Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Άρτα: Αλλοδαπή συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε σακούλα με χρήματα για υποτιθέμενο χειρουργείο

 


Άλλη μία σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες στην Ήπειρο, που αφορά τη συνήθη μέθοδο επιτήδειων, οι οποίοι τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους –κυρίως ηλικιωμένους- πολίτες, ζητώντας χρήματα για άμεση χειρουργική επέμβαση στενού συγγενικού προσώπου συνεπεία δήθεν ατυχήματος.

Ειδικότερα, χθες (25-09-2024) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν αλλοδαπή στην Άρτα, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη.

Νωρίτερα, άγνωστοι συνεργοί της είχαν τηλεφωνήσει σε ηλικιωμένη, παριστάνοντας την κόρη της και ιατρό, αντίστοιχα, από την οποία ζητήθηκε να καταβάλει αρχικά το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ, συμφωνώντας τελικά στο ποσό των 2.000 ευρώ και κάποιο κόσμημα, τα οποία θα τοποθετούσε σε σακούλα και θα εναπόθετε σε ορισμένο σημείο κοντά στο σπίτι της.

Αστυνομικοί, που είχαν αναπτυχθεί διακριτικά στο προκαθορισμένο σημείο ύστερα από ενημέρωση της ηλικιωμένης και αφού εκείνη είχε αντιληφθεί την προσπάθεια εξαπάτησής της, επενέβησαν και συνέλαβαν την αλλοδαπή, τη στιγμή που παραλάμβανε τη σακούλα.

Η σακούλα με τα χρήματα και το κόσμημα επιστράφηκαν στην ημεδαπή, ενώ η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου επισημαίνει τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις μεθόδους δράσης των επιτήδειων και υπενθυμίζει στους πολίτες:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό -ανήλικου συνήθως- παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες (νοσοκομεία, αστυνομία κτλ) δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τις μεθόδους εξαπάτησης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.