Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οι παράγκες στους Νεγράδες προκάλεσαν αναστάτωση

Πολιτικός καύσωνας μέσα στον Αύγουστο ενέσκηψε στο Δήμο Πωγωνίου με αφορμή την έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν την εμποροπανήγυρη στη θέση «Λίμνη» του τοπικού διαμερίσματος Νεγράδων το επόμενο διάστημα.
Οι εργασίες για την τοποθέτηση των παραπηγμάτων ξεκίνησαν την Πέμπτη και άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης που με επιστολή της έκανε γνωστό, πως ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου συζήτησε το θέμα, ούτε φυσικά έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Ντόντης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξίου Γ., Καραγιώργος Γ., Μεντής Χ., Κολιάκης Δ., Σώτος Γ. και Τόπουλος Β.
Τα στελέχη της παράταξης εκφράζουν την απορία τους για το στήσιμο των παραγκών και την διαμόρφωση του χώρου, χωρίς να έχει καν συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιου Πωγωνίου και καταγγέλλουν την δημοτική αρχή για απαξίωση των θεσμών, αλλά και μεθοδεύσεις.


«Εμείς, θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές, αντιλήψεις και μεθοδεύσεις που δεν στηρίζονται στην νομιμότητα, ούτε καν στον διάλογο και τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, είναι καταδικαστέες στην συνείδηση όλων των κατοίκων, πολιτών και φορέων του Δήμου μας και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους, με συνέπεια να επιδεικνύουμε κάθε φορά μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, όποτε και αν εμφανίζονται, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας όπως έχουμε δεσμευτεί απέναντι σε όλους τους Πωγωνήσιους και τους πολίτες του Δήμου μας. Εμείς, θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές, αντιλήψεις και μεθοδεύσεις αποδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών και το έλλειμμα σωστού προγραμματισμού των δράσεων της Δημοτικής Αρχής, με τις ευκαιριακές και ατυχούς εμπνεύσεως επιλογών της που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην λειτουργία του Δήμου, των θεσμών του αλλά και στην συνοχή της κοινωνίας μας. Γι αυτό, απαιτούμε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις για όσα συμβαίνουν και πληγώνουν όλους μας και ζητούμε έστω και την ύστατη στιγμή να ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο Δήμο και τη διοίκησή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κώστας Καψάλης: «Βιάστηκαν οι έμποροι και η αντιπολίτευση»

Τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, που προβλέπει την έγκριση του αιτήματος από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και στη συνέχεια την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλης.
Όπως εξήγησε, το αίτημα των εμπόρων είχε φτάσει στην δημοτική αρχή και υπήρξε μια θετική ανταπόκριση, όχι όμως δέσμευση, αφού απαιτούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Ωστόσο, οι διοργανωτές με δεδομένο ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι θετική ή ευελπιστώντας ότι θα είναι θέλησαν να «κερδίσουν» χρόνο και να διαμορφώσουν τον χώρο, ώστε αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει το παζάρι.


«Βιάστηκαν οι έμποροι, αλλά βιάστηκε και η αντιπολίτευση. Ήδη από την Πέμπτη έχουν σταματήσει οι εργασίες, μέχρι να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. θεωρούμε πάντως πως η διοργάνωση είναι αίτημα και του εμπορικού κόσμου της περιοχής, αλλά και της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Καψάλης.


Πέρα από τα διαδικαστικά, οι δύο παρατάξεις θα «κονταροχτυπηθούν» ως προς την ουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού είναι εμφανές πως έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη για την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, η οποία εκτός απροόπτου στην παράταξη Καψάλη, θα εγκριθεί.


Ενώ ο Δήμαρχος εκφράζεται θετικά και έχει συζητήσει με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, ο κ. Ντόντης τονίζει πως θα πλήξει την οικονομία του δήμου.
«Γνωρίζουμε ότι ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών αλλά ούτε και άλλος Δήμος του Νομού μας δέχτηκαν να διοργανώσουν εμποροπανήγυρη, έχοντας υπόψη και συμφωνούμε απόλυτα, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, κάτι που απαιτεί από όλους μας αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και κυρίως στήριξη στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής μας. Σ αυτό το πλαίσιο, εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δήμος κυρίως, αλλά και ο καθένας μας από την πλευρά του μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός και ασπίδα προστασίας όλων όσων έχουν ανάγκη, μέσα από πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις που να τους στηρίζουν ουσιαστικά, να τους ενθαρρύνουν και να τους βοηθάνε αποτελεσματικά στην προσπάθειά τους και όχι να λειτουργούμε με επιλογές που έχουν χαρακτηριστικά εχθρικής στάσης απέναντι σε κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά», αναφέρει.