Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Στο ακριτικό Πωγώνι με το δήμαρχο Κώστα Καψάλη

Τα πρώτα και δύσκολα βήματα στο νομικό ‘‘πάρκο’’ του ‘‘Καλλικράτη’’, κάνει ο νέος ακριτικός δήμος Πωγωνίου Ηπείρου, έχοντας, ως στήριγμα τη σημαντική υποδομή και το έμπειρο προσωπικό, που διέθεταν οι δήμοι της περιοχής.

‘‘Προτεραιότητά μας, ευθύς μετά την ανάληψη των ευθυνών μας, ήταν και συνεχίζει να είναι, η οργάνωση, όσο το δυνατόν καλύτερα, του δήμου και των υπηρεσιών του, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, να τεθούν οι βάσεις, για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, και η συνολική ανάπτυξη του τόπου μας’’, δηλώνει ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

-Δήμαρχε, πώς έχετε έχετε ιεραρχήσει τους στόχους στο νέο δήμο Πωγωνίου;


-Οι στόχοι των δράσεων και παρεμβάσεών μας, ως δημοτικής Αρχής του νέου ακριτικού και με πολλές ιδιομορφίες δήμου Πωγωνίου, είναι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, περιλαμβάνουν δράσεις και παρεμβάσεις, που αφορούν την πολύπλευρη ανάπτυξη, που έχει ανάγκη ο νέος και πολύ διευρυμένος δήμος. Όπως γνωρίζετε ο ‘‘Καλλικράτης’’ προσφέρει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα, που έχει κάθε περιοχή. Γνωρίζουμε καλά πως η δική μας περιοχή έχει σημαντικά τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα.


Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και των ζητημάτων, που έχουν σχέση με την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.


Σ’ αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας, έχουμε αποδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και μάλιστα, στο πρώτο αυτό, δύσκολο, διάστημα της προσαρμογής, ώστε μετά τις αλλαγές, που έγιναν, να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πολύχρονη πείρα μας στην αυτοδιοίκηση, μας βοήθησε, ώστε, όπως θέλω να πιστεύω, να τα καταφέρουμε σε ικανοποιητικό βαθμό και να μην υπάρχουν παραπονούμενοι πολίτες, που δεν εξυπηρετούνται.


-Φαντάζομαι ότι μέσα στους πλέον σοβαρούς αναπτυξιακούς σας στόχους, είναι η συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, στην περιοχή σας.


-Αυτός είναι και ο πρώτος μας μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός στόχος. Όπως γνωρίζετε, το 2004 είχε γίνει μια γεώτρηση στην περιοχή, η οποία πουλήθηκε στη συνέχεια. Από τότε μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον των εταιρειών ήταν έντονο για την συγκεκριμένη γεώτρηση. Εμείς τότε είχαμε μείνει με πολλά ερωτηματικά, σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης αυτής, γιατί οι απαντήσεις που δόθηκαν, από την συγκεκριμένη εταιρεία, δεν ήταν διόλου πειστικές. Δεν μας ενημέρωσαν, αν βρέθηκε ή δεν βρέθηκε πετρέλαιο. Μας ανακοίνωσαν ψυχρά ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο, και γι’ αυτό δήλωσαν υποχρεωμένοι να σταματήσουν. Το προηγούμενο όμως βράδυ, υπήρχε μια έντονη κινητικότητα και προσωπικά σε μένα, ως δήμαρχο, μου τηλεφώνησε ο γενικός διευθυντής στις δύο η ώρα τα μεσάνυχτα και μου ζήτησε να εκκενωθεί η περιοχή, για κατά πάσα πιθανότητα, είχαν φτάσει στα κοιτάσματα. Την επομένη μέρα το πρωί, γίνεται ένα συμβούλιο στην εταιρεία και το πόρισμα του Συμβουλίου ήταν: Σταματάμε, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο.


Εκφράσαμε τις απορίες και τις ανησυχίες μας με δύο επιστολές προς τον αρμόδιο Υπουργό, για να εξετάσουν το ζήτημα και να ασκήσουν πίεση στην εταιρεία, αλλά το νομικό πλαίσιο της σύμβασης ήταν δύσκολο και πολύπλοκο, και η υπόθεση εγκαταλείφθηκε .


Τώρα το νομικό πλαίσιο των ερευνών μπήκε στην σωστή βάση, δημιουργήθηκε ο κρατικός φορέας όπου θα ελέγχει τις εταιρείες και τα αποτελέσματα, που μέχρι σήμερα ήταν ανεξέλεγκτα. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα αποδοθεί η περιοχή αυτή προς νέα διερεύνηση. Έχουμε την πληροφορία ότι μέσα στους προσεχείς 18 μήνες θα γίνουν δύο γεωτρήσεις στην βορειοδυτική Ελλάδα, μια εκ των οποίων στη δική μας περιοχή. Περιμένουμε και παραμένουμε αισιόδοξοι.


- Αφού σας ευχηθούμε ‘‘καλή επιτυχία’’ στον πρώτο σας στόχο, ποιος είναι ο δεύτερος μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός σας στόχος;


Ο δεύτερος μακροπρόθεσμος αναπτυξιακός μας στόχος είναι η αξιοποίηση της επίκαιρης θέσης του δήμου σε σχέση με τη γειτονική Αλβανία. Λίγα χιλιόμετρα από εδώ είναι τα σύνορα με την Αλβανία, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει μια σημαντική αγορά, μια αγορά αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς. Στην αγορά αυτή, προς την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα, η ανάλογη προσοχή, πρέπει, σύντομα, να είμαστε παρόντες.


Πρώτη παρέμβαση, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η βελτίωση της εικόνας του τελωνείου της Κακαβιάς και η αναβάθμιση της λειτουργίας του. Δεν μας τιμά, ως ευρωπαϊκή χώρα αυτή η κατάσταση, που υπάρχει σήμερα. Μπαίνει κανείς, υποτίθεται, στην Ευρώπη και αντιμετωπίζει αυτήν την κακή κατάσταση και από πλευράς υποδομών και από πλευράς οργάνωσης και εξυπηρέτησης των διερχομένων.


Είναι άμεση ανάγκη να γίνει ένας καλλωπισμός στο χώρο και στις κτιριακές υποδομές του τελωνείου και να δοθεί στο δήμο μας η ευθύνη της καθαριότητας του χώρου.


Ένθεν και ένθεν των συνόρων, πρέπει να δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη εμπορικών συναλλαγών, όπως το είχε προτείνει παλαιότερα ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να μπορούν ελεύθερα να έρχονται οι γείτονες να ψωνίζουν μέσα στο έδαφός μας, και οι δικοί μας να εισέρχονται στο Αλβανικό έδαφος, για εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι η Αλβανία μπορεί αποτελέσει την ενδοχώρα του Πωγωνίου και της Ηπείρου.


-Υπάρχει και τρίτος μακροπρόθεσμος στόχος;


-Ο τρίτος μας στόχος είναι η δημιουργία ενός Εμπορευματικού Σταθμού στο μήκος των συνόρων. Μπορεί να εγκατασταθεί στα Κτίσματα ή κάπου πιο εδώ, αυτό δεν παίζει σοβαρό ρόλο. Αποστολή του Σταθμού θα είναι η οργάνωση και η διακίνηση του εμπορίου πιο αποτελεσματικά προς την γειτονική χώρα. Με ανησυχία παρατηρούμε την εμπορική διείσδυση της Ιταλίας στην Αλβανία, παρ’ όλο, που μεσολαβεί η θάλασσα, ενώ εμείς που βρισκόμαστε δίπλα της, με ένα πόδι μέσα, δεν έχουμε διεισδύσει εμπορικά, όσο θα έπρεπε να διεισδύσουμε στην Αγορά της Αλβανίας.


Εμείς βέβαια δεν έχουμε μείνει αδρανείς προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να δημιουργηθεί στην περιοχή μας το Βιοτεχνικό Πάρκο. Από την πλευρά μας έχουμε παραχωρήσει 400 στρέμματα, που απαιτούνται, στην περιοχή Παρακαλάμου-Δολιανών δημοτική έκταση. Έχουμε ήδη υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από την οποία είχαν χορηγηθεί και τα πρώτα χρηματικά ποσά, με τα οποία συντάχτηκε η μελέτη σκοπιμότητας. Τώρα με τις θεσμικές αλλαγές στην Περιφέρεια και στην Αυτοδιοίκηση, έχει κολλήσει προσωρινά το θέμα, αλλά πολύ σύντομα πιστεύω θα απεμπλακεί και θα προχωρήσει απρόσκοπτα. Θα προχωρήσει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής, γιατί όπως ξέρετε, η βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων έχει κορεσθεί. Στο Βιοτεχνικό Πάρκο, δεν θα εγκατασταθούν βαριές βιομηχανίες, αλλά ελαφρές βιοτεχνικές μονάδες, που θα ήθελαν να επενδύσουν εκμεταλλευόμενοι τα ισχυρά κίνητρα της παραμεθορίου περιοχής και του Βιοτεχνικού Πάρκου. Οι μονάδες που θα εγκατασταθούν, θα είναι συγκροτημένες οικονομικές μονάδες, θα συγχωνευτούν και οι δικές μας τοπικές βιοτεχνίες, οι οποίες τώρα είναι διάσπαρτες, ώστε να υπάρχει μια συγκροτημένη βιοτεχνική μονάδα. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, είμαστε σε καλό δρόμο.


ΠΗΓΗ: www.apiroshora.gr