Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 13,87% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Στα 782.493 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.186 άτομα (+0,80%) από τον προηγούμενο μήνα και αύξηση κατά 95.320 άτομα (+13,87%) από τον Ιούνιο του 2011. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (2,80%).
Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5.284 άτομα (+1,61%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (3,59%), και κατά 72.987 άτομα (+28,03%) από τον Ιούνιο του 2011.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε σε 126.935 άτομα, από τα οποία 35.704 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 91.231 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 782.493 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και οι 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%).
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως την 3η Γυμνασίου) το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Κόβουν όλες τις διπλές συντάξεις

Πάνω από 200.000 συνταξιούχους αφορά το μέτρο

Εισηγήσεις να καλέσει 150.000-200.000 συνταξιούχους να επιλέξουν ποια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί, δέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν (τη δικιά τους και μέρους του συζύγου τους).
Η αδικία βέβαια είναι ότι για να λάβει διπλή σύνταξη ο σημερινός συνταξιούχος πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο Ταμεία επί 35 χρόνια, χρήματα μέρος των οποίων τώρα χάνεται.
Τα ενδεχόμενα που προτείνονται σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είναι είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος και των δύο συντάξεων είτε να ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν ποια σύνταξη επιθυμούν να λαμβάνουν, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί με το ίδιο μοντέλο και το καθεστώς των δύο ή τριών επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.
Εκτός από τις διπλές συντάξεις όμως οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΖΑΒΡΟΧΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 17 Ιουλίου

Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιουλίου, ημέρα εορτής της  Αγίας Μαρίνας, στο χωριό Ζάβροχο Πωγωνίου.

Το επικρατέστερο σχέδιο οι κατασχέσεις αντί διακοπής ρεύματος για το χαράτσι

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κατάσχεσης της κινητής τους περιουσίας θα έρχονται όσοι από τους πολίτες δεν πληρώσουν το χαράτσι, η πρώτη δόση του οποίου θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα ταχυδρομηθούν προς τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαράτσι δεν θα συνοδεύεται πλέον από την απειλή της διακοπής ρεύματος, καθώς το μέτρο αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αντίθετα όμως, οι πολίτες κινδυνεύουν από κατάσχεση εισοδημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, με τις απλήρωτες οφειλές να διαβιβάζονται στις ΔΟΥ προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τις σχετικές κατασχέσεις.
Σημειώνεται ότι η αποπληρωμή του χαρατσιού του 2012 θα γίνει σε πέντε δόσεις και η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει ποσό ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραδοσιακό πανηγύρι την Τρίτη 17 Ιουλίου


Παραδοσιακό πανηγύρι  θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης 17 Ιουλίου, στην  Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.

Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών

Ποιες φοροαπαλλαγές απειλούνται με περικοπή

Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αποκάλυψε ότι θα καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και θα παραμείνουν σε ισχύ μόνο όσες έχουν θεσμοθετηθεί για κοινωνικούς λόγους και μόνο για όσους φορολογουμένους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.
«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων, ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί» υπογράμμισε ο υφυπουργός προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν πλέον κοινωνικούς σκοπούς.
Παρά τις τελευταίες μεγάλες περικοπές που έγιναν στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (εκπτώσεις φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια) η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων. Όλες οι φοροαπαλλαγές θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται:
1. Οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος σε ποσοστό 10% των δαπανών για ιατρικά έξοδα, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.
2. Οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
3. Οι φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων και πιο συγκεκριμένα:
Το αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
Τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ, εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος και σε 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
4. Οι φορολογικές απαλλαγές από έμμεσους φόρους από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
5. Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.

Θεία Λειτουργία την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αντωνίου, στον Παρακάλαμο

Την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012, ημέρα εορτασμού της Αγίας Μαρίνας, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον Παρακάλαμο.

Πρεμιέρα καλοκαιρινών εκπτώσεων σήμερα

Ξεκινούν σήμερα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις με τους εμπόρους να ρίχνουν τις τιμές μέχρι και 70% όπως αναμένεται, προκειμένου να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό. Η περίοδος των εκτπώσεων λήγει την Παρασκευή 31 Αυγούστου και κατά τη διάρκεια τους οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να κάνουν σωστές και συμφέρουσες αγορές.