Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΑΡΤΑ: Πνίγηκε ηλικιωμένος

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης από τη θαλάσσια περιοχή Κόπραινα της Άρτας ένας ηλικιωμένος άνδρας 70 ετών. Ο ανωτέρω διεκομίσθη στο Γ.Ν.Ν. Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ πρόκειται να διακομιστεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μενιδίου.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ανακοίνωσε τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου

Το αφορολόγητο μειώνεται στα 8.000 ευρώ.



Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη μείωση του ορίου για ΦΑΠ από 400.000 σε 200.000, δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση και κυρίως μέσω λογαριασμών ΔΕΗ.
Όπως είπε δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες αγαθό.
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, για φέτος αποφασίστηκε πολύ μικρή αύξηση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, εξίσωση με φόρο πετρελαίου κίνησης για επιχειρήσεις και, όπως είπε, «θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε περιβόητο μηχανισμό επιστροφών για να είμαστε δίκαιοι σε πιο κρύες περιοχές και σε στρώματα με εισοδηματικό πρόβλημα»
Για το πετρέλαιο θέρμανσης ο φόρος θα πάει στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο (σήμερα είναι στα 21 ευρώ). Συνεπώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 4 λεπτά το λίτρο.
Επιβάλλεται η ετήσια εισφορά από 1% έως 5%.
Συγκεκριμένα, για εισόδημα από 12.000 έως 20.000, η εισφορά διαμορφώνεται στο 1%, από 20.000 – 50.000 στο 2%, από 50.000 -100.000 στο 3% και από 100.000 και πάνω στο 4%.
Για βουλευτές, αιρετούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητά στελέχη (γ.γ., διοικητές οργανισμού κλπ.), η εισφορά θα φτάνει το 5%.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, Ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος στα 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, ανάλογα με τις περιοχές, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση.
Το τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι μόνιμο και θα επιβληθεί για όσους έχουν ήδη 5 χρόνια άσκησης επαγγέλματος.
Το αφορολόγητο μειώνεται στα 8.000 ευρώ, με συντελεστή 10% έως τα 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι νέοι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 και όλα τα άτομα με αναπηρία.


Η διαπραγμάτευση, πάντως, συνεχίζεται, καθώς όπως είπε, ο κ. Βενιζέλος, «η τρόικα είναι στο υπουργείο και περιμένει να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας και τα σημεία είναι εντοπισμένα και τεχνικού χαρακτήρα».

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Τέλη Ιουλίου τα εγκαίνια για τους νέους σταθμούς διοδίων

Τρεις νέοι σταθμοί διοδίων ανοίγουν στην Εγνατία οδό, στα μέσα Ιουλίου.
Οι νέοι σταθμοί θα χωροθετηθούν στην Ανάληψη Λαγκαδά, στον Ιάσμο της Κομοτηνής και στο Μαλακάσι των Ιωαννίνων.
Οι σταθμοί θα είναι προσωρινοί, μέχρι την κατασκευή των μόνιμων σταθμών σε 1,5 χρόνο, και έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα σταθμό διοδίων που λειτουργεί στον Πολύμυλο Κοζάνης.
Από πλευράς «Εγνατίας Οδού ΑΕ» αναμένεται η απόφαση για την έναρξη λειτουργίας των νέων διοδίων, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην απόφαση αυτή θα καθορίζεται και το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι οδηγοί, το οποίο όμως, όπως επισημαίνεται, θα είναι χαμηλότερο από τις τιμές των διοδίων στην εθνική οδό Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης.


ΠΗΓΗ: www.enet.gr

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται, άγνωστη η ολοκλήρωση του έργου

Με την κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου συνεχίζεται το πολύπαθο και με μεγάλη καθυστέρηση έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων, αφού η ροή χρηματοδότησης δεν επιτρέπει ανοίγματα, δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι από τους οποίους χρηματοδοτείται, είναι περιορισμένοι.
Στενά είναι και τα χρονικά περιθώριο, αν θέλουν οι Γιαννιώτες να δουν το νέο αεροδρόμιο έτοιμο, αφού με την τελευταία παράταση πρέπει να παραδοθεί ολοκληρωμένο το έργο τον Μάιο του 2012, σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Για ένα έργο που έχει πολλών ετών ιστορία με τα προβλήματα στις αρχικές μελέτες και τις καθυστερήσεις μέχρι να ξεκινήσει και που έπρεπε να παραδοθεί εδώ και δυο χρόνια.
Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ηπείρου, αντί να πιέσει για να χρηματοδοτηθεί το έργο, ζητά αναβάθμιση του αεροδρομίου Ακτίου. Προφανώς διαπιστώνει ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι, άλλωστε το υπουργείο Υποδομών απλά δηλώνει ότι θα ολοκληρωθεί, χωρίς το πότε.


Ούτε ο συνδετήριος πίστας-διαδρόμου
Κι ενώ για τον νέο σταθμό θα χρειαστεί κι άλλη αναμονή, δυστυχώς δεν ολοκληρώνονται οι εργασίες σύνδεσης της νέας πίστας με τον αεροδιάδρομο.
Ο συνδετήριος έχει φτάσει προ πολλού σε επίπεδο για την ασφαλτόστρωση, όμως άσφαλτος δεν πέφτει, γεγονός που αφήνει το αεροδρόμιο με τα 2/3 του μήκους της πίστας.
Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να σταθμεύουν περισσότερα αεροπλάνα και η εικόνα με το φράχτη που χωρίζει τα δυο τμήματα του αεροδρομίου.


Για να ασφαλτοστρωθεί ο συνδετήριος απαιτούνται 120.000 ευρώ και προφανώς καθυστερεί επειδή κανείς δεν εγγυάται ότι θα πληρωθεί ο λογαριασμός.
Έστω κι έτσι σε ένα έργο σε εξέλιξη δεν εξηγείται αυτή στάση, τώρα ο καιρός που παλιότερα επικαλούνταν οι αρμόδιοι, δεν είναι πρόβλημα.
Η νέα μεγάλη πίστα συνδέεται με τρεις συνδετήριους με τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, αλλά η εκκρεμότητα με τον έναν συνδετήριο, δημιουργεί πρόβλημα λειτουργικότητας και χώρου.
Μόνο ο πύργος ελέγχου, αναμονή για σταθμό
Ως προς τον νέο πύργο ελέγχου, ο οποίος μεταφέρεται (ο λόγος ήταν η εγκατάσταση, κάποτε, του Συστήματος Τυφλής Προσγείωσης, του γνωστού ILS που θα εμποδίζονταν από τον πύργο ως είχε) στην αντίθετη πλευρά από την σημερινή θέση του, κοντά στο νέο αμαξοστάσιο, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του, όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου είναι ο νέος σταθμός και τι τελικά θα επιλεγεί.
Αρχικά ο σταθμός (μας έμεινε η μακέτα να τον βλέπουμε...) προβλέπονταν να ανεγερθεί στη θέση του υπάρχοντος, με κατεδάφιση του και προσωρινή λειτουργία σταθμού στο κτίριο που προορίζεται για αμαξοστάσιο.
Στην πορεία όμως κρίθηκε ασύμφορο και λειτουργικά εξαιρετικά πολύπλοκο να κατεδαφιστεί εξαρχής ο σταθμός. Έτσι επιλέχθηκε να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός δίπλα στην επέκταση του παλιού, στο χώρο που ήταν μέχρι πρότινος το πάρκινγκ.


Άγνωστο παραμένει αν θα κατεδαφιστεί και η επέκταση, όπως είχε διαφανεί ή θα γίνει ο νέος σταθμός χωρίς να επηρεαστεί ο υπάρχων.
Πρόκειται για κτίριο εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι τελικά θα είναι τόσο μεγάλος ο νέος σταθμός, και για λόγους κόστους κατασκευής και συντήρησης.
Ο ανάδοχος με τα προβλήματα χρηματοδότησης που πέρυσι έγιναν πολύ μεγάλα, δεν ξεκινά τον σταθμό, παρόλο που έγινε η προεργασία στο χώρο με κάποιες χωματουργικές εργασίες.
Εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η κατασκευή, όπως ενημερωθήκαμε από τη επιβλέπουσα υπηρεσία ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος, όμως τα πάντα εξαρτώνται από τους διαθέσιμους πόρους για φέτος.


Πληρώθηκε ο ανάδοχος, αλλά...
Πάντως οι οφειλές στον ανάδοχο δεν είναι μεγάλες αυτό το διάστημα, άλλωστε δεν προχώρησε και πολύ το έργο, μετά την πληρωμή σχεδόν ολόκληρης της οφειλής, περίπου 3 εκ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Θυμίζουμε ότι μέχρι να πληρωθεί ο ανάδοχος (ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ) είχε διακόψει από τον Δεκέμβριο τις εργασίες.
Για το έργο έχουν πληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, περίπου 8,5 εκ. ευρώ με μια σύμβαση που έχει με την έκπτωση προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ περίπου, αλλά είναι άγνωστο αν θα περικοπούν εργασίες και τι θα γίνει ως το τέλος...
Μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί έργο που δεν είναι και τόσο ορατό, αφού αφορούσε το διάδρομο προσγείωσης και συνδετήριους με το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ( η πίστα πλέον έχει τριπλάσιο εμβαδόν) , περιφράξεις και φωτισμό κλπ, αλλά και το κτίριο του αμαξοστασίου που έχει μείνει στον σκελετό. Η κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου είναι το νέο κομμάτι, αλλά χωρίς να δοθεί λύση με το σταθμό το έργο είναι μισό...


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Καταδίωξη με πυροβολισμούς σε πυκνοκατοικημένη περιοχή


Μετέφεραν με το αυτοκίνητο 47 κιλά χασίς.


Συνελήφθη, χθες (22/6/2011) το βράδυ στα Ιωάννινα, από Αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών σε συνεργασία με Αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ένας 36χρονος ημεδαπός ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, αξιοποιώντας πληροφορία που αφορούσε μεταφορά ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από περιοχή των Ιωαννίνων στην Αθήνα, εντοπίσθηκε στη περιοχή Δελβινάκι Ιωαννίνων ύποπτο όχημα στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα.

Στο 7ο χλμ της Περιφερειακής οδού Ιωαννίνων επιχειρήθηκε αστυνομικός έλεγχος του οχήματος, όπου οι επιβαίνοντες για να τον αποφύγουν πραγματοποίησαν αναστροφή κινούμενοι απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση του πυροβόλου όπλου τους κατά πραγμάτων. Στη συνέχεια πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κατάφεραν να διαφύγουν εγκαταλείποντας το όχημα στην περιοχή Ανατολή μετά από καταδίωξη.
Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 45 δέματα που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη βάρους 47 κιλών περίπου.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες αστυνομικές αναζητήσεις για την σύλληψη των τριών διακινητών με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 36χρονου ημεδαπού, ενώ αναζητούνται οι δυο συνεργοί του.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα κατασχέθηκαν.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη ημερίδα με ιατρικά θέματα που πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλόβρυσο, την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011
















ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη ημερίδα με ιατρικά θέματα (παιδιατρικά, καρδιολογικά, παθολογικά) που έλαβε χώρα στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρύσου του Δήμου μας την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011.
Είναι η δεύτερη κατά σειρά ημερίδα από το σύνολο παρόμοιων εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Δήμος στις Δημοτικές ενότητες με ομάδα ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ιατρών (Στέφανος Φούσας, Δ/ντής Επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας - Τσιάρα Μαρία επίκουρος καθηγήτρια παθολογίας και Πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Ιωαννίνων - Παππάς Κωνσταντίνος Δ/ντής καρδιολογίας Π.Π.Γ.Ν.Ι - Σέρμπης Νικόλαος παιδίατρος ) μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έως 5% η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, μείωση αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής.



Η αύξηση στο 5% του υψηλότερου συντελεστή για την έκτακτη εισφορά, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα του πολιτικού προσωπικού της χώρας και των αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις 8.000 ευρώ, είναι μεταξύ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Νέα παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου

Νέα παράταση στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, η προθεσμία της υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση, έληγε στα τέλη Ιουνίου.


Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά των πολιτών υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για ένταξη στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί η νέα παράταση.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση ξεπερνούν τις 610.000, ενώ τα έσοδα είναι περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Πολλά τα προβλήματα

Οι "πρόχειρες" μελέτες και τ' αγκάθια με τις απαλλοτριώσεις.

Το παγωμένο έργο της Ιόνιας Οδού εντάσσεται στο συνολικό πρόβλημα με τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους που γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ήδη ο νέος Υπουργός Υποδομών εξήγγειλε και διακομματική συζήτηση προκειμένου ο γόρδιος δεσμός να λυθεί και τα έργα να αρχίσουν και πάλι να κατασκευάζονται.
Ο Δυτικός Άξονας ή Ιόνια Οδός είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση καθώς κανένας άλλος άξονας δεν θα επηρεάσει συνολικά τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Το δυτικό τμήμα της χώρας που απομονώνεται ουσιαστικά από την οροσειρά της Πίνδου είναι ο μεγάλος αδικημένος σήμερα.
Η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει το Αντίρριο με τα Γιάννινα μέσω όλων των μεγάλων πόλεων της περιοχής (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα) είναι το όραμα πολλών γενεών ενώ χάρις στην σύνδεση του με την Εγνατία και την Ολυμπία Οδό θα δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο οδικών αξόνων υψηλών προδιαγραφών με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα προβλήματα για την Ιόνια Οδό είναι ούτως ή άλλως πολλά. Οι μελέτες σε πολλές περιοχές αποδείχτηκαν πρόχειρες, τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις έμειναν παγωμένα για 3 χρόνια και μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν κινήσεις για την οριστική απελευθέρωση χώρων για την κατασκευή του δρόμου.
Η διέλευση της Κλόκοβας (ή Παλιοβούνας αν θέλετε) είναι το μεγάλο ζήτημα καθώς η πρόβλεψη για απλή διαπλάτυνση του δρόμου αποδείχθηκε ως μελετητική αστοχία και η κατασκευή σήραγγας δείχνει μονόδρομος.
Ωστόσο αυτό θα απογειώσει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής και ίσως παραμείνει ως ένα από τα μπλοκαρισμένα τμήματα που θα παραπεμφθούν για λύση στο μέλλον..

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαπίστωση πως από το 175ο έως το 182ο χλμ. τα έργα δεν μπορεί να προχωρήσουν, γιατί πέφτει πάνω στο δίκτυο υψηλής τάσης και χρειάζεται να μετατοπιστούν οι τεράστιοι πυλώνες.

Η ΔΕΗ φυσικά αντιδρά καθώς -και σωστά- λέει πως αυτό είναι ένα άλλο έργο και το βάρος πρέπει να το αναλάβει είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε ο παραχωρησιούχος. Το δε κόστος ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ευρώ!
Φυσικά αυτά μερικά από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει τεράστιος ντόρος με τις αμμοληψίες από τον ποταμό Εύηνο και πολύ μελάνι είχε χυθεί για το τμήμα Άρτα – Ιωάννινα που λίγο-πολύ παρουσιαζόταν ως ένα τμήμα που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.


ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Πάνω στην Ιόνια Οδό σχεδιάζεται φυσικά ένα ολόκληρο νέο οδικό δίκτυο το οποίο φιλοδοξεί-όταν ολοκληρωθεί- να μεταμορφώσει τις μεταφορές σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.
Οι κάθετοι άξονες που θα είναι σε επαφή με την Ιόνια Οδό είναι ήδη κάποιοι σε κατασκευή και άλλοι σε σχεδιασμό. Τμήματα του δρόμου Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα , ο οδικός άξονας Άκτιο- Αμβρακία, η σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο, η σύνδεση με το λιμάνι του Αστακού και η μελλοντική επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά είναι τα σημαντικότερα από αυτά.


Φυσικά τα χρονοδιαγράμματα της Ιόνιας Οδού έχουν τιναχτεί στον αέρα και μόνο με την επίλυση τόσο του ίδιου του ζητήματος της συνολικής κατασκευής του έργου όσο και των επιμέρους προβλημάτων υπάρχει ελπίδα, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό έργο.


ΠΗΓΗ: www.ypodomes.com

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Στο "σφυρί" χιλιάδες σπίτια εαν δεν παραταθεί η αναστολή

Ζητείται παράταση αναστολής πλειστηριασμών για τουλάχιστον έξι μήνες.

Την παράταση της αναστολής πλειστηριασµών για χρέη από δάνεια α΄κατοικίας για ένα ακόµη εξάµηνο, εξετάζει η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, καθώς η ισχύουσα αναστολή λήγει στις 30 Ιουνίου και υπάρχει κίνδυνος αν δεν παραταθεί πολλά σπίτια να αρχίσουν να βγαίνουν στο «σφυρί».

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος εισηγήθηκε προς τον υπουργό Εργασίας την παράταση αναστολής πλειστηριασμών για την κύρια ή μοναδική κατοικία των δανειοληπτών ή για ποσό που ανέρχεται έως τις 200.000 ευρώ για τουλάχιστον έξι μήνες.

Σύµφωνα µε την ισχύουσα διάταξη, η αναστολή που λήγει στις 30 Ιουνίου αφορά τόσο τους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της µοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη «ρύθµιση των οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων».
Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία για τη ρύθµιση χρεών ανέρχονται σε 1.600 περίπου και δεν αποκλείεται µέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν ακόµη και τις 5.000.


Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζεται ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των επισφαλών δανείων λόγω της κατάστασης στην αγορά και της αύξησης της ανεργίας, γι’ αυτό και οι πιθανότητες να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα παράταση της αναστολής είναι πολύ υψηλές.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Πολεοδομική αμνηστία, με πρόστιμο 10% επί της αντικειμενικής αξίας

Ένα βήμα πριν από την οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων -εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις ανέγερσης σε παραλίες, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura- βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη και τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θεωρεί ως «ρεαλιστική βάση διαλόγου» την πρόταση των ιδιοκτητών για τον υπολογισμό των προστίμων στα αυθαίρετα με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε κτίσματος.
Σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προτείνει συγκεκριμένη λύση και «μαθηματικό τύπο» για τον υπολογισμό του προστίμου νομιμοποίησης των αυθαιρέτων όπως ακριβώς έγινε και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που απέδωσε στο δημόσιο περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.


Όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κ. Στρ.Παραδιάς «η αδυναμία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και είσπραξης των εξοντωτικών προστίμων διατήρησης, μοιραία θα οδηγηθούμε στην πεπατημένη της 'περαίωσης'.


Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτύχει μόνον αν είναι προσιτή και ελκυστική σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς 'τιμωρητικούς' αυξητικούς συντελεστές για χώρους με μεγαλύτερα εμβαδά, με τους οποίους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, όπου τα χρήματα που χάθηκαν είναι περισσότερα από όσα εισπράχθηκαν σημειώνει.


Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ
Οι ιδιοκτήτες βάζουν στο τραπέζι πρόταση για τη νέα ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις:
1. Εξαίρεση από την κατεδάφιση που να προσομοιάζει με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, με μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, με αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.
Παράταση της προθεσμίας δήλωσης αλλαγής χρήσης (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ώστε να δοθεί στους πολίτες η ευχέρεια της ταυτόχρονης δήλωσης χώρων που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες κτισμάτων.
2. Υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:
Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%
Μειωτικός συντελεστής 50% για:
*Κύρια και μοναδική κατοικία
*Υπόγεια - βοηθητικούς χώρους
*Όλα τα κτίσματα προ του 2004
3. Τρόπος καταβολής: 18 διμηνιαίες δόσεις - Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή.
4. Μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων.
5. Δυνατότητα μεταβίβασης και άμεσης σύνδεσης των δηλουμένων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
6. Εξαίρεση από τη λύση για αυθαίρετα εντός δασών, αιγιαλού, αρχ. χώρων κλπ.
Για αυθαίρετα επί λοιπών καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων: Καταβολή προστίμου ανέγερσης + εξαγορά αξίας γης.
7. Εξάλειψη των λόγων που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση:


Ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης, λογικοί κανόνες δόμησης και αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση υποχρεωτικών αμοιβών και εισφορών για τη νόμιμη δόμηση.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι θα επιβαρύνουν τα τεκμήρια από το 2012

Η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν τακτοποιηθεί με το νόμο 3843 του 2010, θα πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί το 2012, και θα λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της επιφάνειας των ακινήτων και κατ' επέκταση τον υπολογισμό των τεκμηρίων και των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη αναφέρεται- μεταξύ των άλλων- σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Στην ίδια εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι για τους χώρους που διατηρούνται δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος, αλλά δεν αναζητούνται και τυχόν φόροι που έχουν καταβληθεί.
Επίσης, αναφέρεται, ότι οι ημιυπαίθριοι που τακτοποιήθηκαν, δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη στο εισόδημα.
Όσον αφορά στη δήλωσή τους στην εφορία, το 2012, θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011.
Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη.


Σε περίπτωση, που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις (αδυναμία μεταβίβασης, επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων).

ΔΩΔΩΝΗ: Κόντρες για τις προκαταβολές στους παραγωγούς

Κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία χορήγησης προκαταβολών στους παραγωγούς από τη ΔΩΔΩΝΗ, κι ενώ η φημολογία περί δήθεν διακοπής της διαδικασίας από κύκλους της επιχείρησης ενόψει της Γενικής Συνέλευσης, εντείνεται.

Οι παραγωγοί παρακολουθούν τα τεκταινόμενα ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν φήμες για ενδιαφέρον ακόμη και μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα, πέραν των προωθούμενων τροποποιήσεων στο Καταστατικό της επιχείρησης.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσανατολίζονται ακόμη και σε αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στις αρχές Ιουλίου.

ΗΠΕΙΡΟΣ: «Ξεκλείδωμα» πόρων 3,5 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

Με 3,5 εκ. ευρώ ενισχύεται η ρευστότητα επιχειρήσεων της Ηπείρου, μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομική, παραγωγική και κατ’ επέκταση κοινωνική ζωή του τόπου.
Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απέστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας πιστώσεις ύψους 3,5 εκ. ευρώ προκειμένου να κατανεμηθούν σε επιχειρήσεις του Επενδυτικού Νόμου 3299/07, ενταγμένες στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Ηπείρου».
Η εκταμίευση των 3,5 εκ. ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει και κατανέμεται στις ενταγμένες επιχειρήσεις, στηρίζοντας έτσι στην πράξη την αγορά με άμεση ρευστότητα. Την ικανοποίησή της για τη συνεχή ροή χρημάτων σε περίοδο κρίσης, εκφράζει με γραπτή δήλωσή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
 «Το υπουργείο συνεχίζει κανονικά τη διάθεση πιστώσεων τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Στόχος όλων μας είναι να καταλάβουν οι επιχειρηματίες και οι πολίτες ότι το κράτος είναι στο πλευρό τους. Στηρίζουμε την αγορά στην πράξη σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου πρέπει να κυριαρχούν τα στοιχεία της αλληλεγγύης και της συνοχής. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με σύγχρονες πολιτικές και μια οικονομία που παράγει προς όφελος όλων. Ανάπτυξη χωρίς σύγχρονη ματιά και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για το επιχειρείν, δεν είναι εφικτή», καταλήγει στη δήλωσή της η Γενική Γραμματέας. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται κανονικά η ροή αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Έτσι, κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, εγκρίθηκαν δέκα νέες επενδυτικές προτάσεις, συνολικού κόστους 9.628.378 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νέα αναθεώρηση των φορολογικών παρεμβάσεων

Μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές στις φορολογικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου που προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απαιτεί η τρόικα, η ηγεσία της οποίας συναντάται, το μεσημέρι, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό, το τελικό πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, που ενδεχομένως ανακοινωθεί σήμερα -σίγουρα μέχρι αύριο-, ενδεχομένως να περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από φέτος.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές στο πακέτο των μέτρων είναι:
1. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί από τα εισοδήματα των 15.000 ευρώ και άνω, αντί των 12.000 ευρώ, που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για όσους υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, η εισφορά θα υπολογίζεται σε όλο το ποσό, χωρίς αφορολόγητο.


Θα κλιμακώνεται ως εξής:
- 1% για το εισόδημα από 15.000 - 30.000 ευρώ
- 2% για εισόδημα από 30.000 - 60.000 ευρώ και
- 3% για τα υψηλότερα εισοδήματα.


2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο. Αν δηλώνουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ και εξαιρούνται από την εισφορά, θα πληρώσουν ένα ειδικό τέλος επιτηδεύματος, το ύψος του οποίου θα είναι πιθανότατα 150 ευρώ. Η εισφορά «αλληλεγγύης» θα πληρώνεται για μία πενταετία, μέχρι το 2015.

3. Επανεξετάζεται το αφορολόγητο όριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου τουλάχιστον για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.


4. Οι αποδείξεις θα διατηρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, ώστε να υποχρεώνονται όλοι να ζητούν, αλλά ενδεχομένως αυξηθεί το ποσό που θα απαιτείται και δεν θα ισχύει η επιπλέον μείωση του φόρου, για όσους συγκεντρώνουν περισσότερες.
5. Για τα ακίνητα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων. Από το ποσό αυτό και άνω, θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας, οι οποίοι όμως θα είναι κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 1%. Για περιουσία φορολογητέας αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, θα επιβάλλεται συντελεστής 0,1%, 0,3% για ακίνητα αξίας έως 600.000 ευρώ, 0,6% έως 700.000 ευρώ, 0,9% έως 800.000 ευρώ και 1% για φορολογητέα αξία άνω των 800.000 ευρώ.


5. Αποσύρεται το ειδικό τέλος επί όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είχε δρομολογήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και, εφόσον τελικά το δεχτεί η τρόικα, θα αυξηθούν οι συντελεστές απόδοσης του ΦΑΠ, ώστε να αντληθούν τα συγκεκριμένα έσοδα, από τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.


6. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρόικα επιμένει στην εξίσωση του φόρου με το κίνησης, όπως είχε συμφωνηθεί, και, για να το αποφύγει, ο κ. Βενιζέλος αντιπροτείνει αύξηση του ΕΦΚ, που θα επιβαρύνει την τελική τιμή από 5 έως 10 λεπτά το λίτρο.


7. Επιβάλλονται κανονικά και ισχύουν όλες οι έκτακτες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί, όπως σε ακριβά ακίνητα, αυτοκίνητα πισίνες και σκάφη αναψυχής.


Θα ισχύσουν κανονικά και ενδεχομένως ενισχυθούν μέτρα όπως:
- Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
- Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (από το 13% στο 23%).
- Η αύξηση του ΕΦΚ στα φθηνά τσιγάρα.
- Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
- Η επιβολή εισφοράς υπέρ της ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους (3%), ενώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά και με τις περικοπές των επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Τα δικαιολογητικά για τη δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους του ΟΑΕΕ

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την παροχή περίθαλψης στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκαν, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη.
Η παροχή για δύο χρόνια δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προβλέφθηκε με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι είναι άνω των 30 ετών και μέχρι 65 ετών και διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης.
Με την υπουργική απόφαση, προβλέπονται οι εξής προϋποθέσεις.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει:
α. Να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες ημέρες εργασίας ή δύο χρόνια. Το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας ή των δύο ετών αυξάνεται ανά εκατόν είκοσι ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.


β. Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.


Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
α) Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση.
β) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, με την οποία ο αιτών θα δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα) ή ασφαλισθεί σε άλλο φορέα για οποιοδήποτε λόγο, θα το δηλώσει στον Οργανισμό.
γ) Σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους από έναν οργανισμούς, θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.


Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε οφειλή στον ΟΑΕΕ ή εφόσον έχει ρυθμισθεί σε δόσεις οι οποίες καταβάλλονται κανονικά.
Το βιβλιάριο ασθένειας του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του ανανεώνεται ανά εξάμηνο, όχι όμως πέραν της διετίας από την υπαγωγή στην ασφάλιση.

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «Ο ΠΥΡΡΟΣ»: Διοργανώνει στο πάρκο της Ν. Ζωής Περιστερίου (τέρμα Αγ. Ελευθερίου) το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 ώρα 20: 30, «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου διοργανώνει στο πάρκο της Ν. Ζωής Περιστερίου (τέρμα Αγ. Ελευθερίου) το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011 ώρα 20: 30.


«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ»
Με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης, την Ομοσπονδία Μουργκάνας και Ορχήστρα με εκλεκτούς Ηπειρώτες Καλλιτέχνες


Λευτέρης Κωνσταντίνου, Ηλίας Κόντης, Ανδρέας Μετσοβίτης , Βασίλης Ζώης, Δήμητρα Γραβάνη, Βαλεντίνα.


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Καλούμε όλους τους Περιστεριώτες και Περιστεριώτισσες να ταξιδέψουμε στους ήχους της Ηπείρου.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας


Τζούμας Βασίλειος                             Σιαμάντης Πέτρος