Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στον αέρα ….. Υπολείπονται έσοδα άνω του 1 δισ. Ευρώ το 2010


Στον αέρα βρίσκεται ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για εισπράξεις 5,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα κατά 6% σε ετήσια βάση και να περιοριστεί το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ.

Παρά τη «συνδρομή» της περαίωσης, η βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων όπως το ΕΤΑΚ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, οδηγεί σε σοβαρές αποκλίσεις έναντι του στόχου, καθώς τα έσοδα αυτά θα εισπραχθούν ουσιαστικά το νέο έτος.

Κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους η μείωση του ΑΕΠ φτάνει στο 3,8%, με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους να ανεβάζει την ύφεση στο 4,2% και τις προβλέψεις να μιλούν για 3% το 2011.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία των εισοδημάτων και των μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων, ενώ οδηγεί σε χαμηλότερη της προβλεπόμενης αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών.

Μετά τις αλλεπάλληλες καθοδικές αναθεωρήσεις της πρόβλεψης για την αύξηση των καθαρών εσόδων του φετινού τακτικού προϋπολογισμού, από το 13,7% τον Ιούλιο, στο 8,7% τον Οκτώβριο και στο 6% τον Νοέμβριο, η αρνητική απόκλιση μεταξύ εισπρακτικού στόχου και εισπρακτικής επίδοσης περιορίστηκε από τα 3,7 δισ. ευρώ σε μόλις 380 εκατ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010.

Ωστόσο, κατά το Δεκέμβριο, το ποσό που απομένει να εισπραχθεί για να επιτευχθεί ο νέος, πολύ πιο χαμηλός εισπρακτικός στόχος είναι πολύ μεγάλο. Φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ. Πέρυσι τον Δεκέμβριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ανέλθει σε 5,1 δισ. ευρώ.

Έτσι, για να εισπραχθούν φέτος τον Δεκέμβριο 5,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί ρυθμός αύξησης 13,5%.

Αυτός ο τόσο υψηλός ρυθμός αύξησης είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην οικονομία. Παράλληλα, ο φετινός προϋπολογισμός θα στερηθεί τελικά προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ του 2009 «ξεπάγωσε» μόλις πρόσφατα, καθώς πριν από λίγες ημέρες ταχυδρομήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περίπου 300.000 σημειώματα του φόρου αυτού, προς ισάριθμους φορολογουμένους.

Απομένουν όμως να εκδοθούν και να αποσταλούν τουλάχιστον άλλα 500.000 εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009. Επιπλέον, εκκρεμεί η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν τα φυσικά πρόσωπα την 1η/1/2010, προκειμένου να υπολογιστεί και να καταλογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας σε όσους κατείχαν την 1η/1/2010 κτίσματα και οικόπεδα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, σημαντική υστέρηση αναμένεται, τελικά, να σημειωθεί και στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η υστέρηση των εσόδων αυτών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ, οπότε η υστέρηση των συνολικών εσόδων του γενικού κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ.