Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ευχές για το Νέο Έτος από την κίνηση «Καθαρός Καλαμάς»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ηπείρου συγκέντρωσαν εθελοντικά βοήθεια σε είδη (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, παιχνίδια, βιβλία κ.α.)

Η βοήθεια σε είδη που συγκεντρώθηκε, προσφέρθηκε σε διάφορους φορείς και ιδρύματα
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε και φέτος πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών και δώρων (τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φάρμακα, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη κ.α.) από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων, στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα είδη που συγκεντρώθηκαν, από το προσωπικό του Επιτελείου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, παραδόθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και φορείς, ως συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους και συγκεκριμένα:
από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, στο Ίδρυμα της Μονής Ντουραχάνης «Το Άνθος».
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (παράρτημα Ηγουμενίτσας) και στην Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών.
από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων και ιδρυμάτων, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες, για την ευγενική αυτή προσφορά.

Κόνιτσα: Χριστουγεννιάτικη γιορτή από την Κιβωτό του Κόσμου, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00

Ο πατέρας Αντώνιος και τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου με μεγάλη χαρά σας προσκαλούν στην Χριστουγεννιάτικη γιορτή που έχουν ετοιμάσει με πολλή αγάπη για όλους εσάς!!!
Η γιορτή μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/12/2017 και ώρα 17:00  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας.
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να ανταλλάξουμε θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ένα Ευλογημένο και Δημιουργικό 2018!!!

Με εκτίμηση,
Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου

Δώρο: Αξίες μέσα σε ένα περιτύλιγμα

Με γλυκιά προσμονή όλα τα παιδιά του κόσμου αυτές τις ημέρες περιμένουν τη στιγμή που θα ξετυλίξουν τα δώρα τους.  Τα μάτια τους φωτίζονται και η καρδιά τους χτυπάει δυνατά. 
Γιατί όμως αυτά τα κουτιά κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχουν μια τόσο μαγική δύναμη;  Το δώρο καθ’ αυτό είναι μια συμβολική κίνηση του γονέα προς το παιδί που μπορεί να χωρά όλη του την αγάπη.
Οι γιορτές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθει το παιδί όχι μόνο να δέχεται αλλά να εκτιμά και να δίνει και αυτό.
Σίγουρα οι σαγηνευτικές και πολύφωτες στολισμένες βιτρίνες προκαλούν τα παιδιά να ζητήσουν στον «Άγιο Βασίλη»  παιχνίδια που θα βαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Εκεί μπαίνει το κομμάτι της οριοθέτησης. Τα παιδιά χρειάζεται να αντιληφθούν την κίνηση και να προσαρμόσουν τις επιθυμίες στην πραγματικότητα. Σίγουρα πρόκειται για ένα μάθημα που θα τους ακολουθήσει για την υπόλοιπη τους ζωή αφού μέσα στο περιτύλιγμα του δώρου βρίσκονται συγκεντρωμένες αξίες. Η αξία της αγάπης, η αξία της χαράς, η αξία της προσφοράς, η αξία της συνεργασίας, η αξία της αμοιβαιότητας, η αξία της δημιουργικότητας και η αξία της απλότητας, είναι μερικές απ’ αυτές.


Το πως και όχι το πόσο έχει σημασία

Σημασία δεν έχει πόσο ακριβό είναι το δώρο που προσφέρουμε στο παιδί μας, όσο ο τρόπος που του το προσφέρουμε, πόση ζέση έχει η καρδιά μας όταν σχεδιάζουμε τι θα του πάρουμε και πότε ή πού θα του το προσφέρουμε. Το δώρο, είτε το χαρίζεις είτε το λαμβάνεις, έχει τη δύναμη να σε κάνει να χαμογελάσεις πλατιά και να νιώσεις χαρά. Έτσι, όταν το ίδιο το παιδί μας προσφέρει ένα δώρο, η έκφραση της δικής μας χαράς θα το κάνει να νιώσει τη σημασία της προσφοράς. Η χαρά μας θα πυροδοτήσει και τη χαρά του παιδιού μας.
Οι γιορτές αφορμή για την καλλιέργεια του αλτρουισμού
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται και τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν τόσα παιχνίδια. Δώστε του την ευκαιρία να σκεφτεί τι χρειάζεται ένα άλλο παιδί και να του το προσφέρει. Η προσφορά προς τους άλλους αναπτύσσεται, καλλιεργείται και μαθαίνεται από νωρίς.
Η σημασία της ανταλλαγής
Ρωτήστε το παιδί σας τι δώρο θέλει από εσάς, αλλά βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί και τι δώρο θέλει να χαρίσει και εκείνο και σε ποιους. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να παίρνει, αλλά και να δίνει. Η ανταλλαγή δώρων θα το βοηθήσει να κατανοήσει τι σημαίνει αμοιβαιότητα στη ζωή.
Ο Άγιος Βασίλης και η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα
Πολλές οικογένειες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Και αυτό πια δεν είναι ταμπού αλλά η πραγματική διάσταση που όλο και διογκώνεται. Στις γιορτές οι τυχόν οικονομικές δυσκολίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο γονιό λόγω της αδυναμίας του να προσφέρει στα παιδιά του τα υλικά αγαθά που επιθυμούν. Είναι σημαντικό να απενοχοποιηθούν οι γονείς και να καταλάβουν ότι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι αγάπη και όχι αντικείμενα. Και όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως πρέπει να οριοθετούνται τα θέλω του παιδιού και να είναι δεκτικό σε ό,τι του προσφερθεί. 

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Πωγωνίου κ. Χρήστο Γκόγκο

«Εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων. Να ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές και να χαρίσουν σ’ αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει. Η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει και να μας δώσει αυτό το κάτι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι.  
Εκφράζοντας όλο το Δημοτικό συμβούλιο του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ και απευθυνόμενος προς τους απανταχού πωγωνίσιους εύχομαι από καρδιάς: ΥΓΕΙΑ-ΑΓΑΠΗ-ΓΑΛΗΝΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ. 
Η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας είναι μια ανθρώπινη αξία που κανένας μας δεν πρέπει να ξεχνά.                 
Το 2018 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. 
Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε».                  

Χρόνια Πολλά.

Ευχές για τα Χριστούγεννα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη

«Η γέννηση του Θεανθρώπου στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και πίστης στις καρδιές των ανθρώπων. Με αυτό το μήνυμα πρέπει να πορευτούμε στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ως χώρα και στις δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες που δοκιμάζουν τις αντοχές μας. 
Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη για ενότητα.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου στον καθένα σας ξεχωριστά, οι άγιες αυτές ημέρες να φέρουν στην καρδιά την ελπίδα. 
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και αγάπη.
Το πανανθρώπινο μήνυμα των Χριστουγέννων ας αγγίξει τις καρδιές όλων μας και ας μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά».

Παρακάλαμος: Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 9:15 π.μ.

Πρόσκληση
Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 9:15 π.μ. οι μαθητές του σχολείου μας θα υποδεχθούν τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους στη χριστουγεννιάτικη στολισμένη αίθουσα.
Αυτή τη χρονιά οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης με τις δασκάλες τους και την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής συνεργάστηκαν, δούλεψαν σκληρά και ανέβασαν την παράσταση με τον τίτλο:
«Τα Χριστούγεννα της Οικογένειας Στριγκλάκη».

Σας προσκαλούμε να έρθετε να θαυμάσετε τους μικρούς μας ηθοποιούς και μαζί τους να διασκεδάσετε, να γελάσετε και να τραγουδήσετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Θα παρακολουθήσετε τη μεταμόρφωση του κύριου Στριγκλάκη από έναν δύστροπο και δυστυχισμένο άνθρωπο, που δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα, σε έναν ευχάριστο και καλοπροαίρετο άνθρωπο, κι έτσι έκανε ευτυχισμένο τον ίδιο και την οικογένειά του.

Δήμος Πωγωνίου: Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 15-12-2017

Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική
συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  15-12-2017 [Πρακτικό Νο 16/15-12-2017] αριθμός  αποφάσεων  και  περίληψη τους.
ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος έργων έτους 2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ  260
2. Έγκριση 13ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2017.  ΑΠΟΦΑΣΗ  261
3. Διαγραφή τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  262 
4. Έγκριση λύσης σύμβασης Δημοτικού Κατ/τος Τ.Κ. Ρουψιάς [λόγω λήξης 16ετίας] και έγκριση νέας δημοπράτησής του.  ΑΠΟΦΑΣΗ  263 
5. Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, για την ύδρευση κτηνοτροφικών μονάδων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  264 
6. Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  265
7Α. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Περιφέρειας Ηπείρου, για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση από διάβρωση εδαφών περιοχής Ριαχόβου» ΑΠΟΦΑΣΗ  266
7Β. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Περιφέρειας Ηπείρου, για την εκτέλεση του έργου: «Ολοκλήρωση τοιχίου αντιστήριξης εντός οικισμού Τ.Κ. Αρετής.» ΑΠΟΦΑΣΗ  267
8. Ανακήρυξη έκπτωτου μισθωτή σε διαγωνισμό εκμίσθωσης ακινήτου στον Οικισμό Κάτω Λάβδανης της Τ.Κ. Λάβδανης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  268
9. Έγκριση δαπάνης επέκτασης δικτύου Φ.Ο.Π. με [1] στύλο στην Τ.Κ. Χρυσόρραχης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  269
10. Προμήθεια ειδών αρτοποιείου για τους Παιδικούς σταθμούς.  ΑΠΟΦΑΣΗ  270
11. Έγκριση παροχών ύδρευσης, εκτός οικισμού.  ΑΝΑΒΟΛΗ
12Α. Έγκριση πρακτικού καταπάτησης Δημοτικής Περιουσίας [Τ.Κ. Καλπακίου]. ΑΠΟΦΑΣΗ  271
12Β. Έγκριση πρακτικού καταπάτησης Δημοτικής Περιουσίας [Τ.Κ. Δολιανών].ΑΠΟΦΑΣΗ  272 

                         ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ                                                         
1.  Λύση συμβάσεων προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών Δ.Ε. Καλπακίου και Ν.Π.Δ.Δ. και Δ.Ε. Άνω Καλαμά.  ΑΠΟΦΑΣΗ  273    
2.  Έγκριση και τρόπος διενέργειας προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ.  για το έτος 2018.  ΑΠΟΦΑΣΗ 274 
3.  Καθορισμός και αμοιβή δικηγόρου.   ΑΠΟΦΑΣΗ  275                                                        

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο bazaar των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

          Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 το χριστουγεννιάτικο bazaar αγάπης και κοινωνικής προσφοράς των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ. Από τις 17:30 ως τις 21.00 ο πεζόδρομος της Μιχαήλ Αγγέλου φόρεσε τα γιορτινά του και πλημμύρισε από χαμόγελα, γιορτινή διάθεση, αλληλεγγύη, χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια, δώρα, ευχές, κάλαντα, μουσικές και λιχουδιές! Οι συμπολίτες μας θαύμασαν στους πάγκους του bazaar τις δημιουργίες των μαθητών και διάλεξαν τα δώρα τους, συνεισφέροντας στο σκοπό της φετινής διοργάνωσης, που ήταν η ενίσχυση των συσσιτίων των απόρων της Ενορίας Περιβλέπτου. Οι σπουδαστές του τμήματος Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ. ΓΙΑΤΣΟΣ που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, παρασκεύαζαν και κερνούσαν τους διερχόμενους παραδοσιακούς λουκουμάδες, ενώ στο πλαίσιο της Δράσης: «Γίνε Σπουδαστής» που υλοποιεί το Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. της πόλης μας, υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχής σε κλήρωση με δώρα υποτροφίες σπουδών και φορητό Η/Υ.
          Τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ ευχαριστούν τον Δήμο Ιωαννιτών για τη στήριξή του και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, κ. Νικόλαο Γκόλα για την προσωπική συμβολή του στη φετινή διοργάνωση. Επίσης ευχαριστούν το “Studio BEATNIK” για την τεχνική υποστήριξη που παρείχε και τη μπάντα “AfroSugar”.

          Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, που θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, στις 19:30 στο χώρο εκδηλώσεων "STAGE" στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 και την Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017, το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 και το Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2018 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
· Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
· Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας, από τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) και στην Π.Ε.Ο. Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς (διαδρομή μέσω Κοιλάδας Τεμπών).
· Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερο-γέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
· Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
· Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650).
· Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη (Χ.Θ. 10+872) έως τον Α.Κ. Αμφιλοχίας (Χ.Θ. 106+197), από τη {Χ.Θ. 134+435 (Σελάδες)} έως τη {Χ.Θ.187+950 (Πέρδικα)} και στην Εθνική Οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων.
· Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα και από το Λεύκτρο έως τη Σπάρτη.
Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 και την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
· Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις νοτιότερες περιοχές της χώρας την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά
Αναλυτικά στην Ήπειρο, τα Νησιά Ιονίου,  τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχτούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες που στην Πελοπόννησο (κυρίως στη νοτιοδυτική) θα είναι ισχυρές.
Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ και πιθανόν στα νοτιοδυτικά τη νύχτα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από μηδέν έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Παγετός κατά τόπους νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Συνεδρίασε η Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση» με θέματα: α) Πετρέλαια στην Ήπειρο και β) Ορισμός Γ.Σ. - Κοπή πίτας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 20/12/2017 το Δ.Σ. της Αδελφότητας Παρακαλαμιωτών στην Αθήνα με θέματα:
α) Πετρέλαια στην Ήπειρο
β) Ορισμός Γ.Σ. - Κοπή πίτας

Εκφράστηκαν οι ανησυχίες των μελών του Δ.Σ. για τις επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη πετρελαίου στο περιβάλλον και τα νερά αλλά και την οικονομία του τόπου, για τι είδους ανάπτυξη ακολουθεί η Ήπειρος και κατά πόσο η εξόρυξη πετρελαίων την απειλεί, για τις θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν και τι σημαίνει αυτό για το Πωγώνι, ζητήθηκαν διευκρινήσεις, εκφράστηκαν παράπονα για την έλλειψη ενημέρωσης και γενικά ήταν μέσα στο "κλίμα" των ημερών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Κοινή διαπίστωση όλων των μελών ήταν η έλλειψη ενημέρωσης των χωριανών αλλά και των Αποδήμων ώστε να μπορούν να καταλάβουν τα υπέρ και τα κατά σχετικά με το "καυτό" αυτό θέμα και να διαμορφώσουν την άποψή τους.
-Σχετικά με το πρώτο θέμα αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλούν επιστολές στο Δήμο Πωγωνίου, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά και την Πανηπειρωτική, με αίτημα τη διεξαγωγή ημερίδων στο χωριό και την Αθήνα για την ενημέρωσή τους για τα υπέρ και τα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρέλαια) στην Ήπειρο.

-Η Γ.Σ. της Αδελφότητας και η κοπή της πίτας θα πραγματοποιηθεί στις 28/1/2017 στις 11 π.μ. στα Γραφεία της Αδελφότητας στην Αθήνα.

Για 5η συνεχή χρονιά εφαρμόζεται το πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» από την φαρμακευτική εταιρεία Gilead

Για 5η συνεχή χρονιά, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου και με αποκλειστικό σκοπό την  υποστήριξη  της ανεξάρτητης έρευνας, της εκπαίδευσης και της εν γένει παροχής καλύτερων υπηρεσιών υγείας, ανακοινώνει  την λειτουργία του  προγράμματος για την προσφορά χρηματικών δωρεών  με την επωνυμία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του προγράμματος η συνολική προσφορά της Gilead για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων στη χώρα μας (δηλαδή  προγράμματα που δεν σχετίζονται με τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, όπως η βασική έρευνα, το screening, η επιδημιολογία, προγράμματα πρόσβασης ασθενών στις θεραπείες, προγράμματα διάγνωσης κα) ανέρχεται στο ύψος του ενός εκατομμύριο δολαρίων.
Το πρωτοπόρο αυτό πρόγραμμα, θεμελιώνει εμπράκτως διαδικασίες διαφάνειας και απευθύνεται σε φορείς του Δημοσίου (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια) και φορείς ασθενών.
Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων στο πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» επί τη βάσει συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων έχει ανατεθεί από την Gilead σε ανεξάρτητα (τρίτα) προς την εταιρεία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους (Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι) με διεθνή επιστημονική εμβέλεια.
Η εταιρεία Gilead, πιστή στην αποστολή της συνεχίζει να  επενδύει  στην  έρευνα, προκειμένου να συμβάλλει στη συνολική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας και μάλιστα σε κρίσιμους για τη δημόσια υγεία τομείς, με απτά, ευδιάκριτα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.



Χονδροπάθεια: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου έχουν οι αθλητές, τα σωματικά δραστήρια άτομα και οι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία επιρρεπείς είναι και όσοι αυξάνουν ξαφνικά το επίπεδο δραστηριότητάς τους, ειδικά όταν η δραστηριότητα αυτή συνεπάγεται επαναλαμβανόμενη κίνηση του γόνατος, όπως τρέξιμο, αναρρίχηση σε σκάλες, βαθιά καθίσματα ή μεταφορά βαρέων φορτίων. Αιτία εμφάνισης του συνδρόμου στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι η σχετιζόμενη με την ηλικία φθορά του χόνδρου στην κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκολία στην ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών.
«Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου (PFTPS) που αναφέρεται συχνά και ως χονδροπάθεια επιγονατίδας ή χονδρομαλάκυνση, αφορά στον πόνο στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, μέσα και γύρω από την επιγονατίδα, δηλαδή στο τριγωνικού σχήματος οστό που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος της άρθρωσης. Είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους πόνου στο γόνατο, ιδιαίτερα μεταξύ των αθλητών, των ενεργών εφήβων, των ηλικιωμένων ενηλίκων και των ατόμων που εκτελούν επαναλαμβανόμενη σωματική κίνηση», μας εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr). 
Το σύνδρομο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και αντιπροσωπεύει το 20% έως 25% του συνόλου των αναφερθέντων πόνων στο γόνατο.