Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Περιφέρεια Ηπείρου: Σε ΧΥΤΥ μετατρέπονται οι ΧΥΤΑ Ηπείρου

Άλλες αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ηπείρου

Ένα πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων για την επέκταση και μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, καθώς και την ανανέωση αδειών και περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου.
Ειδικότερα, από την Επιτροπή εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την πράξη «Επέκταση και μετατροπή των υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Ηπείρου», – μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου – προϋπολογισμού 12.348.205,36 ευρώ. 
Η πράξη αφορά την κατασκευή των επεκτάσεων (β’ φάσεων) των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου, καθώς και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς στραγγισμάτων, για την σύνδεση της ΕΕΣ με το αποχετευτικό δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ). Το έργο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του ΠεΣΔΑ Ηπείρου και προβλέπεται να εξυπηρετήσει το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά, περιλαμβάνει την κατασκευή των απαιτούμενων έργων επέκτασης των ΧΥΤΑ πιο συγκεκριμένα:
Στο ΧΥΤΑ Ελληνικού θα γίνουν εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ εκτάσεως περίπου 18 στρ. και χωρητικότητας 250.000 m3, αναβάθμισης της ΕΕΛ καθώς και λοιπές εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς μήκους περί τα 13.873 m, εσωτερικής διαμέτρου 90 mm και εξωτερικής 110 mm, για την σύνδεση της ΕΕΣ του ΧΥΤΑ με το αποχετευτικό δίκτυο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ).

Οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν την Π.Ε. Ιωαννίνων στο 3ο Τακτικό Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Στα γραφεία των ΑΝΕΛ στα Ιωάννινα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, οι εσωκινηματικές εκλογές ανάδειξης Συνέδρων, που θα εκπροσωπήσουν την Π.Ε. Ιωαννίνων στο 3ο Τακτικό Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11-12 & 13 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα στο ΣΕΦ.
Τα αποτελέσματα με σειρά σταυροδοσίας, έχουν ως εξής:
Μπάρκα Ελπινίκη
Νανάκης Γιώργος
Ράγγος Νίκος
Οικονόμου Χρήστος
Παλάσκας Κων/νος
Παππά Αθηνά

Παππά Γεωργία-Λαμπρινή

Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη στο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ.

Στην οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, εστίασε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα:
ü  Τάχθηκε υπέρ βελτιώσεων του "Καλλικράτη" στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου των περιφερειών, μέσω της εξασφάλισης της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας.  Στο πλαίσιο αυτό επανάλαβε την αναγκαιότητα ενοποίησης και ενσωμάτωσης όλων των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης υπό τη διοίκηση των Περιφερειών. Ως προς τις αλλαγές του πλαισίου για τις εκλογές κλπ τόνισε  χαρακτηριστικά πως "διανύουμε μια δύσκολη εποχή και πρέπει όλο το βάρος να πέσει στην αποτελεσματική και όχι στη θεωρητική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί την ώρα της "μάχης" να ψάχνουμε αλλαγές που δεν θα βοηθήσουν τους πολίτες".
ü  Για τα αγροτικά θέματα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει ως τώρα σε σειρά ζητημάτων (όπως αδειοδοτήσεις, βοσκότοποι, κλπ), ζητώντας να λυθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς το χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και τα κληροτεμάχια στη βάση των αεροφωτογραφιών 1940 και 1960. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Δράσεις ενίσχυσης μελισσοκόμων

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τις δράσεις "Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων" και "Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας".
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να δηλώσουν τις κυψέλες διαχείμανσης το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 στην αρμόδια ΔΑΟΚ ης περιοχής τους.
Επίσης γίνεται γνωστό ότι θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιων κυψελών κατά το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και ην 20η Μαρτίου του επόμενου έτους.
Τέλος στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για την "Οικονομική στήριξη της νομαδικές μελισσοκομίας" του νέου τριετούς προγράμματος 2017-2019, θα ενισχύεται η δαπάνη μετακίνησης των μελισσοσμηνών από τον συνήθη μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαΐου του επόμενου έτους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Νεγράδες Πωγωνίου: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 12:00 μ.μ. έως 13:00 μ.μ.

Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1) Την Τρίτη 25-10-2016 και από ώρα 08:30 π.μ. έως 11:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:
Ολυμπιάδα Μαρμάρων, επιχείρηση ΑΦΩΝ ΛΕΦΑ, Μάρμαρα και πέριξ επιχειρήσεων Τάτση, Κασιούμη, κεραίες STET HELLAS.
 2) Την Τετάρτη 26-10-2016 ως εξής:
Α) Από ώρα 08:30 πμ έως 10:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:
Ασπράγγελοι, Άνω και Κάτω Πεδινά, Μονοδένδρι, Βίτσα, Ελάτη, Δικόρυφο, Καλουτά, Διπόταμο, Ανθρακίτη, Μανασσή, Δίλοφο, Κήποι, Νεγάδες, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά έως Κουκούλι, Καπέσοβο, Βραδέτο, Τσεπέλοβο και Σκαμνέλι.
Β) Από ώρα 10:30 π.μ. έως 11:30 μ.μ. στην παρακάτω περιοχή:
Πετσάλι
 Γ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 13:00 μ.μ. στην παρακάτω περιοχή:
Νεγράδες.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού ο δράστης του εγκλήματος της Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων

Νεκρός βρέθηκε την Κυριακή, στις Φυλακές Κορυδαλλού ο 37χρονος, που κατάγονταν από την Ασφάκα και ο οποίος τον περασμένο Μάιο είχε πυροβολήσει και σκοτώσει μια 37χρονη, μητέρα δύο παιδιών, στην Μεταμόρφωση (Καρυές)  Ιωαννίνων.
Μετά το άγριο έγκλημα τον περασμένο Μάιο ο 37χρονος, αυτοπυροβολήθηκε με την κυνηγετική καραμπίνα επιχειρώντας να βάλει τέλος στη ζωή του.
Μετά την νοσηλείας του στο Νοσοκομείο, απολογήθηκε σε ανακριτή και εισαγγελέα, είχε κριθεί προφυλακιστέος και είχε μεταφερθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Οι πρώτες ενδείξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έβαλε τέλος στη ζωή του.

Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας για τις συνθήκες θανάτου.

Αυτοψία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ, στην καθίζηση στο Καλπάκι

Μετασεισμική δόνηση, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής ώρα 23:10, με ένταση 3,7 R

Πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτοψία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ στην καθίζηση που  σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ κοντά σε παρακαμπτήριο δρόμο προς τα Δολιανά, στην περιοχή  Καλπακίου Πωγωνίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Νικολάου από το ΙΓΜΕ, είναι απολύτως λογικό να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό του Καλπακίου, από την καθίζηση που έχει σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Ευάγγελος Νικολάου, που επισκέφτηκε την περιοχή και εξέτασε το φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται με βραδείς όμως ρυθμούς.  
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, πρόκειται για υπόγεια σπήλαια που καταρρέουν και προκαλούν το φαινόμενο της καθίζησης. 
Πρόσθεσε δε ότι η περιοχή έχει πολλά ρήγματα αλλά και πολλά υπόγεια νερά (σ.σ. σε κοντινό σημείο πηγάζει ο Καλαμάς) που δικαιολογούν τέτοιες καθιζήσεις. 
Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε επίσης ότι οι διαστάσεις του κρατήρα που δημιουργήθηκε, δικαιολογούν την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ δεν απέκλεισε ότι λόγω των βροχοπτώσεων να υπάρξουν και άλλες καθιζήσεις το επόμενο διάστημα. 
***
Μία ακόμη μετασεισμική δόνηση, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής και ώρα 23:10, με ένταση 3,7 R, με επίκεντρο 19 χλμ Δυτικά-Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Κι αυτή η δόνηση προέρχεται από το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και εντάσσεται στη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ολοκληρώνεται το νέο κλειστό γυμναστήριο στην Δ.Κ. Ανατολής Ιωαννίνων

Την Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων της Δ.Κ. Ανατολής,  επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην οποία εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες διαμόρφωσης του αγωνιστικού χώρου.
Η τελευταία εκκρεμότητα που απομένει είναι η εξωτερική σύνδεσή της με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, με το οποίο θα αποτελεί ενιαία αθλητική μονάδα. 
Για το σκοπό αυτό ήδη η Περιφέρεια προχωρά τις διαδικασίες κατασκευής πεζογέφυρας.
Μετά την επίσκεψή του δήλωσε τα εξής:
 "Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, ένα έργο  που  ξεκίνησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά πέρασε πολλές περιπέτειες τόσο με την αρχική επιλογή του χώρου εγκατάστασης, όσο και οικονομικές εξαιτίας της αδυναμίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να ανταποκριθεί σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της, φτάνει επιτέλους στην ολοκλήρωσή του, με πόρους της Περιφέρειας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν αλλαγές σκέψης για τη χρήση του.  Η Περιφέρεια θέλοντας να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε αθλητικές υποδομές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, προχώρησε στην κατασκευή άλλης αίθουσας στη Λιμνοπούλα για την άρση βαρών, την οποία παραδώσαμε και σύντομα θα προχωρήσουμε και σε συμπληρωματικές εργασίες  και το νέο γυμναστήριο θα  τεθεί στη διάθεση των σωματείων που καλλιεργούν αθλοπαιδιές".


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΗΦΗ εξασφάλισε ο Δήμος Πωγωνίου

Τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων εξασφάλισε ο Δήμος Πωγωνίου, με την ένταξη της σχετικής πράξης στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη.
Το έργο για το ΚΗΦΗ Πωγωνίου, προϋπολογισμού 100.813,75€, θα υλοποιηθεί από το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Πωγωνίου, στην Τ.Κ. Κουκλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΗΦΗ Δήμου Πωγωνίου προσφέρει υπηρεσίες για 30 ωφελούμενους.

Η πράξη αφορά στη μισθοδοσία του υφιστάμενου προσωπικού, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και στις δαπάνες λειτουργίας ως 30% επί των άμεσων δαπανών του προσωπικού.

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, έπειτα από τη σύλληψη 44χρονου αλλοδαπού στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, για μεταφορά μεγάλης ποσότητας κάνναβης, συνελήφθησαν άλλοι τρεις υπήκοοι Αλβανίας, που εμπλέκονται στην υπόθεση

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι σε βάρος του ενός συλληφθέντα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών

Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, έπειτα από τη χθεσινή σύλληψη αλλοδαπού στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, για μεταφορά μεγάλης ποσότητας κάνναβης, συνελήφθησαν άλλοι τρεις υπήκοοι Αλβανίας, που εμπλέκονται στην υπόθεση (σχετικό το από 23-10-2016 Δελτίο Τύπου μας).
Υπενθυμίζεται ότι, χθες το πρωί στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, συνελήφθη ένας 44χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από (173) κιλά κάνναβης.
Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ερευνών και διερεύνησης της υπόθεσης διακίνησης κάνναβης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στο Σμέρτο Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, (ηλικίας 40, 38 και 32 ετών), οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν παραδώσει τα ναρκωτικά στον 44χρονο, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις ομοεθνείς τους, οι οποίοι διέφυγαν, εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο και δασώδες της περιοχής.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι:
σε βάρος του 40χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα
σε βάρος του 32χρονου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 19-10-2016

Πινάκας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  19-10-2016 [ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο  12/19-10-2016]
ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση  8ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου  έτους 2016.
ΑΠΟΦΑΣΗ  215 
2. 6η Κατανομή  ΣΑΤΑ  έτους 2016.  ΑΠΟΦΑΣΗ  216
3. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007 «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Αποκατάσταση πρώην Αρρεναγωγείου Βήσσανης.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  217 
4. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007  «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Ολοκλήρωση  Αναψυκτηρίου Ρεπετίστας.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  218
5. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000003  «Συντήρηση – αποχιονισμός – αποκατάσταση εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (π.κ 2010ΕΠ03000011)» για το υποέργο: «Αποκατάσταση βατότητας οδού στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης.» ΑΠΟΦΑΣΗ  219
 6.  Έγκριση διοργάνωσης εκδηλώσεων Εθνικής Επετείου 28-10-1940  [Καλπάκια 2016] – Έγκριση δαπανών – ψήφιση πιστώσεων. ΑΠΟΦΑΣΗ  220
7. Έγκριση σύνταξης έκθεσης  Α΄  -  Β΄  &  Γ΄ τριμήνου 2016, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  221
8. Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  222
9. Επί αιτήσεως Τσιάβου Χριστίνας Τ.Κ. Κτισμάτων , για λύση μισθώματος Δημοτικού Ακινήτου, λόγω θανάτου και διαγραφή μισθωμάτων που έχουν βεβαιωθεί. ΑΠΟΦΑΣΗ  223
10. Έγκριση λύσης συμβάσεων Δημοτικών εκτάσεων για χρήση κινητής τηλεφωνίας και έγκριση νέα δημοπράτησής τους.  ΑΠΟΦΑΣΗ  224
11. Διόρθωση  τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  225
12. Έγκριση της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση «πύργος» στην Τ.Κ. Κάτω Μερόπης».  ΑΠΟΦΑΣΗ  226
13. 1η παράταση προθεσμίας έγκρισης της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση «πύργος» στην Τ.Κ. Κάτω Μερόπης». ΑΠΟΦΑΣΗ  227
14. 1η παράταση προθεσμίας έγκρισης της μελέτης: «Σύνταξη τοπογραφικής αποτύπωσης έκτασης στη θέση Αγ. Γεώργιος στην Τ.Κ. Δολιανών». ΑΠΟΦΑΣΗ  228
15. Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Διευθέτηση ομβρίων Δημοτικού Καταστήματος Παρακαλάμου – Αποκατάσταση ασφάλτου. ΑΠΟΦΑΣΗ  229
16. Έγκριση 1ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Αποκατάσταση περιοχής στη θέση «Συρτό» της Τ.Κ. Παλαιοπύργου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  230 
17. Έγκριση 3ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Αξιοποίηση περιοχής νερόμυλου Ιερομνήμης Δ.Ε. Άνω Καλαμά»  ΑΠΟΦΑΣΗ  231
18. Έγκριση 2ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Δελβινακίου»  ΑΠΟΦΑΣΗ  232
19. Έγκριση 2ου Ανακεφ. πίνακα του έργου: «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Κτισμάτων»  ΑΠΟΦΑΣΗ  233
20. Έγκριση συμμετοχής στη δαπάνη επέκτασης δικτύου ΦΟΠ με ένα στύλο, στις Τ.Κ. Παρακαλάμου & Κεφαλοβρύσου [ έγγραφα ΔΕΔΔΗΕ].  ΑΠΟΦΑΣΗ  234
21. Προέγκριση ίδρυσης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος  στην Τ.Κ.  Παλαιοπύργου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  235
22. Aποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2014ΕΠ53000007  «Aντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ειδικών δράσεων Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2016 (π.κ 2010ΕΠ03000014)» για το υποέργο: «Προμήθεια Υλικών για ανάγκες στη Στρατίνιστα Πωγωνίου.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  236
23. Έγκριση άδειας απουσίας Δημοτικού Συμβούλου.    ΑΠΟΦΑΣΗ  237 
24. Συγκρότηση Επιτροπής ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής.  ΑΠΟΦΑΣΗ  238 
ΘΕΜΑΤΑ  ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 4ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  239  
2. Έγκριση σύμβασης με την Ε.Α.Σ.  Αργολίδας.  ΑΠΟΦΑΣΗ  240
3. Ορισμός Διαχειριστή προγράμματος  ΟΠΣΠΑ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  241. 
4. Παραχώρηση για χρήση παλαιού Δημοτικού Σχολείου [Ξενώνα] Τ.Κ. Σταυροσκιαδίου στο Κέντρο Νέων Ηπείρου με έδρα την Τ.Κ. Βήσσανης
ΑΠΟΦΑΣΗ  242
5. Λειτουργία Κέντρου Προστασίας Παιδιού Πωγωνιανής. ΑΠΟΦΑΣΗ  243 
6. Επιχορήγηση σχολικών επιτροπών του Δήμου για την επισκευή σχολικών μονάδων, για αποκατάσταση ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό – ψήφιση πίστωσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  244. 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Δ.Σ.


ΜΑΤΣΙΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι στο Σμέρτο Θεσπρωτίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 24χρονος υπήκοος Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι στο Σμέρτο Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 24χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε την 8/9-02-2012, από σπίτι στο Σμέρτο Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν διάφορα είδη ρουχισμού.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σαγιάδας.

380 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη

Πάνω από 380 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στην Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, στο Άσθμα, και στον Καρκίνο του Πνεύμονα!
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ  κ Νικόλαος Κουλούρης μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Το κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη».
Ευρώπη το Κόστος
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πάνω από το 50% των θανάτων σχετίζονται με τον καρκίνο του Πνεύμονα και τη ΧΑΠ, ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία (80%) το κάπνισμα.
Ταυτόχρονα κάθε χρόνο 6 εκατ. άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία με ασθένειες που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ενώ 1 στους 5 θανάτους τα προσεχή 15 χρόνια θα έχει ως αιτία αναπνευστικό νόσημα.
«Τα αναπνευστικά νοσήματα επιβαρύνουν σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία σε ότι αφορά στη διάγνωση και στη θεραπεία, ενώ η απώλεια στην παραγωγή από συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας είναι εξίσου σημαντική και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 380 δις ευρώ», τόνισε ο κ. Κουλούρης.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ  ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Χρονία Αναπενυστική Πνευμονοπάθεια
Σε ότι αφορά στη ΧΑΠ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε όλο τον κόσμο ενώ εμφανίζονται 210 εκατ. νέες περιπτώσεις!

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός για κατοχή λαθραίου καπνού

Συνελήφθη, χθες (23-10-2016) το βράδυ, στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, ένας 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 21χρονο, βρέθηκαν στις αποσκευές του και κατασχέθηκαν τέσσερις αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν καπνό, συνολικού βάρους (2.042) γραμμαρίων, χωρίς παραστατικά εισπρακτέων δασμών από Τελωνειακή Αρχή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για την επέτειο του ΟΧΙ, διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Δήμος Πωγωνίου και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Επαρχίας Πωγωνίου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11.00' πρωινή, στο Divani Caravel Hotel, Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα

Μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για την επέτειο του ΟΧΙ, διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Δήμος Πωγωνίου και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Αποδήμων Επαρχίας Πωγωνίου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11.00' πρωινή, στο Divani Caravel Hotel, Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα.

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Γιορτή τσίπουρου, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου

Η ΑΕΔ Πωγωνάτος διοργανώνει Γιορτή τσίπουρου το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 μ.μ. στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Γλέντι και χορό μέχρι το πρωί.


Τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε ανέργους, πρώην επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις δίνει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που αποσκοπεί στην αξιοποίηση της εμπειρίας της συγκεκριμένης ομάδας ατόμων για την αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Το πρόγραμμα «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας -Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» είναι μία από τις τρεις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα - Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να προκηρυχθούν στις αρχές του 2017.
Οι άλλες δύο δράσεις είναι η «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας» που στοχεύει στην ανάπτυξη αλυσίδων αξίας προϊόντων / υπηρεσιών και η «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ» που ενισχύει επενδύσεις για την αύξηση των εξαγωγών.
Οι δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΑΝΕΚ ύστερα από εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας Θεοδώρας Τζάκρη και του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών νέων προγραμμάτων, οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι επιλέξιμες δαπάνες έχουν ως εξής:

Εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων στην μάχη της Γκραμπάλας, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου

Εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων στην ιστορική μάχη της Γκραμπάλας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2016.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
11: 00  Επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας
11:20  Κατάθεση στεφάνων
11:30  Ομιλία για την μάχη της Γκραμπάλας από τον Αντιδήμαρχο Ζαγορίου κ. Σταύρο Τζόκα
12:00  Λήξη τελετής
Για κατάθεση στεφάνων τηλεφωνήστε μέχρι 03/11/2016 στο τηλέφωνο 2653360300.

Η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», τελεί Αρτοκλασία στις 6 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Κυριακή και ώρα 9:30 π.μ. και μετά τη θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας 67


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» θα τελέσει Αρτοκλασία στις 6 Νοεμβρίου (ημέρα Κυριακή) και ώρα 9:30 π.μ., μετά τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας 67, προς τιμή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.
Καλείστε όλοι οι απόδημοι Αμμοτοπίτες και οι φίλοι, να μας τιμήσετε με την παρουσίας σας για τον εορτασμό των Αγίων, των οποίων το όνομα φέρει η Αδελφότητά μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας, το ΔΣ της Αδελφότητας θα κεράσει καφέ τους παραβρισκόμενους στο Mollini, Ιπποκράτους 9-11.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Αλ. Γκαρτζώνης     Ελ. Σιαμέτη

«Η μουσική σχολή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο», του Ηπειρώτη συγγραφέα και μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπακώστα, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων "Μελίνα"

Παρουσιάζεται το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.00', στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων "Μελίνα", Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Κάτω Πετράλωνα-Γκάζι, Αθήνα.
Ο Νίκος Παπακώστας, συνθέτης και συγγραφέας, παρουσιάζει το βιβλίο του "Η μουσική σχολή της Σμύρνης και το ρεμπέτικο" από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Η παρουσίαση θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο "Μελίνα" με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.00', στο Πολιτιστικό Κέντρο Δ. Αθηναίων "Μελίνα", Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Κάτω Πετράλωνα-Γκάζι, Αθήνα.
Ομιλητές θα είναι οι: 1. Γιάννης Δάλλας, ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δοκιμιογράφος και μεταφραστής των αρχαίων λυρικών και της Βίβλου 2. Βλάσσης Αγτζίδης διδάκτωρ της σύγχρονης ιστορίας και 3. Γιώργος Μπλάνας ποιητής.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Γαβρίλης ενώ ρεμπέτικα θα ερνηνεύσουν οι Δημήτρης Μαυρόπουλος, Γιάννης Μπάλλας και Μαρία Δοξαστάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και το κρασί.... εξαιρετικό!!!
https://www.facebook.com/events/1144461638956343/