Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Νέα «έκρηξη» απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ

Τι φοβούνται στη ΔΕΗ;

Τους φόβους της ΔΕΗ για νέα έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών «μαρτυρά» η αύξηση κατά… 50% στην πρόβλεψή της για επισφάλειες το 2013!
Η επιχείρηση προχώρησε σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται και μέσα στους τέσσερις, μόλις, πρώτους μήνες του χρόνου, άλλαξε τις προβλέψεις της και αύξησε κατά 50% την εκτίμησή της για τους απλήρωτους λογαριασμούς το 2013.
Συγκεκριμένα, στις προβλέψεις ύψους 228 εκατ. ευρώ που είχε καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμολογίων ρεύματος, προσέθεσε τώρα επιπλέον 110 εκατ. ευρώ, προσδιορίζοντας πλέον τις προβλέψεις για το 2013 στα 338 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη γνωμοδότηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΡΑΕ, αναφορικά με τον καθορισμό των εύλογων δαπανών της ΔΕΗ για τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, καθώς και για το μέγιστο επιτρεπόμενο για φέτος έσοδο της επιχείρησης. Βάσει ακριβώς αυτών των προβλέψεων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Μάιο δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
 
Πάνω από 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Η ραγδαία αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες από τη ΔΕΗ δείχνει την εικόνα που επικρατεί στην αγορά, τόσο λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να πληρώσουν, η οποία επιτείνεται από την απόφαση της κυβέρνησης το «χαράτσι» να συνεχίσει να συνοδεύει, τουλάχιστον για φέτος, τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Υπολογίζεται ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000 και ότι οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή οδήγησε πρόσφατα τη διοίκηση της ΔΕΗ στο να βελτιώσει τις προϋποθέσεις για διακανονισμούς στην πληρωμή, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται παρόμοιο νέο πρόγραμμα που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr