Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΑΔΕΔΥ: «Αποφράδα ημέρα η σημερινή για το Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους»

«Αποφράδα ημέρα για το Δημόσιο και τους Δημοσίους Υπαλλήλους είναι η σημερινή, καθώς η μνημονιακή συγκυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις για ένταξη σε “προσυνταξιοδοτικό καθεστώς” και “εργασιακή εφεδρεία”, οδηγώντας σε έμμεση απόλυση δεκάδες χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στην εφεδρεία. «Με τις παραπάνω διατάξεις, χωρίς να υπολογίζεται το βαρύ ανθρώπινο κόστος, καταργείται η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα καθιέρωσής της. Ταυτόχρονα, προσβάλλονται η νομιμότητα και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας!», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει πως «η αποχώρηση 20.000 μονίμων υπαλλήλων και ο προγραμματισμός τρόικας και συγκυβέρνησης, να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις την επόμενη διετία, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και για πολλούς άλλους εργαζόμενους που οδηγούνται σε βίαιη αποχώρηση και σε καθεστώς ημιανεργίας».
Τέλος, «καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Απεργία που έχουν εξαγγείλει από κοινού οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2011 και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11.00 π.μ.».

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κώλυμα με Λεμονή, προχωράνε το plan B

Ο Τάκης Λεμονής ήταν το μεγάλο φαβορί για την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα, τα πράγματα όμως άλλαξαν ριζικά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Έλληνας προπονητής σε επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Χριστοβασίλη δεν συμφώνησε στο οικονομικό σκέλος της πρότασης και από τη στιγμή που η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζει αγεφύρωτη, η περίπτωσή του μπαίνει για την ώρα στο συρτάρι.

Ήδη οι άνθρωποι του ΠΑΣ στρέφονται σε άλλες περιπτώσεις προπονητών, με τον Μάκη Χάβο, τον Παύλο Δερμιτζάκη και τον Βαγγέλη Βλάχο να είναι μεταξύ των υποψηφίων.
Ακούστηκε επίσης το όνομα του Άγγελου Αναστασιάδη, όμως ένα οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

ΠΗΓΗ: www.Contra.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη για ναρκωτικά

Συνελήφθη, μεταμεσονύκτιες ώρες, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, 37χρονος αλλοδαπός οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, διότι βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη εντός της καμπίνας του οδηγού ποσότητα ναρκωτικής ουσίας (πιθανόν όπιο) συνολικού βάρους ενός (01) κιλού, τριάντα τριών (33) γραμμαρίων και ενός δεκάτου του γραμμαρίου (1.033,1).

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ κατασχέθηκαν η ναρκωτική ουσία και το Φ/Γ όχημα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σύσκεψη για τη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ"

Σύσκεψη με αντικείμενο την επεξεργασία προτάσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Η σύσκεψη,-που ήταν συνέχεια εκείνης που έγινε την 31η Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου- είχε αντικείμενο την επεξεργασία εισήγησης του Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τη δημιουργία φορέα λαϊκής βάσης, ο οποίος θα διεκδικήσει το πλειοψηφικό ποσοστό που κατέχει η ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία.

Μετά την απόρριψη της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου από τις Ενώσεις, ο Περιφερειάρχης, ζήτησε από τις Ενώσεις την κατάθεση συγκεκριμένης, γραπτής, πρότασης εντός ενός δεκαημέρου, και την οποία θα στηρίξει η Περιφερειακή Αρχή.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε το Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την προεργασία που έκανε και τις προτάσεις που κατέθεσε, εκπληρώνοντας και το ρόλο του ως αρμόδιου Επιστημονικού φορέα, καθώς επίσης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, που είχε ανταποκριθεί θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τις απαιτούμενες προεγγραφές.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να μετάσχουν οι: Περιφερειακή Ένωση Δήμων, Ενώσεις Συνεταιρισμών, Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός, Οικονομικό Επιμελητήριο, Σύλλογος Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ» και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Ψαθάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

Οι Ιχθυοκαλλιέργειες του Λούρου και τα «έωλα» Χωροταξικά Σχέδια του Νόμου

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους η μακροσκελής απάντηση του κου Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη στις καταγγελίες των τοπικών της εκπροσώπων για το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στον ποταμό Λούρο. Ελπίζουμε ότι τούτο αποτελεί την απαρχή και τα εγκαίνια μιας νέας περιόδου αυτοδιοικητικού και πολιτικού πολιτισμού σε θέματα που τους απευθύνει η κοινωνία γενικότερα.
Ωστόσο έχουμε κάποιες αντιρρήσεις και θεωρούμε χρήσιμο να καταθέσουμε αυτές τις σκέψεις μας, επειδή πλέον οι πλήρεις αρμοδιότητες έχουν περάσει στις Περιφέρειες που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των κανόνων από τους οποίους θα διέπονται, της χρηστής λειτουργίας των μονάδων, της δυνατότητας επέκτασης και εν γένει στην εξεύρεση εκείνων των περιοχών που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας…
Αναμφίβολα η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να υπάρξει ένα χωροταξικό πλαίσιο, για την εξυγίανση των εν λειτουργία δραστηριοτήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Τομέα αποτιμάται θετικά.
Το γεγονός όμως ότι η υποστηρικτική Μελέτη χρηματοδοτήθηκε με πρωτοβουλία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αφαιρεί σημαντικό ποσοστό αντικειμενικότητας.
Παρ’ όλο που ορθά τελικά το ίδιο το υπουργείο αποφάσισε την εκπόνηση της Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι ο Φορέας των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας, εν τούτοις δεν έχει αναστραφεί το κλίμα, αλλά ζητούν ακόμη και την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού κου Γερουλάνου λόγω των οικογενειακών σχέσεων με τον χώρο των υδατοκαλλιεργειών
«… Όμως, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, έχουν την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Στην απόφαση, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη, που να έχει μέλλον και προοπτική…» Αγγελική, Καλλία, δικηγόρος, ειδικευμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, συ-νεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, μιλώντας για «εν κρυπτώ» διαδικασίες και παράνομη Κ.Υ.Α., για πρακτικές μιας απελθούσας κυβέρνησης (που προβληματίζουν) ως προς την σκοπιμότητά τους και παραπέμπτουν σε απέλπιδες ενέργειες και συνθήκες άκτακτης φυγής.
Ενώ συμμετείχαν με προτάσεις στη διαβούλευση, με κείμενο που διαβάστηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού όπως ορίζει η Νομοθεσία, η πολιτική ηγεσία (στερούμενη Νομιμοποίησης εκείνη την ημέρα ο Πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) αγνοήσε επιδεικτικά τις απόψεις του Συμβουλίου. Και σε πραγματικά «νεκρό» πολιτικό χρόνο εξασφάλισε την αποστολή εισηγητικού εγγράφου από το ΥΠΕΚ με την υπογραφή 8 υπουργών (;) και υπερεπείγουσα την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. στο ΦΕΚ!
Προφανώς δεν αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα του κου Παπακωνσταντίνου ο ουσιαστικός έλεγχος και παρακολούθηση του Τομέα, ούτε η προστασία του θαλάσσιου και ποτάμιου περιβάλλοντος, πολλώ δε μάλλον για περίπλοκα θέματα για πιο «οικολογικά πεδία», όπως περιοχές αναπαραγωγής ψαριών, λιβάδια ποσειδωνίας, προέλευση του γόνου, ιχθυοφόρτιση, χρήση αντιβιοτικών κ.ά.
Στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών Βουλιάσας, Μουσιωτίτσας και Πλατανάκια ο κος Περιφερειάρχης δεν προσεγγίζει αναλυτικά τι μέλλει γενέσθαι;
Εκτός από μια περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και επιφανειακή αξιολόγηση καθ’ όλα νόμιμη και κατ’ ευχήν εξαίρει την παροχή των προϊόντων υψηλής ποιότητας και τις συνθήκες υγιεινής (η πέστροφα δείγμα καθαριότητας των υδάτων)(;).
Για την ποιότητα των υδάτων χωρίς διαχειριστικά σχέδια δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να προβούμε σε κάποιο διάλογο αποτίμησης και εγκυρότητας δεδομένων. Δεν ομιλεί για το επόμενο διάστημα, για μελλοντικές εγκρίσεις, για τα μέτρα εκσυγχρονισμού, ώστε να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά οι τοπικές αντιπαραθέσεις (τοπική κοινωνία) και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω πορεία.
Δεν ομιλεί για προσεγγίσεις και παραμέτρους όρων όπως «φέρουσα ικανότητα» του οικοσυστήματος του Λούρου, 22 μονάδες σε απόσταση 3 χλμ. «ποτάμιας οδού», δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, τόσο των οργανισμών όσο και του περιβάλλοντος, καθώς δεν γίνεται και καμμιά κουβέντα για τις ανάγκες υδρανάπαυσης της δραστηριότητας.
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε κίνητρα για πολιτικές στήριξης προϊόντων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, με την βελτιστοποίηση του διατροφικού προϊόντος για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό κλάδο, πιο ανταγωνιστικού, προσφέροντας και υψηλή παροχής ποιότητας στους ντόπιους και ξένους καταναλωτές.
Κλείνω σχολιάζοντας την αναφορά του κου Περιφερειάρχη περί «χρηστής» συνύπαρξης με τον Τουριστικό κλάδο και εναλλακτικό προϊόν το οποίο έχουμε κατά τα δηλωθέντα υποβαθμίσει ή λάθος αξιολογήσει… ότι μας έχουν δικαιώσει η τρέχουσα επικαιρότητα όπου κατά του χωροταξικού σχεδίου έχουν ανοίξει «οι Ασκοί του Αιόλου» αφού 98 οι φορείς και 23 οι Δήμοι που θίγονται άμεσα.
Ο υφυπουργός Τουρισμό Πέτρος Αλιβιζάτος, δηλώνει «ότι… η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό…». «…θα πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τους τόπους τους…» Μάρκος Ακύλας Πρόε-δρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας «Περιβός».
Στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανά-πτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) και στην εκδήλωση που έγινε για το κρίσιμο ζήτημα από την Συντονιστική Επιτροπή κάποια από τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι στην Χώρα μας θίγονται άμεσα 35.000 οικογένειες που στηρίζουν το ει-σόδημά τους στην αλιεία, ενώ τονίστηκε ότι μόνο στον Αμβρακικό οι ιχθυο-καλλιέργειες αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα…

Σύλλογος Φιλιππιαδωτών Αττικής «Ο Άγιος Βησσαρίων»: Σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Φιλιππιαδωτών Αττικής, ο Σύλλογος Περί Βιβλίου Φιλιππιάδας, το βιβλιοπωλείο Βιβλιαγορά και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).


Σύλλογος Φιλιππιαδωτών Αττικής "Ο Άγιος Βησσαρίων".
Σταδίου 48 Αθήνα Τ.Κ. 105 64. 6ος όροφος – Γραφείο 6ο
Website: http://www.welovefilippiada.blogspot.com
Email: welovefilippiada@gmail.com

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε γραφεία του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και αφαίρεσαν προσωπικά είδη ιατρών

Χθες (27-11-2011) το βράδυ, καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ότι άγνωστοι δράστες εισήλθαν το απόγευμα της ίδιας μέρας σε γραφεία ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και αφαίρεσαν τα κλειδιά δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και μικρό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του Νοσοκομείου και αφαίρεσαν τα δύο αυτοκίνητα, με τα οποία και διέφυγαν.
Οι δράστες αναζητούνται, ενώ προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Ναι στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ!



Κανονικά μπορούν να κυκλοφορούν τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο νόμος που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης.
Πάντως θα κυκλοφορούν μόνο τα νέας τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα ΙΧ.
Συγκεκριμένα όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με τους νέους κινητήρες τεχνολογίας Euro 5 θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα ταξί, τα βαρέα οχήματα αλλά και τα φορτηγά κάτω των 4 ωφέλιμων τόνων, που χρησιμοποιούνται από παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών.
Η πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει «μπλοκάρει» αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνελήφθησαν δύο (2) διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (27-11-2011) πρώτες πρωινές ώρες στο Σουλόπουλο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, δύο διακινητές, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 40 και 23 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες ενώ αναζητείται ένας συνεργός τους. Ειδικότερα, αστυνομικοί του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, εντόπισαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, να κινούνται ύποπτα στην περιοχή της Κάτω Λάβδανης.
Σε σήμα που έκαναν οι αστυνομικοί στον οδηγό του ενός αυτοκινήτου για έλεγχο, αυτός δεν συμμορφώθηκε.
Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας το όχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε ενώ ο οδηγός του οχήματος εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι και την πυκνή βλάστηση διέφυγε.
Ακολούθως, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, διαπίστωσαν ότι ο ανωτέρω διακινητής, ο οποίος αναζητείται, προωθούσε στην ενδοχώρα τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 23, 20 και 32 ετών.
Σε έλεγχο που έγινε στη γέφυρα της Βροσύνας στο έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο προπορευόταν και το οποίο οδηγούσε ο 40χρονος συλληφθείς με συνοδηγό τον 23χρονο, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν ως προπομποί τη μεταφορά των λαθρομεταναστών.
Τα παραπάνω αυτοκίνητα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργεί το Β’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

ΟΑΣΑ: «Μαύρα μαντάτα» και ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για το 2012

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας και ότι η ανεργία το 2012 θα ανέλθει στο 18,5%.
Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
«Οι κίνδυνοι για το outlook είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί» αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των Αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».

"ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΚΑΚΙΟ"

Είναι εύκολο ο κάθε "Καλόπιστος" συνδημότης μας να γράφει ότι νομίζει αυτός σωστό και να κρίνει με δικά του μέτρα και σταθμά την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου. Θα ήταν όμως ευπρεπές ο κύριος αυτός να μην κρύβεται πίσω από ψευδώνυμα του τύπου "Ακάκιος".
Έχει την εντύπωση ο εν λόγος κύριος ότι δεν γνωρίζουμε ποιός είναι.
Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί αυτός ο κύριος που όταν έχει συμφέρον λιβανίζει την Δημοτική Αρχή προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του "Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις "..... για να δείξει στους χωριανούς του ότι ο σύλλογος του πέτυχε πολλά.....
Αυτό αγαπητέ δημότη λέγεται κουτοπονηριά και όχι μόνο.
Ας μας απαντήσει ο κύριος "Ακάκιος" πως τα βλέπει από την Αθήνα τα σκουπίδια στους Νεγράδες ,πως είδε από την Αθήνα πόσοι συνδημότες πήραν μέρος στο παζάρι;
Είναι κρίμα να προσπαθείς με αυτόν τον τρόπο να κάνεις αντιπολίτευση.
Συμφωνεί και ο αρχηγός σου σε αυτό που κάνεις;
Από αυτά που μαθαίνω κάτι τέτοια λέει και αυτός στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο Καλπάκι.
Είναι ντροπή να το παίζεις αριστερός και να αυτοαποκαλείσαι σύντροφος .
Εκεί που οι αριστεροί αγωνίζονται εσύ έπαιζες πεντόβολα ......
Να ξέρεις όμως ότι αυτοί που βάζουν υποψηφιότητα και δεν εκλέγονται κάνουν και αυτοκριτική και βγάζουν και συμπεράσματα.
Το άλλο τραγελαφικό που κάνεις!
Τι δουλειά έχεις εσύ και ασχολείσαι με την παράταξη του κ. Στεργίου;
Τι περιμένεις να πάρεις απ΄ αυτούς;
Ασχολήσου λοιπόν με την παράταξη που εσύ ανήκεις και άφησε τους άλλους να πορεύονται όπως αυτοί νομίζουν.
Αν λοιπόν συνεχίσεις να κριτικάρεις ανώνυμα και να γράφεις αερολογίες θα γράψω το όνομά σου και μετά δεν θα μπορείς να επισκεφτείς ούτε το χωριό σου.
Ένα μόνο σου λέω.
Το όνομα Καψάλης θα το ακούτε για πολλά χρόνια ακόμα και αυτό γιατί ο Δήμαρχος σέβεται πρώτα τον εαυτό του και έπειτα όλους τους άλλους, σε σύγκριση με εσάς που δεν σέβεστε τίποτα.
Ευχαριστώ και θα επανέλθω αν χειαστεί.


ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "Ανεπαρκείς πολιτικοί και κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων"

Νέα παρέμβαση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Στη δήλωσή του, κάνει λόγο για «ανεπαρκείς πολιτικούς και... κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων που επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης».


Αναλυτικά η δήλωση:
Ανεπαρκείς πολιτικοί και κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης, λοιδορώντας τόσο το λαό όσο και κάθε πολιτική έκφραση που δεν συμφωνεί μαζί τους.

Αδιαφορούν για τις συνέπειες της διχαστικής λογικής τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι ένα άδειο πουκάμισο.
Ας αντιληφθούν λοιπόν οι εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι, οι συνοδοιπόροι τους και η πολιτική ηγεσία του κινήματος ότι στην παρούσα κατάσταση όλα τα πρόσωπα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.
Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις και σοβαρότητα στην εφαρμογή τους.
Με θατσερικού τύπου προτάγματα είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στη καταστροφή.

«Κόβονται» φοροαπαλλαγές για εξοικονόμηση 6,2 δισ. ετησίως

Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα που θα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής, γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί της αρχής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Οδηγός για το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις φορολογικές εκπτώσεις που σχεδιάζεται αποτελεί ο τόμος 545 σελίδων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2012, στον οποίο καταγράφονται 876 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως.
Παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν πρόσφατα στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ.) που ισχύουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων.
Ρυθμίσεις
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων και αφορολόγητα όρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αδικούνται από ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μόνο κατ΄ όνομα είναι σύστημα. Είναι μία χύμα, ανοργάνωτη και άχαρη κατάσταση επί δεκαετίες τώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές προβλέπει:
Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.
Κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.
Κατάργηση μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.
Περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται:
Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
Αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο που αποκτά κατοικία και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Περικοπή των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.
Στο 1,8 δισ. το κόστος από έκπτωση οικογενειακών δαπανών.
Στα 795,4 εκατ. ευρώ οι απαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές κ.λπ. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 205,19 εκατ.
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσαν στον προϋπολογισμό του 2010 άγγιξε τα 6,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
1,8 δισ. ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις δαπανών (ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα, ενοίκια, εισφορές στον ΟΑΕΕ, ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.). Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια.
Σε 82,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.).
Απώλειες εσόδων 104,2 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
795,4 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ.
Απώλειες εσόδων 454,75 εκατ. ευρώ προκαλούν οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στο ΦΠΑ.
Κόστος 2,83 δισ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.
Στα 35,86 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112729544

ΑΣΠΡΟΚΚΛΗΣΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη ημεδαπής για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν περίπου εβδομήντα έξι (76) κιλά κάνναβης.

Συνελήφθη χθες (27-11-2011) το απόγευμα στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, μία ημεδαπή, ηλικίας 48 ετών, κατηγορούμενη για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, αστυνομικοί εντόπισαν Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε η 48χρονη, βρέθηκαν πενήντα ένα (51) δέματα με ποσότητα κάνναβης , συνολικού βάρους (76.261) γραμμαρίων.
Οι ναρκωτικές ουσίες και το όχημα κατασχέθηκαν.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

ΕΑΣ Άρτας: Καλή σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγή εσπεριδοειδών

Με χαμηλότερες από τις περυσινές τιμές εκκίνησης αλλά με μεγαλύτερη ζήτηση ξεκίνησε η διακίνηση των φετινών μανταρινιών και πορτοκαλιών, από την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης μιλώντας για την πορεία που φαίνεται ότι θα διαγράψει το κυρίαρχο προϊόν του νομού, δηλαδή το πορτοκάλι, η διακίνηση του οποίου ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες και κυρίως τη ναβαλίνα.

Η παραγωγή πάντως για φέτος είναι πολύ καλή και σε ποιότητα και σε ποσότητα.
Συνολικά όλες οι ποικιλίες εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τους 150.000 τόνους και αποτελούν την πρώτη καλή παραγωγή μετά τον παγετό του 2004 που είχε καταστρέψει τα δέντρα.
Για τα μανταρίνια ο κ. Βαγγέλης δήλωσε ότι άρχισαν φέτος με μεγάλη ζήτηση αλλά όχι με εξίσου υψηλές τιμές. Η τιμή τους διαμορφώθηκε στα 35 λεπτά στην εκκίνηση και σήμερα είναι 32 λεπτά παραδοτέα επί του αυτοκινήτου, όταν η αντίστοιχη περυσινή είχε διαμορφωθεί στα 55 και 50 λεπτά.
Τα πορτοκάλια της πρώιμης ποικιλίας ναβαλίνα ξεκίνησαν με 22 και 20 λεπτά, «τιμές αντίστοιχες με τις περυσινές, αλλά κάποια ακόμη καλύτερα λεφτά που έπιαναν στην αρχή τους δεν τα έπιασαν ούτε οι ναβαλίνες φέτος», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑΦ. Τα μανταρίνια της Άρτας που έχουν μεγάλη ζήτηση φέτος οδηγούνται σε χώρες της Δυτικής, Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης με αφορμή την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ως προς την ενημέρωση που έκανε σε 12 Πρεσβείες ξένων κρατών για τα παραγόμενα προϊόντα και την ανταπόκριση από την Τσεχία, δήλωσε: «Είναι καλή αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε, γιατί ακόμη και οι Βαλκανικοί γείτονές μας δεν ξέρουν ότι όχι μόνο η Άρτα, αλλά ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια.
Θυμάμαι ότι σε μια εκδήλωση του Δήμου Άργους που είχαμε παραβρεθεί ήταν γιορτή πορτοκαλιού- στη συνάντηση που είχαμε εκεί με τους εμπορικούς ακολούθους από την Λετονία, Λιθουανία και όλες τις καινούργιες χώρες, προς ένταξη τότε στην ΕΕ, δεν ξέρανε ότι η Ελλάδα έχει πορτοκάλια, έκαναν εισαγωγές από Ισπανία και λίγα από Ιταλία. Οπότε αυτά είναι καλά να γίνονται για να μαθαίνουν οι διάφορες χώρες ότι παράγουμε πορτοκάλια».
Πάντως, με αφορμή τη φετινή μεγάλη παραγωγή αλλά και την πολύ καλή σε ποιότητα, ο κ. Βαγγέλης επανέφερε πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν, λέγοντας: «Στην Άρτα -δυστυχώς- ακόμη και σήμερα δεν σερβίρουν τα καταστήματα, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, φυσικό χυμό. Είχα πει παλιά ότι στην Άρτα δεν θα έπρεπε να δίνεται άδεια λειτουργίας σε καφενεία, καφετέριες, κυλικεία κλπ, αν δεν προσκομίσουν τιμολόγιο αγοράς στίφτη.
Στο εξωτερικό δεν υπάρχει ξενοδοχείο που να μην έχει σε κάποιο σημείο αυτόματο μηχάνημα που να πατάς το κουμπί και να στύβονται επιτόπου δυο τρία πορτοκάλια και να τα πίνεις στο ποτήρι. Αυτό είναι φυσικός χυμός, από το πορτοκάλι στο ποτήρι. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στην Άρτα όλοι μαζί. Παραγωγοί και επαγγελματίες. Γιατί όλοι μια αλυσίδα είμαστε».


ΠΗΓΗ: http://www.paseges.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Μελέτη εκτιμά ότι η καθυστέρηση των έργων καθυστερεί την ανάπτυξη στην Ήπειρο

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση της Μελέτης «Εκτίμηση Χωρικών Επιπτώσεων του Οδικού Άξονα της Δυτικής Χώρας στον Κοινωνικό και Οικονομικό Τομέα της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εκπονείται από την Ε.Δ.Α. της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών - Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο -σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που διατρέχει την Περιφέρεια Ηπείρου στις τελευταίες δεκαετίες δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με αποτέλεσμα η σύνδεσή της με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και με όμορες βαλκανικές χώρες, να μην είναι εφικτή με συγχρόνους όρους (με εξαίρεση το τμήμα της Εγνατίας Οδού που ολοκληρώθηκε τα λίγα τελευταία χρόνια).
Αυτό υπήρξε και ένα από τα βασικά αίτια υστέρησης της Περιφέρειας αυτής και αποκοπής της από την αναπτυξιακή διαδικασία της υπόλοιπης Ελλάδας. Ειδικότερα, η Ήπειρος καταλαμβάνει, σε μόνιμη χρονική βάση, μια από τις πλέον «περιφερειακές» και απομακρυσμένες θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ως κύριο δείκτη ανάπτυξης.
Όπως σημειώνεται στην μελέτη, η μεγάλη καθυστέρηση κατασκευής του βασικού έργου της Ιόνιας Οδού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας, θα οδηγήσει σε ανάλογη σοβαρή καθυστέρηση του συγκοινωνιακού εκσυγχρονισμού και της αναπτυξιακής αναδιάταξης της Περιφέρειας της Ηπείρου τουλάχιστον κατά 10-20 χρόνια.

Όπως τονίζεται από τους μελετητές, στην παρούσα δυσοίωνη συγκυρία είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για τον περαιτέρω σχεδιασμό και το χρόνο παράδοσης του έργου.
Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που διατρέχει την Περιφέρεια Ηπείρου στις τελευταίες δεκαετίες δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με αποτέλεσμα η σύνδεσή της με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και με όμορες βαλκανικές χώρες, να μην είναι εφικτή με συγχρόνους όρους (με εξαίρεση το τμήμα της Εγνατίας Οδού που ολοκληρώθηκε τα λίγα τελευταία χρόνια). Αυτό υπήρξε και ένα από τα βασικά αίτια υστέρησης της Περιφέρειας αυτής και αποκοπής της από την αναπτυξιακή διαδικασία της υπόλοιπης Ελλάδας.
Πέρα όμως από το βασικό συγκοινωνιακό δίκτυο (Εγνατία Οδός, Ιόνια Οδός και Ολυμπία Οδός), η πλήρης ανάπτυξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής θα εξαρτάται καθοριστικά τα επόμενα χρόνια, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του δικτύου αυτού, από την απαραίτητη συμπληρωματική ολοκλήρωση και λειτουργία των κάθετων οδικών αρτηριών σύνδεσης της ενδοχώρας της Περιφέρειας με τους κεντρικούς άξονες.
Ενδεικτικά, η κατασκευή σύγχρονης οδικής σύνδεσης του νομού Πρεβέζης με την Ιόνια Οδό και η κατασκευή της Παραιόνιας Οδού θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες καθυστέρησης ως προς τη διάχυση των θετικών επιδράσεων της λειτουργίας της Ιόνιας Οδού στις αντίστοιχες περιοχές. Μόνο μετά την ολοκλήρωση και αυτών των παράλληλων, αλλά απόλυτα αναγκαίων, έργων, θα πρέπει να αναμένεται η πλήρης ανάπτυξη των προοπτικών των απομακρυσμένων περιοχών.


ΠΗΓΗ: www.ixotisartas.gr

Πόρτα "εξόδου" από τη Δευτέρα για 16.000 δημοσίους υπαλλήλους

Η πόρτα του Δηµοσίου κλείνει οριστικά από το πρωί της Δευτέρας για περίπου 16.000 µόνιµους υπαλλήλους, οι οποίοι πήραν ήδη το εισιτήριο εξόδου από την εργασία τους, µε την υλοποίηση των ρυθµίσεων για την εργασιακή εφεδρεία.
Η πόρτα εξόδου θα τους υποδειχθεί επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2012.
Τα εισιτήρια της εφεδρείας, που έχουν το νομικό χαρακτήρα των διαπιστωτικών πράξεων για κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, αναμένεται να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά από τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», πρόκειται για περίπου 4.000 υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν άµεσα, καθώς έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη 35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας.
Η κατηγορία αυτή των υπαλλήλων μπορούσε να παραμείνει στην υπηρεσία για τρία ακόμη χρόνια.
Οι υπόλοιποι, περίπου 12.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, θα τεθούν σε ένα ιδιότυπο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» που θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Πρόκειται για υπαλλήλους που στα τέλη του 2013 θα συμπληρώνουν τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας τους και κατ’ ελάχιστον 35 έτη πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.
Για το σύνολο, ωστόσο, αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων, που αποτελούν το πρώτο κύµα της εφεδρείας, δεν υπάρχει καµία περίπτωση επιστροφής τους µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δηµόσιο τοµέα. Και αυτό γιατί δεν θα ενταχθούν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ.
Στην τελική ευθεία, όμως, εισέρχεται και η διαδικασία για επιπλέον 15.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις, για τους οποίους τους υπολείπονται δύο έτη για τη συμπλήρωση 35 χρόνων ασφάλισης και δύο για την ηλικία συνταξιοδότησης (τα όρια είναι διαφορετικά από ένα ασφαλιστικό ταμείο σε άλλο).
Εντούτοις, η διαπίστωση του πραγματικού χρόνου ασφάλισης έχει αποδειχθεί πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων να βασιστεί στις υπεύθυνες δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλουν οι υπάλληλοι έως τις 20 Νοεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι επαρκής έως την 1η Ιανουαρίου για να διαρθρωθούν τα όποια λάθη.