Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΔΩΔΩΝΗ: «Μάχη» για την εξαγορά της

Η φέτα Δωδώνη αποτελεί το μοναδικό «πρεσβευτή» του πιο γνωστού εγχώριου τυροκομικού προϊόντος σε πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες ανά τον κόσμο



«Μήλον της Εριδος» για πολλές εγχώριες και ξένες γαλακτοβιομηχανίες αποτελεί η Δωδώνη, για την οποία ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία πώλησης του 67,7% του μετοχικού της κεφαλαίου από την ΑΤΕ, προκαλώντας αναβρασμό στον κλάδο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, όπου εδρεύει η εταιρεία.

Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της «Δωδώνη», το οποίο έχει ανοίξει την «όρεξη» των ανταγωνιστών είναι βεβαίως η φέτα, καθώς άνευ υπερβολής διαθέτει το πιο γνωστό εμπορικό σήμα (brand-name), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της διείσδυσης της φέτας Δωδώνη σε απαιτητικές ξένες αγορές είναι το γεγονός πως αποτελεί τον μοναδικό «πρεσβευτή» του πιο γνωστού εγχώριου τυροκομικού προϊόντος σε πολλές λιανεμπορικές αλυσίδες, ανά τον κόσμο.
Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα μίας διαχρονικής συνέπειας στην παραγωγή ενός πολύ υψηλού ποιοτικά προϊόντος, που αξιοποιεί πρώτες ύλες από μία από τις πιο καθαρές περιβαλλοντικά περιοχές της Ευρώπης, την Ηπειρο. Επιπλέον η πρόοδος της Δωδώνη στο εξωτερικό είναι αποτέλεσμα και της επικέντρωσης της εταιρείας στην τυποποίηση του προϊόντος, όταν άλλες γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας δεν είχαν ιδέα του τι σημαίνει να μπορείς να πουλάς φέτα στις ΗΠΑ και στα πλούσια βορειοευρωπαϊκά κράτη. Οι επιδόσεις της εταιρείας μάλιστα ήρθαν χωρίς η «Δωδώνη» να έχει συχνά την ευχέρεια υλοποίησης μεγαλεπήβολων επενδύσεων, υψηλού κόστους, ενώ διοικητικά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατά καιρούς αντιπαλότητας μεταξύ της μεγαλομετόχου ΑΤΕ και των μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, η φέτα της είναι ίσως το κορυφαίο αντίστοιχο προϊόν της αγοράς και μάλιστα χωρίς να συγκαταλέγεται στις πιο προσιτές για τον καταναλωτή προτάσεις, ενώ η εταιρεία δεν εισέρχεται και στη λογική των απανωτών και συνεχών προσφορών.
Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»
Στο πλαίσιο αυτό, η υπό διαμόρφωση μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, το δίδυμο Δέλτα Τρόφιμα-ΜΕΒΓΑΛ, τρέφει ενδιαφέρον για τη «Δωδώνη» και αναμένεται να φανεί, εάν θα το παρουσιάσει και επίσημα. Η ΜΕΒΓΑΛ διαθέτει μία ισχυρή παρουσία στον τομέα των τυποποιημένων τυροκομικών, κατά πολύ μεγαλύτερη της Δέλτα Τρόφιμα και παράλληλα πραγματοποιεί και εξαγωγές φέτας σε απαιτητικές αγορές. Ετσι εκτιμάται ότι η «ΜΕΒΓΑΛ» έχει τη Δωδώνη στο «μικροσκόπιο», υπό την αίρεση βέβαια μίας απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και οι δύο εταιρείες κατέχουν αξιοσημείωτα μερίδια στα τυροκομικά. Ενδιαφέρον έχει και ο Θεσσαλικός όμιλος της «Ολυμπος - Τυράς - Ροδόπη», που τα τελευταία χρόνια έχει διογκώσει τα μερίδια αγοράς του σ' όλη τη χώρα με «αιχμή του δόρατος» κυρίως το φρέσκο γάλα και τα προϊόντα γιαούρτης, αλλά με παρουσία και σ΄όλο το υπόλοιπο προϊοντικό φάσμα της αγοράς γαλακτοκομικών. Στον αγώνα διεκδίκησης εκτιμάται πως θα δώσουν το «παρών» και μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και ενδεχομένως ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Ήδη, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για συμμετοχή στο διαγωνισμό των Friesland και Arla Foods, εταιρείες κολοσσοί στο χώρο της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας, με σημαντική παρουσία και στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, μία απόφαση για εξαγορά της Δωδώνη σήμερα είναι ακόμη και για τους μεγάλους προαναφερόμενους ομίλους πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με μία διετία πριν. Μείζον ζήτημα είναι η χρηματοδότηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, με δεδομένες τις υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αλλά και την πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, ακόμη και στα τρόφιμα.
Τεράστιο επίσης πρόβλημα δημιουργεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο καθιστά αδύνατο τον προγραμματισμό για μακροπρόθεσμο διάστημα, πόσο μάλλον για μια εξαγορά του μεγέθους της Δωδώνης. Επιπλέον, όπως αναφέρει άνθρωπος της Δωδώνης σε μια πιθανότητα εξαγοράς ή οποιασδήποτε συνεργασίας πρέπει να συνεκτιμηθούν και μια σειρά από στοιχεία και όχι μόνο η προοπτική, τα προϊόντα και η θέση της εταιρείας που είναι προς πώληση.
«Παρών» από συνεταιριστές
«Σφήνα» σε οποιεσδήποτε σκέψεις ιδιωτικών ομίλων για εξαγορά της «Δωδώνη» θα επιχειρήσουν να μπουν οι συνεταιριστές-μέτοχοι της, από κοινού με τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν με πρώτη ύλη την εταιρεία. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουν να αναδείξουν σε πολιτικό το ζήτημα της πώλησης από την ΑΤΕ Bank, κινητοποιώντας για το λόγο αυτό όλους τους φορείς της Ηπείρου, την αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς.
Ταυτόχρονα όμως, έχοντας προσλάβει και σύμβουλο, θα καταρτίσουν πρόταση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Οπως επισημάνθηκε στην «ΗτΣ» από τον πρόεδρο μεγάλης εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, «η εξαγορά της Δωδώνη χωρίς να έχει διευθετηθεί το ζήτημα των σχέσεων με τη μειοψηφία και κυρίως με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, είναι ένα ακανθώδες ζήτημα. Καμία ιδιωτική εταιρεία αυτή την περίοδο δεν μπορεί να δαπανά χρήματα για επενδύσεις, χωρίς αυτά να έχουν όσο γίνεται πιο άμεση απόδοση».
Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να σημειωθεί πως η γαλλική Danone έχει βγει από το κάδρο των διεκδικητών καθώς διά στόματος του επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της, κ. Χάρη Φεύγα ξεκαθάρισε στην «ΗτΣ» πως δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» καθώς θέλει να επικεντρωθεί στην αγορά του γιαουρτιού και όχι των τυροκομικών. Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 17:00, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προς Αγροτική Τράπεζα για να λάβουν μέρος στο δημόσιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί για την πώλησή της.
Φέτα: Στα top των ελληνικών εξαγωγών
Στη λίστα με τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας περιλαμβάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια η φέτα. Μάλιστα, το 2010 κατέλαβε την 9η θέση στο top των ελληνικών εξαγωγών με πωλήσεις ύψους 216,09 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2009 ενώ εξίσου δυναμική πορεία διαγράφει και φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου εξαγωγέων στο εννεάμηνο του 2011 οι εξαγωγές για τη φέτα και το κεφαλοτύρι (ανήκουν στην κατηγορία νωπά τυριά) ανήλθαν σε 184,7 εκατ. ευρώ με ανοδικές τάσεις.
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1963
Η πιο αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία
Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (μετέπειτα ATEbank) και τις έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Ηπείρου. Σήμερα η «Δωδώνη» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες τυριών με την ισχυρότερη και πλέον αναγνωρίσιμη εμπορική επωνυμία στα προϊόντα φέτας στην Ελλάδα. Το 2010 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 103,9 εκατ. ευρώ και τα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κέρδη της σε 7,8 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2011 απασχολούσε 135 εργαζομένους με σύμβαση αορίστου χρόνου και 257 εποχικούς εργαζομένους, συνολικά δηλαδή 392 άτομα, λιγότερα κατά 77 σε σχέση με το 2010. Εκτός από την ΑΤΕbank μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας είναι η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,60% και η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112821064

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ημερίδα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση

Ενημερωτική συνάντηση, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων, για τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» (ΤοπΣΑ) συνδιοργανώνει η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος.

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο χώρο του ξενοδοχείου Du Lac (αίθουσα «Δωδώνη», στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου), με έναρξη στις 9.00 π.μ. Αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις πραγματοποιούνται και στις έδρες των υπολοίπων Περιφερειών μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Οι θέσεις απασχόλησης θα προκύψουν από τη διάγνωση εξειδικευμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών και την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης
Προκηρύσσονται από τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, στις οποίες εκχωρήθηκαν οι πόροι και η διαχείριση από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (Ε.Π.ΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προϋπολογισμός για όλη τη χώρα είναι 80.000.000€ και οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Τα ΤοπΣΑ περιλαμβάνουν δράσεις όπως κατάρτιση και επιμόρφωση, εκπαιδευτική πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκπόνηση business plan, εξειδικευμένες υπηρεσίες αξιολόγησης και έρευνας για εκκίνηση επιχειρήσεων, παροχή υποστήριξης σε νομικά και φορολογικά θέματα.
Ο στόχος είναι, οι ωφελούμενοι, αφού ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους μέσω των παραπάνω δράσεων, να είναι σε θέση ώστε:
•να ιδρύσουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους
•να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα
•να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων που θα τους προσλάβουν
Οι παρεμβάσεις καθώς και οι περιοχές που θα υλοποιηθούν οι δράσεις των ΤοπΣΑ θα περιγράφονται σε αναλυτικά Σχέδια Δράσης. Οι περιοχές μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι δήμοι ή ακόμη και το σύνολο της περιφερειακής ενότητας (νομός). Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθούν δράσεις σε 2 ή περισσότερους δήμους που ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες, αλλά στην ίδια διοικητική περιφέρεια.
Τα Σχέδια Δράσης θα εκπονηθούν και θα υποβάλλονται από τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις οι οποίες θα επιλεγούν κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης, θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011) και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Συνάντηση της Γ.Γ. με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΕΚ-ΟΕΕ



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 20/2/2012

Τη συμπαράστασή και τη στήριξή της στον αγώνα που δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από κοινού με τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Εργατική Εστία, προκειμένου να δοθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση στη συνέχιση του πολύτιμου κοινωνικού έργου που καθημερινά επιτελούν, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη Συνάντηση που είχε σήμερα στο Γραφείο της, με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ Ιωαννίνων.
Σε αυτή συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, κ. Χρήστος Γρίβας και τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Σταύρου Ιωάννης, Παππάς Κωνσταντίνος (Ο.Ε.Κ.), Λάζου Βασιλική, Γκίνης Δημήτριος και Ζώης Δημήτριος (Ο.Ε.Ε.), που ζήτησαν από τη Γενική Γραμματέα να στηρίξει το αίτημα τους να μην κλείσουν οι δυο Οργανισμοί.

Η Γ.Γ. τους εξέφρασε τη θέση της Κυβέρνησης να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των δύο Οργανισμών και τους υπενθύμισε ότι το ζήτημα της κατάργησης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, δεν είναι κυβερνητική επιλογή αλλά επιβλήθηκε από την Τρόικα στη χώρα μας, στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου, ως τεχνική λύση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Δεσμευόμενη ότι θα κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες επαφές με τον υπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη για την προώθηση των αιτημάτων τους, η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, αναφέρθηκε στο έργο και τη διαχρονική προσφορά των δυο Οργανισμών, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη κατάργηση θα επιφέρει σημαντικές παρενέργειες, όχι μόνο στους 1.400 εργαζομένους αλλά στην προστασία της κοινωνικής συνοχής όσο και συνολικά στην εθνική και τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
«Το δικαίωμα στη στέγη, στην κοινωνική πρόνοια και φροντίδα, στον κοινωνικό τουρισμό, στην κοινωνική ψυχαγωγία για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας, που κόντρα στην ύφεση θα πρέπει να τονώσει πολύπλευρα τους τομείς των κατασκευών, της κοινωνικής φροντίδας, του τουρισμού και του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε, αναλύοντας όλες τις πτυχές του προβλήματος που απειλεί σήμερα όχι μόνο το εργασιακό τους μέλλον αλλά κυρίως πολύτιμες δομές κοινωνικής πρόνοιας και κυρίως την εθνική και τοπική οικονομία και ανάπτυξη, ζήτησαν από τη Γενική Γραμματέα να στηρίξει το αίτημα τους να μην κλείσουν οι δυο Οργανισμοί.
Τέλος, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ιδιαίτερα το γεγονός, ότι η λειτουργία τους, αντλεί έσοδά αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και δεν επιβαρύνει με έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο.

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Πωγωνίου στην Αθήνα (18 Φεβρουαρίου 2012)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 20-02-2012


Tο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου με στόχο εκτός των άλλων την ενημέρωση των μελών της για τα προβλήματα και το μέλλον του Δήμου Πωγωνίου, με ομιλητές τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ιωάννη Ντόντη, καθώς δεν παρευρέθηκαν οι άλλοι εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Αν και θεωρούμε ότι η Ομοσπονδία θα εκδώσει Δελτίο Τύπου, σχετικά με την εκδήλωση για την ενημέρωση των Πωγωνησίων, θεωρούμε απαραίτητη την πρωτοβουλία μας, καθώς στην ιστοσελίδα του Parakalamoscity o κ. Στάθης Καλλιγέρης, (χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ψευδώνυμο), με κείμενό του αναφέρθηκε στην εκδήλωση με ανακρίβειες και προφανή στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.
Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά από πού προέρχονται αυτές οι μεθοδεύσεις, εμείς θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Ως Αντιπολίτευση κάναμε γνωστές της θέσεις της Παράταξής μας για την λειτουργία του Δήμου, τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της Δημοτικής Αρχής, τα προβλήματα που υπάρχουν και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Παράταξής μας, δεν είναι αυτός του χειροκροτητή του Δημάρχου και του σιωπηλού συνομιλητή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε δημοσίως στην κοινωνία, όπως θα επιθυμούσαν μάλλον ορισμένοι.
Εμείς είμαστε η Αντιπολίτευση των πολιτικών θέσεων, των ουσιαστικών προτάσεων που να δίνουν λύσεις στις ανάγκες που υπάρχουν, του ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης για την καλύτερη λειτουργία της και της τεκμηριωμένης κάθε φορά κριτικής προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου και των κατοίκων του. Κινούμαστε πάντα με συνέπεια και ευθύνη υπερασπιζόμενοι την διαφάνεια, την λογοδοσία των οργάνων, την ενημέρωση και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες, την συνεργασία όλων και την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων, καταθέτοντας συνεχώς εγγράφως τις απόψεις και τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας.
Αυτά τα σημαντικά αναφέραμε με παραδείγματα στην εκδήλωση, διότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
Αυτές οι γνωστές μας θέσεις, που έχουν καταγραφεί μέσα από την συνεχή δράση μας, δεν αποτελούν κατηγορίες προς τον Δήμαρχο, όπως θέλει να τις παρουσιάσει ο κ. Καλλιγέρης, αλλά εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση για την καλύτερη λειτουργία και την επιτυχία των προσπαθειών για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας. Για ένα Πωγώνι ισχυρό και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος δεν έχει κάνει τον ετήσιο Απολογισμό και Λογοδοσία στον Δήμο μας, όπως αναφέραμε;( Ο κ. Μάτσιας λαμβάνοντας τον λόγο το ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα αλλά οι καιρικές συνθήκες, άκουσον-άκουσον δεν το επιτρέπουν! Αυτό διέφυγε από τον καταγγέλοντα;).
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος δεν έχει απαντήσει σε κανένα έγγραφο της Παράταξής μας, είτε αφορούν τα προβλήματα του Δήμου, είτε προτάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων;
(Απόδειξη ότι ο Δήμαρχος δεν απάντησε και το προσπέρασε! Εσείς συμφωνείτε;).
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ υπήρξε επιστολή με την υπογραφή 29 δημοτών που ζητούσαν να εισαχθούν ως θέματα ημερήσιας διάταξης για συζήτηση στο Δ.Σ. όπως τα τεράστια προβλήματα ύδρευσης, όπως η σύσταση της Πάγιας Προκαταβολής στα Τοπικά Συμβούλια, κ.ά. και ενώ είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο να το πράξει δεν το έκανε! ( Ο κ. Μάτσιας στην απάντησή του θέλησε να μας πείσει ότι την διαδικασία της Πάγιας Προκαταβολής δεν μπορούν να την υλοποιήσουν οι υπάλληλοι του Δήμου!!!). Εσείς συμφωνείτε με τέτοιες πρακτικές;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ ετοιμάζει Τεχνική Μελέτη ( όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στα Γιάννενα) για την Ειδική Οκονομική Ζώνη, δεν συζήτησε πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο το άκρως σημαντικό αυτό θέμα, για να αποφασίσει το Σώμα την κατεύθυνση της ανάπτυξης που θέλουμε για το Πωγώνι μας;
Δεν είναι φαινόμενο απαξίωσης των θεσμών αυτή η πρακτική και απαξίωση του ρόλου του Δ.Σ.;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε σε προγράμματα για την εγκατάσταση Φωτοβολταικών σε κτίρια, τονίζοντας ότι θα τα υλοποιήσει παίρνοντας Δάνειο; Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δ.Σ. και ούτε το γνωρίζουμε ως μέλη του Δ.Σ.!
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να σιωπήσουμε;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ η Παράταξή μας πρότεινε από πέρυσι, για την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας των κατοίκων, να συνταχθεί Μελέτη για τον προγραμματισμό ολοκληρωμένου δικτύου συγκοινωνίας ώστε να συνδεθούν τα χωριά μας με το Κέντρο Υγείας, τις έδρες των πρώην Δήμων, δεν την υλοποίησε ποτέ!
Πως θα λυθεί αυτό το ζήτημα της ταλαιπωρίας των κατοίκων αν δεν δράσουμε και δεν υλοποιήσουμε πολιτικές;
Η θεωρία του βλέποντας και κάνοντας, ή ότι οι κάτοικοι θα το ξεχάσουν με τον καιρό δεν μας εκφράζει! Εμείς δεν παίζουμε με τις αγωνίες των κατοίκων!
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ δικαιολογεί την δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου ως αποτέλεσμα και συνέπεια της κατάστασης στην Χώρα, δεν βεβαιώνει έσοδα του Δήμου προς είσπραξη, αλλά και ούτε διεκδικεί οφειλές προς τον Δήμο ύψους εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ! ( Τα στοιχεία αυτά τα ανέδειξε η Παράταξή μας και είναι εμφανή στον Προϋπολογισμός του 2012).
Πού είναι το νοικοκύρεμα που εξαγγέλλεται με υπερηφάνεια;
Εσείς δηλ. συμφωνείτε εμείς να σιωπήσουμε και να χειροκροτήσουμε μία πολιτική που είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ αναφέρεται στην εγκατάλειψη και την απομόνωση των χωριών μας και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, απέρριψε και ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν την πρόταση της Παράταξής μας για την Αποκέντρωση των Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εγκατασταθούν Τμήματα των δημοτικών Υπηρεσιών στον Παρακάλαμο, το Δελβινάκι, το Κεφαλόβρυσο, την Πωγωνιανή, γιατί όχι και στην Λάβδανη. Αυτή θα ήταν η συνεισφορά του Δημάρχου και των Συμβούλων του για πραγματική στήριξη των χωριών και των κατοίκων. Πως λοιπόν θα πειστούν οι δημότες για τις προθέσεις και τις υποσχέσεις της πλειοψηφίας σε άλλα ζητήματα για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης όταν υποχωρεί τόσο απλά από τις διακηρυγμένες θέσεις της σε αυτονόητα ζητήματα που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης;
Σε αυτές τις επιλογές που θεωρούμε ότι είναι τεράστια λάθη με μεγάλες συνέπειες για τον τόπο πρέπει η Παράταξή μας να σιωπήσει;
Τέλος, σχετικά με την αναφορά στο Σφαγείο Κεφαλοβρύσου του κ. Μ. Μάγγου τονίζουμε ότι, είχαμε ζητήσει δύο(2) φορές με επιστολές μας από 11-4-2011 και Δελτίο Τύπου από 30-9-2011, αλλά και σε Συνεδριάσεις του Δ.Σ. την διεξαγωγή συζήτησης για τα προβλήματα στα Σφαγεία Κφαλοβρύσου και Παρακαλάμου, με στόχο να βοηθήσουμε με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις απόψεις μας στην καλύτερη δυνατή επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Τότε μας λέγανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα!!!
Στο τελευταίο Δ.Σ, μας ανακοίνωσαν ότι λόγω προβλημάτων τα Σφαγεία έκλεισαν!
Εμείς υπεύθυνα, χωρίς μιζέρια και αντιπαλότητα τους απαντήσαμε όντως ότι είναι σωστή και υπεύθυνη η θέση τους από την στιγμή που δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα νομιμότητας να κλείσουν.
 Όμως είπαμε και το εξής: << να μην μείνουν κλειστά επ΄ αόριστον αλλά να τρέξουν να τα λύσουν, όπως τα είχαμε λύσει εμείς στο Άνω Πωγώνι. Να τρέξουν και να κάνουν τα αναγκαία, διότι τα Σφαγεία είναι πόλος ανάπτυξης και στήριξης των παραγωγών >>. Διότι για μας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από την Δημοτική Αρχή ανάπτυξη η διενέργεια εμποροπανήγυρης στον Δήμο μας και να αφήνονται στην τύχη τους τα Σφαγεία .
Αυτό ο κ. Μάγγος το αποσιώπησε συνειδητά για να κατηγορήσει εμάς ως διπλοπροσωπία!
Με τέτοιες πρακτικές θέλουν να διοικούν τον Δήμο!
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά τονίσαμε με σεβασμό απέναντι στα μέλη της Ομοσπονδίας και τους φίλους του Πωγωνίου που βρέθηκαν στην Εκδήλωση.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δείχνουν την διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν.
 Όπως οι προτάσεις της Παράταξής μας για την αξιοποίηση του Νερόμυλου Ρογοζίου μέσα από μικρό υδροηλεκτρικό έργο, την Μελέτη αξιοποίησης όλων των κτιριακών υποδομών Δημοτικής Περιουσίας, την Μελέτη για την δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, την μείωση των τελών ύδρευσης, φωτισμού και καθαριότητας για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται κύρια από την κρίση σήμερα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από όλους μας, την Έκθεση τοπικών προϊόντων αντί για την διεξαγωγή του Παζαριού κ.ά.
Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την κριτική.
Καθήκον μας όμως και υποχρέωση είναι να δρούμε κάθε φορά για το συμφέρον του Πωγωνίου.
Και η Παράταξή μας είναι προσηλωμένη σε αυτόν τον στόχο.
Χωρίς παρωπίδες στην ενημέρωση, χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και στα ιδανικά μας.

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης

ΚΟΝΙΤΣΑ: Ημερίδα για τις Εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας - Πραμάντων σε συνεργασία με το Τουριστικό Σωματείο Κόνιτσας διοργανώνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00 π.μ. στην ισόγεια αίθουσα στου Δημαρχείου Κόνιτσας ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«Τουρισμός και Εναλλακτικές Μορφές Καλλιεργειών (Καλλιέργεια Κρανιάς και Ιπποφαούς)»
Ομιλητές θα είναι ο επιστημονικός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Ιωάννης Τσιάβος, ο καλλιεργητής - γεωπόνος Κώστας Ντούλιας, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δ. Μακεδονίας Χρήστος Τριάντης και ο διευθυντής της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» Μάκης Παπαηλίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: ΕΟΖ και ΒΙΟΠΑ πρώτο μας μέλημα

Θα βοηθήσει σημαντικά η συνεργασία με τους γείτονες


Άμεση διέξοδο από το… αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στην Ήπειρο, μπορεί να δώσει η επενδυτική «εισβολή» προς την Αλβανία. Αυτό υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν την Κυβέρνηση, όχι μόνο να μην τους απλώνει «δίχτυ προστασίας» από την κρίση, αλλά να αδιαφορεί εντελώς, για το μέλλον τους.

Ήδη κάποιοι Ηπειρώτες έχουν πραγματοποιήσει επενδυτικό άνοιγμα κυρίως στη Νότια Αλβανία, όπου λόγω της πολύ έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου, μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν.
Δυστυχώς, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας στην Ελλάδα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που «σκέφτονται» να… μετακομίσουν στη Βόρεια Ήπειρο, όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι σαφώς πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο έχει γίνει ήδη από επιχειρηματίες σε Σκόπια, Βουλγαρία, ακόμη και Τουρκία.
«Αυτή η εξέλιξη είναι δυσάρεστη, όμως είναι μια πραγματικότητα. Εξάλλου, οι αποστάσεις πλέον έχουν μειωθεί πολύ» σημειώνουν στελέχη Ηπειρωτικών επιχειρήσεων, που όμως λένε, ότι για να μπει ένα «φρένο» σε αυτή την τάση θα πρέπει, τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α. φορείς να δώσουν έμφαση στην προώθηση των Ηπειρωτικών προϊόντων, όπως κοτόπουλα, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α. στη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, πολλά προϊόντα που παράγουν βιοτεχνίες της Ηπείρου, θα μπορούσαν να προωθηθούν στην Αλβανία, ακόμη και μέχρι τα Τίρανα.
Και μεμονωμένα…
Βέβαια, επειδή τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) και στην Ήπειρο, αρκετοί τονίζουν ότι η συνεργασία των δυο πλευρών, με πρωτοβουλία των Αρχών εκατέρωθεν των συνόρων, θα μπορούσε να γίνει και εκτός του πλαισίου της ΕΟΖ.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν τα εσπεριδοειδή της Άρτας, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ακτινίδια κ.α., που τώρα μένουν απούλητα, να διοχετευθούν στην Αλβανική αγορά. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τα κοτόπουλα κ.α. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η περιοχή μας είναι η πρώτη στην πτηνοτροφία σε όλη τη χώρα.
«Μας ενδιαφέρουν…»
Οι επιχειρηματικές σχέσεις με την Αλβανία, πρώτα και κύρια φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Δήμο Πωγωνίου, που βρίσκεται ακριβώς επάνω στη συνοριογραμμή με τη γειτονική χώρα. Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Καψάλης, «ο βασικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την γειτνίαση με την Αλβανία. Και αυτό θα γίνει με δυο τρόπους. Με την ΕΟΖ, αλλά και με την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ)».
Καταγραφή…
Υπενθυμίζεται, ότι ο Κώστας Καψάλης στο παρελθόν είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάπτυξης συνεργασίας επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής του Πωγωνίου και της Νότιας Αλβανίας. «Τότε, κάναμε μια καταγραφή των επιχειρήσεων στα σύνορα και από τις δυο πλευρές και προσπαθήσαμε να εξετάσουμε το ευρύτερο πλαίσιο, πώς δηλαδή θα μπορέσει να λειτουργήσει μια τέτοια συνεργασία. Η προσπάθεια όμως έμεινε όμως στο στάδιο της καταγραφής».
Καταλυτική…
Όσον αφορά την ΕΟΖ, επιχειρηματίες της Ηπείρου επισημαίνουν, ότι αν τελικά γίνει θα είναι καταλυτικής σημασίας, αφού κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα βγάλει από το τέλμα την περιοχή, ενώ θα δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις απ’ όλη την Ήπειρο να δραστηριοποιηθούν. Ήδη οι διαδικασίες «τρέχουν» στη Θράκη οι εκεί αρχές έχουν προχωρήσει αρκετά βήματα παραπάνω, αφού έχουν συστήσει ειδικό Φορέα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία!
Μάλιστα, σήμερα ο Κώστας Καψάλης θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το βαθμό ετοιμότητας για την δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη και βέβαια για να κινήσει όλες τις διαδικασίες συνεργασίας με την περιοχή, κυρίως στο επίπεδο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
«Στη Θράκη έχουν ήδη προχωρήσει για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης. Έχουν ήδη κάνει έναν φορέα και σήμερα παρουσιάζεται η σχετική μελέτη. Το «παρών» θα δώσει και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Μωραΐτης. Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς στη Θράκη προχώρησαν και βέβαια να προσδιορίσουμε τι θέλουμε εμείς να κάνουμε κ.α. Αυτοί έχουν προχωρήσει αρκετά και επομένως παίρνουμε τεχνογνωσία» σημείωσε χθες στον «Π.Λ.» ο Κώστας Καψάλης.
Μονομερής…
Είναι δεδομένο πάντως, ότι μέχρι τώρα η γειτνίαση με την Αλβανία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κυρίως για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ ουσιαστικά μένει ανενεργή η αγορά της Βορείου Ηπείρου.
«Μέχρι σήμερα η συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας είναι μονομερής και περιορίζεται στην κατάσβεση πυρκαγιών και στις συλλήψεις διακινητών χασίς. Ήρθε η ώρα όμως να αναπτυχθεί μια εμπορική συνεργασία. Η αγορά της Αλβανίας είναι παρθένα ακόμη» σημειώνουν Ηπειρώτες επιχειρηματίες.
Καλούν, λοιπόν, άμεσα τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και τα Επιμελητήρια, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α. φορείς να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους Αλβανικούς, αφού εκτός από την Ελληνική πλευρά και η Αλβανία έχει ανάγκη την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ήπειρο, αν θέλει να συνεχίσει τα βήματα ανάπτυξης που κάνει τα τελευταία χρόνια.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Από 24 Φεβρουαρίου έως 30 Μαρτίου οι αιτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία

Από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως και την 30η Μαρτίου θα έχουν την δυνατότητα οι υποψήφιοι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους φακέλους τους, προκείμενου να ενταχθούν στην Δράση 1.2 του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» για τη Βιολογική Κτηνοτροφία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η προκήρυξη της δράσης, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια», το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ και αφορούν Δημόσια Δαπάνη.
Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) καθώς και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.).
Στη δράση μπορούν να ενταχθούν τα παρακάτω ζώα: αίγες και πρόβατα εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής, βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση και βοοειδή με κρεοπαραγωγική/διπλή κατεύθυνση εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλοπή στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών

Τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στην Πρωτόπαππα του Δήμου Ζίτσας χτύπησαν άγνωστοι.
Καταγγέλθηκε χθες (19-02-2012) το μεσημέρι, στο Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, ότι άγνωστοι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 17-02-2012 έως το πρωί της 19-02-2012, εισήλθαν, παραβιάζοντας παράθυρο, εντός του Ιερού Ναού Ταξιαρχών στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων και αφαίρεσαν ένα σετ δισκοπότηρων, τέσσερα (4) μπρούτζινα μανουάλια και έναν μικρό σταυρό, διαστάσεων 0,15 x 0,15 εκατοστών.
Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε περίπου μισό κιλό ηρωίνης.

Συνελήφθη, χθες (19-02-2012) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 26χρονος ημεδαπός, για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, ενώ αναζητείται ακόμη ένας (1) αλλοδαπός συνεργός του.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και τηλεφωνική επικοινωνία με αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας, συμφωνήθηκε η αγορά μισού κιλού ηρωίνης, την οποία θα μετέφερε μέλος του κυκλώματος από Αθήνα στα Ιωάννινα, έναντι χρηματικού ποσού.
Στη συνέχεια, στο προκαθορισμένο σημείο συνάντησης για την παραλαβή της συμφωνηθείσας ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθη ο 26χρονος, τη στιγμή που παρέδιδε στον αστυνομικό, ο οποίος εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, μία νάιλον σακούλα που περιείχε ηρωίνη, βάρους (550) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Πανηπειρωτική Συνοσπονδία Ελλάδος: «Όχι στο νέο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση»

ΨΗΦΙΣΜΑ
Αθήνα 20-2-2012
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κορυφαίας οργάνωσης της Ηπειρώτικης Αποδημίας, στη συνεδρίαση του της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου 2012, συζήτησε και για τα μέτρα (νέο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση) που ψήφισε η Βουλή την περασμένη Κυριακή 12-2-12.
Το ΔΣ θεωρεί ότι η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία (αδελφότητες, Ενώσεις, Ομοσπονδίες και η ΠΣΕ), σύμφωνα και με το καταστατικό της ΠΣΕ, είναι υποχρεωμένη να συζητάει και να τοποθετείται για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πατρίδα μας και το λαό μας.
Σε αυτήν την τακτική είναι σταθερά προσηλωμένη η Ηπειρωτική αποδημία πολλές δεκαετίες τώρα.
Με τα Παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια που οργάνωσε, συζήτησε πλατιά και έβαλε σε επιστημονικές βάσεις τα ζητήματα της ανάπτυξης της Ηπείρου, ανέτρεψε το μύθο της φτωχής και καθυστερημένης περιοχής, ανέδειξε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.
Στάθηκε και στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, στις μάχες που δίνουν καθημερινά για ανθρώπινη ζωή. Πρωτοστάτησε στην αγώνα για την αποτροπή της κατασκευής του νέου φράγματος Αράχθου, για την προστασία του περιβάλλοντος της Ηπείρου, για την προστασία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού κόλπου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης και της ΑΤΕ, για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, για την κατάργηση όλων των διοδίων και των τελών στους εθνικούς δρόμους.
Τοποθετήθηκε ενάντια στο μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο, κάλεσε τους φορείς των Ηπειρωτών να βοηθήσουν τα μέλη τους να μη πληρώσουν τα χαράτσια που γονατίζουν το λαό.
Τα νέα σκληρότερα μέτρα-κόλαση έρχονται σε συνέχεια των προηγούμενων. Αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν σταθούμε αντίθετοι, αν δε διεκδικήσουμε όσα μας έχουν πάρει και όσα μας ανήκουν, η επίθεση θα συνεχιστεί. Οι εκβιασμοί και η αρπαγή του λαϊκού εισοδήματος δε θα έχουν τέλος.
Οι μισθοί μειώνονται. Οι νέοι που μπαίνουν στην παραγωγή (όσοι το καταφέρουν) θα παίρνουν φιλοδώρημα. Οι συντάξεις, τείνουν να γίνουν βοηθήματα. Οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα λαμβάνουν μορφή καταιγίδας.
Στο όνομα της περικοπής του κόστους, όπως σε όλη τη χώρα και στην Ήπειρο έκλεισαν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες συγχωνεύονται και οι κάτοικοι των απομονωμένων μας περιοχών θα πληρώνουν αδρά για να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό, να εξυπηρετηθούν στο ΙΚΑ, στη Δ.Ο.Υ., στο ταχυδρομείο. Τα μέτρα αυτά χτυπούν κάθε γωνιά του γενέθλιου τόπου μας (πρόσφατα παραδείγματα η κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών κοινωνικής σημασίας σε όλη την Ήπειρο) και εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο καθολικής εφαρμογής.
Οι περικοπές στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμακευτικών δαπανών, το μαχαίρι σε πλήθος κοινωνικών επιδομάτων, η περικοπή από επιχορηγήσεις σε φορείς που υπάγονται στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, η μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, η νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατομμύρια ευρώ, η νέα φοροληστεία που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, είναι μέτρα που στοχεύουν στο γονάτισμα της λαϊκής οικογένειας, στην πλήρη αφαίμαξη του εισοδήματος της, στη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι υποταγμένη.
Η Ήπειρος πλήττεται και θα πληγεί ακόμη περισσότερο. Τονίζουμε άλλη μια φορά ότι η δραματική αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής, η κλιμακούμενη αποβιομηχάνιση είναι μερικές μόνο από τις πλευρές έκφρασης της κρίσης στον τόπο μας.
Το Δ.Σ. της ΠΣΕ, ερμηνεύοντας και τα αισθήματα των εκατοντάδων χιλιάδων απόδημων Ηπειρωτών, όπως ιδιαίτερα εκφράστηκαν από τις πολλές χιλιάδες των συμπατριωτών που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη εκδήλωση της ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ την Κυριακή 5-2-2012 στο ΣΕΦ, αισθάνεται την υποχρέωση να καταδικάσει τα νέα μέτρα, να καλέσει άλλη μια φορά όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας αποφασιστικά και οργανωμένα, μέσα από τους κοινωνικούς φορείς και από τις οργανώσεις της Αποδημίας.
Να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας. Από την τωρινή μας στάση κρίνεται το μέλλον του λαού και του τόπου.


ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΝ, ΔΕ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ.
ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφή φόρου 1% για κάθε συναλλαγή μέσω πιστωτικών καρτών

Επιστροφή φόρου 1% για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με κάρτα, πιστωτική ή χρεωστική, θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς, μέσω των καρτών θα γίνεται καλύτερος έλεγχος στον τζίρο και την απόδοση του ΦΠΑ.
Αρχικά είχε τεθεί στο τραπέζι πρόταση για μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, όταν η διεκπεραίωση μιας συναλλαγής γίνεται με «πλαστικό» χρήμα.

Η πρόταση αυτή όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βλέπουν όμως με πιο θετικό μάτι το κίνητρο μια μικρής επιστροφής φόρου που θα γίνεται μέσω της πιστωτικής κάρτας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: "Περικόπτεται, αλλά δεν καταργείται η σίτιση των φοιτητών"

Απάντηση σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι καταργείται η σίτιση των φοιτητών έδωσε το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα.
Όπως διευκρινίζει, υπάρχει μείωση 10% στο συγκεκριμένο κωδικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στο πλαίσιο των περικοπών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι καταργείται η σίτιση των φοιτητών, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων διευκρινίζουμε ότι: Η σίτιση των φοιτητών δεν καταργείται.
"Πρόκειται για μια μείωση -περίπου 10%- του συγκεκριμένου κωδικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αφορά στη σίτιση, που επήλθε μετά την τελευταία αλλαγή του προϋπολογισμού και αφορά μειώσεις προϋπολογισμών στο σύνολο των υπουργείων".

Παραιτήθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ.Παναγιωτακόπουλος

Την απόφασή του να παραιτηθεί από μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Στη μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αφήνει αιχμές τόσο κατά του Γ.Παπανδρέου όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση γιατί νιώθει «απογοητευμένος και προδομένος».
«Απογοητευμένος γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα διαπίστωσα ότι κάθε έννοια συντροφικότητας έχει χαθεί. Το μόνο που υπάρχει είναι οι προσωπικοί υπολογισμοί πολλών στελεχών για την 'επόμενη ημέρα'. Λες και ο λαός ενδιαφέρεται γι' αυτό. Προδομένος γιατί με τις λανθασμένες πολιτικές καταφέρατε να μετατρέψετε την ελπίδα σε οργή, το δυνατό ΠΑΣΟΚ σε ένα συνασπισμό απαξιωμένων στελεχών, τις ιδέες μας και τις αρχές σε κουρελόχαρτα της ιστορίας, τα όργανα μας σε διακοσμητικά στοιχεία ενός ανύπαρκτου πολιτικού υποκειμένου».


Ολόκληρη η επιστολή του Γ.Παναγιωτακόπουλου:

Ξεκινά από σήμερα η ηλεκτρονική διόρθωση για το ΕΤΑΚ


Ξεκινάει η λειτουργία της υπηρεσίας

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να ελεγχθούν προβλήματα στο ΕΤΑΚ του 2009.
Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, όποιος δεν έχει λάβει ακόμα εκκαθαριστικό, θα μπορεί μέσω της σελίδας να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, προκειμένου να το παραλάβει.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2012 θα σταλούν σταδιακά εκατοντάδες χιλιάδες σημειώματα για πληρωμές φόρων ακινήτων του 2009, του 2010 και του 2011.
Οι λογαριασμοί θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς θα γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009 και θα σταλούν σε 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια θα σταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000.

"Κόβεται" το 3% των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων του Δημοσίου


Στόχος η απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων
Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη

Σε άμεση εφαρμογή περνά το σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2012, με τους εργαζόμενους στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρούνται του μέτρου. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους απασχολούμενους στους τομείς της Παιδείας και Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή των διατάξεων του "Μνημονίου 2", περιλαμβάνουν απολύσεις προσωπικού ως συνέπεια της άμεσης κατάργησης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, αυτοτελών υπηρεσιών και αποχωρήσεις υπαλλήλων μετά από αξιολόγησή τους, από ιδιωτικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει περικοπές του 3%, κατά μέσο όρο, των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.
Εξαίρεση ισχύει μόνο για τα υπ. Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων στην Αθήνα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Σάββατο 18/02 το βράδυ, η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Πωγωνησίων στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών στην Αθήνα. Η αίθουσα ήτανε γεμάτη από κόσμο, παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Ντάλας & Β. Μάτσιας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Ντότης, Μ. Μάγκος, Γ. Καραγιώργος, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής ο κ. Γκονής, η Πρόεδρος Γυναικών Ηπείρου κ. Ε. Χαλατσά, ο Πρώην Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Π. Κοσοβίτσας, Πρόεδροι Αδελφοτήτων από όλο τον Δήμο Πωγωνίου.
Η εκδήλωση άρχισε με την Βράβευση από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, για την Προσφορά του στα Πωγωνήσια Δρώμενα, του Κώστα Φακατσέλη, συγγραφέα και επί σειρά ετών Προέδρου της αδελφότητος Ξηροβάλτου.
.........................................................................................................................................
(Τα συγκεκριμένα τμήματα αφαιρέθηκαν με ευθύνη του διαχειριστή γιατί κριθήκαν επιεικώς απαράδεκτα προς την πολιτική του blog καθώς διαπιστώθει ότι αρθρογράφος δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο).
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ειδικότερα στον Πρόεδρό της κ. Σταύρο Παπά και στον Ταμία κ. Γρηγόρη Άλμπυρο


Στάθης Καλλιγέρης