Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νέα αναθεώρηση των φορολογικών παρεμβάσεων

Μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές στις φορολογικές παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου που προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απαιτεί η τρόικα, η ηγεσία της οποίας συναντάται, το μεσημέρι, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό, το τελικό πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, που ενδεχομένως ανακοινωθεί σήμερα -σίγουρα μέχρι αύριο-, ενδεχομένως να περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από φέτος.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές στο πακέτο των μέτρων είναι:
1. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί από τα εισοδήματα των 15.000 ευρώ και άνω, αντί των 12.000 ευρώ, που είχε ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για όσους υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, η εισφορά θα υπολογίζεται σε όλο το ποσό, χωρίς αφορολόγητο.


Θα κλιμακώνεται ως εξής:
- 1% για το εισόδημα από 15.000 - 30.000 ευρώ
- 2% για εισόδημα από 30.000 - 60.000 ευρώ και
- 3% για τα υψηλότερα εισοδήματα.


2. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο. Αν δηλώνουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ και εξαιρούνται από την εισφορά, θα πληρώσουν ένα ειδικό τέλος επιτηδεύματος, το ύψος του οποίου θα είναι πιθανότατα 150 ευρώ. Η εισφορά «αλληλεγγύης» θα πληρώνεται για μία πενταετία, μέχρι το 2015.

3. Επανεξετάζεται το αφορολόγητο όριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επανεξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου τουλάχιστον για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.


4. Οι αποδείξεις θα διατηρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, ώστε να υποχρεώνονται όλοι να ζητούν, αλλά ενδεχομένως αυξηθεί το ποσό που θα απαιτείται και δεν θα ισχύει η επιπλέον μείωση του φόρου, για όσους συγκεντρώνουν περισσότερες.
5. Για τα ακίνητα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων. Από το ποσό αυτό και άνω, θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας, οι οποίοι όμως θα είναι κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 1%. Για περιουσία φορολογητέας αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, θα επιβάλλεται συντελεστής 0,1%, 0,3% για ακίνητα αξίας έως 600.000 ευρώ, 0,6% έως 700.000 ευρώ, 0,9% έως 800.000 ευρώ και 1% για φορολογητέα αξία άνω των 800.000 ευρώ.


5. Αποσύρεται το ειδικό τέλος επί όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είχε δρομολογήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, και, εφόσον τελικά το δεχτεί η τρόικα, θα αυξηθούν οι συντελεστές απόδοσης του ΦΑΠ, ώστε να αντληθούν τα συγκεκριμένα έσοδα, από τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.


6. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρόικα επιμένει στην εξίσωση του φόρου με το κίνησης, όπως είχε συμφωνηθεί, και, για να το αποφύγει, ο κ. Βενιζέλος αντιπροτείνει αύξηση του ΕΦΚ, που θα επιβαρύνει την τελική τιμή από 5 έως 10 λεπτά το λίτρο.


7. Επιβάλλονται κανονικά και ισχύουν όλες οι έκτακτες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί, όπως σε ακριβά ακίνητα, αυτοκίνητα πισίνες και σκάφη αναψυχής.


Θα ισχύσουν κανονικά και ενδεχομένως ενισχυθούν μέτρα όπως:
- Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
- Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης (από το 13% στο 23%).
- Η αύξηση του ΕΦΚ στα φθηνά τσιγάρα.
- Η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
- Η επιβολή εισφοράς υπέρ της ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους (3%), ενώ θα επιβαρυνθούν σημαντικά και με τις περικοπές των επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο.