Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Σπεύδουν για σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω περικοπών

50.000 υπάλληλοι στην έξοδο.


Πρόωρη συνταξιοδότηση υπό το φόβο της εργασιακής εφεδρείας, ή ακόμη και των απολύσεων, φαίνεται να επιλέγουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.
Το κλίμα αυτό πυροδοτεί και η κυβέρνηση, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι απολύσεις και η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, η οποία με συνεχείς νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή προωθεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος.
Ως το πιο αποτελεσματικό τρικ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται τα πλασματικά έτη.
Ειδικά για τα παιδιά, καθώς στο Δημόσιο δεν προσμετρώνται στα λοιπά πλασματικά από σπουδές, ανεργία, στρατό κ.ά. (4 έτη φέτος και έως 7 έτη το 2014), όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., αλλά υπολογίζονται επιπλέον.
Έτσι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη.
Ήδη φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αιτήσεων «εξόδου» από το Δημόσιο, καθώς οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται να φτάσουν τις 50.000.


Όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία (π.χ. το 58ο για πλήρη σύνταξη κ.ά. ή το 50ό για συνταξιοδότηση με ανήλικο) έχουν απευθύνει σχετικό διερευνητικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.