Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ενημέρωση του νέου Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της Ηπείρου


Τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή, συζήτησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε συνάντηση που πραγματοποίησαν παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου Ψαθά, μετά την ευρεία σύσκεψη που είχε προηγηθεί στην Π.Ε. Άρτας για τις ζημιές από τις πλημμύρες.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό- και πέραν των όσων αφορούν τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών- για πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την προώθηση λύσεων για τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για τον προγραμματισμό της νέας προγραμματικής περιόδου. 

Υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει ένα εκτεταμένο έργο καθαρισμού τάφρων, ποταμών και ρεμάτων, χωρίς το οποίο τα πλημμυρικά φαινόμενα θα είχαν ακόμη δυσμενέστερα αποτελέσματα και αναφέρθηκε στα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Η Ένωση Ιωαννίνων ζητά άτοκη χρηματοδότηση στους γεωργο-κτηνοπτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην διατροφή των ζώων τους και στην επισκευή των σταυλικών εγκαταστάσεων

Η Ένωση Ιωαννίνων ζητά άτοκη χρηματοδότηση στους γεωργο-κτηνοπτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην διατροφή των ζώων τους και στην επισκευή των σταυλικών εγκαταστάσεων που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.       
Η επιστολή

Κύριε  Υπουργέ,
όπως  σας  είναι  γνωστό  ο  Νομός  μας  πλήττεται  από  πρωτοφανή  κακοκαιρία  η  οποία  έχει  σαν  συνέπεια  να  προκληθούν  ανυπολόγιστες  ζημιές  στους  γεωργοκτηνοπτηνοτρόφους  μας.
    Σταυλικές  εγκαταστάσεις, γεωργικά  εφόδια  αλλά  και  καλλιέργειες  έχουν  καταστραφεί  πλήρως.
Δεδομένης  λοιπόν  της  μακροχρόνιας  οικονομικής  κρίσης  η  οποία  μαστίζει  την  χώρα  μας  καθιστά  αδύνατη  την  αποκατάστασή  τους. Έτσι  οι  Γεωργοκτηνοπτηνοτρόφοι  οδηγούνται  με  μαθηματική  ακρίβεια  στον  αφανισμό.
Γι’  αυτό  λοιπόν  σας  καλούμε  όπως:
1. Να  ξεκινήσει  άμεσα  η  καταγραφή  των  ζημιών  οι  οποίες  προκλήθηκαν  σε  ζωικό  κεφάλαιο, σταυλικές  εγκαταστάσεις, εφόδια  καθώς  και  καλλιέργειες  (μηδική - σιτηρά).

ΕΛΓΑ: Θέμα ημερών η πλήρης καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η καταγραφή των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως δήλωσε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, τονίζοντας ότι άμεση θα είναι και η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
 «Μέχρι στιγμής, στην περιοχή της Άρτας όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν καταμετρηθεί 600 απώλειες ζώων. Πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθώς τα κλιμάκια του Οργανισμού θα έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν μονάδες στις οποίες τώρα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης» είπε.
Σε ό,τι αφορά στη φυτική παραγωγή, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τον παγετό που είχε προηγουμένως πλήξει τις περιοχές και στη συνέχεια, να προσμετρηθούν και οι ζημιές από τις πλημμύρες.

Ιόνια Οδός: Τέσσερις οι σταθμοί διοδίων από Αντίρριο έως Ιωάννινα

Συνεχίζονται τα έργα μετά τη θεομηνία των προηγούμενων ημερών και με την ελπίδα να μην έχουν υπάρξει ζημιές στα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου.
Μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην Άρτα αλλά και την Ήπειρο, η ηρεμία επανέρχεται σταδιακά και στα εργοτάξια.
Η πρόοδος του έργου που έχει ξεπεράσει το 50% θα γίνει εμφανής περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν θα έχουμε τον καιρό μας σύμμαχο, είπε στο ypodomes.com πηγή από την κατασκευαστική εταιρεία.
Να θυμίσουμε πως το επίσημο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έχει ως στόχο την λειτουργία του άξονα σε περίπου 10 μήνες ενώ σε 18 μήνες (τον Αύγουστο του 2016) έχει τεθεί στόχος για τη λειτουργία της σήραγγας Κλόκοβας μήκους 2,9χλμ.

Iερά Aγρυπνία εις τιμὴν του εν Αγίοις Πατρὸς ημών Παϊσίου του Αγιορείτου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση για την 4η/06-02-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 06-02-2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 29-01-2015 συνεδριάσεως.
 1. Κατάρτιση του σχεδίου της 2ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 2. Κατάρτιση και έγκριση των όρων διακήρυξης της δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση οδικού δικτύου αναδασμού Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
 3. Έγκριση Δ' τροποποίησης της κατανομής πίστωσης για την Ανακαίνιση και συντήρηση Β' Διοικητηρίου και λοιπών κτιρίων Περιφέρειας Ηπείρου, σε βάρος των πιστώσεων του έργου της ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου με Κ.Α. 2006ΕΠ03000006.
 4. Έγκριση Γ' τροποποίησης της κατανομής πίστωσης για τη συντήρηση – επισκευή κτιρίου στέγασης Υπηρεσιών Περιφέρειας Ηπείρου, του έργου της ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου με Κ.Α. 2005ΕΠ03000013.

Πρόσκληση κοπής πίτας 2015 Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.-Ν.Τ. Ιωαννίνων, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00

Συλλήψεις ατόμων για διάφορα αδικήματα

Από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, συνελήφθησαν στην Πρέβεζα, στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας και στα Ιωάννινα, επτά άτομα για διάφορα αδικήματα.
Αναλυτικότερα:
Από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, συνελήφθη χθες (04-02-2015) το απόγευμα στην Πρέβεζα, ένας 25χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 25χρονος βραδινές ώρες της 02/03-02-2015 αφαίρεσε από περίπτερο στην πόλη της Πρέβεζας χρηματικό ποσό σε κέρματα και πακέτα με τσιγάρα.
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, συνελήφθη προχθές (03-02-2015) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, ένας 40χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κάνναβης και (9) ναρκωτικά χάπια, για τα οποία στερούνταν ιατρικής συνταγής.
Από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών Θεσπρωτίας, συνελήφθη προχθές (03-02-2015) το βράδυ στη Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης, ποινής φυλάκισης τριών (3) μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί αλλοδαπών».
Από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, συνελήφθη χθες (04-02-2015) αργά το βράδυ στο Καλπάκι Ιωαννίνων, ένας 42χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του, προς το εσωτερικό της χώρας, έναν 28χρονο ομοεθνή του, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθησαν χθες (04-02-2015) το πρωί στα Ιωάννινα, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, 41 και 28 ετών, διότι αφαίρεσαν από σούπερ μάρκετ στην πόλη των Ιωαννίνων διάφορα προϊόντα. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε οι δύο αλλοδαποί στερούνταν κάθε νόμιμου τίτλου παραμονής στη χώρα μας, ενώ ο 41χρονος ήταν καταχωρημένος και στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών λόγω διοικητικής απέλασης και παραβίασης των όρων διαμονής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους κατά τόπους αρμόδιους κ. Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών.

Ανακοίνωση του Δ.Σ της Π.Σ.Ε. για τις καταστροφές στην 'Ηπειρο


Αριθ. πρωτ. 2596
Αθήνα 04-02-2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μεγάλη καταστροφή χτύπησε τον τόπο μας! Με τις βροχές των τελευταίων ημερών τα ποτάμια στην Ήπειρο ξεχείλισαν και πλημμύρισαν κάμποι, δρόμοι αποκόπηκαν, οι συγκοινωνίες διαλύθηκαν. Μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στα Τζουμέρκα και στον κάμπο της Άρτας. Ο Άραχθος ξεχείλισε, το Ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων κατέρρευσε, χωριά στον κάμπο της Άρτας πλημμύρισαν και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους, το παλιό και χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Άρτας κινδύνευσε!
Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα συντελέστηκε! Τα πολιτιστικά μνημεία μας, όσα οι προπάτορες μας έχτισαν με ιδρώτες και αίματα, αφήνονται έρμαια της τύχης τους και των καιρικών φαινομένων χωρίς συντήρηση. Η φύση βιάζεται. Το περιβάλλον εκτιμάται μόνο ως εμπόρευμα. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμπορευματικοποίησης, στους καιρούς της απόλυτης ιδιωτικοποίησης κάθε τι του κοινού. Οι πολιτικές, οι αντιλήψεις που αφανίζουν τις λαϊκές οικογένειες με τους φόρους, τα χαράτσια, τα διόδια, που ξεπουλάνε όλα όσα έχουμε δημιουργήσει με δουλειά και κόπους αιώνων, που στέλνουν ό, τι παραγωγικό έχουμε ξανά στην ξενιτειά, που αναγκάζουν τη νέα γενιά να δουλεύει ανασφάλιστη για ένα κομμάτι ψωμί, που κόβουν τις συντάξεις, που στερούν τα φάρμακα από τους ανήμπορους, αυτές οι πολιτικές, αυτές οι αντιλήψεις (και όσοι τις υπηρετούν χρόνια τώρα) είναι εκείνες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Από 25 έως 28 Φεβρουαρίου τα οικογενειακά επιδόματα 2014

Από 25 έως 28 Φεβρουαρίου θα δοθεί το επίδομα τέκνων και τα πολυτεκνικά επιδόματα του 2014 από τον ΟΓΑ σε όσους δικαιούχους δεν τα έχουν πάρει ή εκκρεμούν δόσεις για να λάβουν ενώ τέλος Μαρτίου θα δοθεί το επίδομα τέκνων για το 2015
Ειδικότερα σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ, έγινε γνωστό ότι το επίδομα τέκνων 2015 και τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα θα ξεκινήσουν από τέλος Μαρτίου να χορηγούνται στους δικαιούχους.
Η πρώτη δόση θα δοθεί χωρίς αίτηση Α21 όπως και πέρσι ,αφού θα δοθεί προκαταβολικά σε όσους πήραν το επίδομα τέκνων το 2014.
 Επίσης ο κ. Βεργίνης έκανε γνωστό ότι από 25 έως 28 Φεβρουαρίου θα δοθεί το επίδομα τέκνων και τα πολυτεκνικά επιδόματα του 2014 σε όσους δεν τα έχουν λάβει ακόμη η εκκρεμούν ακόμη δόσεις που δεν έχουν πάρει.

Τέλος στον ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο φόρος της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ)

 Ειδικός φόρος για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ

  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, επανεξέταση φοροαπαλλαγών και φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας (ΦΜΠ) άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας, βάσει του περιουσιολογίου.
Όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.