Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στην ημερίδα για τον Αχέροντα


Αντιπροσωπεία των Οριζόντων Ηπείρου υπό τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Σπύρο Ριζόπουλο παραβρέθηκε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι δήμοι Σουλίου και Πάργας, στη Γλυκή Θεσπρωτίας, προκειμένου να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα.
Με το τέλος της παρουσίασης, ο Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:
Παραβρεθήκαμε σήμερα εδώ, ως Ορίζοντες Ηπείρου, για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση από τους δημάρχους Σουλίου-Θεσπρωτίας Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση και Πάργας-Πρέβεζας Αντώνη Νάστα του προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι επικεφαλής του σχεδιασμού είναι η Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη δημιουργία της οποίας είχα την ευτυχία να συμμετάσχω το 2004. Και αυτό αποδεικνύει ότι πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή φαίνονται πάντα χρήσιμα, διαχρονικά, όταν είναι στημένα ορθά.
Τα συμπεράσματα μας από τη σημερινή ημερίδα είναι δύο.
Πρώτον, με τον πιο τρανό τρόπο αποδεικνύεται ότι η έννοια της περιφερειακότητας την οποία πρώτοι παρουσιάσαμε στην Ήπειρο είναι ουσιαστικά μονόδρομος για την ανάπτυξη στην Ήπειρο.
Πως προκύπτει αυτό; Πάρα πολύ απλά. Το σημερινό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε, είναι πρωτοβουλία δύο δήμων. Είναι συλλογική προσπάθεια. Είναι ουσιαστικά ο κορμός του σκεπτικού της Περιφερειακότητας. Η Περιφερειακότητα, λοιπόν, είναι μονόδρομος ως αντίληψη για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε το κάρο από τη λάσπη της στασιμότητας. Και αυτό θα το κάνουμε.
Το δεύτερο συμπέρασμα, το θλιβερό της υπόθεσης, είναι το εξής: άλλο ένα σχέδιο μελέτης, -με πολύ δουλειά βεβαίως- και άλλο η υλοποίηση για την οποία απαιτείται μοντέρνα αντίληψη περιφερειάρχη, πρόσβαση και γνώση της χρήσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Δεν μπορούν όλα να γίνουν με ΕΣΠΑ. Χρειάζεται ευελιξία και δημιουργικότητα.
Η δέσμευσή μου είναι να αναζητήσω και να χρησιμοποιήσω αυτά τα εργαλεία ούτως ώστε όχι μόνο αυτή η παρέμβαση αλλά και οι υπόλοιπες που προτείνουν οι Ορίζοντες Ηπείρου στο πρόγραμμά τους να υλοποιηθούν για να μπορέσουμε να κάνουμε τη μεγάλη φυγή μπροστά.