Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Πωγωνίου στην Αθήνα (18 Φεβρουαρίου 2012)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 20-02-2012


Tο Σάββατο 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου με στόχο εκτός των άλλων την ενημέρωση των μελών της για τα προβλήματα και το μέλλον του Δήμου Πωγωνίου, με ομιλητές τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη και τον Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Ιωάννη Ντόντη, καθώς δεν παρευρέθηκαν οι άλλοι εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Αν και θεωρούμε ότι η Ομοσπονδία θα εκδώσει Δελτίο Τύπου, σχετικά με την εκδήλωση για την ενημέρωση των Πωγωνησίων, θεωρούμε απαραίτητη την πρωτοβουλία μας, καθώς στην ιστοσελίδα του Parakalamoscity o κ. Στάθης Καλλιγέρης, (χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ψευδώνυμο), με κείμενό του αναφέρθηκε στην εκδήλωση με ανακρίβειες και προφανή στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.
Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά από πού προέρχονται αυτές οι μεθοδεύσεις, εμείς θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Ως Αντιπολίτευση κάναμε γνωστές της θέσεις της Παράταξής μας για την λειτουργία του Δήμου, τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της Δημοτικής Αρχής, τα προβλήματα που υπάρχουν και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Παράταξής μας, δεν είναι αυτός του χειροκροτητή του Δημάρχου και του σιωπηλού συνομιλητή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε δημοσίως στην κοινωνία, όπως θα επιθυμούσαν μάλλον ορισμένοι.
Εμείς είμαστε η Αντιπολίτευση των πολιτικών θέσεων, των ουσιαστικών προτάσεων που να δίνουν λύσεις στις ανάγκες που υπάρχουν, του ελέγχου των πράξεων της Διοίκησης για την καλύτερη λειτουργία της και της τεκμηριωμένης κάθε φορά κριτικής προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου και των κατοίκων του. Κινούμαστε πάντα με συνέπεια και ευθύνη υπερασπιζόμενοι την διαφάνεια, την λογοδοσία των οργάνων, την ενημέρωση και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες, την συνεργασία όλων και την αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Συμβουλίων, καταθέτοντας συνεχώς εγγράφως τις απόψεις και τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας.
Αυτά τα σημαντικά αναφέραμε με παραδείγματα στην εκδήλωση, διότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
Αυτές οι γνωστές μας θέσεις, που έχουν καταγραφεί μέσα από την συνεχή δράση μας, δεν αποτελούν κατηγορίες προς τον Δήμαρχο, όπως θέλει να τις παρουσιάσει ο κ. Καλλιγέρης, αλλά εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση για την καλύτερη λειτουργία και την επιτυχία των προσπαθειών για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας. Για ένα Πωγώνι ισχυρό και πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος δεν έχει κάνει τον ετήσιο Απολογισμό και Λογοδοσία στον Δήμο μας, όπως αναφέραμε;( Ο κ. Μάτσιας λαμβάνοντας τον λόγο το ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα αλλά οι καιρικές συνθήκες, άκουσον-άκουσον δεν το επιτρέπουν! Αυτό διέφυγε από τον καταγγέλοντα;).
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος δεν έχει απαντήσει σε κανένα έγγραφο της Παράταξής μας, είτε αφορούν τα προβλήματα του Δήμου, είτε προτάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων;
(Απόδειξη ότι ο Δήμαρχος δεν απάντησε και το προσπέρασε! Εσείς συμφωνείτε;).
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ υπήρξε επιστολή με την υπογραφή 29 δημοτών που ζητούσαν να εισαχθούν ως θέματα ημερήσιας διάταξης για συζήτηση στο Δ.Σ. όπως τα τεράστια προβλήματα ύδρευσης, όπως η σύσταση της Πάγιας Προκαταβολής στα Τοπικά Συμβούλια, κ.ά. και ενώ είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο να το πράξει δεν το έκανε! ( Ο κ. Μάτσιας στην απάντησή του θέλησε να μας πείσει ότι την διαδικασία της Πάγιας Προκαταβολής δεν μπορούν να την υλοποιήσουν οι υπάλληλοι του Δήμου!!!). Εσείς συμφωνείτε με τέτοιες πρακτικές;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ ετοιμάζει Τεχνική Μελέτη ( όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό στα Γιάννενα) για την Ειδική Οκονομική Ζώνη, δεν συζήτησε πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο το άκρως σημαντικό αυτό θέμα, για να αποφασίσει το Σώμα την κατεύθυνση της ανάπτυξης που θέλουμε για το Πωγώνι μας;
Δεν είναι φαινόμενο απαξίωσης των θεσμών αυτή η πρακτική και απαξίωση του ρόλου του Δ.Σ.;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε σε προγράμματα για την εγκατάσταση Φωτοβολταικών σε κτίρια, τονίζοντας ότι θα τα υλοποιήσει παίρνοντας Δάνειο; Αυτό δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δ.Σ. και ούτε το γνωρίζουμε ως μέλη του Δ.Σ.!
Εμείς τι πρέπει να κάνουμε να σιωπήσουμε;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ η Παράταξή μας πρότεινε από πέρυσι, για την επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας των κατοίκων, να συνταχθεί Μελέτη για τον προγραμματισμό ολοκληρωμένου δικτύου συγκοινωνίας ώστε να συνδεθούν τα χωριά μας με το Κέντρο Υγείας, τις έδρες των πρώην Δήμων, δεν την υλοποίησε ποτέ!
Πως θα λυθεί αυτό το ζήτημα της ταλαιπωρίας των κατοίκων αν δεν δράσουμε και δεν υλοποιήσουμε πολιτικές;
Η θεωρία του βλέποντας και κάνοντας, ή ότι οι κάτοικοι θα το ξεχάσουν με τον καιρό δεν μας εκφράζει! Εμείς δεν παίζουμε με τις αγωνίες των κατοίκων!
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ δικαιολογεί την δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου ως αποτέλεσμα και συνέπεια της κατάστασης στην Χώρα, δεν βεβαιώνει έσοδα του Δήμου προς είσπραξη, αλλά και ούτε διεκδικεί οφειλές προς τον Δήμο ύψους εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ! ( Τα στοιχεία αυτά τα ανέδειξε η Παράταξή μας και είναι εμφανή στον Προϋπολογισμός του 2012).
Πού είναι το νοικοκύρεμα που εξαγγέλλεται με υπερηφάνεια;
Εσείς δηλ. συμφωνείτε εμείς να σιωπήσουμε και να χειροκροτήσουμε μία πολιτική που είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών;
Είναι κατηγορία ή πραγματικότητα ότι ο Δήμαρχος, ενώ αναφέρεται στην εγκατάλειψη και την απομόνωση των χωριών μας και τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, απέρριψε και ζήτησε από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν την πρόταση της Παράταξής μας για την Αποκέντρωση των Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εγκατασταθούν Τμήματα των δημοτικών Υπηρεσιών στον Παρακάλαμο, το Δελβινάκι, το Κεφαλόβρυσο, την Πωγωνιανή, γιατί όχι και στην Λάβδανη. Αυτή θα ήταν η συνεισφορά του Δημάρχου και των Συμβούλων του για πραγματική στήριξη των χωριών και των κατοίκων. Πως λοιπόν θα πειστούν οι δημότες για τις προθέσεις και τις υποσχέσεις της πλειοψηφίας σε άλλα ζητήματα για την διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης όταν υποχωρεί τόσο απλά από τις διακηρυγμένες θέσεις της σε αυτονόητα ζητήματα που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης;
Σε αυτές τις επιλογές που θεωρούμε ότι είναι τεράστια λάθη με μεγάλες συνέπειες για τον τόπο πρέπει η Παράταξή μας να σιωπήσει;
Τέλος, σχετικά με την αναφορά στο Σφαγείο Κεφαλοβρύσου του κ. Μ. Μάγγου τονίζουμε ότι, είχαμε ζητήσει δύο(2) φορές με επιστολές μας από 11-4-2011 και Δελτίο Τύπου από 30-9-2011, αλλά και σε Συνεδριάσεις του Δ.Σ. την διεξαγωγή συζήτησης για τα προβλήματα στα Σφαγεία Κφαλοβρύσου και Παρακαλάμου, με στόχο να βοηθήσουμε με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις απόψεις μας στην καλύτερη δυνατή επίλυση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Τότε μας λέγανε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει πρόβλημα!!!
Στο τελευταίο Δ.Σ, μας ανακοίνωσαν ότι λόγω προβλημάτων τα Σφαγεία έκλεισαν!
Εμείς υπεύθυνα, χωρίς μιζέρια και αντιπαλότητα τους απαντήσαμε όντως ότι είναι σωστή και υπεύθυνη η θέση τους από την στιγμή που δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα νομιμότητας να κλείσουν.
 Όμως είπαμε και το εξής: << να μην μείνουν κλειστά επ΄ αόριστον αλλά να τρέξουν να τα λύσουν, όπως τα είχαμε λύσει εμείς στο Άνω Πωγώνι. Να τρέξουν και να κάνουν τα αναγκαία, διότι τα Σφαγεία είναι πόλος ανάπτυξης και στήριξης των παραγωγών >>. Διότι για μας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από την Δημοτική Αρχή ανάπτυξη η διενέργεια εμποροπανήγυρης στον Δήμο μας και να αφήνονται στην τύχη τους τα Σφαγεία .
Αυτό ο κ. Μάγγος το αποσιώπησε συνειδητά για να κατηγορήσει εμάς ως διπλοπροσωπία!
Με τέτοιες πρακτικές θέλουν να διοικούν τον Δήμο!
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτά τονίσαμε με σεβασμό απέναντι στα μέλη της Ομοσπονδίας και τους φίλους του Πωγωνίου που βρέθηκαν στην Εκδήλωση.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δείχνουν την διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν.
 Όπως οι προτάσεις της Παράταξής μας για την αξιοποίηση του Νερόμυλου Ρογοζίου μέσα από μικρό υδροηλεκτρικό έργο, την Μελέτη αξιοποίησης όλων των κτιριακών υποδομών Δημοτικής Περιουσίας, την Μελέτη για την δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, την μείωση των τελών ύδρευσης, φωτισμού και καθαριότητας για ορισμένες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται κύρια από την κρίση σήμερα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από όλους μας, την Έκθεση τοπικών προϊόντων αντί για την διεξαγωγή του Παζαριού κ.ά.
Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την κριτική.
Καθήκον μας όμως και υποχρέωση είναι να δρούμε κάθε φορά για το συμφέρον του Πωγωνίου.
Και η Παράταξή μας είναι προσηλωμένη σε αυτόν τον στόχο.
Χωρίς παρωπίδες στην ενημέρωση, χωρίς εκπτώσεις στις αξίες και στα ιδανικά μας.

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης