Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

«Εάν δεν μειωθούν οι φόροι δεν πέφτουν οι τιμές»

Εδώ και ένα χρόνο θα είχαν πέσει αισθητά οι τιμές εάν η φορολογία δεν ήταν τόσο μεγάλη λέει ο υπουργός ανάπτυξης, τονίζοντας πως οι τιμές θα είχαν πέσει από πέρυσι το Μάιο, έστω εάν έμεναν σταθεροί.
Στην εισαγωγή διατάξεων, με τις οποίες θα εδραιώνεται δικαίωμα στον καταναλωτή να διεκδικεί αποζημίωση για μονοπωλιακές πρακτικές των επιχειρήσεων, θα προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην εισαγωγή στο ελληνικό Δίκαιο διατάξεων που θα αξιοποιούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις αγωγές αποζημίωσης από ιδιώτες για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς, με τις προωθούμενες διατάξεις θα εδραιώνεται το δικαίωμα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για απευθείας αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν λόγω παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Στόχος είναι η ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και η μεγαλύτερη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τις τιμές στην αγορά που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της υπερφορολόγησης αλλά και των χρόνιων στρεβλώσεων στην αγορά.
Αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ πλέον οι ενδοομιλικές συναλλαγές
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στο ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών και διευκρινίζει ότι η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς ήταν η πρώτη και μόνη Αρχή που προχώρησε στον έλεγχο φακέλων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών και έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Philips ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ και KRAFT Foods ΕΛΛΑΣ ΑΕ.
Στο έγγραφο επισημαίνεται, πάντως, ότι με τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4110/2013, οι αρμοδιότητες ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών μεταβιβάζονται εξ΄ ολοκλήρου στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς θα εξακολουθεί το έργο της μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων.
Οι φόροι συγκρατούν τις τιμές
Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Σκορδάς δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας, επισημαίνοντας ότι ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε επιταχυνθεί στο 4,7% το 2010, επιβραδύνθηκε στο 3,1% το 2011, ενώ υποχώρησε στο 1% το 2012.
Όπως επίσης τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «η αύξηση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που προκύπτει από την άμεση φορολογία (πχ. με την επιβολή έκτακτων εισφορών), καθώς και η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική στενότητα που επικρατεί στην αγορά, επηρεάζει αρνητικά τις τιμές ή ακριβέστερα αναστέλλει ή περιορίζει τη μείωσή τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ