Σε άμεση εφαρμογή περνά το σχέδιο για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2012, με τους εργαζόμενους στα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρούνται του μέτρου. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους απασχολούμενους στους τομείς της Παιδείας και Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή των διατάξεων του "Μνημονίου 2", περιλαμβάνουν απολύσεις προσωπικού ως συνέπεια της άμεσης κατάργησης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, αυτοτελών υπηρεσιών και αποχωρήσεις υπαλλήλων μετά από αξιολόγησή τους, από ιδιωτικές εταιρείες.
Πιο συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει περικοπές του 3%, κατά μέσο όρο, των μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε κάθε υπουργείο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει.
Εξαίρεση ισχύει μόνο για τα υπ. Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, κυρίως για το ένστολο προσωπικό, ενώ δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι στην Υγεία και την Παιδεία.
Κατά συνέπεια, από το σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, εάν αφαιρεθούν οι 150.000 ένστολοι, υπολείπονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πλέον των περίπου 100.000 υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και στα ΝΠΙΔ), από τους οποίους θα επιλεγούν οι 15.000 (το 3% κατά μέσον όρο επί του συνόλου των υπαλλήλων) που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012.
Τα ποσοστά συμμετοχής κάθε υπουργείου στις απολύσεις θα κυμαίνονται ανάλογα με το πλεονάζον προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες.
Ο σχεδιασμός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά από τις επιτροπές Αναδιάρθρωσης που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο, οι οποίες θα εισηγηθούν άμεσα στους υπουργούς την κατάργηση εποπτευόμενων νομικών προσώπων ή και αυτοτελών υπηρεσιών, αξιολογώντας δύο βασικά κριτήρια: τη χρησιμότητα των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων στη νέα αρχιτεκτονική του Επιτελικού Κράτους και τον προϋπολογισμό που διαθέτουν σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους.
Κάθε υπουργός θα αποφασίσει εντός του επόμενου διμήνου ποιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και εν συνεχεία, θα διαμορφωθεί επιχειρησιακό σχέδιο από την Ομάδα Υποστήριξης και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες, το οποίο θα παραδοθεί άμεσα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.
Οι 1.400 εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, που καταργούνται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, αναμένεται να είναι οι πρώτοι από τους 15.000 υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν εντός του 2012.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων θα τεθούν τα 59 δημόσια ΚΤΕΟ όπου απασχολούνται περίπου 1.180 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα, πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η κατάργηση των πολεοδομιών και η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας.
Ακόμη, υπό απόλυση θα τεθούν οι εργαζόμενοι σε παραρτήματα του ΟΑΕΔ που θα κλείσουν εν όψει της ανασυγκρότησης του Οργανισμού. Για τον ΟΑΕΔ συζητείται ακόμα και η συνεργασία του Οργανισμού με ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες του καθώς και το μισθολογικό κόστος με την απόλυση εργαζομένων.
Εκτός των προγραμματισμένων 15.000 απολύσεων για το 2012 το νέο Μνημόνιο "κρύβει" και απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015, εντασσόμενες στον προγραμματισμό των 150.000 αποχωρήσεων.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η επόμενη μέρα που φέρνει η νέα μνημονιακή σύμβαση θα υποχρεώσει υπουργεία και φορείς να λειτουργήσουν με βάση τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος, πράγμα που σημαίνει πως εάν οι δαπάνες τους είναι αυξημένες, τότε οι πολιτικές ηγεσίες και οι διοικήσεις των οργανισμών θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.