Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αφιερωμένη στους φουρναραίους η ''Πίτα του Ηπειρώτη 2016'', την Κυριακή το πρωί, 6 Μαρτίου 2016, στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο του Παλαιού Φαλήρου



Αριθ. Πρωτ.: 2858      Αθήνα  24-02-2016  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αφιερωμένη στους Ηπειρώτες φουρναραίους
η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2016¨
στο πλαίσιο του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος φορέας των αποδήμων Ηπειρωτών, προετοιμάζει εντατικά το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» που θα διοργανωθεί το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου στο στάδιο Ταε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο.
Στον διήμερο κύκλο εκδηλώσεων του Πανοράματος εξέχουσα θέση έχει η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 10 πμ. Η εκδήλωση που χρόνια τώρα αποτελεί το κορυφαίο Ηπειρώτικο αντάμωμα κάθε χρόνο στην Αθήνα. Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί μια μουσικοχορευτική πανδαισία, ένα πανόραμα της Ηπειρώτικης μουσικοχορευτικής παράδοσης, όπου τα Ηπειρώτικα σωματεία παρουσιάζουν τους πιο όμορφους ανθούς της συλλογικής τους δουλειάς, τους χορευτικούς ομίλους τους και τα νιάτα από όλη την  αποδημία.
Σε αυτή την τόσο ξεχωριστή στιγμή, φέτος που η Π.Σ.Ε. αναβαθμίζει τη δράση της με τη διοργάνωση ενός τόσο πρωτότυπου και φιλόδοξου διήμερου, το Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να αφιερώσει την «Πίτα του Ηπειρώτη» σε ένα από τα σημαντικότερα επαγγέλματα της Ηπειρώτικης αποδημίας διαχρονικά, στους φουρναραίους – αρτοποιούς και αρτεργάτες. Οι Ηπειρώτικοι φούρνοι ήταν και είναι νησίδες Ηπείρου στην ξενιτιά, μικρές κυψέλες των ξενιτεμένων μας, σημεία αναφοράς στους χάρτες των μεγαλουπόλεων για κάθε Ηπειρώτη. Την ίδια στιγμή, οι Ηπειρώτες φουρναραίοι, καρπίζοντας με το μόχθο τους ένα τόσο πρωταρχικό αγαθό, ζυμώνοντας το ψωμί για τον λαό μας, αποτελούν μερικούς από τους ομορφότερους πρεσβευτές της Ηπειρώτικης παράδοσης και ευποιίας. Τιμώντας φέτος τους φουρναραίους, τιμάμε πατεράδες και θείους, συγχωριανούς, αρτοποιούς και αρτεργάτες που αποτύπωσαν την Ήπειρο σε κάθε γωνιά της πόλης, με φούρνους που αποτέλεσαν διαχρονικά εφαλτήρια της Ηπειρώτικης Αποδημίας.
Το Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. προσκάλεσε την Συντεχνία Αρτοποιών Αθήνας, προαστίων και περιχώρων για να βραβεύσει, στο όνομά της, όλους τους Ηπειρώτες φουρναραίους, στην «Πίτα του Ηπειρώ»η». Για το λόγο αυτό έγινε προπαρασκευαστική συνάντηση στην έδρα της Π.Σ.Ε., στο πλαίσιο της σύγκλησης του Προεδρείου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Συντεχνίας των Αρτοποιών, συμπατριώτη κ. Μάνου – καταγόμενου από την Αετόπετρα Δωδώνης. Οι φουρναραίοι θα είναι παρόντες όχι μόνο τη στιγμή της βράβευσης αλλά και με περίπτερο που τους παραχώρησε η Π.Σ.Ε. στην έκθεση που θα λειτουργήσει όλο το διήμερο. Θα είναι πρωτοστάτες, επίσης, στην προβολή του «Πανηπειρωτικού Πανοράματος»!
Η Συντεχνία Αρτοποιών ανέλαβε να κοσμήσει η αφίσα της εκδήλωσης κάθε φούρνο στην Αττική, προσφορά ιδιαίτερα σημαντική σε ένα τόσο
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη σε ένα από τα κορυφαία επαγγέλματα των ηπειρωτών στην ξενιτιά, στους φουρναραίους μας. Ας τους τιμήσουμε όλοι μας, όπως τους πρέπει με την καθολική συμμετοχή στην φετινή «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 10 πμ, στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντό, στο Παλαιό Φάληρο.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 30χρονος φυγόποινος αλλοδαπός

Συνελήφθη, χθες (25-02-2016) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων του 30χρονου, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης οχτώ μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παράβαση του Νόμου Περί Αλλοδαπών.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι o αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Πεδινή Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο άτομα για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν (25,1) γραμμάρια ηρωίνης και το χρηματικό ποσό των (720) ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, χθες (25-02-2016) το βράδυ στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης εισόδου στη χώρα.
Ειδικότερα, χθες (25-02-2016) το βράδυ στην Πεδινή Ιωαννίνων, ο 26χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε από αστυνομικούς να εναποθέτει σε σημείο κοντά στο σπίτι του, δύο συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (25,1) γραμμαρίων, τις οποίες παρέλαβε ο 27χρονος συλληφθείς.
Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 26χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ στην κατοχή του, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (720) ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

''Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016'', 5 και 6 Μαρτίου 2016, στο Στάδιο Ταε Κβο Ντο, στο Φαληρικό Δέλτα

Η ΠΣΕ διοργανώνει έκθεση τύπου και περίπτερα τύπου για τις εφημερίδες και περιοδικά της αποδημίας και των αποδημικών οργανώσεων

Αριθ. Πρωτ.: 2860     Αθήνα  24-02-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηπειρωτικό Πανόραμα, 5 και 6 Μαρτίου 2016
Έκθεση τύπου και Περίπτερο Τύπου της Π.Σ.Ε.

Η Επιτροπή Τύπου και η ομάδα εργασίας για το στήσιμο Περιπτέρου Τύπου στο TAE KWON DO, στις 5 και 6 Μαρτίου 2016, υλοποιώντας  τις σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. και τις γενικές κατευθύνσεις του Προεδρείου και τη διάθεση Περιπτέρου στην Εφορεία Τύπου 20—25 τ.μ περίπου, καθώς και την ύπαρξη επαρκούς αρχείου εντύπων και εκθεσιακών υλικών,
Αποφάσισε:
1.Να εκτεθούν  έντυπα Αδελφοτήτων — Συλλόγων Σωματείων και Ομοσπονδιών μελών της Π.Σ.Ε. ,που αποστέλλονται στην Π.Σ.Ε. και προβάλλουν τακτικά τις δραστηριότητές της, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των συλλόγων μελών της και στην προβολή των προβλημάτων των συμπατριωτών ,όπου γης, και στη δραστηριοποίηση για επίλυσή τους. Παράλληλα να παρουσιαστούν και έντυπα ημερήσιας και περιοδικής έκδοσης ιδιωτών από την Ήπειρο (από όλες σχεδόν τις περιοχές) που συντελούν  στην επαφή της Π.Σ.Ε με την ευρύτερη κοινωνία της πατρίδας, ενημερώνοντας ανελλιπώς την κοινή γνώμη για το έργο της και μάλιστα αδαπάνως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής.
2.Επίσης να προβληθούν και αρχειακά υλικά που καταδεικνύουν το ιστορικό βάθος της συνεχούς προσπάθειας, μέσα από αντίξοες συνθήκες, της έκδοσης Μέσων Ενημέρωσης  της ταυτότητας των Ηπειρωτών, μας θυμίζουν  τις καταβολές του Πολιτισμού μας και ανασυνθέτουν πειστικά και ανάγλυφα την άρρηκτη σχέση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Μεταξύ αυτών και πολιτιστικά προϊόντα (βιβλία, ημερολόγια, μουσικές παραγωγές. ταινίες, αφιερώματα, ανθολόγια...) των Συλλόγων μελών και της Π.Σ.Ε., ενώ θα γίνει προσπάθεια ιδιαίτερης επικέντρωσης στην προβολή σημαντικότατων θεμάτων, όπως της αναστήλωσης μνημείων, υποστήριξης αγώνων για την επιβίωση των ανθρώπων του μόχθου και τη διάνοιξη προοπτικών ελπίδας για τη Νεολαία, για καίρια ανθρωπιστικά προβλήματα της χώρας.
Όλη αυτή η προσπάθεια ,μέσα στα πλαίσια της διήμερης μεγάλης εκδήλωσης της Π.Σ.Ε., θεωρήθηκε όχι μόνο σαν ένας τρόπος ανάδειξης της πλούσιας και πολύμορφης δράσης των Ηπειρωτών και της Π.Σ.Ε, όπως διαμεσολαβείται οπτικοακουστικά και δια του Λόγου σε κείμενα που μένουν, αλλά κυρίως ως προσφορά τιμής στον άοκνο αγώνα των εκδοτών εντύπων και ψηφιακών Μέσων που μέσα από μύριες δυσκολίες και θυσίες επιμένουν να ενημερώνουν για τα έργα και τις ημέρες των συλλόγων τους και γενικά των Ηπειρωτών και να υποστηρίζουν την αέναη πολιτιστική σκυταλοδρομία, στηρίζοντας συνάμα την ελπίδα πως τίποτα δεν πάει χαμένο στον αγώνα της ζωής.
Τέλος η Π.Σ.Ε. και η Επιτροπή Τύπου μέσα από αυτή την έκθεση εκφράζουν και πάλι την ευαρέσκειά τους προς εκείνους που στέλνουν τα έντυπά τους και προβάλλουν τις δράσεις της Π.Σ.Ε. και τις θερμές ευχαριστίες για την αναπλήρωση του κενού που υπάρχει μετά την αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας της. Επιπλέον αυτονόητη θεωρείται η έκκληση για αρωγή στο στήσιμο της Έκθεσης και οι εκ προοιμίου ευχαριστίες σε όσους ήδη βοηθούν και σε εκείνους που θα συνδράμουν εφεξής,
Για να καταστεί το Ηπειρωτικό Πανόραμα αφενός μια αξέχαστη γιορτή των Ηπειρωτών, αλλά και ελπιδοφόρο παρακαταθήκη για το μέλλον.
 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής σε τέσσερα (4) νέα προγράμματα-σεμινάρια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προγράμματα-σεμινάρια επιμόρφωσης θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πωγωνίου, στα πλαίσια  κατάρτισης των δημοτών. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να δώσει διέξοδο τους κατοίκους του παραμεθόριου Δήμου με τη παρουσίαση προτάσεων για επαγγελματική ενασχόληση. 
Σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, θα υλοποιηθούν τα εξής προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα διεξαχθούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου:
1. Ενεργειακά φυτά, διάρκειας 60 ωρών
2. Νέα αγροτικά φυτά (αρώνια, τρούφα κλπ.), διάρκειας 60 ωρών
3. Μελισσοκομίας, διάρκειας 70 ωρών
4. Κατασκευή αργυρών κοσμημάτων, διάρκειας 70 ωρών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 2653360112 (Σοφία Τσέπα, Δημήτρης Γκαρτζονίκας).

ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράλληλα, δημιουργείται μία βάση δεδομένων για όσους δημότες ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε μελλοντικά σεμινάρια κατάρτισης, που θα υλοποιούνται στο Δήμο Πωγωνίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν μια απλή αίτηση ενδιαφέροντος, έως τις 4 Μαρτίου, στους κατά τόπους Προέδρους των Τ.Κ. και στους Αντιδημάρχους.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνάντηση του Βασίλη Τσίρκα με τον διευθυντή του Π.Ε.Δ.Υ. Μ.Υ. Άρτας κ. Βησσαρίωνα Καραδήμα

Την Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2016, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μονάδα Υγείας Άρτας του  Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), που στεγάζεται πλέον στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου. Η μεταφορά στον συγκεκριμένο χώρο αποτελούσε, εξάλλου, διαχρονικό αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εμπλεκόμενων φορέων. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον διευθυντή της Μονάδας κ. Βησσαρίωνα Καραδήμα, καθώς και με εργαζόμενους της Μονάδας.
Ο κ. Καραδήμας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταφορά της Μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος κρίνεται ο πλέον λειτουργικός και θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να εξυπηρετήσει πλήθος συμπολιτών μας που χρήζουν πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εξέφρασε επίσης την αναγκαιότητα να μεταφερθούν στον ίδιο χώρο τόσο το ακτινολογικό όσο και το μικροβιολογικό εργαστήριο, ώστε να υπάρξει συνολική εξυπηρέτηση  των πολιτών στο πρωτοβάθμιο σύστημα.    
          Από την πλευρά του βουλευτή Άρτας τονίστηκε η ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσει πλήρως η Μονάδα, η οποία θα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας, ενώ δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθεί η δυνατότητα ανακαίνισης της πτέρυγας του δεύτερου ορόφου του κτιρίου όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν τα δύο εναπομείναντα εργαστήρια.
Τέλος επισημάνθηκε ανάγκη στελέχωσης των εν λόγω μονάδων με μόνιμο προσωπικό, ζήτημα το οποίο ήδη προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και θα ολοκληρωθεί με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς.
Βούλησή μας, όπως αποδεικνύει και το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή, αποτελεί η ουσιαστική στήριξη και η συνεχής ενδυνάμωση και στελέχωση όλων των δομών της Υγείας για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 27/28 Φεβρουαρίου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Σ. Απείθαρχος 28-02-16/15:00), εντός η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Σ. Περιβλέπτου 28-02-16/15:00), εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Αετός Νήσου 28-02-16/15:30)

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ 

ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ
 
Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Β΄ Ερασιτεχνικής
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου  2016
Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (15:30)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (15:30)
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου  2016
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:30)

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (19:30) 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Εθισμός στο διαδίκτυο το θέμα της διάλεξης την Τρίτη 1 Μαρτίου, ώρα 19:30

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το θέμα της επόμενης διάλεξης του  Ινστιτούτου  Δημόσιας  Υγείας του Αμερικανικού  Κολλεγίου  Ελλάδας, καθώς ασχολείται με το σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δέκα χρόνια οι ανεπτυγμένες κοινωνίες και αφορά τον εθισμό στο διαδίκτυο.
Το θέμα με τίτλο «Τεχνολογία και Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου-
Εθισμός στο Διαδίκτυο» θα αναπτύξει  η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» κ. Άρτεμις Τσίτσικα.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά την Τρίτη 1η  Μαρτίου στις  19:30 μ.μ. σε αίθουσα  του Ινστιτούτου  Δημόσιας Υγείας  στο κτίριο επί της οδού Ηπίτου στην  Πλάκα.