Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Εξετάζεται φόρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Την επιβολή ειδικού τέλους σε όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βρει το ισοδύναμο στη μείωση των κύριων συντάξεων σε περίπτωση που οι θεσμοί απορρίψουν την πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Σενάριο για τη φορολόγηση όλων των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό τέλος δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις/συναλλαγή. Π.χ. για την πληρωμή ενοικίου ύψους 450 ευρώ, η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 45 λεπτά του ευρώ. 
Ωστόσο, ερώτημα παραμένει σε ποιες συναλλαγές θα επιβληθεί ο συγκεκριμένος φόρος, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ η νέα αυτή επιβάρυνση.


Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, χωρίς να έχει υφεσιακές επιπτώσεις.
Πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο
Η επιβολή τέλους συνδέεται άμεσα με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για «χτίσιμο» αφορολογήτου βάσει της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, διαμορφώνοντας ένα... τελεσμένο όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. 
Με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος, οι φορολογούμενοι μπορούν να βρεθούν σύντομα σε μια κατάσταση στην οποία είτε κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος είτε δεν κάνουν, θα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για ειδικό τέλος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πριν από λίγους μήνες και με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται στο «κόκκινο», είχε κάνει την εμφάνισή του το σενάριο της επιβολής φόρου σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις καταθέσεις στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια επίσημη ενέργεια.