Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αυτοψία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ, στην καθίζηση στο Καλπάκι

Μετασεισμική δόνηση, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής ώρα 23:10, με ένταση 3,7 R

Πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτοψία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ στην καθίζηση που  σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ κοντά σε παρακαμπτήριο δρόμο προς τα Δολιανά, στην περιοχή  Καλπακίου Πωγωνίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Νικολάου από το ΙΓΜΕ, είναι απολύτως λογικό να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τον οικισμό του Καλπακίου, από την καθίζηση που έχει σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Ευάγγελος Νικολάου, που επισκέφτηκε την περιοχή και εξέτασε το φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται με βραδείς όμως ρυθμούς.  
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, πρόκειται για υπόγεια σπήλαια που καταρρέουν και προκαλούν το φαινόμενο της καθίζησης. 
Πρόσθεσε δε ότι η περιοχή έχει πολλά ρήγματα αλλά και πολλά υπόγεια νερά (σ.σ. σε κοντινό σημείο πηγάζει ο Καλαμάς) που δικαιολογούν τέτοιες καθιζήσεις. 
Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε επίσης ότι οι διαστάσεις του κρατήρα που δημιουργήθηκε, δικαιολογούν την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ δεν απέκλεισε ότι λόγω των βροχοπτώσεων να υπάρξουν και άλλες καθιζήσεις το επόμενο διάστημα. 
***
Μία ακόμη μετασεισμική δόνηση, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής και ώρα 23:10, με ένταση 3,7 R, με επίκεντρο 19 χλμ Δυτικά-Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Κι αυτή η δόνηση προέρχεται από το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και εντάσσεται στη φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία.