Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Κόβουν όλες τις διπλές συντάξεις

Πάνω από 200.000 συνταξιούχους αφορά το μέτρο

Εισηγήσεις να καλέσει 150.000-200.000 συνταξιούχους να επιλέξουν ποια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί, δέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν (τη δικιά τους και μέρους του συζύγου τους).
Η αδικία βέβαια είναι ότι για να λάβει διπλή σύνταξη ο σημερινός συνταξιούχος πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο Ταμεία επί 35 χρόνια, χρήματα μέρος των οποίων τώρα χάνεται.
Τα ενδεχόμενα που προτείνονται σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είναι είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος και των δύο συντάξεων είτε να ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν ποια σύνταξη επιθυμούν να λαμβάνουν, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.
Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί με το ίδιο μοντέλο και το καθεστώς των δύο ή τριών επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.
Εκτός από τις διπλές συντάξεις όμως οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr