Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Σπάνε» τους λογαριασμούς οι καταθέτες στην Ελλάδα

Ήρεμη ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών μετά το τριήμερο και την οριστική απόφαση για το «κούρεμα» στην Κύπρο. Η ανησυχία όμως για το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ είναι έκδηλη.
Όπως αναφέρει το www.Moneyonline.gr, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις καταθετών που έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο τραπεζικό σύστημα στο όριο των 100.000 ευρώ.
Πάντως, εκροές καταθέσεων δεν υπήρξαν.
Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με την ασφάλεια των αποταμιεύσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι καταθέτες στην Κύπρο, έχει ανησυχήσει τους πελάτες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Του λόγου το αληθές καταδεικνύει το γεγονός ότι στο δίκτυο των καταστημάτων ελληνικών τραπεζών έγιναν επισκέψεις από καταθέτες που προχώρησαν σε κινήσεις προστασίας των κεφαλαίων τους.
Ασπίδα προστασίας
Στο πλαίσιο αυτό, έσπευσαν να προσθέσουν συνδικαιούχους σε λογαριασμούς με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρχει προστασία για το σύνολο των καταθέσεων.
Ο νόμος προστατεύει τις πρώτες 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα.
Εάν σε ένα λογαριασμό οι δικαιούχοι είναι δύο, ο καθένας προστατεύεται για 100 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή προστατεύονται έως και 200.000 ευρώ.
Με τρεις συνδικαιούχους το όριο αυξάνεται στις 300.000 ευρώ, με τέσσερις στις 400.000 ευρώ κ.ο.κ..