Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Ο Απολογισμός του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, περιόδου: Απρίλιος 2017- Μάρτιος 2018


Ο Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, περιόδου: Απρίλιος 2017- Μάρτιος 2018, που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κυριακής 1 Απριλίου 2018.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες
Αγαπητοί αντιπρόσωποι

Σας καλωσορίζω από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην δεύτερη τακτική γενική συνέλευση από τις εκλογές στις τέσσερις Απριλίου του έτους 2016, όπου θα εκθέσουμε τα πεπραγμένα για τη χρονιά που πέρασε από τον περασμένο Μάρτη έως σήμερα.
Περιμένουμε να ακούσουμε μετά την έκθεση του απολογισμού τις απόψεις σας, τις θέσεις, τις αντιρρήσεις σας την καλόπιστη κριτική σας ειδικότερα όμως να ακούσουμε τις προτάσεις σας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των οργανώσεων που αντιπροσωπεύετε.
Τα οικονομικά προβλήματα τις χώρας μας, που άρχισαν εδώ και οχτώ χρόνια καλά κρατούν εξακολουθούμε ακόμη να είμαστε σε ομηρεία και επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα γίνει πράξη αυτό που ακούγεται ότι στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου, θα βγούμε από την επιτήρηση, για να πάρουμε ως χώρα τις τύχες στα χέρια μας. Αλλά και αν ακόμη αυτό συμβεί δεν σημαίνει ότι τελείωσε η κρίση ότι τελείωσαν και τα βάσανα. Η φτώχεια θα εξακολουθεί να υπάρχει, η ανεργία θα είναι σε υψηλά επίπεδα, η ανάπτυξη στα χαρτιά, η φορολογία βαριά, οι συνταξιούχοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις και οι νέοι μας θα παραμένουν και θα αναζητούν στην ξενιτιά εργασία, περιμένοντας την καλυτέρευση και την χιλιοειπωμένη χαλάρωση. Κανένας μας δεν μπορεί ακόμα να αισθάνεται σίγουρος για τίποτε, ούτε στην εργασία, ούτε στο μισθό, ούτε στο επίδομα, ούτε στο μεροκάματο, ούτε στην ύπαιθρο, πολύ περισσότερο στη σύνταξη η οποία θα υποστεί την μεγαλύτερη καθίζηση.
Για ακόμα μια χρονιά θα μας κατέχει ο φόβος, η αγωνία, η αγανάκτηση και η απόγνωση.
Γνωρίζετε πιο καλύτερα από εμάς ότι οι οργανώσεις μας εξακολουθούν να αιμορραγούν οικονομικά, δεν επιχορηγούνται και δεν στηρίζονται οικονομικά από την πολιτεία, τα μέλη δεν μπορούν μέσα σ’ αυτή την κατάσταση που περιέγραψα να τις στηρίξουν, πολύ περισσότερο να προσφέρουν στην Πανηπειρωτική κάτι παραπάνω από τη μειωμένη εισφορά των 40 ευρώ.
Παρά τις πάμπολλες δυσκολίες και τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες αναπτύξαμε – δράσεις και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε πάρα πολλά ζητήματα και το σωστό η λάθος λίγο ή πολύ καλείστε να κρίνεται καλόπιστα σήμερα. Με συνεχής και ανυπέρβλητες πολλές φορές προσπάθειες κρατήσαμε όρθια την Πανηπειρωτική μέχρι σήμερα.
Η λειτουργία των οργάνων μας του Δ.Σ., του προεδρείου, του Γενικού Συμβουλίου και των επιτροπών ήταν τακτική και όπως ορίζει το καταστατικό μας.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016-2017
Ο κυριότερος άξονας στη λειτουργία μας ως πανηπειρωτική είναι ο πολιτισμός και η πολιτιστική μας δράση και παρά τις συνεχιζόμενες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές η δραστηριότητά μας αυτή είναι σημαντική και πλούσια. Βασική παράμετρος στο έργο μας και στη δραστηριότητά μας αυτή υπήρξε και υπάρχει βέβαια η συλλογική τακτική και αποτελεσματική λειτουργία της πολιτιστικής επιτροπής με επικεφαλείς τον έφορο πολιτισμού και βέβαια βασικός παράγοντας οι ομάδες εθελοντικής δουλειάς για την κάθε εκδήλωσή μας, σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξαν για μια ακόμη χρονιά οι συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων με τις οργανώσεις μας, αλλά και ο έγκαιρος προγραμματισμός.
Ο απολογισμός της πολιτιστικής μας δραστηριότητας είναι σημαντικός και πολύτιμος για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, αλλά και για να κλιμακώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη δράση μας στο μέλλον.
Η οικονομική ασφυξία των τελευταίων χρόνων λειτούργησε ανασταλτικά και ορισμένες εκδηλώσεις του περσινού πολιτιστικού προγραμματισμού δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα το Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2017 παρά τη μεγάλη συμμετοχή των συμπατριωτών μας, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και έτσι κάποιες εκδηλώσεις του καλοκαιριού δεν ήταν δυνατόν να εκτελεσθούν λόγω έλλειψης πόρων. Παρά ταύτα και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τις δύσκολες των τελευταίων χρόνων, είναι πολύ σημαντικά τα απολογιστικά αποτελέσματα των εκδηλώσεων από την περσινή μας συνέλευση μέχρι σήμερα.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
1. Επαναλήφτηκε επιτυχώς και φέτος η συμμετοχή μας στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου όπου οι περιφέρειες και οι Δήμοι όλης της χώρας εκθέτουν προϊόντα με την ονομασία «ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΥΣΗ» που έγινε από 18 έως 21 Μαΐου 2017 σο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, με περίπτερο και χορευτικά των οργανώσεών μας Ενωσης Ηπειρωτών Ιλίου, Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας και της Αδελφότητας Ασσιωτών Λάκκας Σουλίου Πρέβεζας και της κομπανίας του κλαρινίστα Ηπειρώτη Τάσου Μαγκλάρα.
2. Το Σάββατο 24 Ιουνίου στο γήπεδο Baseball στην πρώην αεροπορική βάση του Ελληνικού έγινε το «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2017» με τη συμμετοχή των ηπειρωτικών συλλόγων και αδελφοτήτων της νοτιοανατολικής Αττικής, από την Ηλιούπολη, Αργυρούπολη μέχρι το Λαύριο, από την Καλλιθέα μέχρι τον Αγ. Δημήτριο, από την Παλλήνη μέχρι το Μαραθώνα, την Παιανία και το Κορωπί. Οι Ηπειρώτες στο μεγάλο χώρο του γηπέδου προσήλθαν μαζικά και γλέντησαν με την ψυχή τους απολαμβάνοντας τα αυθεντικά ηχοχρώματα της Ηπειρωτικής παράδοσης των εξαίρετων μουσικών και τραγουδιστών που συμμετείχαν.
3. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 συνδιοργανώσαμε με την αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας την εκδήλωση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου «Τραγουδάμε για την Ήπειρο» ένα Ηπειρώτικο Πανηγύρι με κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές από την Ήπειρο και τις κομπανίες του Πέτρου Λούκα Χαλκιά και του Θοδωρή Γεωργόπουλου.
4. Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 η Πανηπειρωτική τίμησε το έπος του 1940 και την αντίσταση των Ελλήνων και των Ηπειρωτών στον Ιταλογερμανικό άξονα. Διοργάνωσε εκδήλωση στη μνήμη τους στο Πνευματικό μας Κέντρο. Συμμετείχαν η παραδοσιακή χορωδία της ΠΣΕ το πολυφωνικό εργαστήρι με την κομπανία του κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου και προβολή ντοκιμαντέρ αναπαράστασης της μάχης του Καλπακίου.
5. Στις 20 Νοεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών μαζί με την ένωση Αποδήμων Παπίγκου, την Ένωση Ζαγορισίων και τη σχολή τυφλών Καλλιθέας, συνδιοργανώσαμε εκδήλωση, για τον Μιχάλη Αναγνωστόπουλο διευθυντή της σχολής τυφλών στο ίδρυμα Πέρκινς της Βοστώνης και του γλωσσολόγου Γεωργίου Αναγνωστόπουλου εγγονού του Μιχαήλ. Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ήταν μέγας ανθρωπιστής και ευεργέτης με διεθνή φήμη και αναγνώριση, εφηύρε τη μέθοδο εκμάθησης μουσικής για τυφλούς και το όνομά του είναι γραμμένο στη βάση στο άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη και ο Κλίντον έκανε αναφορά στο όνομά του όταν επισκέφθηκε το 1999 την Ελλάδα. Συμμετείχε η χορωδία το πολυφωνικό εργαστήρι και η κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα. Συγκινητική ήταν η στιγμή της ανάγνωσης επιστολής της Έλεν Κέλερ, προς τον Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο γνωστός στην Αμερική με το όνομα Ανάγνου, από το μικρό μαθητή από το σχολή τυφλών Καλλιθέας.
6. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 συνδιοργανώσαμε με το δήμο Αρταίων στο Ζάππειο Μέγαρο την 4η γιορτή πορτοκαλιού – μανταρινιού – ακτινιδίου και ελιάς. Περιλάμβανε ενημερωτική ημερίδα με ομιλίες για την αξία των προϊόντων της Άρτας, αλλά και του κάμπου με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος διοργανώθηκε και βραδινό γευσιγνωσίας με προϊόντα της περιοχής. Συμμετείχε ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα (κομπανία) Λαλητάδες, το χορευτικό του συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης και η παιδική χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου.
7. Στις 6 Νοεμβρίου 2017 μαζί με το σύλλογο Ηπειρωτών Χαϊδαρίου ανεβάσαμε στην αίθουσα του δήμου Χαϊδαρίου τη θεατρική παράσταση του συμπατριώτη μας Χρήστου Τούμπουρου σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Μαραζοπούλου της θεατρικής ομάδας των συμπατριωτών μας από την Ένωση Ηπειρωτών Ηλιούπολης.
8.Η προγραμματισμένη για 4 Φλεβάρη 2018 κορυφαία εκδήλωση της Πανηπειρωτικής η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2018» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 25 Φλεβάρη 2018 στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας. Ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας.
Η ήπειρος του πολιτισμού, της νεολαίας και της αλληλεγγύης ήταν εκεί.
Οι ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν ήταν όλοι εκεί ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Ήταν αφιερωμένη η Πίτα του 2018 στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ηπείρου σε συνδυασμό με την παράδοση και τον πολιτισμό της.
Μια πληθώρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρωτικής ομορφιάς και όχι μόνο ερμηνεύτηκαν άξια από τους κορυφαίους της ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης αφιλοκερδώς. Τρεις χιλιάδες χορευτές με τις παραδοσιακές ηπειρώτικες στολές πλημύρισαν την αρένα του Σταδίου.
Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθείς ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον πολιτισμό.
Οι ηπειρωτικές γέφυρες φιλοξένησαν τις αποδημικές οργανώσεις της Ρούμελης. Ήταν πολύ συγκινητικά τα συγχαρητήρια μηνύματα από τους ηπειρώτες απ’ όλο τον κόσμο που μεταδόθηκε η φετινή μας γιορτή. Θα μου επιτρέψετε να διαβάσω ένα απόσπασμα από την επιστολή του συμπατριώτη μας καθηγητή φιλολόγου Σταύρου Μπερτίδη.
«Όντως, παρακολούθησαν όλοι μια φαντασμαγορική εκδήλωση-πρότυπο, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να«ξεδιπλώσουν τα φτερά τους» και να ταξιδέψουν στο παρελθόν, στους κλέφτες και στους αρματολούς, σε θύμησες για την Ήπειρο και τη μοναδική ομορφιά της, στην ειδυλλιακή πνοή των Τζουμέρκων, των Θεοδώριανων και της Κωστηλάτας, στο Πωγώνι, στα γραφικά ηπειρώτικα χωριά, στα γιδοπρόβατα και τους βοσκούς, στις βουνοκορφές όπου πετά ο αδέσμευτος αϊτός, το σύμβολο της δύναμης και της λευτεριάς. Και η ψυχή του Ηπειρώτη αγάπησε και ύμνησε τον αϊτό, γιατί πετά ψηλά και δύσκολα αρρωσταίνει, νικιέται ή σκλαβώνεται.
Εν κατακλείδι, η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής έσπασε το φράγμα του χρόνου και μας οδηγεί στο μέλλον. Αυτά που οι υπεύθυνοι ετοίμασαν και πρόσφεραν απλόχερα στο κοινό ξύπνησαν μνήμες, σκόρπισαν ενθουσιασμό, μοίρασαν τον πόνο, για να γίνει λιγότερο οδυνηρός, πολλαπλασίασαν τη χαρά, έδωσαν την ευκαιρία να καμαρώσουν όλοι τη νέα γενιά, τα αγόρια και τις κοπέλες ,τα παιδιά τους, τους έκαναν να αισθανθούν Ηπειρώτες, ακόμα κι αν δεν είναι. Θερμά και ανυπόκριτα συγχαρητήρια σε όλους, όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτήν. Είναι βέβαιο ότι όποιος είναι αμερόληπτος κριτής και έχει αγνότητα προθέσεων θα συμπλεύσει με όσα γράφτηκαν.
Ευχής έργο θα ήταν αν και οι ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον κρατήσουν κάτι από τη μουσική και χορευτική αύρα αυτής της εκδήλωσης της Πανηπειρωτικής.»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Έχουμε τονίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, τονίζουμε και σήμερα ότι τόσο οι οργανώσεις μας όσο και η Πανηπειρωτική αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα κύρια λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.
Τα οικονομικά μας προβλήματα όσο πάνε και εντείνονται αντί να αμβλυνθούν. Και αυτό είναι φυσικό καθόσον δεν υπάρχουν μόνιμοι πόροι και το ΥΠΠΟ επικαλούμενο και αυτό οικονομική αδυναμία λόγω κρίσης δεν μας επιχορηγεί. Εάν όμως ρίξουμε μια ματιά στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» θα δούμε ότι επιχορηγούνται άσχετοι με τον πολιτισμό οργανισμοί με τεράστια ποσά, αλλά και σχετικοί οργανισμοί με τον πολιτισμό παρότι έχουν και ικανοποιητικούς ίδιους οικονομικούς πόρους.
Η ΠΣΕ έχει πάγια έξοδα το μήνα 3700 χιλιάρικα το μήνα και σε σύνολο 45000 περίπου και ελάχιστα έσοδα από την αίθουσα που νοικιάζει. Είχαμε και ένα γραφείο στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 18 στον 8ο όροφο, είκοσι περίπου τετραγωνικά, νοικιασμένο σε ένα δικηγόρο με 300 ευρώ το μήνα, αλλά δυστυχώς απεβίωσε και τώρα είναι ξενοίκιαστο και παρότι έχουμε πάνω από έξι μήνες ενοικιαστήριο δεν νοικιάσθηκε ,ούτε προβλέπεται να νοικιαστεί ,γιατί η πολυκατοικία είναι πολύ παλιά έχει και πολλά ξενοίκιαστα γραφεία , σε όλους τους ορόφους και μας κληροδότησε ο μακαρίτης και 700 ευρώ περίπου κοινόχρηστα τα οποία θα έχουν φθάσει πάνω από χίλια γιατί επιβαρυνόμαστε με 70 ευρώ το μήνα.
Βρέθηκε κάποιος αγοραστής που προσέφερε 8.000 ευρώ για αγορά, αλλά επειδή θεωρήθηκε από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεπούλημα περιουσίας, αν το δώσουμε, δεν προχωρήσαμε στην πώληση ,και το φέρνουμε στην Γενική Συνέλευση και ζητούμε την έγκριση της. Η πλειοψηφία των συμβούλων είναι υπέρ της πώλησης. Δεν ξέρω εάν ο συγκεκριμένος αγοραστής ακόμη ενδιαφέρεται νομίζω πως όχι και επί πλέον είναι από τη Μάνδρα Αττικής.
Τα μόνα έσοδα είναι από το «ΙΔΡΥΜΑ ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ» του συμπατριώτη μας Βασιλάκου από την Κόντσικα Ιωαννίνων του οποίου, σύμφωνα με τη διαθήκη, πρόεδρος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της ΠΣΕ και τα δικαιώματα της ΠΣΕ είναι ανάλογα με το υπόλοιπο κάθε χρόνο από 6-8 χιλιάρικα στην καλύτερη περίπτωση.
Το ότι η Πανηπειρωτική είναι ακόμη ζωντανή το οφείλει στις φιλότιμες προσπάθειες συγκεκριμένων ελάχιστων συμβούλων που τρέχουν να βρουν χορηγίες για την κάλυψη των εξόδων των εκδηλώσεων και την πληρωμή των παγίων εξόδων, τα οποία πάγια συνολικά φθάνουν τα σαράντα πέντε χιλιάδες ( 45000) το χρόνο όπως πιο πάνω αναφέραμε. Η κατάσταση όμως αυτή είναι πολύ επισφαλής και θα πρέπει να δοθεί λύση. Τα συνολικά έσοδα στην καλύτερη περίπτωση από τα ενοίκια και το ίδρυμα είναι 10.000 έως 12.000 χιλιάδες. Ακόμη και αν διπλασιαστεί η εισφορά των μελών δεν λύνει το πρόβλημα γιατί οι ενεργές είναι περίπου 180 με 200 και φθίνουν συνεχώς. Έγινε μια πρόταση για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 30%, οι αποφάσεις όμως αυτές είναι δύσκολες και δεν υπάρχει ομοφωνία στο Δ.Σ. θέλουμε και εδώ απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Αυτή τη στιγμή τα οικονομικά μας είναι σε ένα σημείο που μπορούμε να διαχειριστούμε σύντομα όμως μπορεί να χειροτερεύσουν αφού δεν υπάρχουν επαρκείς οικονομικοί πόροι. Πιστεύουμε όμως εάν επιβεβαιωθούν οι σχεδιασμοί που έχουμε κάνει ,ότι σύντομα η ΠΣΕ θα έχει μηδέν χρέος και θα έχει περίσσευμα. Και το λέω αυτό γιατί εκκρεμεί μια απόφαση για εκδήλωση στο Ηρώδειο που θα αποφέρει έσοδα ,και προσπαθούμε για μία πάγια ικανοποιητική επιχορήγηση από το Υπουργείο πολιτισμού κάθε χρόνο. Ίδωμεν σύντομα θα το ξέρουμε. Προσπαθούμε ,έχει γίνει το οικονομικό πρόβλημα της ΠΣΕ ,βίωμα μας. Δε κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς και με τις πλάτες άλλων.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπως αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο των δύο ημερίδων με θέμα:
«Ήπειρος και Υδρογονάνθρακες» που η ίδια διοργάνωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και της πρόσφατης της 12-Ματρη του τρέχοντος έτους 2018
Το ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, η ΠΣΕ το αντιμετώπισε πρώτη, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο φορέα και στις 2/12/2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν γνωστά σε όλους τους Ηπειρώτες είναι:
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής.  
Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».
Η ΠΣΕ μετά την έναρξη των ερευνών διαπιστώνει ότι, καθίσταται αναγκαία η διερεύνηση, το κατά πόσον εφαρμόζονται οι συναφθείσες συμβάσεις μετά του Ελληνικού Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας. Διοργανώνει ειδική ημερίδα στις 12/3/2018 με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα.
Στην ημερίδα αυτή διαπιστώνεται η αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της Ηπείρου με κάθε πρόσφορο μέσον και ειδικά η αναγκαιότητα για την έρευνα ύπαρξης και σε ποιες ποσότητες ορυκτού πλούτου της χώρας και εν προκειμένω των υδρογονανθράκων. Να μη προχωρήσει η έρευνα εάν δεν τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες και νόμοι προστασίας του απείρου ομορφιάς ηπειρώτικου τοπίου.
Από τη συζήτηση προέκυψε ακόμη ότι η περιβαλλοντολογική μελέτη δεν απαντά πλήρως στις ανησυχίες τους φόβους και τις αιτιάσεις της Ηπειρωτικής Αποδημίας και των Ηπειρωτών γενικότερα, όχι τόσο ως προς την έρευνα όσο ως προς την εξόρυξη,
Προτείνουμε να συσταθεί από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΕΠΙΤΡΟΠΗ παράλληλα με την έρευνα ,από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που θα τροποποιήσει και θα συμπληρώσει την περιβαλλοντολογική μελέτη ,έτσι ώστε να απαντά πλήρως στα ερωτήματα που έθεσε η ΠΣΕ προς τους ομιλητές στις 12 Μαρτίου 2018
Στο βαθμό που αυτό δεν συμβεί η Πανηπειρωτική μαζί με τις αποδημικές οργανώσεις θα προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της σύμβασης.
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η Πανηπειρωτική κάλεσε όλους τους φορείς των Ηπειρωτών, τις Ομοσπονδίες τις Ενώσεις ,τις Αδελφότητες, τους επιστημονικούς φορείς να απαιτήσουν και να προβάλλουν ένα πλαίσιο αιτημάτων, για διεκδίκηση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και εξέφρασε την αντίθεσή της :
Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων
Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των κατοίκων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Στην ιδιωτικοποίηση ,στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Και την διεκδίκηση εναλλακτικών επιλογών
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου παρά τις υποσχέσεις δεν πέρασε τη διάταξη για τη συστέγαση των πολιτιστικών οργανώσεων. Το θέμα αυτό πρέπει να τεθεί εκ νέου μαζί με όλες τις πολιτιστικές οργανώσεις της Ελλάδος. Βρήκαμε μια ενδιάμεση λύση την οποία δέχεται η Α Εφορία, δηλώνοντας ως έδρα τα γραφεία της ΠΣΕ με το αιτιολογικό ότι είναι μέλος μας και συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα πλην όμως ενέχει τον κίνδυνο να ζητηθούν τεκμαρτά εισοδήματα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Μετά από πρόταση της επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού οργανώσαμε στις 12 Ιουνίου 2017 ημερίδα με θέμα «Η εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία στην σύγχρονη εποχή».
Με ειδικούς στο θέμα εισηγητές μετά από ενδελεχή εξέταση και επεξεργασία της αρμόδιας επιτροπής των Αποδήμων και Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού παρουσιάσαμε, σε ένα απαιτητικό και με ανησυχίες κοινό, τη σημερινή διάσταση του θέματος από γεωπολιτική, πολιτική, διπλωματική, κοινωνική, ανθρωπιστική, πολιτιστική και δημοσιογραφική πτυχή.
Η όλη διαδικασία της ημερίδας καταγράφηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός φακέλου με τα δεδομένα, έτσι ώστε να κατατεθούν προς τους άμεσα εμπλεκόμενους οργανισμούς και φορείς.
Το Νοέμβριο του 2017 η Πανηπειρωτική διαμαρτυρήθηκε έντονα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και καταδίκασε τις τακτικές της Γείτονος που με δυνάμεις καταστολής και με προκλητικό και παράνομο τρόπο και καθεστωτική απολυταρχική συμπεριφορά προχώρησε σε οργανωμένο σχέδιο εκδίωξης των Ελλήνων της Αλβανίας και υφαρπαγής των περιουσιών τους.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Είναι σε όλους γνωστό ότι η Πανηπειρωτική εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκφράσει τις θέσεις της για την προστασία των κατοίκων των ακριτικών χωριών της Ηπείρου ,από τις κάθε λογής ληστοσυμμορίτικες ομάδες που εισέρχονται στον Ελλαδικό χώρο τρομοκρατώντας τους κατοίκους και οδηγώντας σε ερήμωση την παραμεθόριο περιοχή.
Διαμαρτυρήθηκε έντονα για το σοβαρό τραυματισμό του συμπατριώτη μας από το Κεράσοβο Πωγωνίου Ανδρέα Λεβέντη ενενήντα χρονών και αυτή ήταν η δεύτερη φορά και το ποτήρι της αγανάκτησης των κατοίκων του ακριτικού Πωγωνίου, αλλά και όλων των Ηπειρωτών, ξεχείλισε από αγανάκτηση για την αδιαφορία της πολιτείας και τη μη λήψη μέτρων για την προστασία των ακριτών μας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Είναι γνωστή η θέση της ΠΣΕ για την προστασία του περιβάλλοντος της ιδιαίτερης πατρίδας των υδάτινων πόρων μας και τους αγώνες που έχει οργανώσει μέχρι σήμερα και στις 28 Ιουνίου 2017 διοργάνωσε μαζί με την Ομοσπονδία Καλαμά στο Πνευματικό μας Κέντρο εκδήλωση με θέμα «Βίκος – Θύαμις χρονικό στις εποχές μια ωδή στην Ηπειρωτική ύπαιθρο» και το περιβάλλον με ομιλητές και προβολή ηχοράματος του συμπατριώτη μας φωτογράφου, σκηνοθέτη και παραγωγού οπτικοακουστικών πολυθεαμάτων Βασίλη Λάππα.
Αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα πλαισιώθηκε από ομιλίες σχετικές με το περιβάλλον από του προέδρους της συνδιοργάνωσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις ανάπτυξης ενός χρόνιου προβλήματος εδώ και 40 χρόνια που συνεχίζεται εξ αιτίας της αδιαφορίας και αναποτελεσματικότητας των αρμόδιων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ανακόψουν τη ρύπανση του ποταμού Καλαμά.
ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΕΦΥΡΙΩΝ
Είχαμε τονίσει σε κάθε δράση που αφορούσε τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα τα πέτρινα γεφύρια ότι πρέπει να συντηρηθούν και να προστατευθούν. Δυστυχώς όμως μιλάμε πάντα σε ώτα μη ακουόντων. Από την αδιαφορία και όχι από την κακοκαιρία και τις συνεχείς βροχοπτώσεις κατέρρευσε το φυσικό γεφύρι το στολίδι της περιοχής, κοντά στο χωρίο Λίθινο του Δήμου Ζίτσας, «το Θεογέφυρο» Δεν φταίνε οι βροχές και τα νερά του ουρανού φταίει ο δικός μας ο ανάποδος και κακός καιρός όπως λέει ο λαός μας. Το σκότωσε η αδιαφορία.
Όσον αφορά το γεφύρι της Πλάκας στις 20 του Δεκέμβρη ημέρα Δευτέρα έγινε σύσκεψη στο ΥΠΠΟ της επιτροπής παρακολούθησης υπό την προεδρία της υπουργού κ. Κονιόρδρου του Γ. Γραμματέα υποδομών κ. Δέδε του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων κ. Σεντελέ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, εκπροσώπων από τη Γεν. Γραμματεία Νεωτέρων μνημείων του ΤΕΕ Ηπείρου και του ΕΜΠ. Παραδόθηκε από το μελετητή στο ΥΠΠΟ η σχετική Αρχιτεκτονική μελέτη του έργου της αναστήλωσης για έγκριση μέχρι 15 Γενάρη – έχει ήδη εγκριθεί- και περιμένουμε να τελειώσουν μέχρι το Μάιο οι διαδικασίες ανάδειξης του αναδόχου και το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Τα βάθρα έχουν στερεωθεί και περιμένουν. Εμείς παρακολουθούμε την όλη διαδικασία και επαγρυπνούμε. Επικρατεί σε όλους τους εμπλεκόμενους μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Μετά την επιτυχημένη πρόσθετη παρέμβαση της ΠΣΕ και όλων των Ομοσπονδιών των Αποδήμων που συντέλεσε ως καταλύτης, απερρίφθη η αναίρεση της αίτησης της KLEVER BANK A.E. σύμβουλοι επιχειρήσεων και του ιδιώτη κ. Τζιώτη στο Εφετείο, για την μετατροπή του Ζαππείου Μεγάρου σε Ολυμπιακό Μουσείο, με διαχειριστές ιδιώτες ,δηλαδή τους ίδιους τους προφεύγοντες.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε σε επιτροπή από συμβούλους να ερευνήσει τι πρόκειται να γίνει με το παραχωρηθέν κατά χρήση οικόπεδο στην περιοχή Αμαρουσίου του οποίου η κυριότητα ανήκει στη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και να ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο για να δούμε τι θα κάνουμε. Η επιτροπή δεν μας ενημέρωσε ακόμη. Ελπίζουμε να μας ενημερώσει στο επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα θα κινηθούμε. Πάντως εκείνο που είναι σίγουρο δεν παραχωρήθηκε στο ΤΑΥΠΕΔ.
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η νεολαία μας δεν κατάφερε να βρει το βηματισμό της για μια ακόμη χρονιά. Ο πιο νέος σύμβουλος που ήταν και υπεύθυνος της επιτροπής νεολαίας δεν παρουσίασε κανένα πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για το πώς και με ποιο τρόπο η νεολαία μας θα έρθει να στελεχώσει τις οργανώσεις μας για την συνέχεια. Είναι ζητούμενο αυτό εδώ και χρόνια. Ενώ υπάρχει συμμετοχή στα χορευτικά μας και στα πανηγύρια στις οργανώσεις και στα διοικητικά συμβούλια υπάρχει απροθυμία. Βέβαια οι νέοι μας εξακολουθούν να έχουν προβλήματα ανεργίας, επαγγελματικής αποκατάστασης άγχος, αγωνία για το μέλλον, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη συνέχειά μας πρέπει να προσπαθήσουμε.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαμε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα τέλος Ιουλίου του 2017 με ομιλία του προέδρου με θέμα «Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΉς ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ».
Ανταλλάξαμε επίσης διάφορες σκέψεις και απόψεις σε διάφορα θέματα πολιτισμού και παράδοσης και προτείναμε την διοργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της Ηπείρου στην μετά κρίση εποχή, αλλά δεν αποδεχθήκανε την πρόταση και είπαμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα κάποιας άλλης εκδήλωσης και μετά να προσπαθήσουμε για τη διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου.
Πριν από το Πάσχα θα έρθει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την εκδήλωση που τυχόν μπορεί να κάνουμε και τις δυνατότητες που έχουμε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Η Επιτροπή γυναικών και αλληλεγγύης της ΠΣΕ συγκέντρωσε αρκετά σχολικά είδη από τις οργανώσεις μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, την αδελφότητα Ρωμανιωτών, την αδελφότητα Αμμοτοπιτών, την αδελφότητα Κουκλιωτών, την ένωση ηπειρωτών Ιλίου, τον σύλλογο ηπειρωτών Χαϊδαρίου, το τρίτο δημοτικό σχολείο Ασπροπύργου και την εταιρεία MINAMAL – PRESPAN για τα σχολεία της Μάνδρας Αττικής που έπαθε πολλές καταστροφές από τη κακοκαιρία τον περασμένο Νοέμβριο και στις 15 του Γενάρη του 2018 αντιπροσωπεία του Δ.Σ με επικεφαλείς τον αντιπρόεδρο κ. Κ. Ζηκόπουλο, τον Γ. Γραμματέα κ. Κ. Γαβριήλ, τον έφορο Πνευματικού Κέντρου κ. Χ. Τζαρτζούλη και το μέλος του Δ.Σ. κ. Ε. Σιαμέτη τα παρέδωσαν στους εκπαιδευτικούς και στο σύλλογο γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του 2016 αποφάσισε να γίνει τροποποίηση του καταστατικού και κυρίως ως προς τις έδρες των νομών και του τρόπου εκλογής του Συμβουλίου.
Άμεσα με πρόταση του προεδρείου ορίστηκε από το Δ.Σ. μια επιτροπή για να προτείνει τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν.
Η επιτροπή αποτελείτο από 17 μέλη.
Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις η επιτροπή δεν κατάφερε να λειτουργήσει καθόσον κάθε φορά η θα ήταν τρεις έως πέντε ή ένας δύο ή και κανένας. Προτείναμε αλλαγή της επιτροπής δεν έγινε δεκτή. Κλήθηκε ξανά η επιτροπή και δεν ήρθε κανένας.
Εισήχθη το συγκεκριμένο καταστατικό στο προεδρείο του Δ.Σ. και μετά από τροποποίηση του τρόπου εκλογής, ενεκρίθη και εκκρεμεί σύγκλιση Δ.Σ και Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης άμεσα ,για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Ο τρόπος εκλογής των οργάνων κατά την αποψή μας είναι ο καλύτερος για να λειτουργήσει η Πανηπειρωτική. Οι αντιπρόσωποι εκλέγουν Γενικό Συμβούλιο από 41 μέλη και το Γενικό Συμβούλιο εκτελεστική επιτροπή από 11 μέλη με απλή αναλογική στην οποία θα συμμετέχουν όλοι, μπορεί να κατεβαίνουν πολλά ψηφοδέλτια και πολλοί μεμονωμένοι. Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ,έχουν κατανεμηθεί στους Νομούς σύμφωνα με τη δύναμη των σωματείων, και επί πλέον έχει δοθεί και ένας αριθμός στις οργανώσεις των δήμων.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Πιστεύουμε ότι πραγματοποιούμε και ότι προσπαθούμε κάθε φορά, όλες αυτές τις αξίες της πολιτιστικής συγκομιδής να μην τις αφήνουμε πίσω μας και να περνούν στην ιστορία και στο χρονοντούλαπό της, αλλά είναι αδήρητη η ανάγκη να τις μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά για τη διατήρησή της, τη διάσωση και τη διάδοση της παράδοσής μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο αυτό το έργο έχουμε όμως χρέος να το προσπαθήσουμε και αυτό θα κάνουμε. Για τη χρονιά που διανύουμε και την επόμενη που θα έρθει προτείνουμε:
1. Με αφορμή την κατάρρευση από ανθρώπινη για εμάς αμέλεια και εγκατάλειψη του Θεογέφυρου την οργάνωση εκδήλωσης για τη διάσωση των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου, αλλά και όλων των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Μια ημέρα αφιερωμένη στις παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις.
3. Διοργάνωση εκδήλωσης για την ηπειρωτική Τέχνη με έμφαση αργυροχοΐα, χρυσοχοΐα, ξυλογλυπτική και σιδηρουργία.
4. Πανηπειρωτικό πανηγύρι 2018 που θα διοργανωθεί με το Δήμο Αγίου Δημητρίου, τον σύλλογο ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου και την αδελφότητα Κραψιτών και τους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
5. Εκδήλωση παράσταση πανηπειρωτικής στο Ηρώδειο (Ήπειρος παρελθόν – παρόν και μέλλον) Ηπειρωτικό πολυθέαμα 2018. Το φθινόπωρο του 2018.
6. Πίτα του Ηπειρώτη 2019 και
7. Από το ερχόμενο καλοκαίρι να συνδιοργανώσουμε για κάθε ένα Νομό ημερίδα η διημερίδα εφόσον τα οικονομικά το επιτρέψουν με τους Δήμους τις τοπικές πολιτιστικές οργανώσεις τις αδελφότητες και τους συλλόγους μέλη μας κάθε νομού και φυσικά τη Θεματική Περιφέρεια αναδεικνύοντας τα προβλήματα τους σε όλη τους την έκταση.
Ξεκινώντας πρώτα από τη Θεσπρωτία.
Και τέλος η εκδήλωση Ηπειρώτικης Λαογραφίας που είναι αποφασισμένη και προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Απριλίου 2018 σε συνδιοργάνωση με το Ζάππειο, στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου Αλή Πασά,Λαογραφικός Σύλλογος Ρίζες Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων,Λέσχη Αρχιμαγείρων και Χορωδία Πανηπειρωτικής.
Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι
Έχω την πεποίθηση ότι οι πολιτιστικές οργανώσεις δεν έχουν την πολυτέλεια ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες, να λειτουργούν με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, πρέπει αντί να ασχολούμαστε με το τι μας χωρίζει να βρούμε τις διαδικασίες που μας ενώνουν να συζητούμε, να βρίσκουμε λύσεις και όλοι μαζί να προχωρούμε. Δεν μπορεί διαφορετικά , να σταθεί, να λειτουργήσει και να υπάρχει η Πανηπειρωτική πόσο μάλλον να προχωρήσει μπροστά στις σημερινές συγκυρίες και συνθήκες. Εξακολουθεί η Πανηπειρωτική να έχει σοβαρά προβλήματα κυρίως οικονομικά αλλά δεν είναι τα μόνα.
Οι οργανώσεις μας καταρρέουν και θα καταλήξουν σωματεία σφραγίδες. Η νεολαία μας, μας έχει εγκαταλείψει και εύχομαι να μην είναι οριστικά και αμετάκλητα. Χωρίς τους νέους συνέχεια δεν υπάρχει και εάν εκλέξουμε αντιπροσώπους με τη δύναμη των σωματείων θα δούμε πόσες είναι εκείνες, κυρίως, οι αδελφότητες που στις συνελεύσεις τους θα έχουν πάνω από 15 έως 20 ανθρώπους.
Δύσκολα γίνονται συνελεύσεις που είναι σύμφωνες με το καταστατικό εάν εξαιρέσουμε τις οργανώσεις των Δήμων.
Τα οικονομικά τους είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορούν να πληρώσουν καλά - καλά ούτε τη συνδρομή τους και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Σιγά – σιγά θα φθίνουν μέχρι να εξαφανιστούν.
Ενοίκια δεν μπορούν να πληρώσουν και για τις συνεδριάσεις έρχονται στην Πανηπειρωτική και σας πληροφορώ ότι όλες αυτές είναι ένα βήμα πριν τη διάλυση.
Και το ερώτημα είναι πώς και πόσο θα αντέξει η Πανηπειρωτική με αυτά τα πήλινα πόδια; Η Πανηπειρωτική ήταν και εξακολουθεί να είναι ως ένα βαθμό γίγαντας, μιά οργάνωση και ένας θεσμός με κύρος και αποδοχή από όλους ως πότε όμως; Ήδη όπως προανέφερα δειλά – δειλά αρχίζουν να τρίζουν τα θεμέλια και εμείς ασχολούμαστε με το ποιος θα είναι ο κυβερνήτης. Με τις λογικές που δεν διαφέρουν από αυτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να φύγετε, να έρθουμε εμείς πουοι καλύτεροι, δουλειά δεν γίνεται. Με το να ψάχνουμε ευκαιριακές πλειοψηφίες να γίνει εκείνο που θέλουμε εμείς, δουλειά δεν γίνεται. Με τη λογική ότι το δικό μας το πρόγραμμα δεν μπορεί να παντρευτεί με δικό σας η εφαρμόζεται ατόφιο ή αποσύρεται, δουλειά δεν γίνεται.
Με την άποψη ότι εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε πουθενά και δεν πρόκειται να βοηθήσουμε σε τίποτε θα ερχόμαστε μόνο στα συμβούλια και πάλι δουλειά δεν γίνεται.
Με το να προσπαθούμε να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια του άλλου τον οποίον κατά πως φαίνεται θεωρούμε αντίπαλο μέλλον δεν υπάρχει ούτε για εκείνον, ούτε για τον άλλον. Και τι χρειάζονται οι είκοσι πέντε όταν τρέχουν στην καλύτερη περίπτωση μόνο οι πέντε; Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποια πράγματα που ακούγονται αληθεύουν «ότι άστους να καταρρεύσουν οικονομικά». Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουμε πέσει τόσο χαμηλά. Δεν καταρρέει η διοίκηση κύριοι, καταρρέει η Πανηπειρωτική. Οικονομική κατάρρευση εμείς προσωπικά έχουμε εκ γενετής.
Παρότι υπάρχουν αυτά τα προβλήματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά εμείς προσπαθήσαμε και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε. Καταφέραμε να κρατήσουμε την Πανηπειρωτική όχι μόνο όρθια, αλλά και να διατηρήσουμε το κύρος της και τη φήμη της. Καταφέραμε να τρέξουμε και να βρούμε χρήματα, καταφέραμε να κάνουμε εκδηλώσεις, οι οποίες έφεραν κοντά μας, όλους τους ηπειρώτες. Πίτα του Ηπειρώτη 2017, Πίτα του Ηπειρώτη 2018 η μία καλύτερη από την άλλη, εκδηλώσεις κύρους, εκδηλώσεις αξιοπρέπειας με τους ηπειρώτες παρόντες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τρεις χιλιάδες χορευτές, εκδηλώσεις που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο από την ΕΡΤ και εισπράξαμε τα συγχαρητήρια από όλους.
Πανηπειρωτικά πανηγύρια με όλους τους Ηπειρώτες κοντά μας και άλλες εκδηλώσεις στο Πνευματικό μας κέντρο και συνδιοργανώσεις με τις αδελφότητες και τους συλλόγους μας και ταυτόχρονα σταθήκαμε αρωγοί στα προβλήματα των ηπειρωτών και της Ηπείρου. Και δεν πρόκειται να λακίσουμε και θα προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό, και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και επί πλέον αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Και επί πλέον δίνουμε υπόσχεση ότι θα λύσουμε το οικονομικό της Πανηπειρωτικής.
Ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσω του ιδρύματος Μόρφωσις Νεολαίας και του Ζαππείου Μεγάρου πάνω 15.000 ευρώ το χρόνο, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρήματα και μέσω άλλων ιδρυμάτων, να μπορέσουμε να καλύψουμε τα πάγια έξοδα της Πανηπειρωτικής.
Είμαστε υπερήφανοι για αυτά που κάναμε και για όσα θα κάνουμε μέχρι τη λήξη της θητείας μας και στεκόμαστε μπροστά σας με θάρρος και ζητούμε να ψηφίσετε τους απολογισμούς και να υπερψηφίσετε τα πεπραγμένα μας. Προσπαθούμε, δεν αγναντεύουμε κρυπτόμενοι και ζητούμε να επιβραβεύσετε την προσπάθειά μας η οποία είναι τεράστια και γιγάντια, για την Πανηπειρωτική και το μέλλον της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ