Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ελεούσα: Ημερίδα για την αποστακτική περίοδο 2022-23, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ώρα 19:30 μ.μ.

 


Η προσωρινή Διοίκηση του υπό σύσταση Συλλόγου «Αμβυκούχων & Αμπελοκαλλιεργητών Ηπείρου», στα πλαίσια της νέας αποστακτικής περιόδου που ξεκινάει στις 17-10-2022,  διοργανώνει, σε συνεργασία με εκπροσώπους του Τελωνείου Ιωαννίνων και του Γενικού Χημείου του Κράτους Γενική Διεύθυνση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των μελών του καθώς και κάθε ενδιαφερόμενου για τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη νέα αποστακτική περίοδο.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11-10-2022 και ώρα 19:30 μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας (Παλιό Δημαρχείο) στην Ελεούσα.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση

Η προσωρινή Διοικούσα

Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

 

Νίκη για τον Ατρόμητο με ανατροπή

Ο Ατρόμητος επικράτησε με 2-1  του ΠΑΣ Γιάννινα στο Περιστέρι για την 7η αγωνιστική της Super League.

Στο 14' ωραία εκτέλεση φάουλ του Έντερ εκτός περιοχής με τη μπάλα να περνάει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σούλη.

Ο Κιάρτανσον στο 31' έγινε αποδέκτης της μπάλας έκανε το σουτ με τη μπάλα να φεύγει εκτός εστίας του ΠΑΣ.

Στο 42' ο Ροσέρο μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά έκανε το σουτ με τον Γιαννιώτη να απομακρύνει τη μπάλα σωτήρια.

Ο  Ρομπάιγ στο 49' έκανε το σουτ με τον γκολκίπερ του ΠΑΣ να μπλοκάρει τη μπάλα.

Στο 63' εκτέλεση φάουλ για τον ΠΑΣ Γιάννινα από τα δεξιά με ψηλοκρεμαστή μπαλιά προς τον Παντελάκη ο οποίος σηκώθηκε στο πρώτο δοκάρι και πήρε την καρφωτή κεφαλιά η μπάλα βρήκε στο σώμα του Μαυρομμάτη, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα του Γιαννιώτη.

Ο Κλωναρίδης στο 65' να πιάνει ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής και ο Σούλης με εντυπωσιακή επέμβαση απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο 75' ο Μουνίθ άλλαξε ωραία το παιχνίδι στα δεξιά, έγινε η σέντρα με τον Τζαβίδα με γυριστό να προσπαθεί να σκοράρει, η μπάλα πήγε στο δεύτερο δοκάρι και στον Κιάρτανσον  με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα.

Σουτ του Μπιλμπάο στο  78' εκτός περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε αρκετά ψηλά πάνω από την εστία του Γιαννιώτη.

Στο 86' ο Μουνίθ να δίνει στον Κεσχρίντα αυτός έκανε την παράλληλη μπαλιά και ο Κιάρτανσον βρήκε μπροστά από τον Μπαγκαλιάνη και με ωραίο γυριστό έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1 του Ατρομήτου.

Ατρόμητος (Κρις Κόλμαν):

Γιαννιώτης, Κεσχρίντα, Χατζηισαΐας, Μαυρομμάτης, Ντε Μποκ, Γκονθάλεθ, Φριντζόνσον (Μουνίθ 61΄), Κουέν (Έρλινγκμαρκ 61΄), Κιάρτανσον (Τζοβάρας 92΄), Ρομπάιγ, Κλωναρίδης (Τζαβίδας 75΄),

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Σούλης, Σόρια (Μορέιρα 88΄), Ποζνάνσκι, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Κιάκος (Μπαγκαλιάνης 81΄), Τζίμας, Ροσέρο, Μπιλμπάο, Σταματελόπουλος (Μπάλαν 12΄)

ΕΜΥ: Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Οκτωβρίου

 


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Αδριατικής αναμένεται να προκαλέσει ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα στο Ιόνιο και ενδεχομένως στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 11 Οκτωβρίου.

Βροχές θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες απόψε στο Βόρειο Ιόνιο, οι οποίες έως τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα επεκταθούν στο υπόλοιπο Ιόνιο, στην Ήπειρο και κατά τόπους στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στα βόρεια και δυτικά της Πελοποννήσου.

Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι αύριο Τρίτη, θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο και ενδεχομένως στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά, ενώ ιδιαίτερα στο Ιόνιο υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων από το πρωί έως το απόγευμα.

Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα δυτικά, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 12 έως 24, στη Θεσσαλία από 15 έως 25, στην Ήπειρο από 13 έως 21, στη Στερεά από 14 έως 26, στην Πελοπόννησο από 11 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 23, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες από 17 έως 24, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 27, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 25 και στην Κρήτη από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 Μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ, όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα νότιοι 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Κωνσταντινούπολη το Ζωγράφειο Σχολείο για εκπαιδευτική συνάντηση του Erasmus+

 


Στην «Πόλη των πόλεων» στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το διάστημα 2-8 Οκτωβρίου 2022 αντιπροσωπεία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής (αποτελούμενη από πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικούς), προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της τρίτης εκπαιδευτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: “SmARTourism”, που υλοποιείται τη διετία 2021-23 με τη συμμετοχή πέντε ακόμα ευρωπαϊκών σχολείων.

Οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο ήρθαν σε επαφή με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, ανέπτυξαν πνεύµα συνεργασίας και συλλογικότητας, ενώ βελτίωσαν την Αγγλομάθειά τους και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Επίσης, γνώρισαν νέους πολιτισμούς και νέα εκπαιδευτικά συστήματα και εμπέδωσαν τη συνείδηση του ευρωπαίου πολίτη  µε την ταυτόχρονη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισµικής µας αυτογνωσίας.

Παίρνει την «ανηφόρα» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

 


Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Με την τιμή αναμένεται  να κυμαίνεται από 1,40 έως 1,55 ευρώ ανά λίτρο μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία.

Στην πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης πέρσι που έγινε χωρίς επιδότηση η τιμή του ήταν στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο.

Ειδική σήμανση θα έχουν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς»

 


Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα ανέφερε ότι και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

   «Το μέτρο θα αφορά καταστήματα που είναι αλυσίδες και έχουν τζίρο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής είναι πάνω από 15 αλυσίδες που έχουν χιλιάδες καταστήματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, υπενθύμισε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ενώ σχετικά με το εάν θα είναι ευδιάκριτα τα προϊόντα που θα βρίσκονται στο καλάθι, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδική σήμανση.

   Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές με την εφαρμογή e-καταναλωτής στην οποία μπορεί κάθε μέρα ο καθένας να βλέπει τις τιμές. Το δεύτερο είναι η προστασία και το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Έχουμε κάνει χιλιάδες ελέγχους έτσι ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν».

Διεθνής αναγνώριση για τo τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan General

 


Το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του θεραπευτηρίου Metropolitan General που λειτουργεί υπό την εποπτεία Καρδιολόγου εξειδικευμένου στην καρδιαγγειακή απεικόνιση, πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Απεικόνισης (EACVI) αποτελώντας ένα από τα 2 τμήματα πανελλαδικώς και ένα από τα 25 παγκοσμίως που κατέχουν αυτή τη διάκριση.

Η συγκεκριμένη διαπίστευση (EACVI Laboratory Accreditation) επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών βάσει των ευρωπαϊκών standards. Η επιστημονική επάρκεια, η αρτιότητα των υποδομών, τα πρωτόκολλα λειτουργίας, ο εξελιγμένος εξοπλισμός και η ασφαλής εξεταστική διαδικασία είναι κάποια από τα απαραίτητα κριτήρια που πληροί το τμήμα για τη διεθνή αυτή διάκριση.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, άνοδο μετά από δύο μήνες αποκλιμάκωσης, παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 12%, έναντι 11,4% που ήταν τον Αύγουστο και 11,6% τον Ιούλιο.

Ο Γενικός ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,9% έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

   Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 8,7% έναντι μείωσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2019 - Σεπτεμβρίου 2020.

Την μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο καταγράφει το φυσικό αέριο με άνοδο 332% και ακολουθούν, μεταφορές με αεροπλάνο 58,7%, ηλεκτρικό ρεύμα 30,5%, τιμές σε ξενοδοχεία 25,8%, γαλακτοκομικά και αυγά 23,3%, καφές - κακάο - τσάι 14,3%, καύσιμα 17,7%, μεταφορές με ταξί 32,9% κ.λπ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 2 έως 8 Οκτωβρίου 2022, διενεργήθηκαν 108.668 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 24.255 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

· 3.986 στην Αττική,

· 2.982 στη Θεσσαλία,

· 2.648 στη Δυτική Ελλάδα,

· 2.245 στην Κρήτη,

· 1.971 στην Κεντρική Μακεδονία,

· 1.891 στη Θεσσαλονίκη,

· 1.739 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

· 1.593 στην Πελοπόννησο,

· 1.540 στην Ήπειρο,

· 1.147 στη Στερεά Ελλάδα,

· 764 στα Ιόνια Νησιά,

· 758 στο Νότιο Αιγαίο,

· 552 στη Δυτική Μακεδονία και

· 439 στο Βόρειο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

• 7.551 για παράνομη στάθμευση,

• 5.674 για υπερβολική ταχύτητα,

• 1.459 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 1.035 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 994 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

• 657 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

• 489 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

• 426 ανασφάλιστα οχήματα,

• 265 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

• 226 για παραβίαση σηματοδότη,

• 191 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

• 151 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 108 για φθαρμένα ελαστικά,

• 106 για αντικανονικό προσπέρασμα,

• 92 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

• 46 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

• 44 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,

• 25 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

• 24 για αντικανονική χρήση φώτων,

• 24 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

• 18 για παραβίαση προτεραιότητας και

• 4.650 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 3 έως 9 Οκτωβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 903 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 473 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

· 81 για υπερβολική ταχύτητα,

· 61 για μη χρήση κράνους,

· 23 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

· 14 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,

· 11 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

· 9 για ηχορύπανση,

· 5 για επίδειξη ικανοτήτων,

· 4 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

· 4 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

· 1 για αντικανονικούς ελιγμούς και

· 260 για λοιπές παραβάσεις

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 46 ζεύγη πινακίδων, 111 άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και 146 άδειες ικανότητας οδήγησης.

Τέλος, μεταφέρθηκαν και 7 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

 


Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:   

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πέδρικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00.

Πρέβεζα Δημαρχείο Καναλακίου,12:30-14:00.

Καρκίνος του ενδομητρίου: Τα νεότερα δεδομένα για τη θεραπεία

 


Παγκοσμίως ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος ανάμεσα στις γυναίκες, με την πλειονότητα των ασθενών να είναι 65-75 ετών. Στην Ευρώπη, είναι τέταρτος με συχνότητα 12.9-20:100.000, αλλά ευτυχώς με μικρή θνητότητα 2.0-2.7:100.000.

Αυτό συμβαίνει γιατί στο 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε αρχόμενο στάδιο. Πρόκειται για έναν καρκίνο που «μιλάει» και αυτό γιατί το βασικότερο σύμπτωμα είναι η μη φυσιολογική κολπική αιμόρροια στις προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι το άλγος, το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου, η απώλεια βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία.

«Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: παχυσαρκία, υπέρταση, υπερινσουλιναιμία και παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, όπως λήψη οιστρογόνων ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Συχνά, ο καρκίνος του ενδομητρίου συνδέεται με ανωορρηκτικούς κύκλους, δηλαδή περίοδο σε αραιά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, με υπογονιμότητα που οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και με τη λήψη ταμοξιφαίνης. Όσον αφορά την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου, φαίνεται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται κατά 21% για δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 22-27,2, 43% για ΔΜΣ 27,5-29,5 και 273% για ΔΜΣ>30. Η θνησιμότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά περίπου 1,9% κυρίως λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας», επισημαίνει η κ. Ελένη Αραβαντινού-Φατώρου, MD, MSC, Επιμελήτρια Παθολόγος-Ογκολόγος, στη Β΄ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital.


Αν και παραπάνω από το 90% των καρκίνων του ενδομητρίου είναι σποραδικοί, το 5-10% είναι κληρονομήσιμοι και συνήθως αποτελούν μέρος του συνδρόμου Lynch ή διαφορετικά κληρονομούμενου μη πολυποδιασικού καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Οι γυναίκες με σύνδρομο Lynch έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, όπως επίσης και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και των ωοθηκών. 

Συνήθως αυτοί οι όγκοι χαρακτηρίζονται από μικροδορυφορική αστάθεια και τείνουν να εμφανίζονται σε νεότερη ηλικία.