Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

«ΔΩΔΩΝΗ»: Με …όπλο τις εξαγωγές στη μάχη της κρίσης

Σε νέες αγορές η εταιρία, που αύξησε το ποσοστό της κατά 20%
Ποιες οι θέσεις της ΕΑΣ Ιωαννίνων για την γαλακτοβιομηχανία

Καλές ειδήσεις για τους 6.500 Ηπειρώτες παραγωγούς της «Δωδώνης» έκρυβε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς -όπως έγινε γνωστό- καταβάλλονται άμεσα χρήματα στους κτηνοτρόφους, ενώ διαπιστώθηκε, πως η εταιρία προελαύνει στις εξαγωγές, έχοντας αυξήσει το ποσοστό της το πρώτο 5μηνο του έτους κατά 20%!
Επρόκειτο για την πρώτη μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, δημόσια επίσημη εκδήλωση, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ Michael O' Neill να ανακοινώνει στους μετόχους ότι εξοφλείται το υπόλοιπο 40% της εισκόμισης γάλακτος του Μαρτίου και καταβάλλεται το 20-30% του Απριλίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι προκαταβολές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο θα δοθούν κανονικά και αφορούν στο 50% της εισκόμισης γάλακτος της προηγούμενης περιόδου. Το ποσό υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές…
Όπως εξήγησε ο κ. ONeill, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να αντέξει η εταιρία σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο και να βγει νικήτρια έναντι του ανταγωνισμού.
«Η «Δωδώνη» παραμένει κυρίαρχη στην φέτα» σημείωσε με έμφαση ο Ιρλανδός μάνατζερ.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ανακοίνωσε την αύξηση του ποσοστού κατά 20% το πρώτο πεντάμηνο και το άνοιγμα νέων αγορών για την εταιρία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η «Δωδώνη» άνοιξε την προσοδοφόρα αγορά της Ολλανδίας, ενώ έχει επεκταθεί και σε Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Ρωσία, εκτός βεβαίως από τις γνωστές αγορές, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται, δηλαδή Αυστραλία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α. 
Επιπροσθέτως στη Γ.Σ. έγινε αναφορά και στις σχέσεις των παραγωγών με την εταιρία λέγοντας, ότι οι κτηνοτρόφοι είναι συνεργάτες της γαλακτοβιομηχανίας. Ο ισολογισμός του 2012 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (αφορούσε την παλαιά Διοίκηση καθώς η νέα ανέλαβε το τελευταίο δίμηνο), αφού οι μικρομέτοχοι - Ενώσεις συνεταιρισμών τον καταψήφισαν.
Οι Ενώσεις…
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης στην τοποθέτησή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πώληση της εταιρίας και κατήγγειλε το διαγωνισμό, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση μετοχών που αγόρασε παλιότερα η ΑΤΕ!
Ο Θεοχάρης Γκολιούμης Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και μέλος του Δ.Σ ευχήθηκε η «Δωδώνη» να βγει αλώβητη από την κρίση και επεσήμανε τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ότι αφορά το μέρισμα, τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής του εξαιτίας των οικονομικών στοιχείων.
Η εσωτερική αγορά
Τέλος, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων δεν χαρακτηρίζει καλή την χρονιά που πέρασε για την εταιρία. Η παρατεταμένη  οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την χώρα επηρέασε την εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα ο τζίρος της εταιρίας  να παρουσιάσει μείωση κατά  13,57%. Τα μεικτά αποτελέσματα  παρουσίασαν μείωση κατά 10,62%, αναφέρεται σχετικά.
«Οι νέοι μέτοχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την διοίκηση της εταιρίας  θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά για την ζώνη γάλακτος  και την πληρωμή  με την πετυχημένη  συνταγή των 50 χρόνων λειτουργίας  αυτής» σημειώνεται, μεταξύ άλλων.