Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΣΑΜΑΡΑΣ : "Οχι μεν αλλά"


Σκληρή κριτική στο πολυνομοσχέδιο και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας την Δευτέρα σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στη Θεσσαλονίκη.
Το «πολυνομοσχέδιο» δεν αποκαθιστά την ευελιξία, επιβάλλει την πλήρη «απορρύθμιση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς και εξήγησε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους βαθειάς ύφεσης.
Τα μέτρα αυτά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν με συρρίκνωση, ενώ τους απαγορεύουν να προσαρμοστούν με ανάπτυξη».
«Απαγορεύουν τις επενδύσεις, γιατί αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές, απαγορεύουν να φθηνύνουν τα προϊόντα, γιατί αυξάνουν συνέχεια το ΦΠΑ και διατηρούν υψηλό το κόστος εργασίας, όχι από την πλευρά των μισθών, αλλά των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα μειώνουν συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα» εξήγησε.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, το πολυνομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση σε ότι αφορά το στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας, ωστόσο «έχει και σωστά επί μέρους στοιχεία, τα οποία εμείς θα ψηφίσουμε»
Ακολούθως ο κ. Σαμαράς επέκρινε έντονα το μνημόνιο, τονίζοντας ότι «εν είναι απλή δανειακή σύμβαση» είναι δέσμευση σε μια αδιέξοδη πολιτική και τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη, όπως η αλλαγή της φορολόγησης των επιχειρήσεων, η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της αγοράς, όπως για παράδειγμα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και αναθέσεις εκμεταλλεύσεων αεροδρομίων και λιμανιών.