Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε κτηνοτρόφους κατόχους ειδικών δικαιωμάτων

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε την υπουργική απόφαση για τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους κατόχους ειδικών δικαιωμάτων που δεν δηλώνουν εκτάσεις το 2015.
Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι μπορούν να αιτηθούν συνδεδεμένη στήριξη τόσο για τα βοοειδή όσο και για τα αιγοπρόβατα της εκμετάλλευσής τους.
Οι ενισχύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και αφορούν σε περίπου 160.000 ζωικές μονάδες.
Εκτιμάται ότι οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους:
• βοοειδή: 190 € ανά ΜΜΖ
• αιγοπρόβατα: 29€ ανά κεφαλή ή 190€ ανά ΜΜΖ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Τοποθέτηση Περιφερειάρχη για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020

Στη θετική εξέλιξη που παρουσίασε μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ που διαχειρίστηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και στον κίνδυνο που υπάρχει για την ομαλή ολοκλήρωσή του, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας σήμερα την εναρκτήρια εκδήλωση για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε μάλιστα ότι αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης των εν εξελίξει έργων, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. «Εμείς ξεκινάμε δειλά - δειλά. Μας προβληματίζει σήμερα το ενδεχόμενο έργα του σημερινού προγράμματος να μεταφερθούν στο πρόγραμμα 2014-2020. Σε αυτή την περίπτωση ούτε έργα υποδομών θα υπάρχουν, αλλά και θα είναι "κουτσουρεμένο", ξεφεύγοντας από τον αρχικό προγραμματισμό. Η αγωνία μας είναι τεράστια. Χρειαζόμαστε όλοι και ζητάμε τη συνεργασία όλων», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Τ. Καλογιάννη στην ημερίδα για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων στον τομέα Υγείας-Ευεξίας

H Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της στις αρχές του 2011, ξεκίνησε μεθοδικά και οργανωμένα το μεσοβραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της για την υλοποίηση ενός προγράμματος αναγέννησης, επανεκκίνησης και βιώσιμης προοπτικής της τοπικής οικονομίας.
Όπως και τότε, εξακολουθούμε και σήμερα να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Τόπος μας και διακριτά χαρακτηριστικά έχει και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και πολίτες με κοφτερό νου και εργατικότητα. Στοιχεία ικανά να δημιουργήσουν και να προσφέρουν ποιοτικές καινοτομίες, αναγκαίες, ιδιαίτερα σήμερα, για την ανάδειξη της οικονομίας μας, στην ενοποιημένη παγκόσμια αγορά.
Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, οι εξειδικευμένοι στόχοι και τομείς, στους οποίους είναι επιβεβλημένο να εστιαστούν οι κάθε είδους επενδύσεις, ώστε να είναι ταχύρυθμη και αισθητή η βελτίωση των στοιχείων και των συνιστωσών της τοπικής οικονομίας, είναι:
·  Πρωτογενής τομέας και Αγροβιοδιατροφικός τομέας
·  Βιομηχανία της εμπειρίας για τον τουρισμό & πολιτισμό (Δημιουργική βιομηχανία)
·  Νέα Επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με τους ερευνητικούς & ακαδημαϊκούς φορείς της περιοχής (ΑΕΙ – ΤΕΙ – κλπ)
·  Υγεία (ιατρικός τουρισμός) & Ευεξία (ιαματικός τουρισμός).
Στόχευσή μας είναι η μετάβαση σε μία μετα-επιδοτήσεων εποχή όπου είναι αναγκαία η μόχλευση της πρωτοβουλίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, η οποία:
Ø  θα ενισχύσει την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα,
Ø  θα προσδώσει προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες και
Ø  θα υλοποιήσει το όραμα για μια ευέλικτη, πολυσυλλεκτική και εξωστρεφή οικονομία με διακριτή τοπική ταυτότητα και προοπτική αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας κας Όλγας Γεροβασίλη και κ. Βασίλη Τσίρκα για το ΚΕΝ Άρτας

Με αφορμή τη συζήτηση στη χθεσινή (10/6/15) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας και την περιρρέουσα φημολογία ότι δήθεν επίκειται η διακοπή λειτουργίας του ΚΕΝ Άρτας, γνωστοποιούμε ότι, μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Τόσκα, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στη σκέψη και στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Εθ.Α.
Πράγματι, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τον εξορθολογισμό της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των στρατοπέδων σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι πρακτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ο τρόπος που χειρίστηκαν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, δεν τιμά μια ορθολογική διαχείριση του Δημοσίου και ανάμεσα σε αυτό, βέβαια και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και το ΚΕΝ Άρτας, με το στρατόπεδο να κλείνει το 2012 και να ξανανοίγει το 2014, αλλά με μόλις ένα μικρό μέρος στελεχών και νεοσυλλέκτων, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εγκαταστάσεις και υποδομές, που καθιστούν εφικτή την αναβάθμιση, παρά το κλείσιμό του. 
Το Υ.ΕΘ.Α. σήμερα, προχωρά σε μια εφ’ όλης της ύλης μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες. 
Από αυτούς, όπως μας δήλωσε ο υφυπουργός, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο κρίσιμος παράγοντας της φτωχοποιημένης Ηπείρου, όπως επίσης και το γεγονός ότι το ΚΕΝ Άρτας είναι το μοναδικό σε λειτουργία Κέντρο Νεοσυλλέκτων σε όλη την Β.Δ. Ελλάδα.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας
Όλγα Γεροβασίλη

Βασίλης Τσίρκας

Και ο ιδρώτας θέλει το ΒΟΤΟΧ του!

Ένας στους είκοσι ανθρώπους παγκοσμίως ταλαιπωρείται από υπερβολική έκκριση ιδρώτα στις μασχάλες, στις παλάμες, στα πέλματα, στο μέτωπο προκαλώντας κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η Υπεριδρωσία είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί άβολες κοινωνικές καταστάσεις και αμηχανία, κυρίως λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης, των λεκέδων που αφήνει στα ρούχα ο ιδρώτας, αλλά ακόμη και της δυσοσμίας που τη συνοδεύει κάποιες φορές.
Ως τώρα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι
Υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές μέθοδοι κατά της υπερβολικής εφίδρωσης, όπως:
       Αντιιδρωτικές κρέμες και σπρέι,
       Χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων,
       Συμπαθεκτομή (αποκοπή των συμπαθητικών νεύρων που δίνουν τις εντολές στους ιδρωτοποιούς αδένες),
       ιοντοφόρηση (μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών αδένων με γαλβανικό ηλεκτρικό ρεύμα).
Αν και η αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων είναι αποτελεσματική για αρκετά άτομα, μπορεί να οδηγήσει σε ουλοποίηση στις μασχάλες και άλλες επιπλοκές. Ομοίως η συμπαθεκτομή που είναι επίσης αποτελεσματική, έχει τον κίνδυνο απρόβλεπτων χειρουργικών επιπλοκών και αντιδραστική εφίδρωση. Η ιοντοφόφηση χρειάζεται επαναλαμβανόμενες εφαρμογές. 

Ρύθμιση-ανάσα για τον συμψηφισμό οφειλών στον ΟΑΕΕ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Διάταξη νόμου που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με χρέη προς το ταμείο, που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να βγουν στη σύνταξη, συμψηφίζοντας μέρος της παροχής με τα χρέη, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.euro2day.gr , αναμένεται να δώσει ανάσα σε περίπου 5.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν μπορούν όμως να λάβουν σύνταξη καθώς έχουν οφειλές προς τον ασφαλιστικό Οργανισμό.
Σύμφωνα με αυτή, όσοι έχουν χρέη έως και 50.000 ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό της οφειλής με μέρος της σύνταξης, έως το τέλος του 2016.

Έλεγχοι σε βάθος 13 ετών από το ΙΚΑ για λεφτά

Θα περάσουν από έλεγχο 97.336 ιδιοκτήτες ακινήτων

Σαφάρι για έσοδα από ανείσπρακτα οικοδομικά ένσημα ξεκινά το ΙΚΑ καλώντας 97.336 ιδιοκτήτες ακινήτων να κλείσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους για εργασίες (επισκευές, επεκτάσεις κ.λπ.) που πραγματοποίησαν από το 2002 και μετά.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Ίδρυμα και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι 97.336 ιδιοκτήτες θα κληθούν προς έλεγχο από τις κατά τόπους υπηρεσίες του, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά βάσει των οποίων θα πρέπει να αποδείξουν ότι για τις εργασίες στις οποίες προέβησαν έχουν πληρωθεί τα ελάχιστα απαιτούμενα «οικοδομικά ένσημα» που ορίζει η νομοθεσία του ΙΚΑ.

Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ

Προθεσμία έως την Τρίτη 30 Ιουνίου

Ξεκινά σήμερα έως την Τρίτη 30 Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή στα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του 2015.
Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει από τα ΚΕΠ όλης της χώρας. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων, θα ακολουθήσει κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία για την ανάδειξη των δικαιούχων.
Οι φετινές παροχές πρόκειται να καλύψουν συνολικά 419.000 δικαιούχους. Τα προγράμματα όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή, αφορούν τον κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό, τις εκδρομές, την δωρεάν παροχή βιβλίων και τα δωρεάν δελτία θεάματος.
Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού περιλαμβάνει 6ήμερες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις), σε συμβεβλημένα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα, επιπλωμένες κατοικίες και camping) και απευθύνεται σε 85.000 δικαιούχους (διάρκεια ισχύος από 10-7-2015 μέχρι 15-05-2016). Πέρσι είχε 115.000 δικαιούχους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Διήμερο παρουσίασης και αποφάσεων για το ΕΣΠΑ Ηπείρου 2014-2020

Η διάρθρωση και οι στοχεύσεις του νέου ΕΣΠΑ παρουσιάζονται την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, με ώρα έναρξης την 10η π.μ.. Θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το περιεχόμενο του προγράμματος της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020, Δράσεις, Κρατικές Ενισχύσεις, Διαχείριση Κινδύνων - Απάτη, Δυνατότητες Επικοινωνίας, κ.ά.), ενώ θα γίνει και η ανασκόπηση του Ε.Π. Ηπείρου 2007-2013.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ημερίδα που θα ακολουθήσει (3 μ.μ.) στον ίδιο χώρο για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης. με θέμα: "Πιλοτική δράση για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων στον τομέα Υγείας - Ευεξίας στην Ήπειρο".