μήνυμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής», όπως το συνόψισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον χαιρετισμό του, στην εναρκτήρια εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το βράδυ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου 2018.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό της «Πολιτιστικής Διαδρομής», η οποία όπως είπε: «ως Καινοτόμο – Πιλοτικό Πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», στην ετήσια συνάντηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έγινε το Νοέμβριο του 2013, έλαβε τη συγκατάθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για την προένταξή του στη νέα προγραμματική περίοδο».
«Ήταν – συνέχισε- η πρώτη επίσημη και έμπρακτη αναγνώριση της συστηματικής εργασίας που είχε γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, με τη συνεργασία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», του Πρόεδρου του κ. Σταύρου Μπένου, και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου.
Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει πολυσχιδείς δράσεις. Εντάχθηκε στο «Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 31 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού του προϋπολογισμού.
Έτσι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σήμερα η πρώτη της χώρας που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη διάρκεια του χειμώνα


Η υποχρέωση  να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που συνήθως έχουν τοπικά χαρακτηριστικά, τονίστηκε κατά τη σημερινή  σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Από όλα τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου, υπογραμμίστηκε η διαχρονική άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα αναδείχτηκαν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είτε άμεσα, είτε σε βάθος χρόνου.
Το σημαντικότερο από αυτά, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι ο καθαρισμός τάφρων και ρεμάτων, ο οποίος μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» από τον Αύγουστο ως αρμοδιότητα έχει περιέλθει στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να συνοδεύεται με τους αντίστοιχους πόρους.
Η  Ένωση Περιφερειών, πρόσθεσε,  προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καθώς πέραν της χρηματοδότησης, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση όλων των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Παρά ταύτα η Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία έχει αναλάβει τον καθαρισμό αρκετών τάφρων, ρεμάτων καθώς και την απομάκρυνση νεκρών πλατάνων από τους ποταμούς, διαθέτοντας σημαντικά χρηματικά ποσά και μηχανήματα.  «Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, έχουμε ζητήσει και στοιχεία από τους δήμους και από την πλευρά μας θα κάνουμε αγώνα, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους», ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης.

Βιωματικά σεμινάρια για φοβίες, άγχος, θυμό στον Πειραιά


Βιωματικά σεμινάρια για τη διαχείριση των φοβιών, του άγχους, του θυμού και της θλίψης διοργανώνει το Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά.
Τα σεμινάρια έχουν διπλό σκοπό. Αφενός να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις αυτών των συναισθημάτων στην υγεία, αφετέρου να τους διδάξουν τρόπους διαχείρισής τους μέσω της ομαδικής, γνωσιακής ψυχοθεραπείας.
Η συμμετοχή ενός ατόμου σε μία ομάδα αγνώστων με τους οποίους θα συζητήσει τα προσωπικά του βιώματα μπορεί αρχικά να ξενίζει ως ιδέα, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η ομαδική ψυχοθεραπεία παρέχει πολλά οφέλη στους συμμετέχοντες.
Κατ’ αρχάς τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι μοιράζονται κοινά προβλήματα, αγωνίες και προβληματισμούς με άλλα άτομα. Καθώς προχωρούν οι συνεδρίες, γίνεται ολοένα πιο εύκολο να δίνει και να δέχεται το άτομο στήριξη, ενώ ταυτοχρόνως αναθαρρεύει και αποκτά φωνή την οποία πρόθυμα ακούνε τα μέλη της ομάδας του.
Μαθαίνει επίσης να αναγνωρίζει τί δεν λειτουργεί καλά στις διαπροσωπικές σχέσεις του και πως να σχετίζεται με άλλα άτομα με πιο υγιείς τρόπους. Διδάσκεται ακόμα πως να εξωτερικεύει όσα το προβληματίζουν και σταδιακά αποκτά την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να το κάνει.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για κλοπή και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς


Συνελήφθησαν, χθες (04-11-2018) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 30 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και κλοπής, που έγιναν χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα:
έθραυσαν τζαμαρία εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκαλώντας φθορές, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι,
αφαίρεσαν από ιατρικά αποδυτήρια νοσοκομείου, ένα πορτοφόλι και μία κάρτα τραπέζης.
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν στην κατοχή τους κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδότηση 4,5 εκ. ευρώ για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις και φωτοβολταϊκά συστήματα σε μετακινούμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις


Με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης, ανταποκρινόμενος στο από 26.10.2018 αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 (ΣΑΕΠ -030) του έργου: «Κατασκευή πρόχειρων σταβλικών εγκαταστάσεων και φωτοβολταϊκών συστημάτων για τις ανάγκες των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ηπείρου», με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνελήφθη 32χρονος στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος


Σε επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων όπου εργάζεται ως υπεύθυνος ο 32χρονος βρέθηκαν κλεμμένες μπαταρίες οχημάτων

Συνελήφθη, χθες (04-11-2018) το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που έγινε σε μάντρα ανακύκλωσης μετάλλων στην οποία εργάζεται ως υπεύθυνος ο 32χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις μπαταρίες οχημάτων, οι οποίες όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν κλαπεί από στάβλο στο Κουτσελιό Ιωαννίνων.
Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους πεσόντες της ιστορικής μάχης της Γκραμπάλας και το έπος του 1940 , στον ομώνυμο Τύμβο


Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο Δήμος Ζαγορίου τίμησε την μάχη της Γκραμπάλας και το Έπος του 1940, στον ομώνυμο Τύμβο που δεσπόζει του υψώματος των  1.201 μέτρων και αποτελούσε στρατηγικής σημασίας σημείο για τη γραμμή άμυνας που είχε σχεδιάσει η 8η Μεραρχία.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο της κυβέρνησης,  εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών, φορέων του Ζαγορίου και συγγενών των πεσόντων.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Ακολούθησε ομιλία από τον αντιδήμαρχο Ζαγορίου Δημήτρη Εξάρχου με θέμα «Σελίδες δόξας-Γκραμπάλα 1940».
Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π ΤΑΞ, VIII MΠ «Ηπείρου», Ταξίαρχος κ.  Δημήτρης Μπολομίτης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλης Σπύρου, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης και Ζίτσας κ.  Μιχάλης Πλιάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ.  Γιούλα Μητροκώστα και  Νίκος Καττής, αντιδήμαρχοι,  δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς πεσόντων και κάτοικοι της περιοχής.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το βοήθημα σε πολύτεκνες αγρότισσες


Το βοήθημα ανέρχεται στα  1.000 ευρώ!

Λήγει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε 1.250 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Οι δικαιούχοι αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες που, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) (ΟΓΑ), οι οποίες έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, έχουν τουλάχιστον τέσσερα τέκνα τα οποία είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύλληψη 31χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Που μπορεί να οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών


Το κοκκίνισμα των ματιών είναι πολύ συνηθισμένο και συχνά οφείλεται σε αθώα προβλήματα, όπως μια αντίδραση στη σκόνη ή σε ένα αλλεργιογόνο.
Μερικές φορές όμως μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρό που χρειάζεται άμεσο έλεγχο από τον οφθαλμίατρο.
«Το κοκκίνισμα των ματιών συνήθως προκαλείται από διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται ανάμεσα στον σκληρό χιτώνα του ματιού (είναι το αδιαφανές λευκό τμήμα τους) και τον υπερκείμενο διαυγή επιπεφυκότα», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. 
«Τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία φυσιολογικά είναι αόρατα, αλλά μπορεί να διογκωθούν εξαιτίας πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής και άλλοι διάφορες οφθαλμικές παθήσεις».
Ο ερεθισμός των ματιών και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τη διόγκωση των τριχοειδών αγγείων των ματιών. Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι πιθανότερες μόνο στα άτομα με αλλεργική προδιάθεση, αλλά και σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία. Και αυτό, διότι η απουσία του προστατευτικού στρώματος των δακρύων καθιστά την επιφάνεια των ματιών πιο ευαίσθητη στους ερεθιστικούς παράγοντες.