Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΛ 1-2

 


Πρώτη νίκη για την ΑΕΛ στο φετινό πρωτάθλημα, επί του ΠΑΣ με 2-1.

 

Ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχτηκε στους "Ζωσιμάδες" την ΑΕΛ σε εξ αναβολής αναμέτρηση για τη δεύτερη αγωνιστική της Super League Interwetten.

Η ΑΕΛ εκμεταλλεύτηκε την αποβολή του Λώλη και παρά το γεγονός ότι έμεινε πίσω στο σκορ από το γκολ του Λεό, έφθασε με δύο κεφαλιές του Πινακά στην ανατροπή και τη νίκη 1-2 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, πρώτη στη σεζόν της Super League Interwetten.

Στο 55΄ ο Λώλης είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας τον ΠΑΣ με δέκα παίκτες.

Στο 61’ ο Χουτεσιώτης με βολέ σημάδεψε τον Λεό, ο οποίος ξεχύθηκε στην αντεπίθεση, προσπέρασε τους αμυντικούς της ΑΕΛ και με πλασέ πέτυχε το 1-0.

Η ΑΕΛ στο 66΄ με κεφαλιά του Πινακά, μετά από σέντρα του Φιλίπ, ισοφάρισε σε 1-1.

Στο 85΄  ο Τόρζε έκανε τη σέντρα και ο Πινακάς με κεφαλιά έστειλε και πάλι τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-2.


ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης):

Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Εραμούσπε, Παντελάκης, Πίρσμαν, Κάργας (Μπρένερ 86΄), Ντομίνγκεζ (Λιάσος 74΄), Λώλης, Ελευθεριάδης (Σιόντης 46΄), Λεό (Κριζμάν 74΄), Παμλίδης (Καρτάλης 62΄).

ΑΕΛ (Μιχάλης Γρηγορίου):

Νάγκι, Ηλιάδης, Μιχαήλ (Ντουρμισάι 64΄), Σπαρβ (Γιουνές 78΄), Φιλίπ, Μιλοσάβλιεβιτς, Πλατέλλας (Κωστή 78΄), Μούζεκ, Πινακάς, Μπέρτος (Γρηγορόπουλος 68΄), Νικολιάς (Τόρζε 68΄).

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ για την ζητήματα που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού

 


Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Ιωάννινα μετά την επιβεβαίωση των πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού σε Οίκο Ευγηρίας αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που ακολούθησαν της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, από την οποία προέκυψε ότι με νομοσχέδιο που προωθείται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε προμήθειες για τα νοσοκομεία. «Εμείς- πρόσθεσε- αναλαμβάνουμε με προγραμματική σύμβαση την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών, αρνητικών πιέσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και είμαστε ανοικτοί σε ο, τιδήποτε ζητηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπιστεί η πανδημία από όλα τα νοσοκομεία».

Ο Περιφερειάρχης όπως και ο Δήμαρχος σημείωσαν ότι η εκδήλωση των πολλών κρουσμάτων στον Ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας είναι εκείνη που ανέτρεψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ήδη έχει εξεταστεί το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που δεν έχει λειτουργήσει από την ημέρα κατασκευής του, στο οποίο όμως απαιτούνται συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικό.

ΕΟΔΥ: Δέκα οκτώ θάνατοι σήμερα, 2.646 νέα κρούσματα

 


42  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα οκτώ νέοι θάνατοι, 2.646 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Είναι επικίνδυνη η λογική της αυτάρκειας


 Άρθρο στο www.ieidiseis.gr

Οι Δημοκρατίες λειτουργούν θεσμικά, έχοντας στο επίκεντρο των αποφάσεών τους τη συλλογική αντίληψη – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εθνικά ζητήματα που μπορεί να κρίνεται ακόμα και η ακεραιότητα μιας χώρας. Τότε, το συλλογικό των αποφάσεων από τις πολιτικές δυνάμεις αυτής της Πολιτείας, είναι εκ των ουκ άνευ. Κάνοντας κανείς μια αδρομερή διαδρομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, εύκολα διαπιστώνει πως όταν οι πολιτικές ηγεσίες επεδείκνυαν αυτάρκεια στη λήψη αποφάσεων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ζημίωσαν την πατρίδα.

Κραυγαλέο παράδειγμα η κυβέρνηση των Λαϊκών του 1921-1922. Ενώ έβλεπαν μπροστά τους την επερχόμενη καταστροφή στο μικρασιατικό μέτωπο, αρνήθηκαν την πραγματικότητα και απέφυγαν να ζητήσουν τη συνδρομή του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Συμφωνίας της Ζυρίχης, όταν και τότε επιδείχτηκε η ίδια λογική της αυτάρκειας, με τις γνωστές συνέπειες στο Κυπριακό ζήτημα. Παραπέμπω στις ιστορικές και όπως αποδείχτηκαν προφητικές τελικά, ομιλίες που έκαναν το 1959 στη Βουλή, ο Ηλίας Ηλιού και ο Γεώργιος Παπανδρέου για το Κυπριακό.

Σήμερα παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η αναθεωρητική και μεταλλαγμένη στρατηγική του στρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας, επιχειρεί να ανατρέψει – έπειτα από πολλές δεκαετίες ισχύος – τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Αρνητικά όλα τα Rapid test στην Τ.Κ. Δελβινακίου

 


Αρνητικά ήταν όλα τα αποτελέσματα των rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κοινότητα Δελβινακίου.

Από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ελέγχθησαν συνολικά 96 δημότες και δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα.


«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα το οποίο ωστόσο δεν θα πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό.

Παρακαλώ όλους τους δημότες να συνεχίζουν να τηρούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης ευχαριστώντας παράλληλα τις μονάδες του ΕΟΔΥ για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση το αίτημα για δωρεάν έλεγχο στους δημότες.

Rapid τεστ θα διεξαχθούν και στην Κοινότητα Καλπακίου σε ημερομηνία  που θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή χρηματικού ποσού από επιχείρηση στην Άρτα

 


Συνελήφθησαν για την υπόθεση, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, δύο ημεδαποί που κατηγορούνται για κλοπή και παραβάσεις περί ναρκωτικών και όπλων 

Η μεθοδική έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησαν στην άμεση εξιχνίαση κλοπής χρηματικού ποσού από επιχείρηση και στη σύλληψη δύο ημεδαπών, που κατηγορούνται για κλοπή και παραβάσεις περί ναρκωτικών και όπλων.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, προχθές (02-11-2020) μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε κλοπή σε επιχείρηση στην Άρτα, από όπου αφαιρέθηκε το χρηματικό ποσό των -3.350- ευρώ.

Η αστυνομική έρευνα οδήγησε στα ίχνη των δύο ημεδαπών, εργαζόμενων της επιχείρησης, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες (03-11-2020) το απόγευμα στην Άρτα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης κατασχέθηκε σακούλα που κατείχαν, που περιείχε:

• χρηματικό ποσό -2.833- ευρώ (μέρος του αφαιρεθέντος χρηματικού ποσού),

• συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -22,45- γραμμαρίων,

• γυάλινη συσκευή καπνίσματος,

• μεταλλικό τρίφτη,

• σουγιά και

• ταμειακές αποδείξεις της επιχείρησης.

Το χρηματικό ποσό και οι αποδείξεις αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Υπογράφηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών

 


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ υπέγραψαν σήμερα την προγραμματική σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών.

Με την υπογραφή αυτή για τον Δήμο ολοκληρώθηκε μία μακρά και επίπονη διαδικασία που είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου.

Πρόκειται για μία παρέμβαση ζωτικής σημασίας που διασφαλίζει την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led σε όλη την έκταση του Δήμου χωρίς κανένα κόστος.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ το έργο θα εκτελεστεί από το πρόγραμμα ELENA.

«Περιμέναμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είμαι ευτυχής που σήμερα υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση. Σε λίγες μέρες, με δημόσια διακήρυξη θα γίνει ο διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει την μελέτη. Το πρόγραμμα ELENA δίνει το δικαίωμα στον ανάδοχο του έργου να δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο.  Στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών το δάνειο πρέπει να το πάρει ο Δήμος ενώ το επιτόκιο είναι υψηλότερο» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Δεύτερη δέσμη προτάσεων από τους Ορίζοντες Ηπείρου για τον κορωνοϊό

 


«Η επόμενη φάση της πανδημίας είναι εδώ, ως ανάγκη προετοιμασίας του κρατικού και περιφερειακού μηχανισμού για την περίοδο των εμβολιασμών κατά του covid-19». Αυτό ήταν το μήνυμα της συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, η παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου".

 Η περιφερειακή παράταξη "Ορίζοντες Ηπείρου" βρέθηκε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, όλο αυτό το διάστημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως τόνισε στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Φίλιππος Παππάς, θυμίζοντας μεταξύ άλλων πως οι Ορίζοντες Ηπείρου από το Φεβρουάριο κατέθεσαν την πρόταση για τη διαμόρφωση ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό και ακολούθησε το Μάιο η πρόταση «Γέφυρα στο Μέλλον».

 Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι προτάσεις της παράταξης σήμερα, απορρέουν από τις εκτιμήσεις και μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πως τα κρούσματα από τα 1.200 και πλέον σήμερα, μπορεί να φτάσουν τα 4.000 το Δεκέμβριο. Οι προτάσεις μας όλο αυτό το διάστημα εκκινούσαν από την ανάγκη κατανόησης πως πρόκειται για πανδημία και όχι για απλή επιδημία.

 «Υπήρξε οριζόντια δικαίωση των «Οριζόντων Ηπείρου»...» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος και από τα μεμονωμένα κρούσματα και τα περιστατικά εστιών μόλυνσης των ημερών, με την «πλειάδα αστείων δικαιολογιών» σε μια καταφανή υποτίμηση της κοινής λογικής για το γλέντι στη Λάιστα, για τους μετανάστες που κατά τον Περιφερειάρχη μεταδίδουν τη νόσο κτλ. Επειτα ο  Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην ουσία των ευθυνών της διοίκησης και στη διατύπωση προτάσεων για το άμεσο μέλλον.

Είκοσι οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (45.617) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (417) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (146) στην Αττική,

·         (108) στη Θεσσαλονίκη,

·           (36) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (20) στη Δυτική Μακεδονία,

·           (18) στην Πελοπόννησο,

·           (18) στη Δυτική Ελλάδα,

·           (17) στην Κρήτη,

·           (15) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (15) στα Ιόνια Νησιά,

·           (11) στη Στερεά Ελλάδα,

·            (6) στη Θεσσαλία,

·            (4) στο Βόρειο Αιγαίο,

·            (2) στο Νότιο Αιγαίο και

·            (1) στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.434) σχετικές παραβάσεις.

·   (26) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.248) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (125) άτομα.

·    (11) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου και αναστολής λειτουργίας, από τα οποία (6) στη Δυτική Ελλάδα, (3) στην Ήπειρο και από (1) στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (273) σχετικές παραβάσεις.

·    (1.741) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·   (479) στην Αττική,

·   (213) στη Δυτική Ελλάδα,

·   (208) στο Βόρειο Αιγαίο,

·   (171) στη Στερεά Ελλάδα,

·   (113) στην Κεντρική Μακεδονία,

·   (92) στην Πελοπόννησο,

·   (84) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·   (82) στα Ιόνια Νησιά,

·   (73) στη Θεσσαλονίκη,

·   (63) στην Κρήτη,

·   (61) στη Θεσσαλία,

·   (39) στη Δυτική Μακεδονία,

·   (35) στο Νότιο Αιγαίο και

·   (28) στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37.609) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (37.579) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (30) των (300) ευρώ.

·   (3) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (244) σχετικές παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με ενιαίο e-pass από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η διέλευση από όλα τα διόδια της χώρας

 


Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να περνούν από οποιοδήποτε σταθμό διοδίων χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν, ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου και χωρίς να προβούν σε καμία επιπλέον ενέργεια.

Η λειτουργία του ενιαίου e-pass είχε εξαγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και έρχεται να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα όσων πολιτών κινούνται σε αυτοκινητόδρομους.

Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές-πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους.

Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες. Με αυτόν τον τρόπο οι μετακινήσεις θα γίνονται ευκολότερα, με μικρότερες ουρές, λιγότερη ταλαιπωρία και μεγαλύτερη ταχύτητα σε όλη την επικράτεια.

Παρατείνονται έως τις 30 Νοεμβρίου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Καμπής-Φιλιππιάδας

 


Έως τις 30 Νοεμβρίου θα παραταθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Άρτας τμήμα Στρατόπεδο "Πετροπουλάκη"-κόμβος Φιλιππιάδας-Ιονίας Οδού λόγω της κατασκευής κυκλικού κόμβου Καμπής-Φιλιππιάδας από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσής του θα πραγματοποιηθεί και άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Ψωρίαση: Πόσο επικίνδυνη είναι;

 


Υψηλότερο κινδύνου για την εμφάνιση άλλων ασθενειών έχουν τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να τον μειώσουν. Αυτές δεν είναι άλλες από το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

«Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια δερματική νόσος που η συχνότητα εμφάνισής της στους ενήλικες ποικίλλει από 0,91% στις Ηνωμένες Πολιτείες έως 8,50% στη Νορβηγία. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή που προκαλεί τον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων - πολλές φορές έως και 10 φορές από το κανονικό. Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται και να σχηματίζουν ανώμαλες κόκκινες ερυθηματώδεις πλάκες (μπαλώματα) που καλύπτονται από λευκές, αποσπώμενες από το δέρμα φολίδες (λέπια). Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης. Στους περισσότερους ανθρώπους επηρεάζει μόνο μερικές περιοχές, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καλύψει μεγάλα μέρη του σώματος.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί την ψωρίαση, ωστόσο πιστεύεται ότι εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες στην εμφάνισή της. Μπορεί να πυροδοτηθεί και από καταστάσεις όπως από συναισθηματικό στρες, λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο, ορισμένα φάρμακα, ή τραυματισμούς στο δέρμα. Οι ασθενείς βιώνουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, εμφανίζεται συνήθως στην αρχή της ενηλικίωσης και μερικές φορές σε μέλη της ίδιας οικογένειας», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. «Πολλοί ασθενείς έχουν επίσης μεταβολικό σύνδρομο, είναι συστηματικοί καπνιστές και καταναλωτές αλκοόλ. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις και συμπεριφορές έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», συμπληρώνει.