Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Ένας 71χρονος νεκρός σε μετωπική σύγκρουση οχημάτων, στο 5ο χλμ της Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας



Σήμερα (22-07-2020) και ώρα 15:00, στο 6ο  χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 71χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 71χρονου οδηγού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί  το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Υπουργείο Υγείας: Τρεις θάνατοι σήμερα, 32 νέα κρούσματα


Τα 9 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τρεις θάνατοι  σήμερα, 32 νέα κρούσματα.
«Σήμερα ανακοινώνουμε 32 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.077, εκ των οποίων το 54,5% άνδρες αφορά άνδρες.
1.128 (27,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2066 (50,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών.
2 (20,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 200 θανάτους συνολικά στη χώρα. 65 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Συνέντευξη τύπου του επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι


Ο επικεφαλής  των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Δήμος Πωγωνίου: Δήλωση ακινήτων σύμφωνα με τον Ν.4647/2019 έως την 31η Αυγούστου 2020, χωρίς την επιβολή προστίμων


Σας ενημερώνουμε ότι  σύμφωνα με α) το  άρθρο 51 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/16-12-2019 τεύχος Α’), β) το άρθρο 21 παρ. 2 του ν.4674/2020 και το άρθρο 375 παρ. 2 του ν. 4700/2020.
Έχετε την δυνατότητα να δηλώσετε για πρώτη φορά  ή να διορθώσετε  εκκρεμότητες  με τα τετραγωνικά μέτρα όλων των ακινήτων,  οικόπεδα και κτίρια, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, για τον υπολογισμό φόρων τελών και εισφορών  έως την 31η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2020  χωρίς την επιβολή προστίμων. 
Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 01/01/2020
Οι διορθώσεις – δηλώσεις  μπορούν  ηλεκτρονικά  μέσω των site  του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης https://mindigital.gr  του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.  ή στα κατά τόπους Δημαρχιακά Καταστήματα με κατάθεση δήλωσης και των απαραιτήτων δικαιολογητικών.
Έντυπα αιτήσεων  έχουν διατεθεί και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων.
Συνημμένα δικαιολογητικά:
Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ
Το Ε9 όπως έχει τροποποιηθεί μετά από τις τακτοποιήσεις
 Φωτοτυπία ταυτότητας
Σε περίπτωση που ένα ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση  και βεβαίωση ΔΕΗ ή άλλου παρόχου για την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης.                           Για  περισσότερες  πληροφορίες, οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν  να  απευθύνονται  στα  κατά  τόπους   ΚΕΠ  ή στην Οικονομική  Υπηρεσία  του Δήμου ΠΩΓΩΝΙΟΥ στο τηλ. 26533 60148.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη ατόμου, που εμπλέκεται στην υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων


Σε συνέχεια του από  07-01-2019 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε την ταυτοποίηση στοιχείων αλλοδαπού σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού που είχε γίνει την 08-10-2014 στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων, συμπληρωματικά αναφέρεται ότι:
Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου και κατόπιν αξιοποίησης ευρημάτων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και έτερου αλλοδαπού που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε συμπληρωματική δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως.

Δολιανά Πωγωνίου Ιωαννίνων


Δολιανά Πωγωνίου Ιωαννίνων
Νομός Ιωαννίνων
Υψόμετρο: 550
Πληθυσμός: 501 [1] (2011)
Τα Δολιανά είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, 2 χλμ από τον οδικό άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς (σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα χωριά του Δήμου Πωγωνίου περιτριγυρισμένο από δάση βελανιδιάς. Είναι χτισμένο πάνω σε πέντε λόφους από τους οποίους είναι ορατή ολόκληρη η κοιλάδα του Ποταμού Καλαμά, θεωρείται δε το πνευματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Το όνομα του χωριού αναφέρεται με τη σημασία «τόπος χαμηλός» και ετυμολογείται από τη σλάβικη λέξη Doljane «ο κάτοικος της κοιλάδας».
Ιστορία
Ο πρώτος πυρήνας εγκαταστάθηκε εδώ πριν το 1480 μ.Χ. Τα Δολιανά ανήκαν στα προνομιούχα χωριά του Ζαγορίου, αναπτύχθηκαν γρήγορα και απέκτησαν την φήμη του πλούσιου χωριού. Ο Αλή πασάς το 1792 το απέσπασε από το Ζαγόρι και το έκανε τσιφλίκι του, υποχρεώνοντας έτσι τους κατοίκους του να γίνουν από ιδιοκτήτες, γεωργοί στην δούλεψη των Τούρκων. Αυτό το γεγονός δεν αποθάρρυνε τους Δολιανίτες να αναπτύξουν αξιοζήλευτες πρωτοβουλίες. Τότε ιδρύονται τα πρώτα σχολεία, πολλοί ξενιτεύονται για σπουδές στην Ιταλία ή για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στην Μολδοβλαχία. Ως κοινότητα αναγνωρίστηκε το 1919 με Βασιλικό Διάταγμα.
Αξιοθέατα
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα από τα πιο παλιά μνημεία βυζαντινής εποχής. Είναι ο Άγιος Δημήτριος παλιό Μετόχι, που χτίστηκε σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή το 1127 μ.Χ. Ανάμεσα στα σχολεία, Δημοτικό και Γυμνάσιο - Λύκειο, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου δασκάλου του Γένους Γεωργίου Γενναδίου. Δίπλα του στέκει ακόμη το "πουρνάρι του πάτερ-Κοσμά" με μαρμάρινη επιγραφή "εδώ μίλησε ο Άγιος Κοσμάς το 1776".
Στην πλατεία υπάρχει η κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε μετά από υπόδειξη του πατρός Κοσμά, στα 1790 και με χρηματική βοήθεια του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η πέτρινη εκκλησία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και την καθολική του εσωτερική αγιογράφησή προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη. Εντός του οικισμού υπάρχουν πολλά διώροφα και τριώροφα καλοδιατηρημένα αρχοντικά που μαρτυρούν μια πλούσια και αποδοτική γεωργία, κτηνοτροφία και αμπελοκαλλιέργεια.
Στη θέση "Λυκοσκούφι" είναι ορατά τα υπέροχο τοπία της Τύμφης.
Το μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου χτίστηκε τον 12ο αιώνα και πήρε το όνομα του από τον πρώτο ηγούμενο της μονής. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και υπήρξε το πρώτο κέντρο αγιογραφίας στην περιοχή, όπου μαθήτευσαν πολλοί Δολιανίτες και όχι μόνο αγιογράφοι.

Εφημερίδα της Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2020)


Εφημερίδα της  Αδελφότητας Καστάνιανης Πωγωνίου (Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος 2020)



Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Παρελθόν οι ποδοσφαιριστές Σπύρος Ντεμίρης και Θοδωρής Καλτσούνης


Η ανακοίνωση της ομάδας:
«Η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την αποχώρηση των ποδοσφαιριστών Σπύρου Ντεμίρη και Θοδωρή Καλτσούνη μετά από επιθυμία τους.
Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά τους στην ομάδα μας και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια σε ότι κάνουν

Πορεία διαμαρτυρίας των μουσικών στα Γιάννενα


Δυναμική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι μουσικοί στους  κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων υπό την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Οι μουσικοί διαμαρτύρονται ότι  λόγω απαγόρευσης των  πανηγυριών στα χωριά και άλλων εκδηλώσεων των  Συλλόγων και των Αδελφοτήτων,  έχουν μένουν χωρίς μεροκάματο.
Την κινητοποίηση των μουσικών στηρίζει το Εργατικό Κέντρο και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Σεισμική δόνηση 3,7 R, 24χλμ Βόρεια-Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας


Σεισμική δόνηση έντασης 3,7 R σημειώθηκε στις 21:34 το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου, με επίκεντρο 24  χλμ χλμ Βόρεια-Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Φούρκα Κόνιτσας: Εκδήλωση «Μνήμης της γυναικάς της Πίνδου, των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940»


Τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, τίμησαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας με τη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης στη Φούρκα Κόνιτσας, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020.
Στο μνημείο των πεσόντων στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα εψάλη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις προτομές του Κ. Δαβάκη και Α. Διάκου και σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης ΜΠ Ταξιαρχίας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κ. Γιάννα Νίκου με κύρια αναφορά στη σημασία της προσφοράς των Γυναικών της Πίνδου. Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση στην πλατεία της Κοινότητας Φούρκας, όπου χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Κόνιτσας. Για πρώτη φορά, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της πορείας των Γυναικών της Πίνδου και του τραυματισμού του Αξιωματικού Κωνσταντίνου Δαβάκη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας  Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μουσελίμης, ο Διοικητής του 583 Τ.Π. Γεώργιος Χαρίτος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κόνιτσας επιπυραγός Σπυρίδων Νάκος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας  κ. Παναγιώτης Νάκος,  οι Αντιπεριφερειάρχες κα Αγνή Νάκου - Δασούλα και κ. Οδυσσέας Πότσης,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Γιούλα Μητροκώστα και κ. Πρόδρομος Γαϊτανίδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Δημήτριος Χήρας και κ. Νικόλαος Τσιαλιαμάνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Κατερίνα Δημάρατου και κ. Νικόλαος Καλτσούνης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Φούρκας, Αγίας Παρασκευής και Σαμαρίνας, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων κ.ά.
Επίσης, αναγνώσθηκαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και των Βουλευτών Ιωαννίνων κ. Σταύρου Καλογιάννη, κ. Γιώργου Αμυρά, της κας Μαρίας Κεφάλα και Μερόπης Τζούφη, που απουσίαζαν λόγω κοινοβουλετικών υποχρεώσεων.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Επτά οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ στην Ήπειρο


Το τριήμερο από 17 έως 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν αλκοτέστ σε (11.489) οδηγούς και βεβαιώθηκαν (442) παραβάσεις
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.
Το τριήμερο από Παρασκευή 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (11.489) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (442) παραβάσεις, ως ακολούθως:
70 στην Αττική,
69 στην Κρήτη,
57 στην Κεντρική Μακεδονία,
46 στην Πελοπόννησο,
37 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
32 στη Στερεά Ελλάδα,
30 στη Θεσσαλονίκη,
26 στο Νότιο Αιγαίο,
19 στη Θεσσαλία,
17 στη Δυτική Ελλάδα,
14 στα Ιόνια Νησιά,
10 στο Βόρειο Αιγαίο,
  8 στη Δυτική Μακεδονία και
  7 στην Ήπειρο.
Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (3,85%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Επιπλέον, από τους (442) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (47) άτομα.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κατανομή των παραβατών ανά φύλο και ηλικία, υπάρχουν στον συνημμένο πίνακα.
Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Τατουάζ: Ποια προβλήματα δημιουργούν οι χρωστικές και οι βελόνες;


Παρά τη δημοτικότητά τους, τα τατουάζ μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία, με τις αλλεργικές αντιδράσεις να φιγουράρουν στις πιο συχνές παρενέργειές τους. Ορισμένες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, ειδικά οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι μπλε, έχουν ενοχοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για ερεθισμό του δέρματος ενώ άλλες, που περιέχουν τοξικές ουσίες έχουν θεωρηθεί καρκινογόνες. 
Μάλιστα, ο χρόνος εκδήλωσης ορισμένων παρενεργειών δεν περιορίζεται σε μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά τη δημιουργία τους, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και χρόνια μετά. 
Τελευταία αποδείχθηκε, για πρώτη φορά, ότι και τα μικροσωματίδια από τη φθορά της βελόνας που περιέχουν τα αλλεργιογόνα νικέλιο και χρώμιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες.
«Τα τατουάζ είναι μια μόνιμη μορφή τέχνης που φιλοτεχνείται πάνω στο ανθρώπινο δέρμα. Δημιουργούνται με χρωστικές ουσίες οι οποίες εισάγονται στο χόριο, μέσω μιας μηχανής που φέρει μία ή περισσότερες βελόνες. 
Αυτές διαπερνούν επανειλημμένα το δέρμα, αφήνοντας πολύ μικρές ποσότητες μελανιού. 
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που κοσμούν το σώμα τους με τατουάζ έχει αυξηθεί σημαντικά. 
Σε ορισμένες χώρες έχει βρεθεί ότι το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο, αφού το 8-24% του πληθυσμού έχει έστω ένα σχέδιο στο σώμα του», μας εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου.