Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τα βήματα για διορθώσεις στο Ε9 για την μείωση του ΕΝΦΙΑ

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων περιγράφει τα βήματα για τις διορθώσεις στο Ε9,  όσον αφορά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία διόρθωσης των λαθών που έχουν γίνει κατά την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.
Η προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών εκπνέει στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ όσοι εξασφαλίσουν -λόγω των διορθώσεων- μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, θα χρειαστεί να προσέλθουν με τα δικαιολογητικά τους στην εφορία για έλεγχο.
Στην εφορία θα χρειαστεί να προσέλθουν και όσοι έχουν κάνει ουσιώδη λάθη στη δήλωση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:

Προτάσεις Περιφέρειας για την απορρόφηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων



Η Περιφερειακή Αρχή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ε.Ε.  στη Ρωσία, για την απορρόφηση της παραγωγής των εσπεριδοειδών και των ακτινιδίων, τονίστηκε κατά τη συζήτηση του θέματος  στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της παράταξης της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε επίσης ότι έχει υποβληθεί αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία να δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες για την προμήθεια αποχυμωτών, τους οποίους στη συνέχεια θα διαθέτει με χρησιδάνειο στα σχολεία και σε Ιδρύματα για τη χυμοποίηση εσπεριδοειδών.
Μεταξύ των προτάσεων-αιτημάτων που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως τις παρουσίασε ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς περιλαμβάνονται και τα εξής:
•  Αύξηση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων για επενδυτικούς σκοπούς με άντληση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
•  Πρόγραμμα  προβολής και προώθησης για φρέσκα φρούτα (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά και  στην Ε.Ε. (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α.)
• Να ξεκινήσουν διμερείς επαφές με τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες για το άνοιγμα νέων αγορών, για τα αγροτικά προϊόντα που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο
• Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία κ.α.
• Να δημιουργηθεί άμεσα φυτοϋγειονομική βάση δεδομένων, με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών
• Να εξεταστούν τρόποι και μέθοδοι που θα συμβάλουν στη μείωση του μεταφορικού κόστους των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων
• Να ενεργοποιηθεί η ειδική διυπουργική επιτροπή εξαγωγών με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
Τέλος, προτείνεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες τα επιμελητήρια ανταποκρινόμενα στον θεσμικό και εμπορικό τους ρόλο   για την προώθηση των προϊόντων.

Διαρκές το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τις κοινωνικές δομές

"Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι καθορισμένες και διακριτές από τον "Καλλικράτη"", τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης "Ήπειρος Ανατροπής" με θέμα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Ιωαννίνων και το Ίδρυμα "Νεομάρτυς Γεώργιος".
"Δεν πρέπει - ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του- να συγχέεται ο ρόλος του Κεντρικού κράτους με αυτόν της Αυτοδιοίκησης και δη της Περιφερειακής. Παρά ταύτα η ευαισθησία μας για τις δομές εκπαίδευσης και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού είναι και διαχρονική και οποτεδήποτε χρειάστηκε η συνδρομή μας σε θέματα που ήταν εφικτά τη δώσαμε απλόχερα".
Για το Ίδρυμα Νεομάρτυς "Άγιος Γεώργιος", εξήγησε ότι η  Περιφέρεια δεν έχει καμία οργανική σχέση, είτε έμμεση, είτε άμεση, καθώς αυτό ανήκει σε ξεχωριστό όργανο διοίκησης που είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου.  

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. της 21-10-2014 [Πρακτικο Νο 13/21-10-2014]


ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

1. Ορισμός μελών Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ 216.
2. Ορισμός μελών Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦ. 217.
3. Ορισμός μελών Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  218.
4. Ορισμός μελών Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  219.
5. Ορισμός Εκπροσώπων στο Δ.Σ. του αναγκαστικού συνδέσμου Διαχ/σης Στερεών αποβλήτων 1ης Δ.Ε. Π.Η. [Νομός Ιωαννίνων].  ΑΠΟΦΑΣΗ  220.
6. Ορισμός μέλους στην 3μελή Επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές Λαϊκών Αγορών.  ΑΠΟΦΑΣΗ 221.
7. Εξουσιοδότηση υπογραφής συμβολαίων για τη μεταβίβαση οικοπέδων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  222.
8. Έγκριση Απολογισμού – Ισολογισμού έτους 2013 Κοινωφελούς Επιχ/σης Δήμου. ΑΠΟΦΑΣΗ  223.
9α. Διοργάνωση εκδηλώσεων Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 – Καλπάκια 2014 – έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  224.
9β.  Έγκριση υπογραφής σύμβασης για την αποδοχή χορηγίας για τις εκδηλώσεις Καλπάκια 2014.  ΑΠΟΦΑΣΗ  225.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση αποφάσεων της 7ης/29-10-2014 συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Π.Η.

Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29-10-2014, λήφθηκαν αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις για τα εξής θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης.
Πρακτικό αριθμ. 07/29-10-2014
Αριθμός Απόφασης – Θέμα
98. Εξέλεξε κατά πλειοψηφία αντιπρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Πάντο Παναγιώτη, Περιφερειακό Σύμβουλο από την παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».
99. Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ 2014» που διοργανώνεται στο Μόναχο το χρονικό διάστημα από 26-30/11/2014.
100. Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου: «Αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας» », προϋπολογισμού 12.800,00 €, και ορισμό δύο μελών με τους αναπληρωτές του από την Περιφέρεια Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

Χάνι Δελβινακίου: Συνελήφθησαν δύο διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τρεις Αλβανούς λαθρομετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (29-10-2014) το πρωί, στο Χάνι Δελβινακίου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Ιωαννίνων, δύο διακινητές, ένας 44χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 52χρονος ημεδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, τρεις παράνομους μετανάστες, υπηκόους Αλβανίας (ηλικίας 24, 26 και 33 ετών).
Αναλυτικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα ιδιοκτησίας των διακινητών, διαπίστωσαν ότι προωθούσαν με αυτά παράνομα στην ενδοχώρα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες.
Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος δύο εκ των λαθρομεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen .
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα.
Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου. 

Σχηματισμοί δικογραφιών για περιπτώσεις κλοπών στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου

Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργούνται από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, προέκυψαν τα ακόλουθα:
 Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, σε βάρος ενός 38χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή αυτοκινήτου. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, ο 38χρονος, την 23/24-08-2014, αφαίρεσε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στο Κρυφοβό Ιωαννίνων.
Από το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 19χρονου ημεδαπού Ρομά, για διάρρηξη περιπτέρου στο Λούρο Πρέβεζας. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 19χρονος διέρρηξε δύο φορές το περίπτερο, κατά το τελευταίο δεκαήμερο, αφαιρώντας τρόφιμα, αξίας 150 ευρώ.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, για κλοπή από δημοτικό σχολείο στην Ανατολή Ιωαννίνων. Ειδικότερα, από την αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του δράστη, ο οποίος την 01/02-04-2014 εισήλθε στο δημοτικό σχολείο και έκλεψε διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36χρονου υπηκόου Αλβανίας, για κλοπή από καφενείο στην Κρύα Ιωαννίνων. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αξιοποίηση αποτυπωμάτων, ο 36χρονος, την 09-07-2014, παραβίασε την πόρτα του καταστήματος και αφαίρεσε τρεις φορητούς υπολογιστές, ένα κινητό τηλέφωνο, ποτά και μικρό χρηματικό ποσό.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, σε βάρος ενός 18χρονου ημεδαπού Ρομά, για κλοπή από σπίτι στη Μανολιάσα Ιωαννίνων. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αξιοποίηση προανακριτικού υλικού, ο 18χρονος, τον Αύγουστο του 2013, αφού παραβίασε το παράθυρο της κουζίνας τους σπιτιού, εισήλθε στο εσωτερικό και αφαίρεσε χρυσά κοσμήματα και το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών. 

Συνελήφθησαν τρεις φυγόποινοι σε Πρέβεζα και Ιωάννινα

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Πρέβεζας και Ιωαννίνων, τρεις φυγόποινοι, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και ένταλμα σύλληψης.
Αναλυτικότερα, εντοπίστηκαν:
Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 24χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρέβεζας, για διακεκριμένες κλοπές σε καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Στην πόλη της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 62χρονος ημεδαπός, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, ποινής φυλάκισης έξι μηνών, για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.
Στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, 33χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος της απόφαση του Πταισματοδικείου Αθηνών.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές. 

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων

Απορρίφθηκαν, χωρίς καν να τεθούν σε ψηφοφορία, οι τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. για την μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών για τυχόν οφειλές προς ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, εφορίες, κ.ά.
Οι εν λόγω τροπολογίες είχαν παρόμοιο περιεχόμενο και υπογράφονται από 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 21 της ΝΔ, αντίστοιχα, και κατετέθησαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διάθεση και χρήση δημόσιων εγγράφων, χωρίς όμως να γίνουν δεκτές από τον υπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν υποστηρίχθηκαν από κάποιο αρμόδιο υπουργό.

Αποϕάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιϕέρειας Ηπείρου

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιϕέρειας Ηπείρου έλαβε αποϕάσεις για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και προχώρησε στη γνωμοδότηση για Μ.Π.Ε. σε έργα στο σύνολο της Ηπείρου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης εκλέχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής ο περιϕερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Πάντος.
Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων για τα έργα:
* «Συντηρήσεις – βελτιώσεις οδικών τμημάτων - κατασκευή τεχνικών στην Π.Ε. Πρέβεζας σε περιοχές του πρώην Δήμου Φαναρίου», προϋπολογισμού 77.300 ευρώ (μεταξύ Περιϕέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Πάργας)
* «Αποχέτευση ομβρίων στον οικισμό Πετρίτσια – Μαργαρώνα», προϋπολογισμού 55.000 ευρώ (μεταξύ Περιϕέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας)
* «Συντήρηση επαρχιακών οδών Ανηλίου – Μετσόβου και σύνδεση παραγωγικών μονάδων με το επαρχιακό δίκτυο», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (μεταξύ της Περιϕέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου).

Έκπτωση από 20% έως 50% ή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 1.456.955 ιδιοκτήτες

Έκπτωση από 20% έως 50% ή πλήρης απαλλαγή από Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έχουν 1.456.955 ιδιοκτήτες ακινήτων όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του υπουργείου Οικονομικών.
Τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν ήδη στο taxisnet και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτουν τα ακόλουθα:
Με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προέκυψε ότι:
•1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.986.698,03 ευρώ.
•80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 100% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10.362.703,67 ευρώ.
•Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2, ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4.685.611,80 ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.
Διευκρινίζεται ότι:

Ο Απόστολος Οικονόμου εκ νέου Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κ. Απόστολος Οικονόμου εξελέγη σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου για την νέα Περιφερειακή περίοδο. Ο κ. Οικονόμου διετέλεσε επίσης Συμπαραστάτης  μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014, με την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, να είναι μια από τις ελάχιστες που είχαν καταφέρει να προχωρήσουν το θεσμό την προηγούμενη περίοδο.
Η εκλογή του κ. Απ. Οικονόμου, έγινε με την πρώτη ψηφοφορία, κατά την οποία συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, λαμβάνοντας 34 ψήφους επί 48 παρόντων και επί 44 τελικώς ψηφισάντων.