Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζει να κουνιέται ο Νομός Ιωαννίνων

Φωτό: Thomas Gelis
Συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις στο Νομό Ιωαννίνων.
Μάλιστα στις 22:02 σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο  29 χμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και σε μικρό εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διστάζουν να μπουν στα σπίτια τους και προβλέπεται να περάσουν την νύχτα στους δρόμους και τα αυτοκίνητα.

Κλειστά τα δικαστήρια από Δευτέρα 17 έως και την Τετάρτη 19 σε Γιάννινα και Κόνιτσα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα 17, την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας, λόγω του σεισμού του Σαββάτου.
Η ανακοίνωσή αναφέρει ότι «για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016».

Προσθέτει επίσης ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του Υπουργού».

Ανακοίνωση και προληπτικές οδηγίες του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα

Συνεδρίασε σήμερα  εκτάκτως στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων, με την συμμετοχή του Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθυμίου Λέκκα, με  αντικείμενο ζητήματα που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Στο Συντονιστικό Όργανο εκτιμήθηκε η έως τώρα κατάσταση, και συζητήθηκαν οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί.


Αποφάσισε περαιτέρω για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το  Πανεπιστήμιο και το  ΤΕΙ.
2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα.
3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.
4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν  έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.
Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση.   Ζητά από όλους τους πολίτες να διατηρήσουν  την ψυχραιμία τους και για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες Αρχές της Πολιτείας, Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Επισημαίνει δε ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μιχελάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανάς, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ν. Ανδριόπουλος, ο Διοικητής Π. Υ. Ιωαννίνων Γ. Χαβέλας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ι. Βασιλάκος, ο Αλεξ. Λάμπρου Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, οι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Γρ. Τζίμας και Μιχ. Ράπτης, ενώ υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους Δημάρχους Ζίτσας, Πωγωνίου, Ζαγορίου και Κονίτσης.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αναβολή στο ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός

Η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη εισηγήθηκε την οριστική αναβολή του αγώνα, κάτι που κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό αθλητισμού και έτσι αποφασίστηκε να μην γίνει το παιχνίδι στα Γιάννενα.
Τόσο η Super League, όσο οι ομάδες και η Αστυνομία περίμεναν την εισήγηση της Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να αναβληθεί οριστικά το παιχνίδι του ΠΑΣ με τον Λεβαδειακό.
Ο αρμόδιος φορέας ενημέρωσε τον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και αυτός με τη σειρά του έδωσε το "οκ" έτσι ώστε το παιχνίδι να πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα οριστεί σύντομα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Κατόπιν εξαιρετικά επείγοντος αιτήματος του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και κατόπιν εισηγήσεως του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ιωαννίνων ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής αποφάσισε την αναβολή του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα-Λεβαδειακού, για λόγους δημόσιας ασφάλειας και προκειμένου να προστατευτούν φίλαθλοι και αθλούμενοι από τη συνεχιζόμενη έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Στην απόφαση αναβολής συναίνεσε αμέσως και η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος Super League δια του προέδρου της κ. Γεωργίου Στράτου".

Συνελήφθη 65χρονος ημεδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, στα Άνω Δεσποτικά Πρέβεζας

Συνελήφθη, σήμερα (16.10.2016) μετά τα μεσάνυχτα, 65χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 55χρονου ημεδαπού και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων.
Ειδικότερα, χθες (15-10-2016) το βράδυ, στα Άνω Δεσποτικά Πρέβεζας, ο 55χρονος ευρισκόμενος ως θαμώνας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο), δέχτηκε επίθεση από τον 65χρονο επίσης θαμώνα, ο οποίος τον τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο (σουγιά) στο πρόσωπο και στο χέρι και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Άμεσα αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη o 65χρονος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας.
Ο παθών μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα: Μουσική ξενάγηση στην Ήπειρο. Μουσικοχορευτική εκδήλωση-παράσταση, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου) στον Βύρωνα

Μια βραδιά γεμάτη Ήπειρο και ηπειρώτικους χορούς που εκτέλεσαν με επιτυχία τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα, της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας και του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού και καταχειροκροτήθηκαν. Φυσικά ακολούθησε χορός για όλους και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ηπειρώτικα εδέσματα, γλυκίσματα και τσίπουρο.

Θερμά συγχαρητήρια στην Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα για την πετυχημένη εκδήλωση και τα εξαίρετα χορευτικά που συμμετείχαν για το θέαμα που προσέφεραν και φυσικά στους παρευρισκόμενους, που χόρεψαν με την ψυχή τους.

Κωνσταντίνος Παπαζάχος: «Δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2016, στις 23:14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», «Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαζάχος συμπληρώνοντας: «Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός».

Πωγώνι: Μικρής έκτασης ζημιές σε κτίρια από το σεισμό

Μικρής έκτασης ζημιές έχουν υποστεί  κατοικίες στο δήμο Πωγωνίου από τη δυνατή χθεσινοβραδινή σεισμική δόνηση των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Φωτό: Eleni Papaspyrou
Ζημιές υπέστη το κτίριο που στεγάζει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, καθώς και το παρεκκλήσι της Μονής.
Στο σημείο για να δει τις ζημιές βρέθηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος.


Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον δήμαρχο Πωγωνίου κ.  Κώστα Καψάλη, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι κάποια παλιά σπίτια έχουν υποστεί μικροζημιές και ρωγμές οι οποίες δεν είναι αξιολογήσιμες, ενώ έχουν σημειωθεί μικρής έκτασης κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία, στους Δήμους Πωγωνίου, Ιωαννιτών και Ζίτσας

Κλειστό το Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης

Μετά  από την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου να μείνουν κλειστά οι παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στους  Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου.
Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου  καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης.
Περισσότερα: 

ΕΠΣΗΠ: Αναβολή της αγωνιστικής κίνησης της Κυριακής 16 Οκτωβρίου, σε όλες τις κατηγορίες λόγω του σεισμού

Η ΕΠΣΗΠ ανακοίνωσε την αναβολή της αγωνιστικής κίνησης της Κυριακής 16 Οκτωβρίου σε όλες τις κατηγορίες ανακοίνωσε λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή.
Ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Π.Σ. Ηπείρου, ευαισθητοποιημένοι και συμμεριζόμενοι την αγωνία των κατοίκων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αποφασίζουν την αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας των τμημάτων υποδομών όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και των αγώνων της Α', Β', Γ' ερασιτεχνικής κατηγορίας της ενώσεώς μας για την Κυριακή 16/10/2016.

Γκόγκος Χρήστος: Δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, καμιά σοβαρή ζημιά σε οικίες ούτε προβλήματα στο επαρχιακό και Κοινοτικό οδικό δίκτυο στον Άνω Καλαμά

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα και μάλιστα πολλές μετασεισμικές δονήσεις να ξεπερνούν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Αντιδήμαρχο Άνω Καλαμά  κ. Γκόγκο Χρήστο μας ανέφερε:
«Έντονη ήταν η ανησυχία των συνδημοτών το χρονικό διάστημα μετά την σεισμική δόνηση,  δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πέρασαν την νύχτα στους δρόμους, τις πλατείες και τα αυτοκίνητα.
Μέχρι αυτή την στιγμή στη Δημοτική Ενότητα του Άνω Καλαμά  που ήταν και το επίκεντρο του σεισμού δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός, καμιά σοβαρή ζημιά σε οικίες ούτε προβλήματα στο επαρχιακό και Κοινοτικό οδικό δίκτυο.
Καλώ τους συνδημότες να είναι ψύχραιμοι και να αποφεύγουν να παραμένουν σε επικίνδυνα σημεία».

Ιερά Μονή Σωσίνου: Θεία Λειτουργία και εκδηλώσεις για το ΟΧΙ, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ θα τελεστούν την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στο Μνημείο  θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ομιλίες, ποιήματα.
 

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (17-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (18-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (19-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι - Βρυσοχώρι.
Παρασκευή (21-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (22-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (17-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (18-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (19-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Παρασκευή (21-10-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες.

Σάββατο (22-10-2016) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ : Κερασέα – Λωζανά – Διχούνι - Ραδοβίζι - Μικροχώρι - Δομολεσσά -Σενίκο. 

Ιόνια Οδός: Συσκότιση για την παράδοση του πρώτου τμήματος

Σε αναμονή αποφάσεων παραμένουμε για τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού.

Η πολυαναμενόμενη παράδοση του πρώτου τμήματος από το Κεφαλόβρυσο μέχρι την Αμφιλοχία μοιάζει να καθυστερεί χωρίς λόγο αλλά είναι έτσι;
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαρροές ότι ίσως να δοθεί ένα τμήμα βορειότερα οι οποίες όμως ούτε διαψεύδονται ούτε επιβεβαιώνονται.
Στην περιοχή της Αμφιλοχίας το διπλό μέτωπο των έργων (για Ιόνια και Αμβρακία Οδο) που θα απελευθερώσει την πόλη από την πολιορκία των αυτοκινήτων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η αδημονία για την λειτουργία της Ιόνιας Οδού είναι μεγάλη.

Ο χορός των μετασεισμών συνεχίστηκε όλη τη νύχτα στο Νομό Ιωαννίνων

 Επιφυλακτικός ο σεισμολόγος και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας,  που θα επισκεφτεί σήμερα τα Γιάννενα!

Έντονη ήταν η μετασεισμική δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Νομό Ιωαννίνων.
Μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:47, με επίκεντρο 27,6 νοτιοδυτικά της Κόνιτσας.
Δύο ακόμη μετασεισμοί, σημειώθηκαν στις 5:19  και 5:21 εντάσεως 4,1 και 4,8 ρίχτερ αντίστοιχα!
Η ανησυχία του κόσμου ήταν μεγάλη και παρά πολλοί πέρασαν την νύχτα στους δρόμους, τις πλατείες και τα αυτοκίνητα.


Δες που κάνει σεισμό τώρα:

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από κατάστημα στην Άρτα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 27χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής, στο πλαίσιο της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, διαπιστώθηκε ότι ο 27χρονος, το βράδυ της 27-09-2016, αφού παραβίασε κατάστημα στην πόλη της Άρτας, αφαίρεσε χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 27χρονου, διαβιβάσθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πωγώνι: Νέα ισχυρή δόνηση 4,2 R

Ζημιές στο παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και στο  Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ιωαννίνων μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 11:15, το βράδυ του Σαββάτου.
Ο σεισμός είχε διάρκεια, ενώ προηγήθηκε βοή.
Υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία.
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους  4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2:18  τα ξημερώματα, με επίκεντρο 24,5 χμ Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.
Αρκετά είναι τα προβλήματα καταπτώσεων και κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο.
Η Εθνική Οδός Ιωαννίνων Κοζάνης έκλεισε από καταπτώσεις, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν προς τα Πράμαντα, το Καλέντζι και τους Κήπους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές στο παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και στο  Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και άλλα κτίρια.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 26χρονος υπήκοος Αλβανίας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθη, χθες (14-10-2016) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το απόγευμα στην πόλη των Ιωαννίνων τον 26χρονο και σε σωματική έρευνα που του πραγματοποίησαν, βρήκαν στην κατοχή του μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1,1) γραμμαρίων.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι, ο 26χρονος είχε αποκρύψει έξω από το σπίτι του δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (21,8) γραμμαρίων.
Οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ανησυχία των κατοίκων του Πωγωνίου, έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και ζημιές στο οδικό δίκτυο από το σεισμό

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των  κατοίκων του  Δήμου Πωγωνίου αλλά και σε μερικά χωριά του Δήμου Ζίτσας, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
H δόνηση έβγαλε στους έντρομους τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους.
Η μετασεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ζίτσας είναι συνεχής.
Ο καθηγητής  σεισμολογίας κ. Άκης Τσελέντης  ανέφερε πως είναι πολύ καλό πως έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Όπως όμως τόνισε, είναι πολύ νωρίς να  πούμε με βεβαιότητα πως ήταν το κύριο φαινόμενο και ανέφερε πως οι Ηπειρώτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως η περιοχή είχε δώσει ανάλογο σεισμό και το 2000.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
Ο δρόμος προς τους Κήπους Ζαγορίου, έχει κλείσει από πτώσεις βράχων και μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου, προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο.
Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 R με επίκεντρο το Δήμο Πωγωνίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 11.14, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο  του σεισμού ήταν τα χωριά του Δήμου  Πωγωνίου, Αρετή, Ρεπετίστα, Παρακάλαμος, Μαζαράκι, Βροντισμένη, Ριάχοβο, Καταρράκτη, Ιερομνήμη, Κουκλιοί και το Λίθινο του Δήμου Ζίτσας.
Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστα Καψάλη, στο δήμο του όποιου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, ανέφερε ότι κάποια παλιά σπίτια έχουν υποστεί μικροζημιές και ρωγμές ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.
Συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν ήδη για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου ενώ αρκετοί κάτοικοι, κυρίως αυτοί που διαμένουν σε παλιά σπίτια παραμένουν ανάστατοι έξω από αυτά, λόγω των μετασεισμών που σημειώνονται.
Έντονες ήταν και οι μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν την κύρια σεισμική δόνηση με αρχική μέτρηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ιωάννινα και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, οι μετασεισμοί ήταν έως και 4,1 βαθμών.