Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την ψήφιση του νέου Εκλογικού Νόμου (13/7/16)

Ο Γιάννης Στέφος, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13/7/16 συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα: «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών» όπου και τοποθετήθηκε.
Ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως η Αριστερά καταθέτοντας τον νόμο για την απλή αναλογική, υλοποιεί ένα πάγιο πολιτικό αίτημά της. 
Η ψήφισή του θα βάλει τέλος στη χάλκευση της ψήφου των πολιτών, θα δρομολογήσει κυβερνήσεις συνεργασίας σε προγραμματική βάση και θα αφήσει πίσω τις μονοκομματικές κυβερνήσεις που υπήρξαν από την μεταπολίτευση και μετά, που με τη στήριξη του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου πολλές φορές νοιάστηκαν για την δική τους επιβίωση και όχι για τα συμφέροντα του λαού. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ανόθευτη εκπροσώπηση της λαϊκής θέλησης είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, που πρέπει να θωρακίζεται πάντα και ιδίως σε περιόδους κρίσης».
Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε πως τοποθετούνται με γνώμονα μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψάχνουν να προσδώσουν αντίστοιχες και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας να προασπίζονται εκλογικά συστήματα, που αποτελούν εξειδικευμένο χειραγωγικό  μηχανισμό  της πολιτικής. Ειδικά, για την στάση της ΝΔ δήλωσε πως δεν εκπλήσσεται καθώς δεν ήταν ποτέ στην πολιτική της κουλτούρα η αναλογική εκπροσώπηση της λαϊκής θέλησης, ενώ οι αντιδράσεις που ξαφνιάζουν περισσότερο είναι αυτές από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ κατέβασε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική. Το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ προεκλογικά και μετεκλογικά διακήρυσσε ένθερμα την ανάγκη εθνικής συνεργασίας τώρα δεν ψηφίζει την απλή αναλογική.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Όσοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αριστερή παρένθεση στον πολιτικό βίο της χώρας έχουν απογοητευτεί και οι κινήσεις τους είναι πλέον σπασμωδικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού».

Κλείνοντας, τοποθετήθηκε για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, όπου είπε χαρακτηριστικά: «Τα επιχειρήματα κατά του δικαιώματος ψήφου στα 17 ή στα 16 είναι πάντα σχεδόν τα ίδια: είναι αθώοι οι νέοι και δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ποιο είναι το καλό τους. Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη  όσο η σημερινή.  Ας τους δώσουμε λοιπόν το λόγο.  Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να φτάνει σε σημείο να φοβάται τα ίδια της τα παιδιά».