Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 151 οι νεκροί από κορονοϊό, 10 νέα κρούσματα


Σύμφωνα με την  ενημέρωση του υπουργείου Υγεία τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 151, και για δεύτερη μέρα σερί δεν υπάρχει νέος καταγεγραμμένος θάνατος.
Ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα, με το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 στη χώρα μας να φτάνουν συνολικά τις 2.726.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 32.
Μέχρι στιγμής, 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εθελοντική αιμοδοσία Τρίτη 12 και Πέμπτη 21 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων


Συνεχίζονται οι Εθελοντικές Αιμοδοσίες στην πόλη των Ιωαννίνων για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Στο πλαίσιο αυτό το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» προγραμμάτισε δύο ακόμη, στο χώρο των iso box, μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.
Η πρώτη θα διενεργηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου και η δεύτερη την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από ώρες 9:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ..
Η Περιφέρεια Ηπείρου γνωρίζοντας ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι μέγιστη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, καλεί για άλλη μια φορά τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν και στις δύο αυτές αιμοληψίες.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο(11 Μαΐου 2020)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (11 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος νοσηλεύονταν σε παθολογική κλινική, έλαβε εξιτήριο το απόγευμα της Παρασκευής 8/5 και είναι πολύ καλά στην υγεία του.
2. Στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες 9/5 και 10/5 εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκατόν ογδόντα τρία (183) νέα δείγματα. Τα τριάντα ένα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα οκτώ από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα εκατόν σαράντα τέσσερα (144) αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα εξήντα τρία δείγματα που στάλθηκαν συνολικά τις προηγούμενες ημέρες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 11/5 στάλθηκαν είκοσι τρία νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των τετρακοσίων πεντακοσίων τέσσερα (504) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα είκοσι τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα πενήντα πέντε δείγματα που στάλθηκαν συνολικά τις προηγούμενες ημέρες για εξέταση ήταν αρνητικά.
• Σήμερα 11/5 στάλθηκαν δέκα τρία νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εξακόσια εβδομήντα έξι (676) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Δεκαεννέα (19) από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Συνολικά σήμερα εστάλησαν είκοσι πέντε (25) δείγματα από τα οποία, στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται ένα (1) πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 ενώ αναμένεται απάντηση για επιπλέον δέκα (10) προεγχειρητικά δείγματα, τα οποία δεν νοσηλεύονται.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα 11/5 στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εκατόν εννέα (109) δείγματα και τα εκατό ήταν αρνητικά. Αναμένονται απαντήσεις για τα εννέα ανωτέρω.
Επισημαίνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται την παρούσα περίοδο δεν αφορά ύποπτα κρούσματα αλλά την αναγκαιότητα του προεγχειρητικού ελέγχου για τα τακτικά χειρουργεία που πραγματοποιούνται πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ειδικές εξετάσεις ασθενών για τις οποίες απαιτείται να προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή χρηματικού ποσού από κατάστημα πώλησης τροφίμων


Συνελήφθη, χθες (10-05-2020) το απόγευμα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το πρωί στα Ιωάννινα, ο δράστης εισήλθε σε κατάστημα πώλησης τροφίμων και εκμεταλλευόμενος ολιγόλεπτη απουσία του ιδιοκτήτη του καταστήματος, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των (180) ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου


Mε το σημερινό δελτίο, ολοκληρώνεται η καθημερινή αναλυτική ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Η έκδοση των ανακοινώσεων συναποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων Ιατρικών φορέων κ.α. στις 17 Μαρτίου 2020.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα με την άοκνη προσπάθεια των εμπλεκομένων στελεχών της Περιφέρειας και των Νοσοκομείων η ενημέρωση συνεχίστηκε ανελλιπώς- και με συνέπεια ως προς την ώρα- σε τακτική βάση.
Η πρωτοβουλία αυτή ήταν η ελαχιστότατη, εξ όσων έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει στο διάστημα αυτό η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και η οποία αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες περιφέρειες, άλλες εκ των οποίων το πέτυχαν, άλλες όχι.
Με την καθημερινή ενημέρωση, επιτεύχθηκε η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών της Ηπείρου για τους ελέγχους, τα κρούσματα και την εξέλιξη της υγείας των νοσούντων και έτσι αποφεύχθηκαν φαινόμενα σύγχυσης και παραπληροφόρησης.
Για την μέχρι σήμερα συνεργασία θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αγόγγυστα συνέβαλαν στην συλλογή των στοιχείων, η οποία και συνεχίζεται. Με δεδομένο πως πλέον η εξάπλωση της πανδημίας σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζει ύφεση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων που λαμβάνονται στα νοσοκομεία της Ηπείρου αφορούν προεγχειρητικούς ελέγχους εκτιμάται πως δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος καθημερινής έκδοσης ενημερωτικών ανακοινώσεων, που θα εκδίδονται πλέον μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αξιόλογα περιστατικά.

Συνελήφθη ένα άτομο για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθη, χθες (10-05-2020) αργά το απόγευμα, σε περιοχή της Ηπείρου, ένας ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος λειτουργούσε, ως ιδιοκτήτης, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, σε βάρος του ανωτέρω επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο καθώς και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής σφράγισης του καταστήματος.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δήμος Πωγωνίου: Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης έργου με τίτλο: «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων»


Δημοσιοποίηση στοιχείων σύμβασης πριν τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης, για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου εκτέλεσης του έργου με τίτλο: «Κατασκευή στέγης στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Δ.Δ. Νεγράδων»  



Πέντε οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, την Κυριακή 10 Μαΐου

Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Κυριακή 10 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (39) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(15) στην Αττική,
(15) στη Θεσσαλονίκη,
  (4) στη Στερεά Ελλάδα,
  (4) στην Ήπειρο και
  (1) στην Πελοπόννησο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (241) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (74) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(27) στην Κεντρική Μακεδονία,
(18) στη Θεσσαλονίκη,
  (6) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (5) στην Αττική,
  (5) στην Ήπειρο,
  (5) στη Θεσσαλία,
  (3) στη Στερεά Ελλάδα,
  (2) στη Βόρειο Αιγαίο,
  (2) στην Πελοπόννησο και
  (1) στη Δυτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί ( 741 ) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (4) παραβάσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (603) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (583) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Το σποτ των Οριζόντων Ηπείρου για τον τουρισμό μας


Ξεκινά η προβολή του σε όλη την Ελλάδα

Οι Ορίζοντες Ηπείρου πιστοί στη δέσμευσή τους για την προσφορά τους στους Ηπειρώτες προχωρήσαμε στη δημιουργία διαφημιστικού σποτ για τον τουρισμό στην Ήπειρο.
Ο κορωνοϊός ως μια ξαφνική πραγματικότητα επιβάλλει μια στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική προβολής του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου. Για να μη χάνουμε χρόνο στους Ορίζοντες Ηπείρου προχωρήσαμε άμεσα και δημοσιεύουμε σήμερα ένα διαφημιστικό σποτ που θα υπηρετεί τα συγκριμένα χαρακτηριστικά της νέας αυτή εποχής εκμεταλλευόμενοι και τις οδικές αρτηρίες που συνδέουν την Ήπειρο με την υπόλοιπη χώρα.
Οι τρεις βασικές στρατηγικές παραδοχές που συνεκτιμήσαμε στην διαμόρφωση του σποτ είναι οι εξής:
        Στη χώρα μας ο τουρισμός είναι κυρίως «αεροπορικός» και άρα δεν μπορούμε για φέτος να προσδοκούμε πολλά πράγματα καθότι φυσιολογικά επικρατεί και θα επικρατεί για αρκετό καιρό ακόμη σύγχυση.
        Φέτος, όπως έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού φέτος πρέπει να στραφούμε και να στοχεύσουμε στον οδικό τουρισμό
        Εκτιμούμε ότι μας αφορά πρωτίστως ο εσωτερικός οδικός τουρισμός που είναι πιο πολύτιμος από τον βαλκάνιο, λόγω κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Το σποτ αυτό:
1.      Θα ξεκινήσουμε να το προβάλλουμε από σήμερα διαφημιστικά μέσω διαδικτύου σε όλη την Ελλάδα.
2.      Η δαπάνη της  διαφημιστικής διαδικτυακής προβολής θα καλυφθεί απολύτως και αποκλειστικά από τους Ορίζοντες Ηπείρου.
3.      Παραχωρούμε δωρεάν το σποτ αυτό σε όποιον φορέα πολιτικό, συλλογικό, επαγγελματικό ή συνδικαλιστικό επιθυμεί να το αξιοποιήσει αφαιρώντας και το σήμα μας. Μοναδική προϋπόθεση να μην αλλάξει κάτι στο περιεχόμενο.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.) αναβάλει τις δύο εκδηλώσεις του, για την φετινή χρονιά στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων (παιδική εκδήλωση-εκδήλωση ενηλίκων)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.), ύστερα από την πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε  η χώρα μας και με την σταδιακή επάνοδο στην καθημερινότητα, θέλει να κάνει γνωστό στα μέλη του αλλά και στην τοπική κοινωνία ότι σεβόμενος την γνώμη των ειδικών και τις οδηγίες της πολιτείας αναβάλει τις δύο εκδηλώσεις του για την φετινή χρονιά στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων (παιδική εκδήλωση-εκδήλωση ενηλίκων).
Επίσης με μεγάλη μας λύπη ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία ότι αναβάλουμε  την μεγάλη πολιτισμική και πολιτιστική γιορτή το 6ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων «Χορεύοντας μουσικές του κόσμου» για το καλοκαίρι του 2021.
Στερηθήκαμε φέτος την αγάπη μας για το χορό και την παράδοση, στερηθήκαμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε τους εκατοντάδες χορευτές από την Ελλάδα αλλά και από όλο  τον κόσμο για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την συνεργασία, την φιλία, το χορό. 
Ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και να ξαναβρεθούμε για να τιμήσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη και την στήριξή σας και υποσχόμαστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί και με περισσότερη όρεξη! 
Προτεραιότητα μας  «μένουμε ασφαλείς», είμαστε υπεύθυνοι και προσέχουμε τους συνανθρώπους μας!

Οι καρδιολόγοι αποχαιρετούν τον καθηγητή Κρεμαστινό


Αποχαιρετισμός στον καθηγητή Δημήτριο Κρεμαστινό

Σήμερα ο ιατρικός και πολιτικός κόσμος, αλλά και ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία αποχαιρετά τον Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτριο Κρεμαστινό.
Μαχητικός, αυτοδημιούργητος και πρωτοπόρος δημιούργησε «σχολή» στην Kαρδιολογία,  ανοίγοντας νέους δρόμους σκέψης και διδάσκοντας με το έργο και το ήθος του. Ακαδημαϊκός, ερευνητής, πολιτικός, αλλά πάνω από όλα δάσκαλος και κλινικός ιατρός με τον ασθενή πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Υπηρέτησε πολλά χρόνια με ευσυνειδησία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνδυάζοντας βέλτιστα την άριστη κλινική πράξη με την αποτελεσματική διοίκηση, καθώς διατέλεσε Διευθυντής 3 Καρδιολογικών Κλινικών,  τις δύο εκ των οποίων ίδρυσε. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των ασθενών, το σεβασμό των συνεργατών και των φοιτητών του και την αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων του Ελλήνων και ξένων.
Ευρύ και πολύτιμο και το κοινωνικό του έργο με την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ και την καθιέρωση της τηλεϊατρικής, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας τις υπηρεσίες υγείας στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας και αναπτύσσοντας το ΕΣΥ αλλά και την Ακαδημαική ιατρική με την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. 
Η απουσία του Δημήτριου Κρεμαστινού από την ιατρική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας είναι ήδη αισθητή, αλλά το έργο του και οι μαθητές του, θα τον κρατάνε ζωντανό.
Όσοι ασχολούνται με την Καρδιακή Ανεπάρκεια έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να του ευχηθούν καλό ταξίδι μια και ήταν μαζί με την Ηχωκαρδιογραφία οι μεγάλες του αγάπες. Οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες ή/και μαθητές του.
Καλό Ταξίδι Δάσκαλε!!!

Το Δ. Σ. της ΕΜΕΚΑ
Γεράσιμος Φιλιππάτος      Πρόεδρος
Αθανάσιος Τρίκας            Α ΄ Αντιπρόεδρος
Φίλιππος Τρυποσκιάδης   Β ΄ Αντιπρόεδρος
Αντώνης Σιδέρης              Γενικός Γραμματέας
Σταμάτης Αδαμόπουλος   Ειδικός Γραμματέας
Ιωάννης Παρίσης              Έφορος Δημοσίων Σχέσεων
Απόστολος Καραβίδας     Ταμίας

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Παρασκευή 15 Μαΐου, ώρα 12.00 (μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας  καλούμε σε  συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί  στις δεκαπέντε (15) του μηνός Μαΐου 2020, ημέρα  Παρασκευή και ώρα 12.00,  ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ,   με  θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:
Α. 1. Επικύρωση πρακτικών  –αποφάσεων της  4ης  /13-3-2020 (διά περιφοράς), 5ης /20-3-2020 (διά περιφοράς) και 6ης /31-3-2020 (μέσω τηλεδιάσκεψης) συνεδρίασης  Περιφερειακού Συμβουλίου
Β.   1. Έγκριση τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το  Α΄ τρίμηνο έτους 2020
(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
2. «Πρόσληψη ενός (1) εργαζομένου με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που δραστηριοποιείται  στην εφαρμογή του Προγράμματος των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών
(εισήγηση: η Δ/νση Διοίκησης)
3. Γνωμοδότηση επί αιτήματος ΥΠ.Α.Α.Τ., για παραχώρηση χρήσης δύο (2)  ακινήτων με δημοπρασία, εμβαδού 133.700  τ.μ. και 197.763,38 τ.μ., αντίστοιχα,  στη θέση «Τζούμτζα-Λιμποχωβίτη» Κοινότητας Ωρωπού, Δημοτικής Ενότητας Λούρου,  Δήμου Πρέβεζας. 

Επιστροφή στο σχολείο: Οι δυσκολίες και η διαχείριση


Η επάνοδος στο σχολείο την εποχή της πανδημίας είναι σημαντική, όχι μόνο για τη σχολική πρόοδο των μαθητών, αλλά και για την ψυχική τους υγεία. 
Η αντιμετώπιση, όμως, δεν είναι ίδια από όλα τα παιδιά. 
Ορισμένα από αυτά δυσκολεύονται να τη διαχειριστούν, ενώ κάποια άλλα… πανηγυρίζουν.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα ολόκληρης της υφηλίου και η επιβεβλημένη απομόνωση ανέτρεψε ολότελα το καθημερινό πρόγραμμά μας.  
Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα. Όμως, τώρα καλούνται σταδιακά να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους. Πόσο εύκολο είναι το εγχείρημα αυτό;  
Η καραντίνα είχε διαφορετικό αντίκτυπο στα μικρά παιδιά, απ’ ότι στα μεγαλύτερα. 
Όμως για όλα το ζητούμενο ήταν και παραμένει ένα: η προσαρμογή στις εξελισσόμενες συνθήκες.
«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαμε μία ανατροπή στη ρουτίνα των παιδιών προς το χειρότερο. Οι έφηβοι έμεναν όλη τη νύχτα ξύπνιοι και το πρωί κοιμόντουσαν. Η υπερβολική ενασχόληση με τους υπολογιστές και τα κοινωνικά δίκτυα ήταν η βασική δραστηριότητά τους. Βέβαια πρόκειται για μία τάση που προϋπήρχε, αλλά ήταν υπό έλεγχο, γιατί υπήρχε ένα πρόγραμμα με υποχρεώσεις που τα ανάγκαζε να απομακρύνονται από τις οθόνες. Ωστόσο, κάτω από τις νέες συνθήκες, το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κατά συνέπεια, η αλλαγή με την επιστροφή στα σχολεία θα είναι μεγαλύτερη» επισημαίνει η παιδοψυχίατρος Φρίντα Κωνσταντοπούλου.

Πρώτο κουδούνι μετά από δύο μήνες για την Γ’ Λυκείου


Ξανανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου έπειτα από δύο μήνες τα σχολεία, αρχής γενομένης από την Γ’ Λυκείου, παρά τους φόβους και τις ενστάσεις μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και επιστημόνων.
Μετά από σχεδόν δύο μήνες αυστηρής καραντίνας ξεκινάει η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα» με την κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία, αρχικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια για τις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Λίστα με όλα όσα θα πρέπει να προσέχουν τις ημέρες που θα επιστρέψουν στα θρανία οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες του, έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές
Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» τριών νέων πράξεων για υποστήριξη δομών ψυχικής υγείας


Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη  η ένταξη στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 τριών νέων πράξεων για δράσεις υποστήριξης πασχόντων από άνοια και υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.
Πρόκειται για τις εξής:
  Ø   «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από το Γ.Ν Ιωαννίνων "Γ. Χατζηκώστα"», προϋπολογισμού 305.738,56 ευρώ. Προβλέπεται η πρόσληψη τεσσάρων ατόμων (ψυχίατρος Π.Ε., νοσηλευτής Τ.Ε., ψυχολόγος Π.Ε. και κοινωνικός λειτουργό Τ.Ε.) που θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις με καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, όπως ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου.
Η παρεχόμενη υπηρεσία στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων που δεν καλύπτεται από αντίστοιχη υπηρεσία έχει ως πρόθεση την πρόληψη, την έγκυρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης ή την υποτροπή της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας.
  Ø   «Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 670.383,33 ευρώ και δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η περιοχή ευθύνης του Κέντρου Ημέρας συμπεριλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας. Σκοπός του Kέντρου, ως μονάδα ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας, είναι να παρέχει στους ασθενείς με άνοια ένα πλαίσιο ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Επιπρόσθετα, σκοπός είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους.

Εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού από 30χρονο ημεδαπό στα Ιωάννινα


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 32χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, την 29-04-2020 σε περιοχή των Ιωαννίνων, o 32χρονος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι 30χρονος ημεδαπός αποχώρησε από μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (Α.Τ.Μ.), έχοντας αμελήσει να παραλάβει την κάρτα ανάληψης χρημάτων του, αφαίρεσε από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ, ενώ στη συνέχεια με την ίδια κάρτα πραγματοποίησε ανέπαφες συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα των Ιωαννίνων, αξίας (196,42) ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, κλοπή χρηματικού ποσού από 30χρονο ημεδαπό στα Ιωάννινα.

Άδικη εξαίρεση φυσικοθεραπευτών εταίρων από όλα τα μέτρα στήριξης COVID19


«Με μεγάλη έκπληξη και απορία διαπιστώνεται», όπως μας καταθέτει η τ. Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κα Μιμή Μαρσέλλου, «ότι από τη χορήγηση επιδόματος κατάρτισης (600 ευρώ) προς έξι επιστημονικούς κλάδους, καθώς και από όλες τις άλλες αποφάσεις στήριξής τους, απουσιάζει ως μη υπάρχουσα η κατηγορία των φυσικοθεραπευτών που είναι παράλληλα και μέλη εταιρειών και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω εταιρικών σχημάτων (ΚΑΔ 869013). Αντιθέτως, οι συνάδελφοί τους οι οποίοι απασχολούνται σε ατομικές επιχειρήσεις έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους. Πώς γίνεται από τη μία να έχουν ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας όλες οι εταιρείες νομικές, λογιστικές, ιατρικές και οδοντιατρικές, αρχιτεκτονικές και άλλες και να είναι αποδέκτες των ευεργετικών διατάξεων ενώ από την άλλη οι αντίστοιχες των φυσικοθεραπευτών αγνοούνται παντελώς και βρίσκονται εκτός των όποιων αποφάσεων;».
Μας επισημαίνει  επίσης ότι αντί άλλης ανταμοιβής εισπράττουν την εξαίρεσή τους από την κατηγορία των επιστημόνων(!) και τον αποκλεισμό τους από κάθε έμπρακτη, υλική ή μη, απόδειξη αναγνώρισης κάτι που εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά υποτιμητικό.