Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Έρχονται αλλαγές σε όλα στα κοινωνικά επιδόματα

 


Δύο είναι τα στοιχεία που καθιστούν μονόδρομο τον επανακαθορισμό των κριτηρίων χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων αλλά και τη στόχευση τους.   

Κατ' αρχάς, παρά το κόστος των περίπου 670 εκ ευρώ ανά τρίμηνο- δηλαδή περί τα 2,7 δισ ευρώ ετησίως- η συμβολή τους στον περιορισμό των ποσοστών φτώχειας είναι αναλογικά μάλλον μικρότερη του αναμενόμενου.    

Η τελευταία σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 45,1% ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 23,1%, δηλαδή κατά 22 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.   

Τι γίνεται όταν συνυπολογίζονται όλα τα κοινωνικά επιδόματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα θέρμανσης, επιδόματα τέκνων, βοηθήματα ανεργίας, αναπηρικά κλπ); Ο κίνδυνος φτώχειας περιορίζεται κατά μόλις 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 18,9%. 

Συμπέρασμα; Η διάχυση τους δεν φέρνει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.    

Δεύτερο στοιχείο, που αναδείχθηκε κυρίως μετά την ψήφιση των μέτρων για τη φοροδιαφυγή το περασμένο Φθινόπωρο, είναι η ανάγκη πρόσθετων προϋποθέσεων για τους δικαιούχους επιδομάτων.    

Στεγαστικά, επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια νέας γενιάς

 


Μία νέα γενιά δανείων με στόχο την αναθέρμανση της παγωμένης τα τελευταία χρόνια αγοράς ακινήτων αλλά και της ελπίδας για στέγη νέων ανθρώπων, επιχειρούν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται κατά βάση για στεγαστικά δάνεια και λιγότερο για επισκευαστικά.

Στόχος είναι η αναθέρμανση της αγοράς ώστε να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά τη μαζική στροφή προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την αναταραχή που δημιούργησε στην αγορά ακινήτων, ειδικά σε νέους ανθρώπους αλλά και οικογένειες, που δεν έχουν δική τους κατοικία.

Το γεγονός αυτό έχει τη σημασία του διότι υπάρχουν χιλιάδες διαμερίσματα και μονοκατοικίες, είναι σε πολύ κακή κατάσταση ή στερούνται βασικών υποδομών, που έχουν τα σύγχρονα ακίνητα με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για την υγεία των ενοίκων τους.

Με τη νέα γενιά δανείων εξασφαλίζεται γρήγορη προέγκριση και άμεση εκταμίευση κι υπάρχει η δυνατότητα ενσωμάτωσης επιδοτήσεων από διάφορα προγράμματα προσαρμόζοντας επιτόκια και ποσά. Τα στεγαστικά αυτά τα δάνεια «Πρώτο μου Σπίτι», «Πρώτη Κατοικία» κ.ά. κυμαίνονται μέχρι 300.000 -350.000 ευρώ αναλόγως την τράπεζα και συνδέονται και με την εμπορική αξία του ακινήτου. Υπό όρους όμως υπάρχουν και δάνεια αξίας έως 500.000 ευρώ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το 9ο Rally Δωδώνης, την Κυριακή 7 Ιουλίου

 


Τη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων, εκτός των συμμετεχόντων στον εν θέματι αγώνα, την Κυριακή 7-7-2024 από ώρα 07.00′ έως πέρατος, στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Δωδώνης (17), στο τμήμα από την διασταύρωση Κοσμηράς προς Δωδώνη, έως την είσοδο Δραμεσιών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας στο παραπάνω οδικό δίκτυο, θα διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών με μέριμνα και φροντίδα του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, το οποίο εξουσιοδοτείται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κυκλοφοριακής ασφάλειας, εφόσον απαιτηθεί.

Η τοποθέτηση προσωρινής σήμανσης θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του διοργανωτή και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα των διοργανωτών και τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

Ανεύρεση ναρκωτικών στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων

 


Εντοπίστηκαν μέσα σε αποχετευτικό φρεάτιο λυμάτων συνολικά 168 συσκευασίες με 80 γραμμάρια κοκαΐνης

Ναρκωτικές ουσίες στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χθες (4-7-2024) το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ύστερα από έκτακτο έλεγχο που διενήργησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντόπισαν 100 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 48,1 γραμμαρίων, μέσα σε αποχετευτικό φρεάτιο λυμάτων, που βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο λουτρών κελιού.

Ακολούθως, στο σημείο κλήθηκαν κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, όπου παρουσία Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε περαιτέρω έλεγχος, κατά τον οποίο βρέθηκαν στο ίδιο φρεάτιο και σε βαθύτερο σημείο, ακόμη 68 συσκευασίες με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 31,89 γραμμαρίων.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU

 


Η Κοινή Δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δίκτυα Εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο (JANE - EU Joint Action in Networks of Expertise on Cancer) βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο των εργασιών της και στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται η Πράσινη Βίβλος που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024. Η Βίβλος θα περιγράφει διεξοδικά το πλαίσιο των δικτύων  που πρόκειται να αναπτυχθούν, ενώ θα αναλύει τα κύρια ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση της δικτύωσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών, τη βιωσιμότητα της δικτύωσης, την αλληλεπίδραση της υγειονομικής περίθαλψης με την έρευνα, τη λειτουργική διασύνδεση της πληροφορικής με την τεχνητή νοημοσύνη και την εμπλοκή ασθενών.

Πρόσφατα, τα επιτεύγματα του  προγράμματος JANE παρουσιάστηκαν σε μια ημερίδα του Health and Digital Executive Agency (HaDEA) στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 2024, όπου δόθηκε έμφαση στις συνέργειες μεταξύ των  Cluster 1 (Health) του Horizon Europe, EU4Health, Cancer Mission και αντίστοιχων προγραμμάτων, που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον στις 3 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των ελληνικών φορέων που συμμετέχουν στο JANE με σκοπό τον συντονισμό των εργασιών σε εθνικό επίπεδο και την εναρμόνισή τους με τους στόχους του προγράμματος.

Με βάση την εμπειρία και τα επιτεύγματα του προγράμματος JANE μέχρι στιγμής, εγκρίθηκε η συνέχεια της πρότασης (JANE-2) που θα ενσωματώσει και εδραιώσει περαιτέρω όλες τις τρέχουσες  δραστηριότητες του JANE. Η πρόταση, που συντονίζεται επίσης από το Fondazione IRCCS, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024, θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και θα περιλαμβάνει μια διευρυμένη κοινοπραξία 121 εταίρων από 30 χώρες σε όλη την Ευρώπη.  

Με μεγάλη επιτυχία το 7ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» που διοργάνωσε ο Χ.Ο.Ι.

 


Σταυροδρόμι πολιτισμών αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά η πόλη των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια του 7ου Φολκλορικού Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων.

Για τέσσερις ημέρες, από τις 28 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου, κορυφαία χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες γωνιές του κόσμου και την Ελλάδα πρόσφεραν μοναδικό θέαμα γεμάτο μουσική, χορό και παραδοσιακές ενδυμασίες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό της παράστασης.

Το Φολκλορικού Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου» που διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία ο Χ.Ο.Ι. έχει καταστεί πλέον θεσμός, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών ενώ εξίσου αυξημένη είναι η διάθεση των ξένων συγκροτημάτων να αποτελέσουν μέρος αυτής της κορυφαίας πολιτιστικής διοργάνωσης.



Το εντυπωσιακό θέαμα που παρουσίασαν τα 11 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους που «ταξίδεψαν» μέσα από τους χορούς, τις μελωδίες και τις ιδιαίτερες ενδυμασίες των χορευτών στην πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών που εκπροσωπήθηκαν επάξια από τους συλλόγους.

Στο 7ο Φολκλορικό Φεστιβάλ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τη Σλοβακία, την Χιλή, την Χαβάη, την Κολομβία, τη Σερβία καθώς και η Ανώτερη Επαγγελματική κι Ερασιτεχνική Σχολή Χορού «Αριστέα Λίτου, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Η Λούτσα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελονάδων Κέρκυρας, η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά ενώ δε θα μπορούσε να λείπει ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων που χόρεψε χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας και τη Μικρά Ασία.

Ο Χ.Ο.Ι. ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους χορευτές και τους μουσικούς για το μοναδικό θέαμα, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, την Τροχαία Ιωαννίνων, τους «Σαμαρείτες» του Ερυθρού Σταυρού και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί με επιτυχία το Φεστιβάλ. Παράλληλα ευχαριστεί το κοινό που τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση, στηρίζοντας τον όραμα του Χ.Ο.Ι. να αποτελούν τα Γιάννενα σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του παγκόσμιου κινήματος που αφορά την παράδοση, τη μουσική και τον χορό και ανανεώνει το ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι για ένα ακόμη συναρπαστικό μουσικό ταξίδι!

Τέλος, ο Χ.Ο.Ι. ευχαριστεί πολύ όλους τους χορηγούς για την πολύτιμη στήριξή τους και συγκεκριμένα:

Μέγας Χορηγός: Ζαχαροπλαστεία Καλατζόγλου Χρυσός Χορηγός: IFS Ipirotiki Facility Services S.A.

Ασημένιοι Χορηγοί: Οικία Μεσιτικές Υπηρεσίες, Τράπεζα Ηπείρου, Γιάννης Καπέρδας – Overfuels, Αραμπατζής ΙΚΕ – Protergia

Χάλκινοι Χορηγοί: Χρήστος Τσαπραλης – Ψυκτικές/Κλιματιστικές Εγκαταστάσεις, Ορθοπεδικά Ηπείρου, Αφοί Δάμου ΟΕ – D-constructions, Allifance – Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Χορηγοί: Σπιτολιχουδιές, Τεχνικό Γραφείο Αφροδίτη Γούδα – Απόστολος Πάιλας, Παραδοσιακό Τυροκομείο Μπούμπα (κορίτσια Δημ. Μπούμπα), Cava 800, Νερά «Κωστηλάτα» - Χρήστος Γκούρας, Κρέατα Σιούτας, Επιγραφές 5-5-5, Κασσάρος – Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες, Nicopolis Club, Παιχνίδια Αφοί Λαμπρίδη, Café Bar Μοντάζ, Άνθη - Φυτά Αφοί Νούσια.

Χορηγός Επικοινωνίας: Epirus TV1

Εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις διάρρηξης αυτοκινήτων σε παραλίες της Πρέβεζας

 


Αφαιρέθηκαν συνολικά 6.250 ευρώ σε μετρητά και τιμαλφή αξίας 700 ευρώ

Εμπλέκονται στις υποθέσεις τα ίδια 3 άτομα, που είχαν ταυτοποιηθεί για παρόμοιες πράξεις την ίδια ημέρα σε παραλίες της Θεσπρωτίας

Από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις διάρρηξης οχημάτων, που έλαβαν χώρα το απόγευμα της 22/06/2024.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί και αλλοδαπός, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν συνολικά από τρία αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε 2 διαφορετικές παραλίες της Πρέβεζας, 6.250 ευρώ σε μετρητά και τιμαλφή αξίας 700 ευρώ.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα, τα οποία νωρίτερα την ίδια ημέρα, όπως είχε προκύψει από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, είχαν διαρρήξει άλλα τρία αυτοκίνητα σε ισάριθμες παραλίες της Θεσπρωτίας, με την αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνά σε εκείνες τις περιπτώσεις τις 5.000 ευρώ. (σχετικό το από 3-7-2024 Δελτίο Τύπου).

Η έρευνα για τυχόν εμπλοκή των κατηγορουμένων και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις συνεχίζεται.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, την Τρίτη 16 Ιουλίου, ώρα 14:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε στις δέκα έξι (16) του μηνός Ιουλίου έτους 2024,  ημέρα  Τρίτη  και ώρα 14.00,  στην ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 168Α  του ν. 3852/2010, όπως προστέθηκε  με  το άρθρο 17 του ν. 5056/2023  και την αριθμ. 1242 /υπ΄αριθμ. πρωτ. 95808/8-11-2023 ΑΔΑ: 63Φ546ΜΤΛ6-86Ρ εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.),  που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Διοικητήριο, Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα).

Σας γνωρίζουμε ότι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, εφόσον κατατεθούν εγγράφως στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων ορίζεται η Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024  και ώρα  12.00.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλόβρυσου: Θερινό σινεμά 2024, το Σάββατο 13 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.

 


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρύσου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Feelgood Entertainment, διοργανώνουν δωρεάν θερινές προβολές ταινιών την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2024, κάθε Σάββατο (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) στο Δημοτικό Σχολείο Κεφαλοβρύσου και ώρα 21:00, με έναρξη στις 13/07/2024.

Ο Σύλλογος επιχειρώντας να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά ερεθίσματα του τόπου μας και ταυτόχρονα να καθιερώσει ένα αλλοτινό ραντεβού για ντόπιους και επισκέπτες, φέρνει το θεσμό του θερινού σινεμά στο Κεφαλόβρυσο και μαζί όλα τα συναισθήματα που διέπουν μια προβολή ταινίας κάτω από τα αστέρια μιας καλοκαιρινής βραδιάς.

Αγωνιούμε να διατηρήσουμε συνήθειες του παρελθόντος με ανθρώπους να δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα, να συνομιλούν και να ανταλλάζουν απόψεις, όπως συνέβαινε στα στενά και τις γειτονιές του παρελθόντος ανά το κόσμο, απέναντι σε κοινωνικές συνθήκες που επιβάλλουν την απομόνωση και την αποξένωση.

📌Είσοδος Ελεύθερη

Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης: Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2024»

 


Πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου  Βήσσανης για το Καλοκαίρι

1)   Κυριακή 4 Αυγούστου

Αντάμωμα Νεολαίας στη Βήσσανη. Η εκδήλωση θα γίνει στο Παρθεναγωγείο και στον χώρο του Μπάσκετ (απέναντι), με την δημοτική ορχήστρα του δικού μας Σωτήρη Δέσση.

Ο σύλλογος θα προσφέρει ποτά και σουβλάκια σε τιμή κόστους.

2)   Κυριακή 11 Αυγούστου:

Παρουσίαση Βιβλίου του Πωγωνίσιου συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου, ώρα 10:00 πμ στο Παρθεναγωγείο, με τίτλο: ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ.

3)   Δευτέρα 12 Αυγούστου  

Μουσική βραδιά με τίτλο: Καλωσορίσατε κι απόψε στα τραγούδια μας, με την χωριανή μας Άννη Ονουφρίου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου.

Συνδιοργάνωση  με την Αδελφότητα.

4)   Τρίτη 13 Αυγούστου

Σεμινάριο Βασικής υποστήριξης της Ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, θα γίνει στο Παρθεναγωγείο, ώρα 12η π.μ, διάρκεια 4 ώρες και θα δοθεί πιστοποίηση.

5)   14η  και 15η Αυγούστου

Πανηγύρι του χωριού μας, με την δημοτική ορχήστρα του δικού μας Σωτήρη Δέσση και θα παρουσιάσουμε την πρώτη βραδιά το χορευτικό μας ντυμένο με την παραδοσιακή Βλάχικη φορεσιά και την δεύτερη μέρα το χορευτικό μας ντυμένο με την παραδοσιακή Πωγωνήσια φορεσιά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 5 Ιουλίου

 


Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14;00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Τους χειρωνάκτες εργαζόμενους χτυπά η ωλένια νευρίτιδα

 

Ο κος Ιωάννης Ιγνατιάδης

Τους εργαζόμενους που ασκούν χειρωνακτική εργασία στον αγροτικό τομέα, στα εργοστάσια, στα εργοτάξια αλλά και σε γραφεία (κυρίως πληκτρολόγηση) απειλεί το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας!

Την επισήμανση αυτή έκαναν κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο 20ο Διεθνές Συνέδριο της Ρουμάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κλούζ της  Ρουμανίας (14-18 Μαΐου).

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιστημονικά στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια έχουμε - σε παγκόσμιο επίπεδο - ραγδαία αύξηση καθώς σε εκατομμύρια ανέρχονται οι εργαζόμενοι που πλήττονται σε ετήσια βάση από το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους εργαζόμενους που κάνουν χειρωνακτική εργασία, γιατί το σύνδρομο –που πλήττει κυρίως άτομα (άνδρες και γυναίκες) παραγωγικής ηλικίας (30 με 60 χρόνων) - προκαλεί παράλυση των χεριών» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός - Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού, ο οποίος συμμετείχε με πολλαπλές παρουσιάσεις στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τον κύριο Ιγνατιάδη όσοι ασκούν χειρωνακτική εργασία θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται στο γιατρό τους με την εμφάνιση των δύο πρώτων συμπτωμάτων του συνδρόμου που είναι πόνος στον αγκώνα ή μούδιασμα κυρίως στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο.

Η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να αποτρέψει τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί και έχουν ως κατάληξη την παράλυση της παλάμης.

Το σύνδρομο εκτός από το σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί στους εργαζόμενους  έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία καθώς οι πάσχοντες είναι μειωμένης απόδοσης.