Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γλέντησαν γνήσια και ηπειρώτικα στο πανηγύρι της Ηλιούπολης, που διοργάνωσαν, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης και ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών ''Χάονες'', το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013

Παρότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι πλέον  κατάλληλες, αυτό δεν εμπόδισε τους Βορειοηπειρώτες  των νοτίων προαστίων της Αττικής, αλλά και τους φίλους των Συλλόγων που διοργάνωσαν το ηπειρώτικο πανηγύρι , να συμμετάσχουν στο διήμερο σπονδής στην ηπειρώτικη παράδοση,  την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού της Ηλιούπολης.

Ένα διήμερο που χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως το κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου και των πανηγυριών, που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι οι Απόδημοι Βορειοηπειρώτες στα χωριά τους , που τα επισκέπτονται, διατηρώντας έτσι τα ήθη και τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το πλούσιο διήμερο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ικανοποίησε τον κάθε απαιτητικό και όλοι γλέντησαν έτσι όπως ξέρουν και  γλεντούν οι Ηπειρώτες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και στην αποδημία.

Την Παρασκευή 4-10 -2013 έπαιξε η ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα Κώστα Σταύρου, τραγούδησαν
καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου και χόρεψαν, το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Αποδήμων Φοινικαίων με χοροδιδάσκαλο την Δημητρα Τσόκανου και το χορευτικο συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κάτω Δροπολης ''Οι Αντιττάνες'' με χοροδιδάσκαλο το Παναγιωτη Ντούλε, η δε διασκέδαση διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το Σάββατο 5/10/2013, την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κομπανία του Βασίλη Καλκάνη και τραγούδησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου. Χόρεψαν το χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Βαγκαλιατιών με χοροδιδάσκαλο το Γιάννη Νάσιο και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων  Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί'', με χοροδιδακάλους, τους Κωνσταντίνο Δούλη και την Κωνσταντίνα Βασίλη. Η διασκέδαση, παρά το κρύο, διήρκησε  μέχρι τις πρωινές ώρες.
 Στο διήμερο των εκδηλώσεων παρέστει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασσόπουλος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, η Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη και τα μέλη Ηλέκτρα Κίκη, επικεφαλής της επιτροπής Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού της ΠΣΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Επαρχίας Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'', Διονύσης Τσούτσης, Ελένη Ντάσιου, Γραμμένη Βαζούκη και Βίκυ Καραγιάννη-Αράπη και το μέλος της Ελεκτικής Επιτροπής της ΠΣΕ Χριστόφορος Ευθυμίου. Από τους Ηπειρώτικους και ΒΗπειρώτικους αποδημικούς Συλλόγους, παρέστησαν αντιπροσωπείες, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας, την  Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης,  την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', την Ομοσπονδία Κάτω Δερόπολης ''Οι Αντιτάνες'', την Ομοσπονδία Αποδήμων Επαρχίας Λιβαδειάς, την Ομοσπονδία Αποδήμων Επαρχίας Μεσοποτάμου και από πολλές αδελφότητες της Βορείου Ηπείρου.


Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο παρέστει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής
 Στους χαιρετισμούς τους, και οι δύο Πρόεδροι των συνδιοργανωτών, αναφέρθηκαν στα θέματα που απασχολούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, της πατρώας γης και της Αποδημίας και τόνισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έλλειψης συμπαράστασης από το Ελληνικό Κράτος.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, στον χαιρετισμό του, κάλεσε σε συστράτευση, ένταξη και συμμετοχή όλων των ΒΗπειρώτικων Συλλόγων στις τάξεις της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης. Είπε ότι μετά την τροποποίηση του Καταστατικού, δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης του αποδημικού βορειοηπειρωτικού κινήματος , μέσα από την ΠΣΕ. Πλην όμως η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, με εξαίρεση την Ομοσπονδία Αποδήμων Άνω Δερόπολης που συμμετείχε και η Πρόεδρος της Ηλέκτρα Κίκη στις πρόσφατες αρχαιρεσίες αποτελεί πλέον μέλος του Δ.Σ.  Ακόμη αναφέρθηκε στην δημιουργία, στα πλαίσια της ΠΣΕ,  Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες αυτής της επιτροπής, που μαζί με το Προεδρείο της Πανηπειρωτικής συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν για την επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ, στους απόμαχους που φυλλάτουν Θερμοπύλες βορειοηπειρώτες, έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Εξωτερικών, για τα περιουσιακά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους Αλβανούς ''κατσαπλίαδες'', που διεκδικούν παράνομα ελληνικές περιουσίες στη ΒΗ και τέλος παρενέβη στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα δρομολόγια των δημόσιων μεταφορικών μέσων από Αθήνα και Αλβανία. Η επιτροπή αυτή, πρόσθεσε, εκτός αυτών. έχει θέσει για συζήτηση, διεκδίκηση και επίλυση και άλλα ζητήματα, για τα οποία πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε. Κάλεσε όλους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους αυτή την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, γιατί αυτοί είναι πυλώνες συμπαράστασης, στήριξης και αλληλοβοήθειας και τους προέτρεχε να κλείνουν τα αυτιά τους στους διάφορους λαϊκιστές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω οικονομικών προβλημάτων, πίσω από τους οποίους κρύβονται διάφορα μορφώματα που είναι φορείς ναζιστικών ιδεολογιών καιν πρακτικών. Δεν μπορούν κατέληξε οι απόγονοι των Ηπειρωτών, που πολέμησαν τον φασισμό και τον ναζισμό στα βουνά της Ηπείρου και πρωτοστάτησαν στον αντιστασιακό αγώνα κατά των Γερμανών ναζιστών κατακτητών, να είναι σήμερα οπαδοί της ιδεολογίας του ναζισμού και αν υπάρχουν ελάχιστοι τέτοιοι πρέπει να μπουν στο περιθώριο. Όσα οικονομικά προβλήματα και αν έχουμε, αυτά δεν μπορούν να μας τα λύσουν τα ναζιστικά μορφώματα, που αλιεύουν και στρατολογούν νέους, λόγω των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας
 Στη συνέχεια και μέχρι τις πρωινές αντιλάλησε το ηπειρώτικο κλαρίνο σε όλη την Ηλιούπολη

Και του χρόνου.