Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οι Ιχθυοκαλλιέργειες του Λούρου και τα «έωλα» Χωροταξικά Σχέδια του Νόμου

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους η μακροσκελής απάντηση του κου Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη στις καταγγελίες των τοπικών της εκπροσώπων για το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στον ποταμό Λούρο. Ελπίζουμε ότι τούτο αποτελεί την απαρχή και τα εγκαίνια μιας νέας περιόδου αυτοδιοικητικού και πολιτικού πολιτισμού σε θέματα που τους απευθύνει η κοινωνία γενικότερα.
Ωστόσο έχουμε κάποιες αντιρρήσεις και θεωρούμε χρήσιμο να καταθέσουμε αυτές τις σκέψεις μας, επειδή πλέον οι πλήρεις αρμοδιότητες έχουν περάσει στις Περιφέρειες που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των κανόνων από τους οποίους θα διέπονται, της χρηστής λειτουργίας των μονάδων, της δυνατότητας επέκτασης και εν γένει στην εξεύρεση εκείνων των περιοχών που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας…
Αναμφίβολα η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να υπάρξει ένα χωροταξικό πλαίσιο, για την εξυγίανση των εν λειτουργία δραστηριοτήτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Τομέα αποτιμάται θετικά.
Το γεγονός όμως ότι η υποστηρικτική Μελέτη χρηματοδοτήθηκε με πρωτοβουλία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αφαιρεί σημαντικό ποσοστό αντικειμενικότητας.
Παρ’ όλο που ορθά τελικά το ίδιο το υπουργείο αποφάσισε την εκπόνηση της Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι ο Φορέας των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας, εν τούτοις δεν έχει αναστραφεί το κλίμα, αλλά ζητούν ακόμη και την παραίτηση του Υπουργού Πολιτισμού κου Γερουλάνου λόγω των οικογενειακών σχέσεων με τον χώρο των υδατοκαλλιεργειών
«… Όμως, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, έχουν την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Στην απόφαση, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη, που να έχει μέλλον και προοπτική…» Αγγελική, Καλλία, δικηγόρος, ειδικευμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, συ-νεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, μιλώντας για «εν κρυπτώ» διαδικασίες και παράνομη Κ.Υ.Α., για πρακτικές μιας απελθούσας κυβέρνησης (που προβληματίζουν) ως προς την σκοπιμότητά τους και παραπέμπτουν σε απέλπιδες ενέργειες και συνθήκες άκτακτης φυγής.
Ενώ συμμετείχαν με προτάσεις στη διαβούλευση, με κείμενο που διαβάστηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού όπως ορίζει η Νομοθεσία, η πολιτική ηγεσία (στερούμενη Νομιμοποίησης εκείνη την ημέρα ο Πρωθυπουργός της χώρας ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) αγνοήσε επιδεικτικά τις απόψεις του Συμβουλίου. Και σε πραγματικά «νεκρό» πολιτικό χρόνο εξασφάλισε την αποστολή εισηγητικού εγγράφου από το ΥΠΕΚ με την υπογραφή 8 υπουργών (;) και υπερεπείγουσα την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. στο ΦΕΚ!
Προφανώς δεν αποτελεί λοιπόν προτεραιότητα του κου Παπακωνσταντίνου ο ουσιαστικός έλεγχος και παρακολούθηση του Τομέα, ούτε η προστασία του θαλάσσιου και ποτάμιου περιβάλλοντος, πολλώ δε μάλλον για περίπλοκα θέματα για πιο «οικολογικά πεδία», όπως περιοχές αναπαραγωγής ψαριών, λιβάδια ποσειδωνίας, προέλευση του γόνου, ιχθυοφόρτιση, χρήση αντιβιοτικών κ.ά.
Στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών Βουλιάσας, Μουσιωτίτσας και Πλατανάκια ο κος Περιφερειάρχης δεν προσεγγίζει αναλυτικά τι μέλλει γενέσθαι;
Εκτός από μια περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και επιφανειακή αξιολόγηση καθ’ όλα νόμιμη και κατ’ ευχήν εξαίρει την παροχή των προϊόντων υψηλής ποιότητας και τις συνθήκες υγιεινής (η πέστροφα δείγμα καθαριότητας των υδάτων)(;).
Για την ποιότητα των υδάτων χωρίς διαχειριστικά σχέδια δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να προβούμε σε κάποιο διάλογο αποτίμησης και εγκυρότητας δεδομένων. Δεν ομιλεί για το επόμενο διάστημα, για μελλοντικές εγκρίσεις, για τα μέτρα εκσυγχρονισμού, ώστε να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά οι τοπικές αντιπαραθέσεις (τοπική κοινωνία) και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω πορεία.
Δεν ομιλεί για προσεγγίσεις και παραμέτρους όρων όπως «φέρουσα ικανότητα» του οικοσυστήματος του Λούρου, 22 μονάδες σε απόσταση 3 χλμ. «ποτάμιας οδού», δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, τόσο των οργανισμών όσο και του περιβάλλοντος, καθώς δεν γίνεται και καμμιά κουβέντα για τις ανάγκες υδρανάπαυσης της δραστηριότητας.
Θα μπορούσαμε να προτείνουμε κίνητρα για πολιτικές στήριξης προϊόντων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, με την βελτιστοποίηση του διατροφικού προϊόντος για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό κλάδο, πιο ανταγωνιστικού, προσφέροντας και υψηλή παροχής ποιότητας στους ντόπιους και ξένους καταναλωτές.
Κλείνω σχολιάζοντας την αναφορά του κου Περιφερειάρχη περί «χρηστής» συνύπαρξης με τον Τουριστικό κλάδο και εναλλακτικό προϊόν το οποίο έχουμε κατά τα δηλωθέντα υποβαθμίσει ή λάθος αξιολογήσει… ότι μας έχουν δικαιώσει η τρέχουσα επικαιρότητα όπου κατά του χωροταξικού σχεδίου έχουν ανοίξει «οι Ασκοί του Αιόλου» αφού 98 οι φορείς και 23 οι Δήμοι που θίγονται άμεσα.
Ο υφυπουργός Τουρισμό Πέτρος Αλιβιζάτος, δηλώνει «ότι… η κοινή υπουργική απόφαση καταπολεμάει τον τουρισμό…». «…θα πρέπει να τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών να αναλάβουν δράση και να υπερασπιστούν τους τόπους τους…» Μάρκος Ακύλας Πρόε-δρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας «Περιβός».
Στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανά-πτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) και στην εκδήλωση που έγινε για το κρίσιμο ζήτημα από την Συντονιστική Επιτροπή κάποια από τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ότι στην Χώρα μας θίγονται άμεσα 35.000 οικογένειες που στηρίζουν το ει-σόδημά τους στην αλιεία, ενώ τονίστηκε ότι μόνο στον Αμβρακικό οι ιχθυο-καλλιέργειες αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα…