Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΣΔΟΕ: Έχει βάλει στόχο, πρόστιμα 7 δισ. ευρώ για το 2011


Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011 στους περιορισμένους ελέγχους των εφοριών, στην πενιχρή είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά κυρίως στη «λευκή απεργία» που φαίνεται να πραγματοποιούν ορισμένοι υπάλληλοι ΔΟΥ μετά το ψαλίδισμα των μισθών τους και της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι η ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα των εσόδων το πρώτο δίμηνο είναι απογοητευτική καθώς η «μαύρη τρύπα» από τις εισπράξεις φόρων, τελών και εισφορών σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ.

Όπως όμως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Όμως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».

Για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους καθώς και σε επιχειρήσεις που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων. Ο έλεγχος είναι να διαπιστωθεί αν υποκρύπτονται εικονικές συναλλαγές. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων προς άμεση είσπραξη είναι 150 εκατ. ευρώ.